FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 maart 2013

Crisisoverleg eurogroep vertraagd

Het crisisberaad van de ministers van Financiën van de eurozone over euroland Cyprus, dat zondagavond om 18 uur in Brussel van start had moeten gaan, is nog steeds niet begonnen.

De vertraging komt door het slepende vooroverleg over het reddingspakket voor het noodlijdende land, zo is in Brussel vernomen. De president van Cyprus onderhandelt in Brussel nog steeds met de internationale geldschieters over de voorwaarden voor de noodhulp, waarover de ministers van Financiën van de zogenoemde eurogroep dan hun oordeel dienen te vellen.

Ondertussen bracht de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, verslag uit aan de ministers van Financiën over de lopende onderhandelingen tussen Cyprus en de kredietverstrekkers. Volgens diplomaten zit er enige beweging in de standpunten, maar is een akkoord nog ver weg.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades praat met Europees president Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Daarnaast zitten baas Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds en voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) aan tafel, net als Dijsselbloem.

De internationale geldschieters zijn bereid Cyprus 10 miljard euro noodkrediet te verstrekken, maar alleen als de Cyprioten zelf 5,8 miljard bijdragen. Als er een akkoord uitblijft, wil de ECB de geldkraan maandag dichtdraaien.

Crisisoverleg eurogroep vertraagd
Crisisoverleg eurogroep vertraagd (Foto: ANP)

Kouderecord net niet gebroken

Zondag is niet de koudste 24 maart ooit gemeten. In De Bilt kwam de temperatuur even uit op 3 graden. Dat is een tiende graad warmer dan in 1916, dat het record van de koudste 24 maart behoudt. Dat meldt weeronline.nl.

Sinds 1952 is het zo laat in maart niet meer zou koud geweest. De laatste keer dat de temperaturen ook zo laag waren in maart, was op 29 maart 1952. Toen bleef het kwik steken op 0,1 graad boven nul. Normaal ligt de temperatuur eind maart rond 8 graden.

Zondagochtend lag de gevoelstemperatuur in Groningen op -15. Die gevoelstemperatuur werd veroorzaakt door de harde, ijzige oostenwind in een groot deel van het land. Op sommige plaatsen werden windstoten gemeten van 90 kilometer per uur.

In het zuiden viel zondagochtend in het zuiden van Nederland nog een flink pak sneeuw. In Zeeland en Brabant viel plaatselijk zo'n drie tot zeven centimeter en in Limburg plaatselijk zelfs tien centimeter.

Ijs over de kade bij het Uitgeestermeer, veroorzaakt door de harde wind en lage temperatuur.IJs bij het Uitgeestermeer veroorzaakt door de harde, ijzige Oostenwind. Foto:Mirjam Ravensbergen.

Arrestaties bij protest in Wit-Rusland

Bij een demonstratie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn zondag zo'n tien aanhangers van de oppositie en onafhankelijke journalisten gearresteerd. Dat hebben mensenrechtenactivisten in het land gezegd.

Zo'n tweeduizend mensen waren de straat opgegaan. Ze droegen oppositievaandels en foto's van politieke gevangenen met zich mee en scandeerden leuzen als 'Lang leve Wit-Rusland' en 'Weg met Loekasjenko', een verwijzing naar president Aleksander Loekasjenko. Volgens mensenrechtenactivist Tatjana Revjako werden alleen mensen gearresteerd die portretten van politieke gevangenen bij zich hadden.

De Wit-Russische oppositie demonstreert meestal rond 25 maart. Dat is de datum waarop het land zich in 1918 onafhankelijk van Rusland verklaarde. De onafhankelijkheid hield niet lang stand.

Djokovic op koers voor titelprolongatie in Miami

Novak Djokovic heeft zondag de laatste zestien van het Masterstoernooi van Miami bereikt. De als eerste geplaatste Serviër was in de derde ronde met 6-2, 6-4 te sterk voor Somdev Devvarman uit India. Hij benutte na een uur en acht minuten zijn eerste wedstrijdpunt tegen de nummer 254 van de wereld.

Djokovic, de winnaar van 2007, 2011 en 2012, staat in zijn volgende partij tegenover Tommy Haas. De Duitse routinier, de nummer vijftien van de plaatsingslijst, rekende af met de Oekraïner Alexandr Dolgopolov (18): 6-3, 6-2.

De Serviër Janko Tipsarevic staat bij de laatste zestien tegenover de Fransman Gilles Simon. De als zevende geplaatste Tipsarevic versloeg de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (26) met 4-6, 7-6 (5), 6-0. Simon (11) schakelde Grega Zemlja uit Slovenië uit met 6-4, 6-4.


Djokovic op koers voor titelprolongatie in Miami (Foto: Novum)

Ronaldo ondanks schorsing naar Azerbeidzjan

Cristiano Ronaldo reist ondanks zijn schorsing af naar Azerbeidzjan om het Portugese nationale elftal aan te moedigen tijdens de belangrijke kwalificatiewedstrijd in Baku. De sterspeler van Real Madrid liep vrijdag tegen Israël tegen zijn derde gele kaart aan en zit daarom een wedstrijd langs de kant.

Daarmee reist de Portugees dus zevenduizend kilometer, om louter op de tribune plaats te nemen. "Ik vind het erg jammer dat ik niet kan spelen, maar iedereen weet dat het voor mij erg belangrijk is om bij de selectie te zijn," zei Ronaldo desgevraagd over zijn beslissing om af te reizen naar de Kaukasus. "Het zou veel makkelijker voor me zijn om naar m'n club te vluchten, maar ik vind het fijn om hier te zijn en ik denk dat ik ook mijn steentje bij te dragen zonder te spelen."

Het gelijkspel van de Portugezen tegen Israël bemoeilijkt de kansen van het elftal om als eerste te eindigen in Groep F. Het verschil met Rusland is nu al vier punten, terwijl de Russen nog een wedstrijd tegoed hebben. Over de doelstelling van Portugal was Ronaldo dan ook duidelijk; "We mogen niet meer gelijkspelen of verliezen. We moeten willen winnen, en dat gaan we dan ook doen."

Schaken: "Lens beter gedaan in Oranje"

Ruben Schaken heeft begrip voor de keuze van bondscoach Louis van Gaal voor een basisplaats voor Jeremain Lens. De aanvaller moet zich schikken in een invallersrol.

Schaken kwam vrijdag als invaller binnen de lijnen tegen Estland. De buitenspeler van Feyenoord luisterde zijn optreden op met een doelpunt. Het was voor de drievoudig international alweer zijn tweede treffer. Ondanks de goede statistieken denkt Schaken niet aan een basisplek tegen Roemenië. De aanvaller schikt zich in zijn rol.

"De bondscoach heeft tegen Estland voor Jeremain Lens gekozen en die heeft het in Oranje nog beter gedaan dan ik. Dus het is verklaarbaar", zegt Schaken in De Telegraaf. "Ik ben nog steeds vereerd erbij te zijn. Ik ben in goeden doen, maar zal de keuze van de bondscoach natuurlijk altijd respecteren", besluit de Amsterdammer.

Ineens was het daar, kanker

“Nelleke, het spijt me, ik heb kanker”, ik kon mijn ogen niet geloven. Dat kon er niet staan. Ik knipperde met mijn ogen, kneep ze nog even goed dicht en deed ze vervolgens weer open. Die woorden, ze stonden er nog steeds. Hoe bedoelde ze dat, wat nou, ik heb kanker? Dat kon helemaal niet, ze was altijd de sterkste, de meest gezonde. Wij doen niet aan kanker. Hoor je me, wij doen niet aan kanker!

Balotelli: "Niet bij de besten ter wereld"

Mario Balotelli lijkt soms niet vies van extravagante uitspraken. Maar zondag deed hij op een persconferentie een stapje terug. "Ik hoor niet bij de beste voetballers ter wereld."

Balotelli schroomde enkele jaren terug niet zichzelf hoger aan te slaan dan Lionel Messi. Dat lijkt voorlopig voorbij, want de Italiaans international die bij zijn nieuwe club AC Milan eindelijk zijn voeten laat spreken, schaart zichzelf niet bij de beste voetballers ter wereld.

"Ik ben geen zeventien meer en met de ervaring komt ook de groei", analyseert de excentriekeling zichzelf. Adriano Galliani, preses van Milan, zei dit weekend dat hij hem bij de beste vijf voetballers vindt horen. "Ik ben niet een van de besten ter wereld, maar ook niet een van de slechtsten", nuanceert Balotelli dat.

Balotelli, die met de Azzurri dinsdag Malta treft, ziet ook verandering bij de publieke opinie. Hij wordt sinds afgelopen zomer anders benaderd. "Ik merk dat ik populairder ben geworden sinds het EK in Polen en Oekraïne. Er zijn veel mensen die mij graag mogen, maar uiteraard nog lang niet iedereen."

Fer: "Ik zal me weer moeten bewijzen"

Leroy Fer werd door bondscoach Louis van Gaal niet opgeroepen voor de interlands tegen Estland en Roemenië. De middenvelder weet dat hij beter moet presteren.

Fer beleefde een slechte start van het nieuwe jaar. Nadat een transfer naar Everton afketste, werd in de media gesproken over problemen in de privésfeer. De middenvelder probeerde zich op het voetbal te focussen. De vorm van FC Twente hielp Fer niet. De oud-Feyenoorder zag zijn positie bij het Nederlands elftal verloren gaan.

Fer mocht zich vorige week wel melden bij Jong Oranje, met wie hij vrijdag in Israël won van het thuisland (1-2). Maandag wacht in Waalwijk een duel met Noorwegen. "Ik ben blij dat ik nu bij Jong Oranje zit. Natuurlijk wil je in het Nederlands elftal spelen, maar hier tussen mijn leeftijdsgenoten heb ik het ook naar mijn zin", verklaart Fer.

De middenvelder is op de weg terug naar een tegenvallende en onrustige periode. "Het gaat redelijk goed met mij. Er is de laatste tijd natuurlijk veel gebeurd. Ik heb de laatste tijd niet goed gevoetbald, maar gelukkig gaat het weer beter. Ik zal me weer moeten bewijzen", besluit Fer tegenover RTV Rijnmond over het Nederlands elftal.

Protest in hoofdstad Cyprus

Enkele honderden mensen zijn zondagavond in de Cypriotische hoofdstad Nicosia de straat opgegaan om te protesteren tegen wat zij het 'spaardictaat uit Brussel' noemen. De communistische AKEL-partij, de socialistische partij EDEK en een linkse vakbond hadden tot de demonstratie opgeroepen.

De demonstratie had plaats bij het hoofdkantoor van de Europese Unie in Nicosia. De betogers scandeerden leuzen als 'Wij worden niet de slaven van de 21e eeuw' en 'De arbeiders gaan niet boeten voor de fouten van de banken'. Sommige betogers scandeerden leuzen tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens de politie verliep de demonstratie vreedzaam.

Cyprus zoekt momenteel koortsachtig naar een manier om 5,8 miljard euro op te halen. Dat is nodig om tien miljard aan steun van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds los te krijgen. Een vergadering van de Eurogroep over de kwestie is uitgesteld tot in ieder geval 20.00 uur. Als er geen oplossing wordt gevonden zet de Europese Centrale Bank de liquiditeitssteun aan Laiki en de Bank of Cyprus stil. De banken gaan dan vrijwel zeker failliet.

Hulk heeft geen spijt van keuze voor Zenit

Hulk is niet van plan om op korte termijn Zenit Sint-Petersburg te verlaten. De Braziliaan wil slagen in Rusland en is naar eigen zeggen niet uit op een transfer.

Hulk speelt maandag met Brazilië op Stamford Bridge tegen enkele ploeggenoten van Zenit. Rusland is namelijk de tegenstander van de Goddelijke Kanaries. Er gaan nu geluiden op dat Hulk vanaf deze zomer weleens vaker op Stamford Bridge actief zou kunnen zijn. De vermeende interesse van Chelsea is niet bekend bij de krachtpatser.

Ondanks een turbulente periode, sinds zijn overstap van FC Porto, wil Hulk niet weg bij Zenit. "Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze voor Zenit", zegt hij tegen Championate. "Ik geef alles en heb het gevoel dat de fans van mijn spel houden. Ik ben tevreden bij Zenit. Ik heb nog een vijfjarig contract. Mijn beste jaren komen nog."

"Ik ben voorlopig niet van plan om weg te gaan uit Rusland. Ik wil hier slagen. Alles wat er in het verleden is gebeurd, is voorbij", aldus Hulk. Na zijn komst kreeg hij onder meer een nepbom van fans met de tekst Hulk out en was er onenigheid met trainer Luciano Spalletti. Zijn hoge salaris leidde ook tot onrust binnen de selectie.

Pot krijgt 'carte blanche' voor EK in Israël

Bondscoach Cor Pot van Jong Oranje kan voor het EK in Israël een beroep doen op alle spelers die ook in aanmerking komen voor het 'grote' Nederlands elftal.

Jong Oranje is al geplaatst voor het EK en bereidt zich met een aantal oefenduels voor op het toernooi in Israël. Deze week speelde de ploeg van Pot een oefeninterland tegen het gastland. In Tel Aviv werd het 1-2 voor Jong Oranje. Maandag komt Noorwegen op bezoek in Waalwijk. Pot weet dat hij nog niet met de EK-opstelling begint.

De 61-jarige Hagenaar kan namelijk deze zomer ook een beroep doen op spelers die met het Nederlands elftal komende week tegen Roemenië uitkomen. Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Daley Blind, Jordy Clasie, Adam Maher, Tonny Vilhena, Ricardo van Rhijn, Kevin Strootman en Ola John kunnen nog meedoen bij Jong Oranje.

"Ik heb van Van Gaal carte blanche gekregen als het gaat om het selecteren van spelers voor het EK”, zegt Pot tegen OnsOranje. “Ik kan meenemen wie ik wil. Wil ik ze allemaal, dan kan dat ook." Dat dat ten koste gaat van spelers die nu spelen, speelt niet mee. "Jong Oranje is geen sociale instelling. Spelers die van het Nederlands elftal overkomen, zijn in principe basisspelers. Maar ze zullen zich wel gewoon moeten bewijzen", besluit Pot.

Sharapova naar vierde ronde in Miami

Maria Sharapova is zondag doorgedrongen tot de vierde ronde van het WTA-toernooi van Miami. De als derde geplaatste Russin ontdeed zich in twee sets van landgenote Elena Vesnina (29): 6-4, 6-2. Bij de laatste zestien neemt ze het op tegen de Tsjechische Klara Zakopalova (21).

Sharapova kreeg in de een uur en vijftig minuten durende partij liefst achttien breekkansen, maar ze benutte er slechts vier. Zelf leverde de mondiale nummer twee alleen in de eerste set haar opslag in, al kwam ze nog acht keer goed weg.

Zakopalova rekende af met de als veertiende geplaatste Maria Kirilenko. De Russin werd met 6-2, 7-6 (4) verslagen.

Voor de Duitse Angelique Kerber en de Russische Nadia Petrova viel het doek. De als zesde geplaatste Kerber ging met 4-6, 0-6 onderuit tegen de Roemeense Sorana Cirstea (28). Petrova, de nummer elf van de plaatsingslijst, verloor met 6-7 (7), 4-6 van Jelena Jankovic (22) uit Servië.


Sharapova naar vierde ronde in Miami (Foto: Novum)

Double Fine-game krijgt naam

Double Fine heeft op de PAX-beurs bekendgemaakt dat hun Kickstarter-game de naam Broken Age gaat krijgen. Broken Age is een point-and-click adventure die twee parallellopende verhalen vertelt over twee jonge personen die hun leven willen veranderen.

De jongen leeft in zijn eentje op een ruimteschip terwijl het meisje door haar dorp is gekozen om geofferd te worden aan een zeemonster. De website voor de game is hier te vinden.

Last-minute redding Veendam afgeketst

SC Veendam lijkt nu toch ter ziele te gaan. Hoofdsponsor Koos Gjaltema en een groep investeerders zijn niet in staat om de benodigde één miljoen bij elkaar te krijgen.

De toekomst van de Jupiler League-club zag er al niet rooskleurig uit. Na dit weekend lijkt er geen redding meer mogelijk. Gjaltema liet weten dat tot nu toe een paar ton is opgehaald. Veendam heeft ruim een miljoen euro nodig om te blijven bestaan. "Wij kunnen het niet doen", zegt Gjaltema zondag tegen Dagblad van het Noorden.

"Maar misschien zijn er anderen die het wel kunnen. Ik weet het niet. Er heeft zich afgelopen weekend wel een aantal mensen bij mij gemeld, maar concreet leverde dat geen geld op. Iedereen wil wel wat doen, maar deze week moet er geld worden overgemaakt", aldus de hoofdsponsor. Maandag is een persconferentie bij Veendam.

Veldkamp mikt op internationale schaatsploeg

Coach Bart Veldkamp is druk bezig met het optuigen van een internationale schaatsploeg. De voormalige topschaatser wil voor 1 mei duidelijkheid hebben over de samenstelling en de sponsoring van het nieuwe team. Dat liet Veldkamp, coach van de Belgische troef Bart Swings, zondag op de laatste dag van de WK afstanden in Sochi weten.

Veldkamp denkt voor zijn ambitieuze project een bedrag van 1 miljoen euro nodig te hebben. De Belgen Bart en Maarten Swings en Ferre Spruyt krijgen sowieso een uitnodiging als de ploeg er komt. De voornaamste Nederlandse kandidaat is Jan Blokhuijsen. "Alle opties zijn nog open. Officieel heb ik nog geen contact gehad met Veldkamp", liet Blokhuijsen weten.

Veldkamp sprak in Sochi enthousiast over zijn serieuze plannen. "Ik wil zo snel mogelijk iets structureel hebben: zes schaatsers, een trainingsstaf en een begeleider. De sponsor krijgt er veel voor terug. Blokhuijsen en Swings zijn volgend jaar twee potentiële medaillewinnaars. Komende week heb ik vijf, zes gesprekken met kandidaten."

Met de nieuwe ploeg wil Veldkamp het Belgische schaatsen op de kaart zetten. "De ploeg moet een plan voor vijf jaar dragen, waarin de ontwikkeling van de sport in België wordt meegenomen. Het gaat me niet alleen om de loopbaan van Bart Swings."

Van Wolfswinkel: "Ik heb Norwich nodig"

Ricky van Wolfswinkel tekent komende zomer een meerjarig contract bij Norwich City. Sporting CP bereikte een akkoord met de Engelse club, bij wie de spits wil floreren.

Van Wolfswinkel kijkt nu al uit naar de overstap naar Engeland. "Het is altijd al een droom van mij geweest om in de Premier League te voetballen", zegt de 24-jarige spits op de clubsite van Norwich, nummer twaalf van de Premier League. "Norwich City is een club die ik nodig heb in deze fase van mijn loopbaan", aldus de aanvaller.

"Dit is de perfecte volgende stap. Norwich is een ambitieuze club, maar realistisch. Ik heb met de manager gesproken en zijn plannen spreken mij aan. Dat vormde het laatste zetje om voor Norwich te kiezen. Andere Nederlanders die in Engeland spelen, vertelden dat de Premier League de beste competitie van de wereld is."

Van Wolfswinkel neemt na twee jaar afscheid van Sporting. "Ze hebben er alleen maar positieve dingen over te vertellen. Ik zal tot de zomer alles geven voor Sporting, want ik houd van de mensen die er werken. Het is altijd moeilijk om een club achter je te laten, maar ik wil in Engeland spelen. Daarom heb ik ook niet lang getwijfeld."

Verwarde man zorgt voor ravage in Leiden

Een verwarde man heeft zondagavond in Leiden vijftig tot zestig ruiten van woningen stukgeslagen. Ook vernielde hij met een honkbalknuppel een flink aantal ruiten van geparkeerde auto's. Dat meldt de politie.

De 43-jarige man uit Leiden veroorzaakte de ravage op de Van Speykstraat, de Oosterstraat en de Evertsenlaan. Agenten wisten hem uiteindelijk te overmeesteren. Hij is naar het bureau gebracht. Onduidelijk is wat hem bezielde.

D66'er Van Boxtel ziet tussenformatie wel zitten

D66 is bereid om na een tussenformatie toe te treden tot het kabinet. Dat zegt D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Roger van Boxtel zondag in het televisieprogramma Oog in oog.

"Als ze zouden bellen, zijn wij bereid om aan te schuiven om te praten, want steeds maar rekenen op gedoogsteun is iets te makkelijk," aldus Van Boxtel. "Ik zou het niet onverstandig vinden omdat dit kabinet vier jaar moet blijven zitten. We hebben rust nodig op bestuurlijk niveau in Nederland en daar heb je draagvlak voor nodig."

De D66-senator ziet dat het huidige kabinet van VVD en PvdA onvoldoende draagvlak heeft maar wil wel dat het kabinet de rit uitzit. Via een tussenformatie, waarbij een of meerdere partijen aanschuiven, zou de meerderheid van het kabinet in de Eerste Kamer verzekerd kunnen worden. In ruil daarvoor zouden ook ministersposten beschikbaar moeten komen. Van Boxtel is overigens niet beschikbaar voor een ministerschap, zegt hij.

Ziekenhuizen openbaren sterftecijfers

Zes ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers per aandoening openbaar gemaakt. 65 ziekenhuizen publiceerden hun algemene sterftecijfer over 2011. Dat meldt RTL Nieuws, dat om de cijfers had gevraagd.

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, het Martini Ziekenhuis Groningen, het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, het UMC Utrecht en de Isala Klinieken in Zwolle hebben laten zien wat de sterftecijfers zijn per diagnose. Zo is te zien of ze hoger of lagen scoren dan het landelijk gemiddelde.

Van de 93 ziekenhuizen was er ook een aanzienlijk deel dat de cijfers niet wenste te openbaren. Bij sommige van hen is de registratie niet betrouwbaar genoeg. Tien ziekenhuizen houden de cijfers liever intern, terwijl ze wel voorhanden zijn.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) laat in een reactie aan RTL Nieuws weten blij te zijn met de geopenbaarde cijfers. Ze zegt het heel belangrijk te vinden dat kwaliteitsinformatie en kwaliteitsverschillen inzichtelijk zijn voor patiënten.

Opnamelimiet in Cyprus

Klanten van de twee grootste en meest noodlijdende banken van Cyprus, Bank of Cyprus en Laiki, kunnen sinds zondag nog maar honderd euro per dag opnemen. De centrale bank van Cyprus wil hiermee een bankrun voorkomen.

Laiki wordt volgens de jongste plannen van Cyprus opgesplitst in een slecht en een goed deel. Hierdoor zijn vermogende klanten waarschijnlijk het deel boven een ton kwijt. Eerder deze week werd al een opnamelimiet gesteld van 260 euro. Bij de pinautomaten van de bank stonden lange rijen.

Klanten met een ton of meer bij de Bank of Cyprus kunnen waarschijnlijk een heffing van 20 tot 25 procent tegemoet zien. Bij andere minder in de problemen geraakte banken wordt dat waarschijnlijk vier procent.

Alle Cypriotische banken waren de afgelopen week gesloten. Pinautomaten waren echter wel te gebruiken.

Cyprus zoekt momenteel koortsachtig naar een manier om 5,8 miljard euro op te halen. Dat is nodig om tien miljard aan steun van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds los te krijgen. Een vergadering van de Eurogroep over de kwestie is uitgesteld tot in ieder geval 20.00 uur. Als er geen oplossing wordt gevonden zet de Europese Centrale Bank de liquiditeitssteun aan Laiki en de Bank of Cyprus stil. De banken gaan dan vrijwel zeker failliet.

Gevangenen bevrijd in noordoosten Nigeria

Een groep gewapende mannen heeft bij een aanval op een stad in het noordoosten van Nigeria 120 gevangenen bevrijd. Bij de aanval kwamen 25 mensen om het leven. Dat heeft Andrew Barka, het hoofd van het gevangeniswezen in de deelstaat Adamawa, zondag gezegd.

De aanval op Ganye, bij de grens met Kameroen, had vrijdagnacht plaats, aldus Barka. De 25 doden vielen toen de mannen een bank en een café overvielen. Wie er achter de aanval zit is onbekend, maar geweld in het noordoosten van Nigeria is vaak het werk van de radicaalislamitische sekte Boko Haram.

Vergadering Eurogroep over Cyprus uitgesteld

De vergadering van de Eurogroep over Cyprus is uitgesteld. De ministers van financiën van de zeventien eurolanden zouden zondag om 18.00 uur beginnen met hun beraad. Dat is met minstens twee uur uitgesteld, meldt een woordvoerder van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

De landen uit de eurozone moeten het in Brussel eens worden over een pakket leningen aan Cyprus. Faillissement dreigt voor het land, dat in grote financiële moeilijkheden verkeert.

Beatles-foto's halen veel meer dan verwacht op

Enkele zeldzame foto's van The Beatles hebben ruim 35 duizend euro opgeleverd tijdens een veiling. Dat is ongeveer twee keer zoveel als van tevoren werd verwacht door veilinghuis Omega Auctions, meldt de BBC.

De kiekjes zijn genomen in 1965 in het New Yorkse Shea Stadium, waar The Beatles tijdens de hoogtijdagen van Beatlemania een concert gaven. De foto's zijn genomen door amateurfotograaf Marc Weinstein, die met een zelfgemaakte perskaart backstage wist te geraken. De enige andere aanwezige fotograaf was tijdens het concert al door zijn fotorolletjes heen.

Het gaat om 61 zwart-wit foto's. De nieuwe eigenaar is 'een Zuid-Amerikaanse heer, woonachtig in Washington en een enorme verzamelaar van Beatlesmemorabilia'.

Erdogan: nog geen herstel banden met Israël

Het normaliseren van de betrekkingen tussen Turkije en Israël gaat tijd kosten. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zondag gezegd. De betrekkingen tussen de twee landen zijn gespannen sinds in 2010 bij een Israëlische commandoraid op een Turkse hulpschip voor Gaza negen Turkse pro-Palestijnse activisten om het leven kwamen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak deze week met Erdogan om zijn excuses aan te bieden voor de dodelijke raid. Erdogan zei zondag echter dat Israël verdere stappen zal moeten nemen om de betrekkingen met Turkije te herstellen. "We hebben gezegd dat er excuses moeten worden aangeboden, dat er compensatie moet worden betaald (aan de nabestaanden van de slachtoffers van de raid, red.) en dat de blokkade van de Palestijnse gebieden moet worden opgeheven", aldus Erdogan. "Het normaliseren van de betrekkingen kan plaatshebben als deze dingen zijn doorgevoerd."

Zeventigduizend bezoekers voor Tefaf

Antiek- en kunstbeurs Tefaf heeft dit jaar ruim zeventigduizend mensen getrokken. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen 72 duizend kunstliefhebbers naar Maastricht togen. Dat meldt de organisatie zondag, op de laatste dag van de elfdaagse beurs.

Voorzitter van Tefaf Ben Jansen is tevreden met het aantal verkopen. "We zijn blij dat er zo goed verkocht is, vooral als het gaat om de topstukken", laat hij weten. "De reputatie van Tefaf Maastricht als de meest toonaangevende beurs ter wereld wordt onderstreept door de grote bedrijvigheid die we hebben gezien."

Onderzocht wordt of Tefaf in 2014 naar Beijing gaat om daar ook een beurs te organiseren. De volgende editie van Tefaf Maastricht vindt plaats van 14 tot 23 maart 2014 in congrescentrum MECC.


Zeventigduizend bezoekers voor Tefaf (Foto: Novum)

WIN! Giana Sisters: Twisted Dreams voor XBLA

De game Giana Sisters: Twisted Dreams is afgelopen woensdag verschenen op de Xbox Live Marketplace en FOK!games mag de game maar liefst drie keer weggeven! Meedoen is heel simpel: geef in een reactie onder dit bericht aan waarom je de game zou willen winnen.

Meedoen kan t/m zondag 24 maart 23.59 uur en de winnaars ontvangen persoonlijk bericht. 

In Twisted Dreams zien we de twee Giana Sisters in twee verschillende werelden rennen en springen. FOK!games heeft de game inmiddels ook gedownload en zal binnenkort een review online plaatsen.

[WK Kwalificatie] Marokko kan WK bijna vergeten

Marokko krijgt heel erg lastig om zich nog te kwalificeren voor het WK voetbal in Brazilië. In Tanzania ging de ploeg met 3-1 onderuit. Na drie duels heeft Marokko twee punten terwijl Tanzania er nu zes heeft en Ivoorkust zelfs zeven. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de playoffs. 

Marokko eindigde het duel met tien man door een rode kaart van Abderrahim Chakir in de slotfase. Galatasaray-speler Nordin Amrabat deed het laatste kwartier als invaller mee. In groep H heeft Mali van Rwanda gewonnen. Het werd 2-1. Dinsdag spelen in die groep Benin en Algerije nog tegen elkaar. 

In groep D kwam Afrikaans kampioen van 2012 Zambia in Leshoto niet verder dan een gelijkspel. Het werd 1-1, de ploeg heeft nu zeven punten. Ghana won eenvoudig met 4-0 van Sudan en staat op zes punten. 

De meeste doelpunten vielen in het duel tussen Equatoriaal Guinee en Kaapverdië(groep B). Het werd 4-3 voor Equatoriaal Guinee. In die groep lijkt Tunesië zich te kwalificeren met negen punten uit drie wedstrijden. 

Naast Algarije - Benin wordt dinsdag ook nog Egypte - Zimbabwe(groep G) gespeeld. In totaal zijn er tien groepen. De volgende speelronden zijn in juni met de beslissende groepswedstrijden in september. In november hebben de playoffs om de vijf WK tickets plaats.  

Groep Thuis Uitslag Uit
A Ethiopië 1-0 Botswana
B Equatoriaal Guinee 4-3 Kaapverdië
C Tanzania 3-1 Marokko
D Lesotho 1-1 Zambia
D Ghana 4-0 Sudan
G Mozambique 0-0 Guinee
H Rwanda 1-2 Mali
I DR Congo 0-0 Libië
J Liberia 2-0 Uganda

Basketballers Eiffeltowers winnen beker

De basketballers van EiffelTowers/Den Bosch hebben in Almere voor de zesde keer in de clubhistorie de nationale beker gewonnen. In de finale werd Landstede met 73-61 verslagen.

In de openingsfase van de wedstrijd greep Eiffeltowers direct een voorsprong en liep het uit naar 16-9. Vervolgens kwam Landstede, mede dankzij een aantal driepunters, sterk terug en nam in de tweede periode zelfs even een voorsprong. Het was echter toch de ploeg uit Den Bosch die met een kleine voorsprong (32-28) de rust in ging. In de tweede helft wisten de Zwollenaren tot 45-45 bij te blijven, daarna had Den Bosch daarna de zaken defensief beter op orde en wist een beslissende slag te slaan.

Bierhoff: "Europa wint niet in Brazilië"

Duitsland wint in 2014 niet het WK. Dat stelt teammanager Olivier Bierhoff. Sowieso is het voor een Europees team onmogelijk de titel te pakken in Brazilië, voorspelt hij.

"Ik heb groot respect voor een WK in Brazilië", zegt Bierhoff in gesprek met het Duitse voetbalblad Der Kicker. Ook Nederland en Spanje hoeven volgens de oud-aanvaller geen titel-illusies te hebben. "Voor Europeanen is het onmogelijk daar te winnen."

"Het wordt loodzwaar", vervolgt de man die de EK-finale van 1996 met twee goals in Duits voordeel besliste. "Zuid-Amerikaanse landen hebben een groot voordeel in Brazilië." Statistisch gezien klopt de constatering van Bierhoff.

Het zou een unicum zijn als een Europees team over ruim een jaar de wereldtitel pakt in Brazilië. Bij een WK op de Amerikaanse continenten won nog nooit een Europees land. Brazilië (drie keer), Uruguay (twee keer) of Argentinië (twee keer) pakten die titels.

Palestijnen wijzen gedeeltelijke bouwstop af

Een gedeeltelijke bouwstop in de Israëlische nederzettingen is niet genoeg om de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zondag gezegd. De Palestijnen willen het vredesoverleg pas hervatten als Israël volledig stopt met het bouwen in bezette gebieden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak zaterdagavond met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Abbas wil pas weer praten als er gestopt wordt met bouwen in bezette gebieden, terwijl Netanyahu alleen zonder voorwaarden het overleg wil hervatten. De Amerikaanse president Barack Obama schaarde zich tijdens zijn bezoek aan de regio aan de kant van Israël en zei dat de Palestijnen moeten terugkeren aan de onderhandelingstafel.

Hoewel de VS de afgelopen dagen geen uitspraken hebben gedaan over een mogelijke hervatting van het vredesoverleg, zingen geruchten rond dat de VS een gedeeltelijke bouwstop als een compromis willen voorstellen.

Erekat zei dat de Palestijnen niet uit zijn op een confrontatie met de Amerikaanse regering, maar hield voet bij stuk waar het de nederzettingen betreft. In een interview zei Erekat dat Abbas nooit genoegen zal nemen met een gedeeltelijke bouwstop. "Absoluut niet. Dat wijzen we af".

Erekat zei dat de Palestijnen de Verenigde Staten twee of drie maanden de tijd willen geven om een manier te bedenken om de impasse te doorbreken. Als er geen verandering in de situatie komt zullen de Palestijnen proberen verdere internationale erkenning te verwerven. "We moeten ons richten op de vastberadenheid van ons volk en er zijn 63 internationale organisaties waar we ons bij aan kunnen sluiten."

Barcelona blijft hopen op Valdes

FC Barcelona hoopt Victor Valdes voor de komende seizoenen te behouden, al heeft de doelman al aangegeven dat hij vertrekt.
  
"Ik hoop dat hij blijft", zegt directeur Sandro Rosell tegen El Mundo Deportivo. "Het beste is om te wachten tot het einde van het seizoen. Ik denk dat Victor nog na gaat denken over zijn keuze. Misschien dat hij toch besluit hier te blijven."

Hoewel Rosell met alle macht probeert om Valdes te behouden, laat hij de keuze aan de doelman. "Uiteindelijk hopen we dat hij ons opzoekt om te praten. Maar ik heb altijd gezegd dat mensen die niet voor ons willen spelen, maar gewoon moeten vertrekken."

Valdes heeft nog een contract tot medio 2014 bij Barcelona. Hij heeft laten weten dat hij zijn contract niet wil verlengen, omdat hij van zins is om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Keniaan Korir verovert wereldtitel veldlopen

Veldloper Japhet Korir heeft zondag zijn eerste wereldtitel veroverd in het ijskoude Bydgoszcz in Polen. De Keniaan legde de twaalf kilometer in 32 minuten en 45 seconden af, zes seconden sneller dan uittredend kampioen Imane Merga uit Ethiopië. Teklemariam Medhin uit Eritrea werd derde in 32.54.

Bij de vrouwen pakte Emily Chebet de titel. De Keniaanse achterhaalde op het acht kilometer lange parcours in de slotfase Hiwot Ayalew uit Ethiopië en kwam na 24 minuten en 24 seconden over de finish. Ayalew gaf drie seconden toe. Het brons ging naar Belaynesh Oljira in 24.33.

Voor de 27-jarige Chebet was het de tweede wereldtitel. In 2010 was ze al eens de beste.


Keniaan Korir verovert wereldtitel veldlopen (Foto: Novum)

Mogelijk nog meer geld voor Cyprus nodig

Mogelijk moet het noodlijdende euroland Cyprus met een nog hoger bedrag worden geholpen dan de nu voorziene 17 miljard euro. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) sloot dat zondag in Brussel niet uit. Hij zei dat kort voor het begin van het cruciale crisisberaad over Cyprus met zijn collega's uit de eurozone.

Weekers stelde dat hij nog geen andere bedragen heeft gezien. Elke dag uitstel van de geplande noodhulp schaadt de economie van Cyprus, benadrukte hij.

'Kans dat Cyprus nog meer geld nodig heeft'
'Kans dat Cyprus nog meer geld nodig heeft' (Foto: ANP)

Morsi dreigt met 'stappen'

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft zondag gezegd mogelijk stappen te nemen om Egypte te beschermen. Om wat voor stappen het gaat zei Morsi niet. De uitspraak van de president komt twee dagen nadat aanhangers van zijn partij slaags raakten met de oppositie.

De gevechten tussen aanhangers van de Moslimbroederschap en de oppositie hadden vrijdag plaats bij het hoofdkwartier van de Broederschap. Zeker tweehonderd mensen raakten gewond. "Ik zal niet schromen te doen wat nodig is om dit land te beschermen, en ik ben bang dat het bijna zover is", liet de president weten op Twitter.

Schaatsen in Sochi

Nederland, schaatsland, heeft het schaatsseizoen prima afgesloten: het WK Afstanden in Sochi was het succesvolste WK ooit voor Nederland. Vorig jaar hadden ‘we’ weliswaar een medaille meer, maar 6 keer goud (op de helft van alle onderdelen dus) is ongeëvenaard. En dat slechts een jaar voor de Olympische Spelen, in dezelfde ijshal, dat belooft wat! Toch? Nee, dit is geen enkele garantie natuurlijk. Sterker nog: Nederland, schaatsland, kwalificatieland, skate-off-land, zou maar zo met een heel andere selectie kunnen komen volgend jaar.

Clasie gewild in Engeland

Jordy Clasie staat in de belangstelling van Fiorentina. "Een mooie club", zegt zijn zaakwaarnemer, maar er zou ook interesse zijn uit Rusland en Engeland.

Zaakwaarnemer Wessel Weezenberg zei eerder al serieus te willen luisteren naar wat Fiorentina te bieden heeft. "De club wil de speler hebben en ze hebben de interesse kenbaar gemaakt bij Feyenoord", licht Weezenberg toe op Radio Blu.

"Zodra Jordy terugkeert van de interlandverplichtingen dan gaan we met hem over deze mogelijkheid praten. Fiorentina is een geweldige club met, in termen van techniek, een uitstekende stijl van voetballen", toont Weezenberg zich positief.

"Door de aanwezigheid van een fantastische speler als David Pizarro kan Jordy veel leren, hij kan hem helpen groeien. Fiorentina is een mooie kans voor hem, maar er zijn ook Russische en Engelse clubs geïnteresseerd." Naar verluidt zouden ondermeer Liverpool en Tottenham Hotspur Clasie willen binden.

Lindsay Lohan feest nog steeds ondanks straf

Ondanks dat Lindsay Lohan een straf opgelegd heeft gekregen waarbij ze verplicht negentig dagen moet afkicken, gaat ze toch bikkelhard door met feesten. De 26-jarige actrice is namelijk nog dezelfde dag waarop ze de straf te horen had gekregen in een bar in Beverly Hills losgegaan op de drank.

Daarnaast meldt website TMZ dat ze vrijdagnacht in San Diego in een club was gezien alwaar ze incognito de nacht feestend doorbracht. Eerder deze week had Lohan volgens de New York Post ook een gastrol gespeeld met Charlie Sheen in de serie 'Anger Management'. En is ze nog van plan om naar Brazilië te reizen voordat ze 2 mei weer eens gaat afkicken.

Ferrer en Nishikori door in Miami

David Ferrer heeft eenvoudig de vierde ronde van het Masters-toernooi in Miami bereikt. De Spanjaard, die op het vorige toernooi in Indian Wells nog verrassend zijn eerste wedstrijd verloor, was vandaag scherp en versloeg Fabio Fognini in twee sets met 6-1 en 7-5.

Ook Kei Nishikori  kende weinig problemen in zijn derde ronde-partij op het hardcourt van Zuid-Florida. Hij versloeg Xavier Malisse uit België in straight sets; het werd 6-2 en 7-5.

In de vierde ronde staan Ferrer en Nishikori tegenover elkaar. De mannen namen het al vier keer eerder tegen elkaar op, waarbij ze het aantal overwinningen delen.

Atlético denkt hardop aan Torres

Fernando Torres keert in de zomer mogelijk terug bij Atlético Madrid. Bij de club die de spits in 2007 aan Liverpool verkocht, wordt al gesproken over een rentree van de Spanjaard.

Torres is sinds zijn overstap van Liverpool naar Chelsea, in 2011, geen schim geweest van de superster die hij op Anfield Road en in Madrid was. Nu de aangetrokken Senegalees Demba Ba steeds vaker de voorkeur krijgt, lijkt Torres Stamford Bridge te willen verlaten.

Atlético-manager Diego Simeone heeft nog steeds vertrouwen in de aanvaller. "We hebben samengespeeld, ik weet hoe belangrijk hij kan zijn", zegt hij op radiozender Onda Cero. "Hij weet hoe het is om hier te spelen en ik hoef het al niet eens te hebben over zijn kwaliteit."

Van een akkoord is echter nog lang geen sprake. "We moeten wachten tot het seizoen over is en dan beslissen we welke spelers hier kunnen komen. Torres terughalen zal geen simpel karweitje zijn. Het is ingewikkeld. Hij is een speler die altijd presteert en we moeten zijn keuze respecteren", aldus Simeone.

Mogelijk is Atlético zijn nieuwe bestemming. Bij de tweede club van Madrid maakte hij al op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het betaalde voetbal. Hij werd er aanvoerder en Spaans international. In de Primera División scoorde hij 75 keer in het rood-wit.

Rusland kan spaarheffing Cyprus wreken

Rusland zou wraak kunnen nemen op Europese bedrijven als de EU en Cyprus een hoge heffing op spaartegoeden overeenkomen. Moskou zal naar manieren zoeken om "de EU te straffen", zei voormalige Kremlin-adviseur Aleksander Nekrassov in de Britse krant The Guardian op zondag.

Volgens de jongste plannen van Cyprus om de benodigde 5,8 miljard euro bijeen te brengen om de Europese noodlening van 10 miljard zeker te stellen, zal over tegoeden boven de 100.000 euro bij de Bank van Cyprus een heffing van 20 procent worden geheven. "Sommige Russen zullen dan zwaar lijden", aldus Nekrassov. Rusland zal naar manieren zoeken om Europa terug te pakken. "Er is een aantal grote Duitse bedrijven actief in Rusland. Er zou onder meer gekeken kunnen worden naar het bevriezen van tegoeden. Rusland kijkt het voorlopig nog even aan".

De EU hoeft volgens Nekrassov niet bang te zijn dat Moskou de gaskraan naar het westen dichtdraait. "Gas zal niet als drukmiddel worden gebruikt. Rusland weet dat als het daarmee gaat dreigen, over 20 jaar niemand meer Russisch gas koopt".

'Rusland kan spaarheffing Cyprus wreken'
'Rusland kan spaarheffing Cyprus wreken' (Foto: ANP)

Froome soleert naar winst in bergetappe Critérium

Chris Froome heeft zondag op indrukwekkende wijze de afsluitende bergrit in het Critérium International gewonnen. De Brit van Team Sky soleerde op de laatste klim naar de overwinning. Zijn ploeggenoot Richie Porte werd tweede. Bauke Mollema van Blanco Pro Cycling sprintte in een achtervolgend groepje naar de derde stek.

Vluchters Mathias Frank, Francis Mourey en Thomas Voeckler gaven de etappe lange tijd kleur. De kopgroep werd echter ruim voor de meet ingerekend door het peloton. Op de afsluitende klim pakte Froome een dikke dertig seconden op zijn achtervolgers. Porte ging op ruim twee kilometer van de streep in de aanval en finishte een kleine halve minuut achter Froome.

Froome greep door zijn overwinning ook de eindzege. Hij nam Porte, die als tweede eindigde, de leiderstrui af. Tejay Van Garderen legde beslag op de derde plek. Bauke Mollema werd op een minuut vierde. Theo Bos zorgde zaterdag al voor Nederlands succes door de eerste etappe op zijn naam te schrijven.

Froome kent tot dusver een prima seizoen. De Brit won eerder al een bergrit in de de Tirreno-Adriatico en het eindklassement in de Ronde van Oman.

Sagan soleert naar zege in Gent-Wevelgem

Peter Sagan heeft zondag de 75e editie van Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De Slowaak van Cannondale was in de slotfase weggesprongen uit een kopgroep. Vorig jaar finishte hij nog als tweede. De Sloveen Borut Bozic kwam, in de door de winterse kou tot 183 kilometer ingekorte koers, als tweede over de streep. Greg van Avermaet werd derde.

De ijskoude noordoostenwind zorgde vanaf de start voor problemen. Het peloton werd in waaiers getrokken en daarbij miste onder anderen Fabian Cancellara de slag. Zijn ploeggenoten van Radioshack-Leopard brachten hem terug naar voren, maar de Zwitser, vrijdag nog de beste in de E3 Harelbeke, staakte later alsnog de strijd.

Ook de Belgische favoriet Tom Boonen haalde de finish niet. De winnaar van de laatste twee edities kwam op 65 kilometer van de streep ten val en had last van zijn knie. Hij stapte nog wel even op, maar kneep kort na de eerste beklimming van de Kemmelberg definitief in de remmen.

De eerste succesvolle vluchtpoging was van Juan Antonio Flecha (Vacansoleil), Matthieu Ladagnous (FdJ) en Assan Bazayev (Astana). Zij kregen op zo'n vijftig kilometer van de streep gezelschap van een achtervolgende groep, met daarin onder anderen Sagan en de Belg Van Avermaet.

De voorsprong van het dertiental kwam niet boven de anderhalve minuut, maar toch wist het peloton, waar ook Blanco Pro Cycling het nodige werk verrichtte, de aansluiting net niet meer te vinden. Nadat Jens Debusschere en Bazayev waren kwijtgespeeld, vochten de overige koplopers voor de eindzege.

Op vier kilometer van de streep was het spel voorin op de wagen. Sagan pareerde een aanval van Stijn Vandenbergh en soleerde vervolgens verdienstelijk naar de zege. Bozic toonde zich de sterkste sprinter van de andere vluchters. Heinrich Haussler en Flecha vielen net naast het podium.

Zaterdag besloot de organisatie de koers met 48 kilometer in te korten vanwege de winterse omstandigheden. De start werd verplaatst van Deinze naar Gistel.

De Gea vindt Ferguson "een soort vader"

David De Gea lijkt eindelijk stabiliteit te hebben gevonden bij Manchester United. Dat heeft voor de Spaanse doelman anderhalf jaar geduurd. Dank gaat uit naar Sir Alex Ferguson.
  
De Gea geniet momenteel volop bij Manchester United. In tegenstelling tot vorig seizoen geeft Ferguson hem nu het volle vertrouwen. Een jaar geleden was het nog weleens stuivertje wisselen met de Deen Andreas Lindegard.

En als het dan eenmaal lekker gaat, kan je carrière in stroomversnelling geraken. Zo zit De Gea nu bij de Spaanse ploeg, mede door afwezigheid van de geblesseerde Iker Casillas. Zijn trainer bij de nationale ploeg, bondscoach Vicente Del Bosque, is te vergelijken met Ferguson, vertelt De Gea AS.

"Het zijn twee fantastische coaches", aldus 22-jarige De Gea. "Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, maar ze zijn allebei erg beschermend. Ik weet wat meer van Ferguson en hij is als een vader, zeker voor de jongere spelers."

De Gendt bezorgt Vacansoleil succes in Catalonië

Thomas de Gendt heeft Vacansoleil in de Ronde van Catalonië de eerste overwinning van het seizoen geschonken. De Belg was zondag in de zevende en laatste etappe te sterk voor zijn medevluchters. Hij klopte na 122 kilometer op de Montjuic in Barcelona de Spanjaard David Lopez, de Kroaat Robert Kiserlovski en de Italiaan Michele Scarponi.

De Ier Daniel Martin eiste de eindzege voor zich op. De leidende positie van de renner van Garmin-Sharp kwam niet meer in gevaar. Joaquin Rodriguez werd tweede, voor Nairo Quintana. Robert Gesink handhaafde zich op de zesde plek.

Bomaanslag op legerpost Pakistan

Zeventien Pakistaanse militairen zijn zaterdagnacht omgekomen toen fanatieke moslims bij hun wachtpost naast een tweetal tankwagens een auto vol explosieven opbliezen. Tientallen soldaten en burgers raakten bij de aanslag gewond.

De ontploffing zette de tankauto's in lichterlaaie en verwoestte twee woonbarakken bij de legerpost, lieten medewerkers van de Pakistaanse inlichtingendienst weten op voorwaarde dat hun naam ongenoemd blijft. De getroffen versterking van het leger ligt in het stammengebied van Noord-Waziristan, waar nogal wat moslims rondlopen die hun geloof een beetje te serieus nemen.

Force India stuntelt in Maleisië

In Maleisië toonde Force India weer aan dat het team erg snel is. Alleen heb je daar pas wat aan als je aan de finishlijn komt. Daarin slaagde beide rijders niet.

Tijdens de pitstops ging het voor allebei de coureurs missen met het wisselen van de banden. Uit veiligheid moesten daarna zowel Sutil als Di Resta hun auto in de garage zetten. De Duitser sprak de volgende woorden: "Een vroeg einde van een veelbelovende race. Beide auto's hadden hetzelfde probleem met de wielmoeren en dat kostte ons heel veel tijd. We wisten niet precies wat er mis was en dus besloot het team om uit voorzorg te stoppen. Het was erg jammer, want de auto was snel en voelde heel goed."

De Brit zei er dit over: "Het is frustrerend om niets over te houden aan zo'n competitief weekend, Het team besloot uit voorzorg om de race voor gezien te houden. Positief is wel, dat de auto duidelijk dik in orde is."

Blauwhelmen overmeesteren moordende Mai Mai

Een aanval van honderden Mai Mai-krijgers op de Congolese mijnstad Lubumbashi heeft zaterdag zeker 35 mensen het leven gekost. De met kapmessen en pijl en boog gewapende Mai Mai stuitten op in Lubumbashi gelegerde blauwhelmen en hebben zich aan hen overgegeven, meldden de Verenigde Naties zondag.

Ten minste 54 mensen raakten volgens de VN bij de aanval gewond en zijn in het ziekenhuis opgenomen. Onder hen waren ook verscheidene Mai Mai-krijgers.

De VN-vredesmacht ter plaatse heeft van 245 krijgers de wapens kunnen innemen. Onder de aanvallers waren naar verluidt verscheidene kinderen.

De Mai Mai streven gewapenderhand de afscheiding van de zuidoostelijke provincie Katanga na.

Onenigheid om Syrische tegenpremier

De bevelhebber van het Vrije Syrische Leger (FSA) weigert te dienen onder de tegenpremier die de Syrische oppositie heeft gekozen. Dat heeft een stafmedewerker van generaal Salim Idris zondag laten weten.

Tegenpremier Ghassan Hitto ontbeert de steun van enkele kopstukken van de oppositie, zei Idris' assistent Louay Almokdad. Wil een premier gezag kunnen uitoefenen, dan heeft hij volgens Almokdad een breder draagvlak nodig.

Hitto werd vorige week met 35 van de 48 uitgebrachte stemmen door de 63-koppige Syrische Nationale Coalitie (SNC) tot premier gekozen. Verscheidene vooraanstaande oppositieleden lieten de stemming aan zich voorbijgaan. Hitto zou hun onbekend zijn, en bovendien de steun genieten van buitenlandse krachten als Qatar en de Moslimbroederschap.

De SNC, waarin de belangrijkste Syrische oppositiegroepen zijn verenigd, droeg Hitto en zijn kabinet het bestuur op over de delen van Syrië die onder controle van de rebellen staan.

[WK Afstanden] Kramer, Verweij en Blokhuijsen veroveren ook goud

In navolging van de vrouwen hebben ook de Nederlandse mannen de gouden medaille veroverd op de ploegenachtervolging op het WK afstanden. In Sochi waren Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen met 3.42,03 minuten verreweg de beste. Zuid-Korea veroverde zilver, Polen brons.

De Zuid-Koreanen begonnen uitstekend en reden lang onder de Nederlandse tijd. De Aziaten konden het hoge tempo echter niet volhouden, waarna 3.44,59 nog wel goed genoeg bleek voor zilver. Polen zette 3.45,22 op het bord, Rusland werd in 3.46,59 vierde.

Kramer won eerder het toernooi al de 5000 meter. Na het goud voor Jorrit Bergsma op de 10.000 meter was de overwinning op de ploegenachtervolging de derde gouden plak voor de Nederlandse mannen in Sochi. 

# Land Tijd
1 Nederland 3.42,03
2 Zuid-Korea 3.44,60
3 Polen 3.45,22
4 Rusland 3.46,29
5 Noorwegen 3.48,59
6 Duitsland 3.48,83
7 Canada 3.49,00
8 Italië 3.53,08

Vettel biedt excuses aan aan Webber

Mark Webber was erg ontdaan na de race in Maleisië. Reden hiervoor is het gedrag van teamgenoot Sebastian Vettel, die daar inmiddels zijn excuses voor aanbood.

De wereldkampioen haalde tegen de orders van het team Webber in in de slotfase. Na afloop tijdens het opfris-moment voor de podiumceremonie en op de ereplaatsen was de sfeer gespannen. "Ik heb een grote fout gemaakt. We hadden onze posities moeten houden. Het is niet zo dat ik met opzet een opdracht van het team naast me neer heb gelegd. Ik was me gewoon niet van die situatie bewust. Anders had ik ook niet zoveel risico genomen tijdens dat gevecht. Ik had het gevoel dat ik op mijn laatst setje banden iets sneller was dan Mark Webber en haalde hem in. Ik zie nu dat hij daar erg ontdaan door is en wil hem graag mijn excuses hiervoor aanbieden. Ik kan er niets meer aan veranderen. Ik kan alleen zeggen dat ik het niet met opzet deed," aldus Vettel.

Webber was na afloop enorm boos: "Het eerste deel van de race ging erg goed, ondanks dat de omstandigheden op de intermediates niet gemakkelijk waren. We kwamen op het juiste moment naar binnen voor droogweerbanden en zaten op een goede strategie. Na de laatste pitstops kreeg ik door dat de race ten einde was. Dat we banden gingen sparen en het aantal toeren omlaag zouden brengen. Zo was het voor de start van de race ook afgesproken. Maar Seb trok zijn eigen plan."

NOS mag item over moordverdachte uitzenden

De NOS mag zondag een nieuwsitem uitzenden over een vrijgesproken moordverdachte. De man had in een kort geding geëist dat de uitzending geschrapt zou worden, maar de rechter besliste anders. Dat meldt de rechtbank Midden-Nederland zondag.

Jacob G. wilde voorkomen dat de NOS aandacht besteedt aan een wetswijziging waardoor onherroepelijke uitspraken in strafzaken bij ernstige misdrijven ten nadele van de vrijgesproken verdachte kunnen worden herzien. G. wilde niet dat de zaak tegen hem wordt geschaard onder de mogelijke kanshebbers voor zo'n herziening.

Het gerechtshof in Den Haag sprak G. in oktober 2010 vrij van de moord op Tamara Wolvers in 2006. G. was ook in eerste aanleg al vrijgesproken. De Hoge Raad verwierp vervolgens in maart 2012 het beroep van justitie tegen de vrijspraak van het hof. De raad ging hiermee in tegen het advies van de advocaat-generaal. Die adviseerde eerder dat het proces rond de moordzaak opnieuw moest worden gevoerd.

De 28-jarige Wolvers werd in juli 2006 met een mes in haar borst gevonden in de woning van haar ouders in Alphen aan den Rijn. Ze had een plastic tas over haar hoofd en een kabelbinder om haar keel. Ze was drie keer gestoken met het mes voordat ze stikte. De vrouw woonde tijdelijk in het huis aan de Maasstraat, omdat haar ouders op vakantie waren.

Op de badjas van het slachtoffer werd volgens justitie DNA-materiaal gevonden van G. , die getrouwd was geweest met haar tante. In hoger beroep werd tegen hem 14,5 jaar cel geëist. G. ontkent de moord te hebben gepleegd. Het hof in Den Haag stelde dat op basis van het gevonden DNA-materiaal niet vaststaat dat de man de dader is. Het DNA kan op een andere manier op de badjas terecht zijn gekomen. De man kwam regelmatig in de ouderlijke woning van het slachtoffer. Ook andere bewijzen van justitie vond het hof te zwak, ook al zijn er diverse aanwijzingen die naar G. wijzen.

Hamilton geeft toe dat Rosberg de betere was vandaag

Op het einde van de race in Maleisië drong Nico Rosberg via de boordradio aan om Lewis Hamilton te mogen passeren. Teambaas Ross Brawn was erg duidelijke op de radio tegen Rosberg en vroeg hem netjes achter Hamilton te blijven rijden.

Hierdoor werd de Brit derde en de Duitse Fin vierde in de uitslag. Op het podium gaf Hamilton aan dat Rosberg inderdaad de betere was: "Nico had hier moeten staan. Hij was erg snel vandaag en reed een zeer sterke race. Ik ben trots dat ik deze beker in ontvangst mag nemen, maar geweldig voel ik me niet."

Even maakte de oud-wereldkampioen de fout door tijdens de pitstop bij zijn voormalige renstal, McLaren, naar binnen te rijden. Gevolgen had dit echter niet. "Jenson deed een paar jaar geleden ook al zoiets. Ik heb ook zolang voor McLaren gereden. Ik weet niet waarom ik het deed, het gebeurde gewoon. Ik wil hiervoor mijn excuses aanbieden aan mijn team."

Rosberg heeft begripvol gereageerd op het besluit hem zijn teamgenoot niet te laten aanvallen. “Voor ons als team was dit een prima dag en we kunnen tevreden zijn met onze prestaties. Het was goed om competitief te zijn en ik wil het team bedanken voor al het harde werk. Dit soort resultaten kunnen we goed gebruiken. Natuurlijk is het teleurstellend dat ik mijn positie moest vasthouden, maar ik snap dat het team ervoor wilde zorgen dat beide auto's veilig de finish bereikten, vooral gezien de moeilijke tijden die we hebben gekend.

We hebben nog veel races te gaan en door de snelheid die we vandaag hebben laten zien, heb ik enorm veel zin om in de toekomst vaker om het podium te strijden!

Van der Garde is gematigd tevreden

Ook zijn tweede Formule 1-race heeft Giedo van der Garde uitgereden. In Maleisië eindige de Nederlander als vijftiende voor Max Chilton van Marussia.

Na een sterke eerste fase viel Van Der Garde terug tot achter Jules Bianchi en Charles Pic: "Ik had een zeer goede start en de auto voelde daarna fantastisch aan, tijdens de eerste stint op de intermediates. Vervolgens kreeg ik over de boordradio te horen dat mijn band linksvoor lek was geraakt, maar gelukkig zou ik net op dat moment toch al naar binnen komen voor droogweerbanden. Ik verloor hier dus niet al te veel tijd mee. Ik racete verder op de medium compound en kwam zeventiende te liggen, met een auto die erg goed in balans was."

De problemen van zaterdag waren vandaag niet aanwezig. "De race verliep verder prima. De voorspelde regen kwam uiteindelijk niet, wat wel jammer was omdat ik erg snel was op de inters. Maar op de medium en harde band, waarmee ik vanaf de tweede pitstop reed, ging het ook goed. Ik had niet meer zoveel last van overstuur als zaterdag, tijdens de derde training en kwalificatie, al is dit nog wel iets waar we verder aan moeten werken voor de volgende race in China. We moeten ook kijken hoe we de auto nog beter kunnen afstellen voor de kwalificatie, zodat we betere resultaten kunnen behalen op de zaterdagen."

"Ik wil iedereen in het team nog wel een compliment geven voor het goede werk met de pitstops. Het was telkens erg spannend met Chilton, maar doordat het team de juiste beslissingen nam en snelle pitstops afleverde, bleef ik hem voor."

[WK Afstanden] Nederlandse dames winnen ploegenachtervolging

De Nederlandse dames hebben bij het WK afstanden in Sochi de titel gegrepen op de ploegenachtervolging. Het team, bestaande uit Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Diane Valkenburg bleef de ploegen van Polen en Zuid-Korea voor.

Nederland reed in 3.00,02 naar de winnende tijd. Voor Wüst betekende dit haar derde titel en vijfde medaille van dit WK. Polen werd in 3.04,91 tweede, Zuid-Korea in 3.05,32 derde. Nederland nam het in de slotrit op tegen de Canada. Tijdens de rit bleven de Canadezen lang in de buurt, maar toen Wüst in de laatste rondes de kop nam maakte Nederland het verschil. Valkenburg had het in de laatste ronde moeilijk om het tempo te kunnen volgen, maar toen was de voorsprong al gerustellend. Bij de Canadezen ging Christine Nesbitt in de laatste bocht nog onderuit waardoor die het podium konden vergeten.

Uitslag:

# Land Tijd
1 Nederland 3.00,02
2 Polen 3.04,91
3 Zuid-Korea 3.05,32
4 Duitsland 3.05,50
5 Rusland 3.05,94
6 Noorwegen 3.07,23
7 Japan 3.07,90
8 Canada 3.20,92

Franse homofoben verzetten zich

Duizenden onverdraagzame Fransen hebben zich zondag in Parijs verzameld om lucht te geven aan hun ongenoegen over de legalisering van het homohuwelijk. Conservatieve en religieuze actievoerders hopen de senaat te overreden volgende maand een stokje voor de wettiging te steken.

Het lagerhuis van het Franse parlement gaf vorige maand met een ruime meerderheid zijn goedkeuring aan de wet die ook homoseksuele stellen het recht geeft te trouwen en kinderen te adopteren. Net als in die kamer maakt de socialistische partij van president François Hollande ook in de senaat de dienst uit.

Regelmatige massademonstraties tegen de liberalisering van de huwelijkswetgeving knabbelen voigens tegenstanders aan het draagvlak voor het wetsvoorstel. Opiniepeilers menen dat het aantal voorstanders, die lang een ruime meerderheid van de Fransen uitmaakten, langzaam maar zeker slinkt.

Cazorla: "Dit is niet het einde van een tijdperk"

Santi Cazorla denkt niet dat het Spaanse nationale elftal aan het einde van een tijdperk bezig is. Dat zei de middenvelder van Arsenal vandaag tijdens een persconferentie na het overwachte gelijkspel van het Spaanse elftal tegen Finland.

"Als men denkt dat dit het einde van een tijdperk is, dan hebben ze het mis," aldus Cazorla tijdens de persbijeenkomst in La Ciudad del Fútbol, het hoofdkwartier van de Spaanse voetbalbond. "Het is onzin om te gaan twijfelen aan deze selectie vanwege twee gelijke spelen. Tegenwoordig kun je in het voetbal tegen elke tegenstander gelijkspelen."

Volgens de Asturiër is er aan de mentaliteit van de Spanjaarden niets veranderd. "We zijn nog steeds even gretig en hebben nog steeds evenveel zin om te winnen als vroeger. Er is absoluut geen sprake van een 'einde'."

Het vergaat de kersverse Europees kampioen moeizaam in de WK-kwalificatie. In Groep I werd in de eerste wedstrijd tegen Georgië ternauwernood gewonnen, terwijl tegen zowel Frankrijk als Finland met 1-1 gelijk werd gespeeld. Vooral dat laatste gelijkspel kwam hard aan, want de Spanjaarden hadden maar liefst tachtig procent van het balbezit.

Aanstaande dinsdag treedt de selectie van Vicente del Bosque aan tegen Frankrijk, dat op dit moment met twee punten meer dan de regerend wereldkampioen bovenaan staat in de groep. Spanje is dan feitelijk genoodzaakt om te winnen om directe kwalificatie voor het WK af te kunnen dwingen.

Vergne pakt punt en forse boete in Maleisië

Toro Rosso heeft een boete van 10.000 dollar gehad voor de unsafe release van Jean-Eric Vergne tijdens een pitstop. Echter hengelde de Fransman wel het eerste punt voor het team binnen.

De Toro Ross-coureur reed weg bij zijn team en botste op tegen Charles Pic, die wilde net zijn team bezoeken. Beide coureurs moesten hun wagen laten repareren na het voorval. “Het is goed om dat we een punt hebben gehaald, maar zonder het incident in de pitstraat hadden we het nog wel wat beter kunnen doen. Ik voel dus wel wat frustraties, maar ben ook erg blij met het punt”, aldus de protegé van Red Bull . “We hebben nu een kleine pauze tot we weer racen en we moeten die tijd gebruiken om uit te zoeken op welke punten we ons kunnen verbeteren. Mijn racesnelheid was vandaag wel goed en ik heb veel plaatsen weten te winnen.

Daniel Ricciardo reed vanaf de start eigenlijk een verloren race door een eigen fout: "Nog voor de start heb ik mijn racekansen zelf een beetje verpest door er in bocht 3 af te vliegen. Ik kon wel door, maar de vloer was beschadigd en ik denk dat dat uiteindelijk bij heeft gedragen aan mijn uitval”, aldus de Australiër.

Voor Button en Perez zat er meer in

McLaren stond er na de kwalificatie best aardig voor. Echter heeft dit in Maleisië niet geleid tot een goede race voor beide coureurs.

Jenson Button viel ver terug na een mislukte pitstop en wist vanaf toen dat dit niet zijn dag was: “We hebben vandaag een goede race gereden en stopten op de juiste momenten. We zouden als vijfde gefinisht zijn gefinisht als we niet een probleem bij de pitstop hadden gehad. Misschien hadden we ook nog wel om het podium kunnen strijden. Tegen het einde van de race had ik een enorme vibratie in de auto en als ik door was gereden, had de ophanging het misschien niet overleefd.

Sergio Perez reed een vrij anonieme race en werd negende. Dat betekend dat de Mexicaan zijn eerste punten voor McLaren scoorde. “Deze begonnen enorm te slijten en het was een te groot risico om hiermee door te rijden. We konden niet anders doen dan nog een keer binnen te komen, al kostte me dat wel posities. Positief is dat we progressie hebben geboekt en hopelijk zet die lijn zich voort in Shanghai.

[WK Afstanden] Mo pakt titel, Smeekens moet het doen met brons

Tae-Bum Mo heeft zijn wereldtitel op de 500 meter met succes weten te verdedigen. De Zuid-Koreaan stond derde na de eerste rit maar in de slotrit wist hij Jan Smeekens voor te blijven. Mo noteerde 34.82 om de tweede rit te winnen. Smeekens werd met 35.06 vijfde en moest uiteindelijk genoegen nemen met brons. 

De Japanner Joji Kato werd in het klassement tweede. Net naast het podium staan de gebroeders Mulder. Michel Mulder wist met 34.82 nog wel de tweede 500 meter te winnen. Ronald Mulder noteerde met 35.02 de vierde tijd. 

# Naam Land Rit 1 Rit 2 Totaal
1 Tae-Bum Mo Zko 34.94 (3) 34.82 (1) 69.760
2 Joji Kato Jap 34.92 (2) 34.90 (3) 69.820
3 Jan Smeekens Ned 34.80 (1) 35.06 (5) 69.860
4 Michel Mulder Ned 35.09 (6) 34.82 (1) 69.910
5 Ronald Mulder Ned 35.05 (4) 35.02 (4) 70.070
6 Dmitry Lobkov Rus 35.18 (8) 35.08 (6) 70.260
7 Denis Koval Rus 35.05 (5) 35.22 (9) 70.270
8 Pekka Koskela Fin 35.21 (9) 35.10 (7) 70.310
9 Laurent Dubreuil Can 35.09 (7) 35.26 (10) 70.350
10 Jamie Gregg Can 35.30 (12) 35.20 (8) 70.500
11 Artur Was Pol 35.28 (10) 35.28 (11) 70.560

Grote vechtpartij op voetbalveld

Bij een vechtpartij op een Haags voetbalveld is een scheidsrechter zaterdag mishandeld. Dat heeft de politie zondag gemeld. De man zou toegetakeld zijn door ouders van de voetballers. Hij is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling maar is inmiddels weer thuis. "Het gaat goed met hem", aldus een politiewoordvoerder.

Het gevecht begon waarschijnlijk toen een van de jeugdige spelers geschopt werd en een vader het veld op liep om in te grijpen. Dit ontaardde in een vechtpartij waar meerdere ouders aan meededen.

Horner reageert op incident tussen Vettel en Webber

Na de race in Maleisië was er veel gedoe over de uitslag. Beide Red Bulls eindigde vooraan maar Sebastian Vettel negeerde een teamorder om achter Mark Webber te blijven.

Op Sky Sports gaf teamleider Sky Sports uitleg: "De afspraak was dat ze tot aan de laatste pitstops met elkaar mochten vechten. De coureurs namen het heft echter in eigen hand door tegen elkaar te gaan racen, waarmee ze hun eigen belang voor dat van het team hadden gezet. Een coureur heeft alleen maar oog voor die 25 punten die hij kan verdienen, terwijl wij als team op de eerste plaats graag 43 punten hopen binnen te halen. Hier zal zeker nog een hartig woordje over gesproken worden."

'Chelsea wil Fellaini in zomer'

Marouane Fellaini vervolgt zijn loopbaan mogelijk bij Chelsea. De collega van John Heitinga bij Everton zou in de belangstelling staan van de 'Blues'. Fellaini is bezig aan zijn vijfde jaar bij Everton en doet het, met elf goals in 24 wedstrijden, bijzonder goed. Dat is grotere clubs dan ook niet onopgemerkt gebleven. De Belgisch international kan volgens Star on Sunday komende zomer aansluiten bij Chelsea.

Met die transfer moet volgens de Engelse krant 25 miljoen pond gepaard gaan. Everton zou daarmee een van de belangrijkste spelers kwijtraken. Fellaini werd in 2008 overgenomen van Standard Luik, waar hij zijn carrière was begonnen.

Ook Asmir Begovic staat volgens de Britse boulevardpers in de belangstelling van Chelsea. De Blues zouden wel concurrentie uit eigen stad hebben. Ook Arsenal dingt naar verluidt naar de Bosnische sluitpost van Stoke City.

Eindelijk erkenning voor Frank Boeijen

Voor wie het iets boeit: Frank Boeijen heeft zaterdagavond de zilveren erepenning van de gemeente Nijmegen ontvangen. De 55-jarige zanger en geboren Nijmegenaar kreeg de onderscheiding na zijn optreden in de plaatselijke schouwburg uit handen van burgemeester Hubert Bruls (CDA).

Boeijen, bekend van hits als Kronenburg Park en Zwart Wit, ontving de erepenning voor zijn verdiensten voor de stad Nijmegen en is volgens de burgervader een 'ambasseur van Nijmegen'. Hij bracht onder meer een boek plus cd uit met foto's van plekken in Nijmegen en nam er videoclips op.

Wie wordt de nieuwe Spice Girl?

De milfs van de Spice Girls hopen middels een talentenjacht een opvolger te vinden voor Victoria Beckham. Vier van de vijf dames willen weer toeren, maar Posh Spice niet. De winnaar van het op handen zijnde tv-programma neemt haar plek in en mag mee op tournee, schrijft de Britse boulevardkrant Daily Mirror.

Het viertal zou momenteel in gesprek zijn met verschillende tv-producenten onder aanvoering van Geri Halliwell, beter bekend als Ginger Spice, de enige Spice Girl die geen ziel heeft. Zowel bekende als onbekende zangeressen mogen deelnemen aan de talentenjacht. De winnares gaat de titel Wannabe Spice dragen.

"Victoria treedt niet meer op met de Spice Girls", zegt een bron. "Ze houdt van en respecteert de meiden en de belevenissen die ze samen hebben doorgemaakt. Maar ze richt zich nu volledig op haar familie en modezaken."

[WK Afstanden] Lee pakt wereldtitel, Oenema vijfde

Sang-Hwa Lee heeft haar wereldtitel op de 500 meter weten te verdedigen. De Zuid-Koreaanse won ook de tweede rit en was met 37.65 zelfs iets sneller dan eerste rit. Thijsje Oenema werd met 38.03 vijfde en viel ook terug naar de vijfde plek in het klassement. 

Beixing Wang verbeterde zich met 37.81 en pakte daarmee het zilver. Olga Fatkulina pakte haar tweede medaille op dit WK door derde te eindigen in 37.94. Laurine van Riessen en Margot Boer waren de tweede rit trager dan de eerste en eindigden op de dertiende en vijftiende plek in het klassement. 

# Naam Land Rit 1 Rit 2 Totaal
1 Sang-Hwa Lee Zko 37.69 (1) 37.65 (1) 75.340
2 Beixing Wang Chi 38.22 (5) 37.81 (2) 76.030
3 Olga Fatkulina Rus 38.14 (2) 37.94 (3) 76.080
4 Jenny Wolf Dui 38.16 (4) 37.97 (4) 76.130
5 Thijsje Oenema Ned 38.16 (3) 38.03 (5) 76.190
6 Nao Kodaira Jap 38.48 (7) 38.25 (7) 76.730
7 Yekaterina Aydova Kaz 38.49 (8) 38.24 (6) 76.730
8 Heather Richardson VS 38.29 (6) 38.46 (10) 76.750
9 Hong Zhang Chi 38.57 (12) 38.30 (8) 76.870
10 Karolina Erbanová Tsj 38.58 (13) 38.37 (9) 76.950
13 Laurine van Riessen Ned 38.53 (9) 38.78 (15) 77.310
16 Margot Boer Ned 38.72 (15) 38.82 (16) 77.540

Oppositieleider Syrië weg

De Syrische oppositieleider Mouaz al-Khatib treedt af. De voorman van de Syrische Nationale Coalitie stapt op omdat zijn functie hem aan handen en voeten bindt, maakte hij zondag op Facebook bekend.

Al-Khatib wil 'in vrijheid werken', en dat is 'onmogelijk te verenigen met het werk bij een officiële instelling'. Ook gaf hij zondag lucht aan zijn teleurstelling over zijn overleg van zaterdag met de Europese Unie, 'dat niets heeft opgeleverd'.

De Syrische Nationale Coalitie (SNC) verenigde vorig jaar allerhande oppositiegroepen om de onderlinge samenwerking te verbeteren en het overleg met buitenlandse bondgenoten te vergemakkelijken. Maar veel rebellen erkennen het gezag van de SNC niet en volgen nog altijd hun eigen koers.

Tieners vast voor vechtpartij op voetbalveld

Twee voetballers van 16 en 17 jaar uit Deventer zijn zaterdagmiddag aangehouden na een vechtpartij tijdens een voetbalwedstrijd in Apeldoorn. Bij de knokpartij tussen VV Columbia uit Apeldoorn en IJsselstreek uit Deventer raakte een 19-jarige jongen uit Apeldoorn gewond, meldt de politie zondag.

De vechtpartij ontstond rond 16.30 uur op een sportcomplex aan de Winkewijertlaan. Na een overtreding van een speler ontstond onenigheid, die uitmondde in een vechtpartij. Daarbij zou de 19-jarige man uit Apeldoorn zijn geschopt terwijl hij op de grond lag. Het slachtoffer werd ter plaatse gecontroleerd door ambulancepersoneel en hoefde niet naar een ziekenhuis.

Het duo kon door de politie worden aangehouden aan de hand van getuigenverklaringen en is vastgezet. Twee personen deden aangifte. De politie onderzoekt de zaak.

'Volgende week Elfstedentocht'

De kans is groot dat volgende week de Elfstedentocht wordt verreden. Dat valt op te maken uit de reacties op Twitter.

Volgens velen zal 'De Tocht der Tochten' op Tweede Paasdag worden verreden. Een ideale dag om te schaatsen. Aangezien het dan een vrije dag is, zit men massaal voor de buis.

We houden echter wel een slag om de arm. Tweede Paasdag valt dit jaar op 1 april, dus er kan van alles gebeuren. Feit is wel dat het broeikaseffect dankzij deze extreme winter naar het rijk der fabelen kan worden verwezen. GroenLinks kan een andere hobby gaan zoeken...

Paris Hilton vermaakt zich met Nederlandse dj's

Paris Hilton is dit weekeinde uit haar dak gegaan met Afrojack, Laidback Luke en Tiësto. De Amerikaanse socialite trof de Nederlandse dj's in Miami tijdens het evenement Miami Music Week.

"Heb het enorm naar mijn zijn gehad met Laidback Luke op het feest van dj Afrojack", liet ze weten via Twitter. Even daarvoor deelde Hilton al een foto waarop ze te zien is met dj Tiësto. "Hey Tiësto, geweldig dat ik je gisteravond tegenkwam", schreef ze bij het kiekje.

Afrojack zei vorig jaar nog 'een beetje gebrouilleerd' te zijn met Hilton, nadat ze veel tijd met elkaar hadden doorgebracht. De eerste scheurtjes in hun vriendschap ontstonden toen de Nederlander liet doorschemeren niet bepaald onder de indruk te zijn van Hiltons dj-debuut.

Terwijl de hotelerfgename aan het feesten was in Miami stond de politie op de stoep bij haar woning in Los Angeles, schrijft website TMZ. Hilton was de zoveelste beroemdheid die het slachtoffer was van het zogeheten swatting, waarbij hulpdiensten na een anoniem telefoontje uitrukken en bij aankomst ontdekken dat er niets aan de hand is.

[WK Afstanden] Smeekens wint eerste 500 meter

Jan Smeekens, Joji Kato en Tae-Bum Mo zijn de voornaamste kandidaten om de wereldtitel op de 500 te pakken. Smeekens was in de eerste omloop de snelste met 34,80. Kato was tweede met 34,92 en Mo noteerde 34,95 om derde te worden. 

In de strijd om de overige medailles zouden Ronald Mulder en Denis Koval met 35,05 nog mee kunnen doen. Ook Michel Mulder en Laurent Debreuil zouden als ze zichzelf kunnen overtreffen nog een medaille pakken. Beiden noteerden 35,09. Later op de dag staat de tweede 500 meter op het programma. 

# Naam Land Tijd
1 Jan Smeekens Ned 34,80
2 Joji Kato Jap 34,92
3 Tae-Bum Mo Zko 34,95
4 Ronald Mulder Ned 35,05
= Denis Koval Rus 35,05
6 Michel Mulder Ned 35,09
= Laurent Dubreuil Can 35,09
8 Dmitry Lobkov Rus 35,18
9 Pekka Koskela Fin 35,21
10 Artur Was Pol 35,28

Daft Punk maakt albumtitel en releasedatum bekend

De geruchten gingen al langer, het Franse electroduo Daft Punk zou weer terug keren in de muzikale wereld met een nieuw album. Het rumoer werd sterker toen Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo bekendmaakten getekend te hebben bij het label Columbia Records, maar nu is er officieel een albumtitel en een releasedatum naar buiten gebracht. Het langverwachte album Random Access Memories, verwijzend naar het geheugen in een computer, moet op 21 mei 2013 verschijnen.

De Franse heren zijn goed in het houden van mysterie rondom hun act en treden altijd op met lichtgevende helmen. Daft Punk is het meest bekend van 'Harder, Better, Faster, Stronger' en 'Around the World'. Het laatste album, Human After All, dateert uit 2005, maar de heren hebben tussendoor ook de soundtrack van de film TRON: Legacy gemaakt.

Of er een tour gaat komen is nog niet bekend, maar ondertussen zijn er twee korte snippets van het album uitgegeven van beiden rondom de 15 seconden. Het album zal bestaan uit 13 nummers. De titels van de tracks zijn nog niet bekendgemaakt.


De eerste snippet is hier te luisteren.

Zorgen bij Barça om Alba

Vleugelverdediger Jordi Alba heeft gedurende zijn interlandverplichtingen een blessure opgelopen die zijn broodheer FC Barcelona zorgen baart.

De kans is aanzienlijk dat de Catalanen het een tijd zonder Alba moeten stellen. De linksback raakte geblesseerde tijdens het duel tussen Spanje en Finland (1-1) en kan mogelijk een aantal weken niet inzetbaar zijn. 


Zaterdag verliet Alba het trainingskamp van Spanje. De topper met Frankrijk moet de voormalige speler van Valencia sowieso laten schieten en de Champions League-wedstrijd van Barcelona tegen Paris Saint-Germain is vooralsnog een groot vraagteken. 

"De verplichte medische onderzoeken bij Jordi Alba zijn in de ochtend uitgevoerd en hebben een eerstegraads spierblessure in de tweehoofdige biceps van zijn rechterdijspier aangetoond. Alba heeft het trainingskamp inmiddels verlaten", aldus een verklaring van de nationale ploeg van Spanje.

Slechts een week geleden kreeg Barça ook al het nieuws te horen dat Adriano voor zes weken is uitgeschakeld vanwege een hamstringblessure.

Streppel: "Ik ben coach, geen tovenaar"

Jurgen Streppel doet zijn best om Willem II te behoeden voor directe degradatie uit de Eredivisie, maar heeft daar naar eigen zeggen weinig invloed op. "Een trainer heeft invloed, alleen moet je je rol niet overschatten", stelt hij in gesprek met Voetbal International.

"Je bent leidend, bepaalt de strategie en moet spelers motiveren. En het belangrijkste: je moet ze op hun sterkste kant benutten. Je kunt van een speler met een slecht linkerbeen wel proberen dat hij een matig linkerbeen krijgt, maar ik denk dat je dan beter zijn goede rechterbeen uitstekend kunt maken."

"Neem Frank de Boer. Hij was een voetballende verdediger. Je kunt zo iemand wel leren dat hij als een gek in een spits gaat lopen klimmen. Maar als daar niet zijn kwaliteit ligt, heeft dat geen zin. Juist omdat De Boer opbouwend zo sterk was, daarin ook steeds beter werd, werd hij zo'n topper. Alleen: als trainer kun je van een vijf nooit een acht maken. Je bent coach, geen tovenaar", aldus Streppel.

De oefenmeester leidde Willem II vorig seizoen naar de Eredivisie, maar moet volgend seizoen naar verwachting weer in de Jupiler League aan de slag. De Brabanders staan al maanden op de laatste plek in de Nederlandse competitie en het verschil met nummer zeventien VVV-Venlo bedraagt momenteel vijf punten.

Overleg Cyprus in slotfase

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy zit zondagmiddag het valreepoverleg voor over een reddingsplan voor Cyprus. Ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie schuift aan. De rol van de twee EU-boegbeelden maakt duidelijk hoeveel er bij de onderhandelingen op het spel staat.

President Nicos Anastasiades en minister van financiën Michalis Sarris zijn zondagochtend vroeg naar Brussel afgereisd. Na de vergadering met onder meer Van Rompuy en Barroso overlegt het tweetal met Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB).

Zondagavond komt de Eurogroep daar opnieuw bijeen. Nog voordat de ministers van financiën van de overige zestien landen van de eurozone zondagavond aanschuiven, zal Cyprus met een plan moeten komen. Een woordvoerder van de Cypriotische regering noemde de situatie zaterdagnacht 'erg moeilijk' en de marges 'beperkt'.

Het overleg over het reddingsplan van Cyprus bleef zaterdag zonder resultaat. De onderhandelingen zijn in een 'heel delicate fase' beland, liet de woordvoerder van de Cypriotische regering na afloop weten.

Cyprus moet voor maandag 5,8 miljard euro hebben verzameld om zo tien miljard euro aan steun te krijgen van het IMF en de zestien andere eurolanden. Als er dan geen akkoord ligt stopt de ECB met liquiditeitssteun aan de noodlijdende banken op Cyprus.

Zaterdag werd de hele dag onderhandeld tussen de trojka, waarin de Europese Commissie, het IMF en de ECB zijn vertegenwoordigd, en de regering in Cyprus. In de loop van de avond kwamen tegenstrijdige berichten naar buiten over de voortgang, maar uiteindelijk bleef een fiat van de trojka uit.

Cyprus stelde naar verluidt voor om bedragen boven de ton bij Bank of Cyprus met een heffing van 20 tot 25 procent te belasten. Bij andere banken wil het land vier procent heffen op diezelfde vermogens. De tweede grote bank, Laika, moet worden opgesplitst in een goed en een slecht deel. Daar zijn rekeninghouders boven de ton waarschijnlijk grotendeels hun geld kwijt.

Sacha Baron Cohen vertolkt Freddie

Je kunt hem niet meer stoppen, Sacha Baron Cohen, die de wereld opnieuw kennis liet maken met de plaatsvervangende schaamte-komedie (Borat) wordt Freddie Mercury in de binnenkort te verschijnen biopic van de zanger van Queen.

De film zal later dit jaar worden opgenomen. Blake Lively (Gossip Girl) is gecast als de voormalige vriendin van de rocker, Mary Austin. Die relatie zal ongetwijfeld onder hevige druk staan, gezien de seksuele voorkeuren van Mercury. Regisseur van de film is Tom Hooper, bekend van The Kings Speech en Les Miserables (waarin Baron Cohen al enkele noten ten gehore bracht). Ongetwijfeld dachten ze over de Oscars 2014: "I want them all..."

Baron Cohen, inmiddels 41 jaar, bekend van de typetjes: Ali G, Borat en Bruno heeft na zijn zingende rol in Les Mis duidelijk de smaak te pakken om mensen op een nieuwe manier te vermaken. Hiervoor neemt de acteur vele zanglessen om zo de biseksuele Brit enigszins te kunnen evenaren. Volgens de bron is Baron Cohen een groot fan en bereid hij zichzelf als een bezetene voor om het accent, de maniertjes en de zangstijl van de flamboyante frontman te perfectioneren. Het is nog niet beslist of Baron Cohen ook echt zelf de zangstukken voor zijn rekening gaat nemen of dat hiervoor de stem van Mercury wordt gebruikt. Een mogelijkheid overigens die in het verleden succesvol uitgepakte voor acteur Joaquin Phoenix (Walk the Line).

 

Freddie Mercury 2
Kan Baron Cohen Freddie's snor weer tot leven brengen? 

Weer bommen onschadelijk gemaakt bij Deventer

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft zondagochtend opnieuw vier bommen geruimd in de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer. Dat meldt de gemeente Deventer zondag. Een week eerder werd al gestart met het ruimen van de bommen uit de Tweede Wereldoorlog die de afgelopen maanden werden aangetroffen.

Rond 11.00 uur werd de laatste bom onschadelijk gemaakt. Samen met de werkzaamheden van een week eerder staat het aantal geruimde bommen nu op acht.

De eerstvolgende bommenruimingen zijn gepland voor zaterdag 13 april, mits de waterstand in de IJssel dat toelaat. De EOD verwacht nog een dag nodig te hebben, maar ook zondag 21 en zondag 28 april kunnen er nog ruimingen zijn, aldus de gemeente in een verklaring.

De bommen werden gevonden tijdens werkzaamheden rond de IJssel. In totaal werden achttien bommen gevonden.

Keane kan leven met 0-0 tegen Zweden

Robbie Keane, aanvoerder van Ierland, is niet ontevreden met het gelijke spel tegen Zweden (0-0). Volgens de routinier heeft Ierland aardig gepresteerd.

"We verdienen veel waardering met deze wedstrijd. We hadden een onervaren team in vergelijking met Zweden, die een aantal geroutineerde spelers hadden opgesteld. Ik voelde me wel prettig in dit duel. Zweden verdiende het absoluut niet te winnen, want over het algemeen vind ik dat wij de betere ploeg waren", aldus Keane tegenover diverse internationale media.


De aanvoerder van The Boys in Green prijst zijn ploeggenoten vanwege hun vasthoudendheid en hun inzet, vooral op het middenveld. Keane was vooral lovend over één speler in het bijzonder.

"James McCarthy was geweldig. Ik vond hem degene die echt druk zette, hij heeft de tegenstander opgejaagd en hij wist de Zweden uit hun spel te halen. Je kunt onze middenvelders niet vaak genoeg complimenteren", zo vindt de voormalige speler van Tottenham Hotspur.

Webber kwaad op Vettel

Ruzie binnen Red Bull. Mark Webber keurde teamgenoot Sebastian Vettel geen blik waardig na de Grand Prix van Maleisië. De Australiër vond dat de Duitse wereldkampioen hem niet had moeten inhalen in de slotfase van de race op het circuit van Spang.

"Na de vierde bandenwissel lag ik vooraan en was het de bedoeling dat we de race zouden uitrijden zonder risico's te nemen. Ik hield me aan die strategie, maar Sebastian nam zijn eigen beslissing en negeerde de afspraken. Het team gaf hem het voordeel, zoals gewoonlijk", zei de zichtbaar gefrustreerde Webber.

Vettel had wel in de gaten dat zijn teamgenoot boos was en vierde zijn overwinning ingetogen. "Ik voelde dat mijn bolide meer snelheid had, dus daarom ging ik de strijd aan met Mark. Als we ergens over moeten praten, dat moeten we dat intern doen", aldus de Duitse drievoudige wereldkampioen, die in Maleisië zijn 27e grandprixzege boekte.

Renners zullen stoppen bij valpartij over ijs in Gent - Wevelgem

De kans bestaat dat Gent - Wevelgem bij de eerste de beste valpartij gestaakt zal worden. De renners hebben bij de organisatie laten weten direct te stoppen als er een ijsplek de oorzaak van een valpartij zal zijn. De koers is vanwege de sneeuw al met bijna vijftig kilometer ingekort.

"Zodra er renners vallen over ijsplekken op het parcours, dan stoppen de renners er mee", zo liet Gent-Wevelgem-directeur Frank Hoste zondagochtend aan Sporza weten. "Alle wegen zullen sneeuwvrij gehouden worden."

[WK Afstanden] Lee zet stap richting wereldtitel op 500 meter

Olympisch kampioene Sang-Hwa Lee heeft een goede stap gezet richting de wereldtitel op de 500 meter. Ze reed als enige onder de 38 seconden. De Zuid-Koreaanse klokte 37,69. Olga Fatkulina werd tweede in 38,14. Thijsje Oenema en Jenny Wolf werden derde in 38.16. 

Laurine van Riessen werd negende en Margot Boer klokte de vijftiende tijd. Alle schaatsers rijden straks nog een tweede 500 meter. 

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee ZKo 37,69
2 Olga Fatkulina Rus 38,14
3 Thijsje Oenema Ned 38,16
= Jenny Wolf Dui 38,16
5 Beixing Wang Chi 38,22
6 Heather Richardson VS 38,29
7 Nao Kodaira Jap 38,48
8 Yekaterina Aydova Kaz 38,49
9 Laurine van Riessen Ned 38,53
10 Maki Tsuji Jap 38,55
15 Margot Boer Ned 38,72

FOK!filmtips van de dag: The Bucket List

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Je kan je zondagmiddag beginnen met de klassieker Adam’s Rib, waarin Spencer Tracy en Katharine Hepburn de hoofdrollen vertolken.

Adam wordt gevraagd om als aanklager op te treden in een zaak van een vrouw die op haar overspelige man heeft geschoten. Aan het ontbijt had hij reeds een discussie met zijn vrouw over deze zaak, als ze hoort dat hij de vrouw wil veroordelen neemt zij uit feministisch oogpunt de verdediging op zich. Ze proberen hun verschil van mening binnen de rechtszaal te houden, maar dit is erg lastig. Op Één om 14.05 uur.

Een spiksplinternieuw paar schoenen siert de voeten van de negen jaar oude Jinhee. Blij met het onverwachte cadeau houdt het meisje haar vader stevig vast terwijl zij door de stad fietsen. De volgende dag wordt Jinhee door haar vader achtergelaten bij een weeshuis, in de hoop dat iemand haar zal adopteren, zodat haar vader vrij is een nieuw gezin te stichten. A Brand New Life (Een nieuw leven) op Nederland 3 om 15.30 uur.

Multimiljonair Edward Cole en automonteur Carter Chambers, gespeeld door Jack Nicholson en Morgan Freeman, zijn twee uitersten die elkaar leren kennen wanneer ze in het ziekenhuis op één kamer komen te liggen. Ze blijken meer met elkaar gemeen te hebben dan ze op voorhand dachten. Zo willen ze nog een aantal zaken ondernemen voordat ze het loodje leggen en hebben beiden een onbewust verlangen om met zichzelf in het reine te komen. Ze maken samen een onvergetelijke reis, worden beste vrienden en leren om alles uit het leven te halen wat er in zit. Met veel humor en inzicht beleven zij hun avonturen, terwijl er na iedere onderneming weer iets van het lijst afgestreept kan worden. The Bucket List op NET5 om 20.00 uur.

James is net klaar met school wanneer hij in de zomer van 1987 bij gebrek aan iets beters een nietszeggend baantje aanneemt bij het pretpark Adventureland. Hij komt er al snel achter dat het werk de ideale manier is om hem klaar te stomen voor de echte wereld. James leert allerlei bijzondere mensen kennen en wordt verliefd op zijn collega Emily. Samen met zijn nieuwe vrienden beleeft hij allerlei maffe avonturen in en rondom het park.

Twilight-actrice Kristen Stewart won voor haar rol in deze film de High Times 'Stonette of the Year' Award. De komedie werd geregisseerd door Greg Mottola, die eerder goed scoorde met Superbad. In beide films is Bill Hader te zien. De komiek maakt sinds 2005 deel uit van de vaste cast van de Amerikaanse komedieshow Saturday Night Live. Jesse Eisenberg en Ryan Reynolds behoren ook tot de cast. Op BBC2 om 00:00 uur.

Fred 2: Night of the Living Fred, Rudi het Racevarken 2, Our Girl, Fool’s Gold, Homie Spumoni en The Great Raid komen ook op de televisie vandaag.

'Barça mikt op Aguero als Villa vertrekt'

Sergio Agüero staat op het verlanglijstje van FC Barcelona, in het geval dat David Villa deze zomer vertrekt. Dat meldt Sport. De Argentijnse aanvaller zou aan het einde van het seizoen over moeten komen van Manchester City. Villa denkt op zijn beurt aan een overstap naar de Premier League.

De spits beschikt niet altijd over een basisplaats bij Barça en heeft nog geen akkoord bereikt over een nieuwe verbintenis met Barça. De Spaanse topclub wil graag door met Villa, die nog een contract heeft tot medio 2014 in Catalonië. Door blessures liep dit seizoen uit op een teleurstelling voor de oud-speler van Valencia.

Agüero maakt indruk als speler van City en staat regelmatig in de belangstelling van diverse Europese topclubs. Hij speelde eerder al in Spanje bij Atletico Madrid. De 24-jarige spits drukte dit seizoen zijn stempel op het spel van City door veertien keer te scoren.

[NBA] Denver Nuggets boekt vijftiende zege op rij

Denver Nuggets heeft zaterdagavond zijn vijftiende zege op rij geboekt in de NBA. Sacramento Kings werd met 101-95 verslagen. Danilo Gallinari was met negentien punten de belangrijkste man voor de Nuggets, die hun 49e overwinning van het seizoen boekten en daarmee derde staan in de Western Conference. Sacramento moet het doen met plek dertien.

Chicago Bulls bleek nipt te sterk voor Indiana Pacers: 87-84. Luol Deng van Chicago deed goede zaken met twintig punten, twee meer dan zijn ploeggenoot Carlos Boozer. George Hill werd topscorer voor de Pacers met 23 punten. De Bulls staan zesde in de Eastern Conference, de Pacers derde.

Overige uitslagen zaterdag
Charlotte - Detroit 91-92
New York - Toronto 110-84
Memphis - Boston 110-106
LA Clippers - Brooklyn 101-95
Golden State - Washington 


Denver Nuggets boekt vijftiende zege op rij (Foto: Novum)

Facebookfraude voor vrijlating verkrachter

Normale vrouwen zouden, zodra ze erachter komen dat hij een gewelddadige verkrachter is, hun vriend dumpen en al het contact verbreken. Helaas is Ceri Shipman geen normale vrouw. Ze maakte namelijk Facebookprofielen aan om de slachtoffers erin te luizen.

De gepast genaamde Jason Savage is een ware bruut: hij had meerdere vriendinnen tegelijk, die hij ernstig mishandelde. Daarnaast verkrachtte hij nog drie andere vrouwen. Uiteindelijk ging hij het gevang in wegens verkrachting van drie vrouwen, het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel en mishandeling met lichamelijk letsel aan twee van zijn vriendinnen, en aanranding.

Zijn andere vriendin Ceri liet het daar echter niet bij zitten. Ze maakte Facebookprofielen aan ter name van de twee ex-vriendinnen, en vulde die met foto's die ze jatte van hun echte Facebookprofielen.Vervolgens zond ze via die nepprofielen berichtjes naar haar eigen profiel waarin ze deed alsof de slachtoffers alles verzonnen hadden.

Daarmee stapte Ceri naar de politie. De profielen waren kennelijk erg overtuigend, want de politie pakte de twee slachtoffers direct op en ondervroeg hen 13 uur lang.

Gelukkig kwam het bedrog snel aan het licht en kon Ceri snel zelf opgepakt worden. Ze heeft nu toegegeven de rechtsgang gehinderd te hebben, en kan uitkijken naar een lange gevangenisstraf.

Coalitiepartijen op dieptepunt sinds verkiezingen

De regeringspartijen PvdA en VVD zijn met een totaal van 41 zetels in de peilingen op een dieptepunt beland. De VVD telt nu 23 zetels, de PvdA 18, blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Met in totaal 38 zetels minder is dat voor de twee partijen de laagste score sinds de verkiezingen in september.

De PVV is deze week met 24 zetels de grootste partij. De partij van Geert Wilders steeg twee zetels sinds vorige week. SP stijgt een zetel naar 23 en staat nu gelijk met de VVD. Ouderenpartij 50Plus daalt twee zetels en komt daarmee op 16 zetels in de peilingen.

De ontwikkelingen rondom de steun aan Cyprus kennen ook hun weerslag op de electorale positie van de verschillende partijen, concludeert De Hond. Zo is onder de voormalige VVD- en PvdA-kiezers zichtbaar dat zij beduidend minder vinden dat Cyprus door Europa geholpen moet worden.

Bij de VVD-kiezers die nog steeds VVD stemmen vindt 43 procent dat Cyprus geholpen moet worden. Bij degenen die het afgelopen halfjaar afscheid namen van de VVD geeft slechts 17 procent aan voor steun te zijn. Bij de PvdA is dat verschil eveneens zichtbaar, maar met een verschil van 59 procent tegenover 41 procent is dat minder groot.

Ook opleidingsniveau blijkt samen te hangen met de mening van kiezers over de steun aan Cyprus. Van de kiezers met een hoge opleiding vindt 53% dat Cyprus geholpen moet worden. Van de kiezers met een lage opleiding vindt 24% dat, aldus De Hond.

'Godfather of fitness' overleden

De man die Arnold Schwarzenegger letterlijk groot heeft gemaakt is overleden. Joe Weider is gisteren op 93-jarige leeftijd door hartfalen overleden. Joe was de 'godfather of fitness'.

Joe haalde Arnold Schwarzenegger in 1967 naar Amerika nadat hij hem 'ontdekt' had bij een bodybuilderwedstrijd in Europa. Hij huurde een appartement voor Arnie in Santa Monica en liet hem hard aan zijn spieren werken. Daarnaast verzon Joe een cv voor Arnold zodat hij filmrollen zou krijgen als 'grote sterke man'.

Naast het creëren van het merk Schwarzenegger stond hij aan de wieg van het moderne bodybuilding. Hij was de man achter bekende 'merken' in het wereldje. Zo omvatte zijn miljoenenbedrijf de volgende merken: Muscle and Fitness, voor al je poedertjes en trainingsschema's, Flex, Shape en diverse fitnesstijdschriften.

Joe Weider was een zelfverzekerde man. Zo noemde hij zichzelf vaak de 'Jezus Christus, Mahatma Gandhi en de Karl Marx van zijn wereldje.' Hij keek naar de grote leiders uit de Tweede Wereldoorlog voor inspiratie om zijn imperium succesvol te runnen. Joe reageerde altijd heel rustig op kritiek. "Why should I be loved by everybody?"

Musharraf weggevoerd

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is zondag na een ballingschap van ruim vier jaar teruggekeerd in zijn vaderland. Hij wil bij de parlementsverkiezingen in mei een nieuwe gooi doen naar de macht en trotseert daarvoor mogelijke gerechtelijke vervolging en doodsbedreigingen door de Taliban.

Na de landing in de havenstad Karachi duwden veiligheidsmensen Musharraf onmiddellijk in een auto en voerden hem in een kolonne van een twaalftal auto's van de luchthaven weg. Honderden aanhangers die hem feestelijk wilden binnenhalen hadden het nakijken. Het is niet duidelijk of de oud-president is aangehouden of in veiligheid is gebracht.

In de nasleep van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten in september 2001 werd Musharraf zwaar onder druk gezet door Washington om de banden met de Taliban te verbreken en zich aan de zijde van de Amerikanen te scharen in de oorlog in Afghanistan. Musharraf stemde toe en staat sindsdien bij opstandelingen te boek als een marionet van de Amerikaanse regering. Hij overleefde zeker twee aanslagen op zijn leven.

Ook van justitie heeft Musharraf gevaar te duchten. Op de voormalige legerleider, die in 1999 na een staatsgreep aan de macht kwam, rust de verdenking van betrokkenheid bij de moord op voormalig premier Benazir Bhutto in 2007. Hij moet vrezen voor arrestatie.

[F1] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Duitser van Red Bull bleef in Kuala Lumpur zijn teamgenoot Mark Webber voor. De derde plaats ging naar de Brit Lewis Hamilton. Vettel is door zijn zege de nieuwe leider in het wereldkampioenschap.

Op een opdrogende baan had Webber de beste start, maar die kwam in de clinch met Fernando Alonso te zitten. In de eerste bocht tikte Alonso echter Vettel aan, waarbij Alonso zijn voorvleugel los raakte. Aan het eind van de eerste ronde schoot deze onder zijn auto, waardoor de Ferrari in de grindbak belandde en als eerste uitvaller te noteren was.

Leider Vettel kwam in de zesde ronde als eerste naar binnen om van intermediate banden naar de droogweerbanden te wisselen. In het eerste deel van de baan verloor hij veel tijd, maar in het laatste deel maakte hij veel goed, waardoor er meer coureurs besloten naar binnen te gaan. Zo ook Giedo van der Garde, die was opgeklommen naar de zeventiende plaats.

In de pits was er een botsing tussen de te snel losgelaten Toro Rosso van Jean-Eric Vergne en Chaterham-coureur Charles Pic, waarbij Vergne zijn voorvleugel verloor. Ook was Hamilton even vergeten dat hij niet meer voor McLaren rijdt en stopte bij de verkeerde pitbox. Na alle pitsstops had Webber de leiding overgenomen van Vettel, die in zijn eerste ronde op de droogweerbanden te veel tijd verloor. Hij lag inmiddels wel tweede voor Hamilton.

Ver daarachter sneden de Lotussen van Romain Grosjean en Kimi Räikkönen door het veld, tezamen met de Force Indias van Paul di Resta en Adrian Sutil. Alle vier de coureurs hadden in het begin veel tijd verloren, maar bleken op de droge baan sneller dan hun voorgangers en reden snel naar de top tien. De Force Indias hadden echter bij hun tweede stops weer pech, waardoor ze uiteindelijk zelfs uitvielen. Ook de voorste mannen gingen naar binnen en bleven daardoor op dezelfde posities rijden.

Het schoof wel allemaal dichterbij elkaar, omdat Webber trager was dan de mannen achter hem. Vettel vroeg ook vriendelijk aan zijn team of Webber hem voorbij kon laten omdat hij te traag was. De Australiër gaf hier echter geen gehoor aan en counterde door snellere ronden te rijden. Ook na de derde stop behield hij de leiding, maar dit keer kreeg hij Lewis Hamilton in zijn spiegel die Vettel na de stop voorbij was gegaan. Door de stops ging Jenson Button kort aan de leiding in de race, maar bij zijn pitstop werd hij weggestuurd terwijl zijn band niet goed vast zat. Dit werd in de pits nog hersteld, maar verloor er te veel tijd mee.

Wat verder naar achter hadden Kimi Räikkönen en Nico Hülkenberg rondenlang een gevecht om de achtste plaats. De Finse winnaar van de eerste Grand Prix wist er tot grote frustratie van zichzelf niet voorbij te komen, iets wat Vettel inmiddels wel bij Hamilton was gelukt. Van der Garde kreeg het aan het einde van de race steeds lastiger en zakte terug tot achter zijn teamgenoot Pic en finishte uiteindelijk als vijftiende doordat Button, Pastor Maldonado en Daniel Ricciardo nog uitvielen.

De leiders gingen op het einde van de race nogmaals naar binnen, waarna een strijd ontstond tussen de leidende Red Bulls. Ook de Mercedessen gingen met elkaar in de slag. Tien ronden voor het einde leek de race beslist, doordat Vettel zijn teamgenoot na een mooi gevecht passeerde. Daarachter werden Hamilton en Rosberg door teambaas Ross Brawn gemaand om niet meer het gevecht aan te gaan en bleven daardoor derde en vierde. Daarachter klom Felipe Massa op zijn frissere banden nog op naar de vijfde plaats.

Vettel won zodoende de race dus en pakte daarmee de leiding in het wereldkampioenschap. De Duitser heeft veertig punten en staat daardoor negen punten voor Räikkönen. Webber volgt op de derde plaats op veertien punten van zijn teamgenoot.

Uitslag Grand Prix van Maleisië

Pos Coureur Team Rondes Verschil
1 S. Vettel Red Bull 56 1:38:56.681
2 M. Webber Red Bull 56 +0:04.298
3 L. Hamilton Mercedes 56 +0:12.181
4 N. Rosberg Mercedes 56 +0:12.640
5 F. Massa Ferrari 56 +0:25.648
6 R. Grosjean Lotus 56 +0:35.564
7 K. Räikkönen Lotus 56 +0:48.479
8 N. Hülkenberg Sauber 56 +0:53.044
9 S. Perez McLaren 56 +1:12.357
10 J. Vergne Toro Rosso 56 +1:27.124
11 V. Bottas Williams 56 +1:28.610
12 E. Gutierrez Sauber 55 +1 Rnd.
13 J. Bianchi Marussia 55 +1 Rnd.
14 C. Pic Caterham 55 +1 Rnd.
15 G. van der Garde Caterham 55 +1 Rnd.
16 M. Chilton Marussia 54 +2 Rnd.
17 J. Button McLaren 53 +3 Rnd.
18 D. Ricciardo Toro Rosso 51 +5 Rnd.
- P. Maldonado Williams 54 Uitgevallen
- A. Sutil Force India 27 Uitgevallen
- P. Di Resta Force India 22 Uitgevallen
- F. Alonso Ferrari 1 Uitgevallen

Kerry bemoeit zich met Irak

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zondag Irak met een bezoek verrast. Kerry wil er bij de regering in Bagdad op aandringen het luchtruim voor Iraanse wapentransporten naar Syrië te sluiten. Ook moet Bagdad werk maken van democratische hervormingen en verzoening tussen de kiftende bevolkingsgroepen.

Kerry was al in de buurt; hij bezocht de afgelopen dagen samen met president Barack Obama Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië. Hij greep de gelegenheid aan om in eigen persoon nog eens in Bagdad te onderstrepen dat de Verenigde Staten willen dat er een eind komt aan de Iraanse militaire steun voor de Syrische regering. Volgens stafleden van Kerry is het ook in het belang van Irak dat het buurland niet nog verder afglijdt in de bloedige burgeroorlog en moet Bagdad daarom een stokje steken voor de militaire hulp aan de regering in Damascus.

'Netwerk Dönermoorden groter dan gedacht'

Het netwerk van de extreem rechtse Duitse 'bende van Zwickau' was waarschijnlijk een stuk groter dan gedacht. De terreurgroep, verantwoordelijk voor een reeks racistische moorden, kreeg mogelijk hulp van bijna 130 symphatisanten. Dat meldde de Duitse krant Bild am Sonntag.

De in totaal 129 helpers, handlangers en sympathisanten uit het rechts-radicale milieu staan op een lijst van de veiligheidsdiensten.

De 'bende van Zwickau' kon 10 jaar haar gang gaan. Bij de zogeheten Dönermoorden vielen zeker 10 slachtoffers, vooral Turken, totdat de bende in 2011 tegen de lamp liep. Vijf verdachten moeten in april voor de rechter verschijnen. Het gaat om de belangrijke verdachte Beate Zschäpe en vier directe helpers.

Verdachte steekpartij opgepakt in Arnhem

Een 30-jarige man uit Velp is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden voor een steekpartij in Arnhem. Het 21-jarige slachtoffer uit Veenendaal werd in zijn schouder geraakt en moest in een ziekenhuis worden behandeld.

De man uit Velp had bij zijn aanhouding op de Dr. C. Lelyweg het mes nog in zijn hand, meldt de politie. In zijn tas vond de politie verder een ploertendoder en twee busjes traangas.

Het slachtoffer was met vrienden aan het stappen in Arnhem toen de verdachte hem op het Marktplein belaagde. Na het incident heeft de politie enkele getuigen gesproken. Een aanleiding voor de steekpartij lijkt vooralsnog te ontbreken, concludeert de politie.

Schapen en lammetjes gedood in Dwingeloo

In een schaapskooi in Dwingeloo zijn zaterdagochtend drie schapen en zes lammetjes dood aangetroffen. Uit onderzoek bleken de dieren door geweld te zijn gedood, meldt de politie zondag.

Na de vondst waarschuwde de 72-jarige eigenaar uit Dwingeloo de politie. Hij denkt dat de dieren zijn doodgestoken, zei hij tegen RTV Drenthe. Ook een dierenarts in Dwingeloo gaat er vanuit dat dit het werk van mensen is, meldde de regionale omroep.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en vraagt getuigen zich te melden.

Serena Williams simpel verder in Miami

Serena Williams is zaterdagavond doorgedrongen tot de vierde ronde van het tennistoernooi van Miami. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg de Japanse Ayumi Morita met tweemaal 6-3. In de vierde ronde treft ze Dominika Cibulkova uit Slowakije, dertiende op de plaatsingslijst.

Bij de mannen kende de als vierde ingeschaalde Tomas Berdych een lastige avond. Daniel Gimeno-Traver werd door de Tsjech met 5-7, 7-6 (3) en 6-2 verslagen. Ook de Spanjaard Fernando Verdasco wist verder te geraken. Hij was Alejandro Falla met 6-3 en 7-6 (6) de baas.


Serena Williams simpel verder in Miami (Foto: Novum)

Ook FC Dordrecht eert Theo Bos

Volgende week vrijdag zal FC Dordrecht in navolging van Vitesse een eerbetoon aan de overleden Theo Bos organiseren. Bos was voor en tijdens zijn ziekte coach bij Dordrecht. Dordrecht neemt het volgende week vrijdag op tegen FC Oss, maar het duel zal voornamelijk in het teken staan van Bos.

"De leegte die hij heeft achtergelaten bij familie, vrienden, spelers, staf en supporters is nog steeds voelbaar", zo laat FC Dordrecht middels een persbericht weten. "Meer dan een maand is het stil geweest op de Krommedijk. Stil omdat er niet werd gevoetbald, stil omdat onze trainer Theo Bos op 28 februari overleed. Vrijdag 29 maart zullen we daarom voor de wedstrijd tegen FC Oss een gedenkmoment creëren samen met onze supporters. Deze herdenking begint rond 19:45 uur, wij vragen daarom aan iedereen om tijdig op de tribunes plaats te nemen."

"Ad Heijsman houdt een korte toespraak, de Lammetjes van de juniorclub zullen wensballonnen oplaten en het door Emile Hartkamp voor Theo Bos geschreven lied zal door het stadion klinken. Aansluitend leggen de spelers bloemen bij een foto van Theo waarna een minuut stilte wordt gehouden."

Makkelijke zeges Murray en Almagro

Andy Murray en Nicolas Almagro hebben zich zaterdag overtuigend geplaatst voor de derde ronde van het Masterstoernooi in Miami. De als tweede geplaatste Murray was met 6-3, 6-1 veel te sterk voor het Australische talent Bernard Tomic. Almagro (10) overklaste Guido Pella uit Argentinië: 6-0 en 6-3.

De Pool Jerzy Janowicz (21) en Martin Klizan (27) uit Slowakije sneuvelden. Janowicz moest in drie sets buigen voor Thomaz Bellucci uit Brazilië: 6-7 (5), 6-3 en 3-6. Klizan had weinig in te brengen tegen de Fin Jarkko Nieminen: 2-6 en 2-6.

Bij de vrouwen trok Venus Williams zich terug. De als negentiende geplaatste Amerikaanse verleende haar drie plaatsen hoger gerangschikte landgenote Sloane Stephens daarmee een vrije doortocht naar de vierde ronde. Daarin neemt Stephens het op tegen Agnieszka Radwanska.


Makkelijke zeges Murray en Almagro (Foto: Novum)

'Bony van Vitesse naar West Ham United'

Wilfried Bony verruilt Vitesse komende zomer waarschijnlijk voor West Ham United. Volgens Voetbal International hopen beide clubs komende week de transfer af te ronden. De Engelse club uit de Premier League zou zo'n 13,5 miljoen euro betalen voor de 24-jarige spits uit Ivoorkust, zo meldt VI zaterdag op de website.

Bony voert met 26 treffers de topscorerslijst van de eredivisie aan. Vooral dankzij de doelpunten van de Ivoriaan doet Vitesse dit seizoen mee om de landstitel. Bony heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag een stap hogerop wil. De trefzekere spits hoopte in de winterse transferperiode al te vertrekken bij Vitesse, maar dat ging niet door.

De spits was zaterdag trefzeker voor Ivoorkust in het WK-kwalificatieduel met Gambia (3-0).

'Bony van Vitesse naar West Ham United'
'Bony van Vitesse naar West Ham United' (Foto: ANP)

Gladheid door sneeuw in zuidwesten

In het zuidwesten van het land kan het zondagochtend glad zijn op de weg. In Zeeland, West-Brabant en het zuiden van Zuid-Holland valt af en toe sneeuw. Dat meldde de ANWB zondag.

Volgens de ANWB heeft dat nog niet tot problemen of vertragingen op de weg geleid. Ook in Vlaanderen is het glad op de weg, door hevige sneeuwval in de nacht van zaterdag op zondag. Belgische verkeersdiensten en politie riepen automobilisten zondagochtend op niet de weg op te gaan als het niet nodig is.

Gladheid door sneeuw in zuidwesten
Gladheid door sneeuw in zuidwesten (Foto: ANP)

Vrijwilligers ruimen stranden op

Vrijwilligers kunnen zondag op 11 stranden in Nederland hun steentje bijdragen aan schonere stranden. Langs de kust worden dan zogenoemde Beach Clean-up-evenementen georganiseerd om mensen bewust te maken van het afval dat op de stranden en in de zee rondzwerft.

Op elke 100 meter strand liggen nu ruim 400 stukjes plastic die uiteindelijk in de oceanen terechtkomen, zeggen de organisatoren. "Door deze hopen afval veranderen oceanen in een 'plastic soep'."

Op stranden in onder meer Scheveningen, Katwijk aan Zee en Noordwijk kan iedereen meehelpen dit soort afval op te ruimen. Daar worden afbreekbare vuilniszakken uitgedeeld. Er wordt een uur lang rommel opgehaald.

Na afloop maakt een kunstenaar in Scheveningen een kunstwerk van het verzamelde afval. Hij heeft een mal van een bruinvis gemaakt. Hij maakt daar een 'afvalkunstwerk' van.

Naast stranden wordt ook in meren en rivieren ronddrijvend afval opgeruimd. Wereldwijd zijn er dit weekend verschillende strandopruimacties.

Vrijwilligers ruimen stranden op
Vrijwilligers ruimen stranden op (Foto: ANP)

Koudste 24 maart ooit?

Zondag wordt het mogelijk de koudste 24 maart ooit. Dat meldt weeronline.nl. Het record voor deze dag in maart staat op 2,9 graden en stamt uit 1916. Naar verwachting blijft de temperatuur in De Bilt zondag steken rond een graad of 2 en wordt het record verbroken.

Sinds 1952 is het zo laat in maart niet meer zo koud geweest. De laatste keer dat de temperaturen ook zo laag waren in maart, was op 29 maart 1952. Toen bleef het kwik steken op 0,1 graad boven nul.

Normaal ligt de temperatuur eind maart rond 8 graden. Zondagmiddag daalt de gevoelstemperatuur echter tot onder de -15. Die gevoelstemperatuur wordt veroorzaakt door de harde, ijzige oostenwind in een groot deel van het land.

Zaterdag werd net geen kouderecord gebroken. Toen werd het niet warmer dan 2,3 graden in De Bilt, maar dat bleek onvoldoende om het dagrecord van 23 maart in 1916, toen het kwik niet boven de 1,1 graden uitkwam, te verbreken.

Na het weekend wordt het geleidelijk aan wat minder koud. Ook neemt de wind dan in kracht af.

Nederlander verdacht van misdaden in Vuile Oorlog

De in Nederland geboren Argentijnse rechter Pedro Federico Hooft wordt verdacht van mensenrechtenschendingen tijdens de Vuile Oorlog. Justitie in Argentinië wil de 70-jarige nu dwingen een verklaring af te leggen en eist een reisverbod uit vrees dat hij naar Nederland vlucht.

Meer dan twintig personen willen al jaren dat Hooft terecht staat omdat zij ervan overtuigd zijn dat hij in zijn functie als rechter weet had van illegale detentiecentra tijdens de laatste Argentijnse militaire dictatuur (1976-1983), omdat hij deze zou hebben bezocht. Ook zou hij niets hebben gedaan om de ontvoering en moord op een groep advocaten in juli 1977 te voorkomen, een gebeurtenis die bekend staat als de Nacht van de Stropdassen.

Hooft werd begin deze maand in verband met de aantijgingen geschorst, maar behoudt formeel het ambt van rechter, waardoor hij immuniteit geniet. Hij weigerde vorige week een verklaring af te leggen. "Hij misbruikt zijn positie als rechter als strategie in deze zaak", zegt een van de aanklagers. "Wij houden er ook serieus rekening mee dat hij naar Nederland vlucht", voegt hij daaraan toe.

Justitie wil nu dat de rechtbank Hooft, die in Mar del Plata een paar honderd kilometer ten noorden van Buenos Aires woont, dwingt om alsnog een verklaring af te leggen. Verschillende mensenrechtenorganisaties zien het liefst dat Hooft direct gearresteerd wordt in de zaak, die zij samen met nabestaanden, al sinds 2006 van de grond proberen te krijgen. Hooft wordt in 148 zaken verdacht.

"Mijn vader heeft absoluut niet de intentie om te vluchten en heeft er niet eens de middelen voor. Hij wil juist aantonen dat er niets klopt van de beschuldigingen en werkzaam blijven als rechter. Hij heeft alle hoop dat de waarheid boven tafel komt", zegt zijn zoon die dezelfde naam heeft als zijn vader en in de zaak optreedt als zijn advocaat.

Volgens de zoon van Hooft wordt zijn vader beschuldigd om een persoonlijk geschil en is hij juist altijd geprezen omdat hij tijdens de militaire dictatuur kritisch was. Hooft en zijn familie, afkomstig uit Utrecht, vertrokken in 1948 naar het Zuid-Amerikaanse land waar hij in 1965 tot Argentijn genaturaliseerd werd. Hooft is in Argentinië een vooraanstaand bio-ethicus en kreeg bekendheid omdat hij voorstander is van euthanasie in het voornamelijk katholieke land.

Hooft laat via zijn zoon weten dat hij de Nederlandse nationaliteit niet meer bezit. Advocaat Cesar Sivo, die nabestaanden van slachtoffers bijstaat, zegt echter zeker te weten dat Hooft naast de Argentijnse ook nog de Nederlandse nationaliteit heeft. Justitie vermoedt dit ook, maar kan dit niet met zekerheid zeggen.

Sivo verwacht dat er op korte termijn duidelijkheid komt over de eis van justitie om Hooft een verklaring te laten afleggen en het reisverbod. De raadsman denkt dat er binnen een jaar een proces tegen Hooft kan beginnen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laat in een reactie weten niet op de hoogte te zijn van deze zaak. In Argentinië staat momenteel de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch terecht voor mensenrechtenschendingen tijdens de dictatuur. Tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, loopt een gerechtelijk vooronderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid.

Koen Peeters wint E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs 2012 gaat naar Koen Peeters. De Vlaming krijgt de cultuurprijs voor zijn roman over Rwanda, Duizend heuvels. Dat maakte de jury zaterdagavond bekend tijdens het Tilburgse festival Tilt, in het kader van de Boekenweek.

De jury roemde Peeters om zijn roman, 'die de lezer aangrijpt en hen tegen wil en dank verleidt tot betrokkenheid'. Duizend heuvels gaat over de raciale tegenstellingen tussen Hutu's, Tutsi's en Twa's in het Afrikaanse land. De andere genomineerden waren Tommy Wieringa met Dit zijn de namen en Ed van Thijn met Blessuretijd.

De E. du Perronprijs is bedoeld voor mensen of instellingen die met 'een cultuuruiting in brede zin' bijdragen aan de multiculturele samenleving. De prijs, en de daarbij behorende 2500 euro, wordt donderdag uitgereikt in Tilburg.

Boerderij uitgebrand in Bergschenhoek

Een grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag een boerderij in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek in de as gelegd. Bij de brand vielen geen gewonden. Alleen een pony overleefde de brand niet, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zondag.

De brand aan de Rottekade ontstond even na 02.15 uur door nog onbekende oorzaak. De rieten kap van de boerderij stond volledig in vlammen en gevreesd werd dat de brand zou overslaan naar een naastgelegen schuur. Dat kon de brandweer voorkomen. De bewoners wisten zichzelf in veiligheid te brengen en ook de andere dieren, koeien en kalveren, konden worden gered.

Na ongeveer twee uur was de brand onder controle. De boerderij kan als verloren worden beschouwd, aldus de veiligheidsregio.

FOK! wat een weer... Als hij maar koud staat!

Goedemorgen! Laat ik maar met een 'warm' bericht beginnen: in Valencia is het de afgelopen dagen ruim 25 graden geweest. Wij zitten daar maar een klein beetje onder en ik ben benieuwd of er veel Spaanse toeristen zin hebben om een paar dagen in ons land door te brengen. Verder viel er in het zuiden tot vanochtend nog af en toe lichte sneeuw. Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon geregeld door.

De snijdende oostenwind weet ook vandaag nog niet van ophouden. In vrijwel het hele land staat er een windkracht 6, maar het spreekt voor zich dat het langs de kust en op de Wadden nog harder waait. Dit super-hogedrukgebied die voor al deze ellende zorgt heeft inmiddels de naam Jill gekregen.

Langzaam, maar dan ook echt héél langzaam lijken we in de loop van de week uit dit diepe dal te kruipen. De eerste dagen verlopen echter nog erg koud. Wel is er volop zon en neemt de wind een klein beetje in kracht af. Tegen het einde van de week zou het hier en daar wel eens 8 graden kunnen worden. Helaas is dat nog te ver weg om daar nu al zeker van te zijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Stroming
Een zeer sterke stroming stond er op de rivieren en kanalen in ons land. Hier zien we de stroming gericht staan op het Wantij in Dordrecht. Moniek maakte deze foto en vroeg zich terecht af of er nog wel op een redelijke manier gevaren kon worden. Mijn complimenten aan Moniek, want ik heb het niet eens geprobeerd om naar buiten te gaan!

.



 




Het gaat moeilijk met Cyprus

De onderhandelingen over de financiële reddingsoperatie voor Cyprus bevinden zich in een "erg delicate fase." Dat maakte de regering van Cyprus bekend in de nacht van zaterdag op zondag.

De besprekingen over de reddingsoperatie gaan zondag verder in Brussel. Daar vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, over de noodlijdende eilandstaat. Ook de Cypriotische president Nicos Anastasiades vertrekt zondagochtend naar Brussel, liet de regering weten.

De Cypriotische regering omschrijft de situatie als "erg moeilijk". De deadline van de Europese Centrale Bank is inmiddels in zicht: De ECB dreigt de geldkraan voor de wankelende banken op het eiland dicht te draaien, als Cyprus niet voor maandag kan aantonen dat het zelf 5,8 miljard euro kan bijdragen aan de reddingsoperatie.

Onderhandelingen Cyprus in'delicate fase'
Onderhandelingen Cyprus in'delicate fase' (Foto: ANP)

Miljardair Berezovski overleden

Waarschijnlijk heeft iemand een gore-bazenerfenis binnengeharkt. De manier waarop is echter zoals altijd bij een erfenis discutabel: De Russische miljardair Boris Berezovski is namelijk overleden. De 67-jarige oligarch werd zaterdag dood aangetroffen op zijn landgoed nabij de Engelse stad Ascot in het graafschap Surrey, zo meldden Britse media.

Over de omstandigheden rond zijn dood, die door zijn familie en zijn advocaat werd bekendgemaakt, is niets bekend. Berezovski was een fel criticus van het Kremlin. Hij woonde in Engeland, omdat president Vladimir Poetin hem de toegang tot Rusland onmogelijk maakte.

Berezovski was een van de eerste zakenlieden in de communistische Sovjet-Unie, waaraan in het begin van de jaren '90 een einde kwam. Zijn vlotte babbel, uitgebreide netwerk en energieke houding leidden ertoe dat hij in de jaren 80 en 90 miljoenen verdiende. Berezovski kocht de grootste autofabriek van Rusland: AvtoVAZ - bekend van de Lada - en het grootste Russische televisiekanaal ORT.

Onder Poetin, die volgens ingewijden door Berezovski zelf als politiek leider was voorgedragen, verloor hij zijn macht. De oligarch bekritiseerde tot diens ongenoegen de president. Berezovski week uit naar Groot-Brittannië, waar hij in 2003 politiek asiel kreeg.

Miljardair Berezovski overleden
Miljardair Berezovski overleden (Foto: ANP)

Cyprus heeft een deal

Cyprus heeft een fiat gekregen van de trojka voor een heffing van twintig procent op spaartegoeden boven de honderdduizend euro bij Bank of Cyprus. Dat zegt een anonieme bron binnen de Cypriotische regering zaterdag tegen persbureau Reuters.

De trojka van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank zou ook akkoord zijn met een heffing van vier procent op tegoeden van een ton bij andere Cypriotische banken. Een plan om geld van pensioenfondsen te gebruiken om de benodigde miljarden bijeen te krijgen heeft het niet gehaald. Onder meer Duitsland was hier fel tegen, schrijft Reuters.

Cyprus moet voor maandagavond 5,8 miljard hebben verzameld om daarmee tien miljard euro steun los te krijgen van de zestien andere eurolanden en het IMF. De ECB heeft aangekondigd te stoppen met liquiditeitssteun aan de noodlijdende Cypriotische banken als er maandag geen akkoord is. De Eurogroep onder leiding van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem komt zondagavond bijeen om de plannen van Cyprus te bespreken.

'Adele zingt duet met Robbie Williams'

Adele en Robbie Williams hebben naar verluidt besloten een duet op te nemen. Williams is bezig met een swingalbum en heeft Adele weten te strikken, beweert een bron.

"Ze zijn goede vrienden en hebben vorige maand over een samenwerking gesproken toen Adele in Los Angeles was voor de Oscars", vertelt een bron aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Ze hebben wat ideeën, maar hebben nog niet besloten welk liedje ze gaan zingen."

Robbie zong al eerder met sterren als Nicole Kidman en Kylie Minogue. Adele bracht nog niet eerder een duet met een andere artiest uit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.