[Squash] Egypte wereldkampioen

Egypte heeft voor de tweede keer in de geschiedenis de wereldtitel squash voor landenteams binnengehaald. In de finale versloegen de Egyptenaren vandaag Frankrijk met 2-1. Het brons ging naar Australië. Nederland eindigde door een nederlaag tegen Schotland als veertiende op het WK in Denemarken.

De eindstrijd tussen Egypte, de grote favoriet met de nummers één (Karim Darwish), drie (Amr Shabana) en vier (Ramy Ashour) van de wereld in de gelederen, en het als derde geplaatste Frankrijk mondde uit in een ware thriller. De Fransman Gregory Gaultier, de mondiale nummer twee, klopte Darwish in vier games (8-11, 11-5, 11-8, 11-2) en zette zijn land daarmee op een enigszins verrassende voorsprong. Ashour, de individuele wereldkampioen, trok de zaak vervolgens echter recht met een eenzijdige overwinning op Renan Lavigne: 11-3, 11-4 en 11-5.

De derde partij tussen drievoudig wereldkampioen Shabana en Thierry Lincou, eveneens een voormalig wereldkampioen en thans de nummer zeven van de wereld, moest daardoor de beslissing brengen. Shabana begon goed met winst in de openingsgame, maar de Egyptenaar zag zijn tegenstander na eens sterke tweede game langszij komen. De derde game ging vervolgens in een tiebreak naar de Egyptenaar, nadat Lincou drie mogelijkheden onbenut had gelaten om de game binnen te slepen. Ook in de vierde game slaagde de Fransman er niet in om een ruime voorsprong (10-5) om te zetten in gamewinst, waardoor Shabana de held werd van Egypte: 11-6, 7-11, 12-10 en 12-10.

Nederland moest op de laatste dag van het WK voor landenteams in Odense buigen voor Schotland. Laurens Jan Anjema won nog wel het openingsduel van Alan Clyne (12-10, 11-5 en 11-6), maar zijn teamgenoten Sebastiaan Weenink en Piedro Schweertman konden het goede voorbeeld niet volgen. Weenink verloor met 12-10, 6-11, 6-11, 12-10 en 8-11 van Chris Small, terwijl Schweertman eveneens in vijf games onderuit ging tegen Stuart Crawford. Het werd 11-5, 2-11, 12-10, 6-11 en 9-11. Twee jaar geleden eindigde Oranje nog als zevende.

Submitter:  Bron: FOK!sport