FIA publiceert startgrid Japan pas zondag

Peterselieman
Autosportfederatie FIA zal pas zondagochtend de definitieve startgrid bekend maken voor de Grand Prix van Japan. De oorzaak van dit oponthoud zijn de vele straffen die zijn uitgedeeld na de chaotisch verlopen kwalificatie op Suzuka.

Brawn GP-rijders Jenson Button en Rubens Barrichello, Force India-coureur Adrian Sutil en Renault-rijder Fernando Alonso kregen vijf plaatsen straf omdat ze niet genoeg van het gas waren gegaan bij de gele vlaggen na de crash van Toro Rosso-rijder Sébastien Buemi. De Zwitser zelf kreeg ook vijf plekken straf, omdat hij met een zwaarbeschadigde bolide nog terughobbelde naar de pits.

Mark Webber en Timo Glock zijn veroordeeld tot het starten vanuit de pitstraat na hun crashes. Zij hebben namelijk van chassis moeten wisselen. Daarnaast wisselden Vitantonio Liuzzi en Heikki Kovalainen een versnellingsbak, waardoor ook zij vijf plaatsen straf krijgen.

De FIA gaat nu kijken in welke volgorde de straffen zijn uitgedeeld om tot een definitieve grid te komen. Omdat dit tijd nodig heeft worden de resultaten pas zondagochtend bekend gemaakt.