Invizimals

koei

Sony komt dit najaar met twee innovatieve games om de casual gamers mee aan te trekken. Voor de PlayStation 3 is dat EyePet, waarbij je een eigen huisdiertje krijgt, en voor de PlayStation Portable is dat Invizimals, een soort real-life Pokémon.

Oké, echt real-life zijn ze ook weer niet, maar je moet wel in het echte leven op zoek naar de Invizimals om ze te vangen. Met behulp van de camera voor de PSP speur je je omgeving af totdat je ergens een Invizimal tegenkomt. Deze Invizimals zijn kleine beestjes die je met het blote oog niet kunt zien, maar gelukkig wel op je scherm als je de camera gebruikt. Met behulp van een speciale kaart kun je vervolgens een val plaatsen om de Invizimal te vangen en hem aan je collectie toe te voegen. Deze collectie is vergelijkbaar met een Pokémon verzameling. Er zijn in totaal 126 Invizimals te vangen, maar elke basis-Invizimal heeft drie klasses wat het totaal aantal Invizimals beperkt. Wel zijn de beestjes onderverdeeld in een aantal soorten. Zo zul je het ene beestje alleen \'s ochtends tegen komen en een ander beestje weer alleen in een groene omgeving. Alle Invizimals verzamelen kan dus nog best wel een klus gaan worden.




Als je eenmaal Invizimals hebt verzameld kun je hier vervolgens mee vechten tegen andere Invizimals. Het leukste is als iemand anders uit de buurt ook de game heeft waarna je beide Invizimals tegen elkaar ziet vechten op bijvoorbeeld je eettafel. Tijdens gevechten moet je zelf ook actief meedenken. Door te blazen kun je bijvoorbeeld een windhoos oproepen, en door je PSP te schudden een aardbeving. Als de je game hebt uitgespeeld, dan heb je 30 tot 40 procent van de inhoud vrijgespeeld. Het spel gaat dus geruime tijd mee.

Op de beursvloer in Keulen hebben we zelf even met het spel kunnen spelen. De Invizimal was zo gevonden mede dankzij de zoeker die je helpt, maar het vangen was een flink stuk pittiger. De camera reageerde niet helemaal goed op de val-kaart waardoor je continu de PSP heen en weer aan het bewegen was om de val maar goed in beeld te hebben. Uiteindelijk gaf zelfs het demo-meisje het op met de mededeling dat het zo ongeveer werkt. Natuurlijk kan dat gelegen hebben aan de beursvloer, daar is het nou eenmaal erg rumoerig en met een ander soort licht dan in een thuissituatie, maar ik heb mijn twijfels of het daar wel soepel zal gaan werken. Zo goed als EyePet werkt zag het er daar in ieder geval niet uit.




Waar ik EyePet nog wel een succes zie worden, zie ik datzelfde niet met Invizimals gebeuren. Het vangen van beestjes met de camera is leuk bedacht, maar alles draait om de uitvoerbaarheid daarvan. Ik zie mezelf niet een kaartje onder de verwarming leggen omdat daar toevallig die ene Invizimal zit, om het over gamen in het openbaar nog niet eens te hebben. Daarnaast betwijfel ik of het vechten veel te bieden heeft. Met iemand anders die Invizimals heeft misschien wel, maar hoeveel vrienden met een PSP heb je die ook nog eens recente games spelen? Voorlopig ben ik dus nog niet overtuigd.