Koudste 24 maart ooit?
Zondag wordt het mogelijk de koudste 24 maart ooit. Dat meldt weeronline.nl. Het record voor deze dag in maart staat op 2,9 graden en stamt uit 1916. Naar verwachting blijft de temperatuur in De Bilt zondag steken rond een graad of 2 en wordt het record verbroken.
Sinds 1952 is het zo laat in maart niet meer zo koud geweest. De laatste keer dat de temperaturen ook zo laag waren in maart, was op 29 maart 1952. Toen bleef het kwik steken op 0,1 graad boven nul.
Normaal ligt de temperatuur eind maart rond 8 graden. Zondagmiddag daalt de gevoelstemperatuur echter tot onder de -15. Die gevoelstemperatuur wordt veroorzaakt door de harde, ijzige oostenwind in een groot deel van het land.
Zaterdag werd net geen kouderecord gebroken. Toen werd het niet warmer dan 2,3 graden in De Bilt, maar dat bleek onvoldoende om het dagrecord van 23 maart in 1916, toen het kwik niet boven de 1,1 graden uitkwam, te verbreken.
Na het weekend wordt het geleidelijk aan wat minder koud. Ook neemt de wind dan in kracht af.
Foto's van gisteren.
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
Foto's: Daily Mail
[ Bericht gewijzigd door ZoKanIkHetOok op zondag 24 maart 2013 @ 08:42 ]
Overigens meten we hier al ruim 300 jaar.
De echt koude maartmaanden gaan we trouwens bij lange na niet overtreffen. Een klassieker als maart 1845 staat nog altijd veilig bovenaan de lijst. Ook 1771 is niet te overtreffen qua kou, en voor wat betreft de maartmaanden sinds 1901 komen we wellicht niet eens in de top 10.
Wel is het uitzonderlijk dat het zo laat in maart nog zo lang koud is. En genieten voor de weerliefhebber.
De gemiddelde temperatuur stijgt gewoon onverminderd door. De ijskap op de Noordpool smelt ieder jaar weer sneller en een ijsvrije Poolzomer nadert dan ook met rasse schreden, mogelijk al voor 2020. De continentale Verenigde Staten hebben al een aantal zomers op rij een inferno achter de rug. Maar niets van dit alles betekent niet dat het ook nog gewoon eens lekker koud kan zijn.
O, en nogmaals, wat perspectief voor 'hoe verklaar je dit dan, mastermind':
Mooie foto's overigens.
Staan erg vaak fouten in hun persberichten; zo ook dus bij deze.
Ik zuig het verder niet uit mijn duim dat 8 graden fout is voor eind maart, en 10 a 11 goed, want dat is gewoon terug te vinden in de lijst van klimatologische gemiddelden.
10,6 om precies te zijn, voor de derde decade van maart.
Je mag dan wel correct zijn in je statistieken, het verklaart niet direct deze bizarre taferelen die we de laatste jaren meemaken.
Gaan we dit tot in de lengte van jaren gedenken? Lekker boeiend.
Mensen die niets van global warming snappen
Voor de simpel van geesten uitgelegd: Global Warming betekent dat de temperaturen extremer worden dan normaal.
Koudere en langere winters, hetere en langere zomers.
En je ziet dat overal ter wereld gebeuren, plaatsen waar nog nooit sneeuw heeft gelegen zitten ineens met temperaturen onder nul, en plaatsen waar men nooit de trui uittrekt zitten met teperaturen waarbij je in je zwembroek rondloopt.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Then you can start to make it better
Was ooit triptamine, account is verneukt :(
Dat ben ik het absoluut met je eens.
Waar ik het mee oneens ben, is dat dit niet te verklaren is. Dat is het namelijk wel.
Hiervoor kijken we naar de typische westenwinden waar wij op het noordelijk halfrond mee te maken hebben, en die bij ons, in combinatie met de warme golfstroom, zorgen voor de aanvoer van vochtige, in de winter verzachtende en in de zomer verkoelende oceaanlucht.
Dit patroon wordt in principe veroorzaakt door verschil in temperatuur. De Noordpool is koud, de tropen zijn warm, en daar tussenin waait de jetstream, een band van westenwinden met een hoge snelheid, die depressies in een sneltreinvaart de Atlantische oceaan over jaagt, richting Europa. De jetstream is de scheidslijn tussen koele lucht ten noorden, en warme lucht ten zuiden. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de tropen en de pool, hoe sterker de jet.
foto
Wat is er nu de laatste jaren aan de hand? De Noordpool warmt het snelst van alle gebieden op aarde op. We vinden het hier de laatste dagen al extreem omdat we tien graden onder de normaal zitten; op sommige plaatsen op de Noordpool was het de afgelopen dagen ruim 25 graden boven normaal. En de warmte zit er al jaren.
Je kunt het al raden: het verkleinde temperatuurverschil tussen de pool en de tropen, heeft zo zijn effect op de jetstream. Natuurlijk, die meandert wel vaker: soms ligt die noordelijker, en soms zuidelijker. Maar de laatste jaren slingert de jet enorm, waardoor afwijkende stromingen langer stand kunnen houden. Vergelijk het met een rivier die snel stroomt en daardoor ook gewoon recht vooruit gaat. Maar als de aanvoer opdroogt gaat de rivier meer slingeren. Zo werkt het met de jet ook.
Je hebt het over bizarre weersverschijnselen. Die zijn ook mij niet ontgaan. We hebben al een aantal zeer zachte en droge lentes achter de rug. Kurkdroge aprilmaanden waarin geen druppel viel. Maar ook hardnekkige winterse drukverdelingen, extreem natte maanden zoals augustus 2006, etc, etc. Typerend voor al deze maanden is dat de jet veel meer slingerde en bijvoorbeeld opeens wekenlang achtereen een extreem zuidelijke koers nam, of strak zuid-noord georiënteerd, etc.
Inderdaad, niet alles in de wereld valt te verklaren. Maar dit is toch wel een vrij overduidelijke correlatie. Dat jij het tot nu toe allemaal niet te verklaren vond, wil nog niet zeggen dat er ook geen verklaring was. Het is een beetje als Bill O'Reilly in discussie met die atheïst. Bill probeerde de wonderlijke werking van de natuur op een goddelijke creatie af te schuiven, en nam daarvoor als voorbeeld eb en vloed. Zonder de wetenschappelijk bewezen kracht van de maan te erkennen, kwam hij toen met de legendarische zin:
"Tide goes in, tide goes out. You can't explain that!"
En wat doe jij?
Ik weet ook niet waarom, maar het weer voelt zoiets vast aan.
De een breekt onze economie af, de ander mijn humeur....
Het is dat ik maar 1x een + kan geven, maar bij deze dan +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Goed uitgelegd ik snap het nu veel beter. Thanks
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Je kijkt niet verder dan je neus lang is, op een schaal van 200-300 jaar is het nu inderdaad aan het veranderen. Op een schaal van 2000 jaar is dit volstrekt normaal. Kijk naar periodes als "Little Ice Age" en "Medieval Warm Period" en dergelijke. Je zult zien dat de klimaatveranderingen in die tijdsspanne ook groot zijn. OF dit een periodiek verschijnsel is is lastig te zeggen, maar het zou goed kunnen dat na de warme periode, gevolgd door de koude periode, we nu weer naar een warme toe gaan.
Het is grappig dat mensen denken dat ze het zo goed weten, terwijl wetenschappers het ook nog nergens over eens kunnen worden.
[ Bericht gewijzigd door LeviathanIV op zondag 24 maart 2013 @ 15:36 ]
De eerste ijstijd komt echt op zijn vroegst pas over 10.000 jaar en de kans zit er zelfs dik in dat we die gaan overslaan omdat er dan waarschijnlijk nog te veel CO2 in de lucht zit.
Bovendien is voor het inzetten van een ijstijd een juiste positie in de Milankovic-cycli (baan van de aarde+stand/richting van de aardas) nodig en die is niet afhankelijk van de gevoelstemperatuur in Nederland.
Inderdaad genoeg inferno's geweest de afgelopen jaren. Rusland, Australië, de Verenigde Staten. Wij komen ook vanzelf weer aan de beurt.
Maar of we er nu blij mee moeten zijn...
Edit dan nog maar. Blijkbaar toch geen record.
[ Bericht gewijzigd door roislecxe op maandag 25 maart 2013 @ 13:17 ]
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken