Sagan soleert naar zege in Gent-Wevelgem

Frank (franklop)

Peter Sagan heeft zondag de 75e editie van Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De Slowaak van Cannondale was in de slotfase weggesprongen uit een kopgroep. Vorig jaar finishte hij nog als tweede. De Sloveen Borut Bozic kwam, in de door de winterse kou tot 183 kilometer ingekorte koers, als tweede over de streep. Greg van Avermaet werd derde.

De ijskoude noordoostenwind zorgde vanaf de start voor problemen. Het peloton werd in waaiers getrokken en daarbij miste onder anderen Fabian Cancellara de slag. Zijn ploeggenoten van Radioshack-Leopard brachten hem terug naar voren, maar de Zwitser, vrijdag nog de beste in de E3 Harelbeke, staakte later alsnog de strijd.

Ook de Belgische favoriet Tom Boonen haalde de finish niet. De winnaar van de laatste twee edities kwam op 65 kilometer van de streep ten val en had last van zijn knie. Hij stapte nog wel even op, maar kneep kort na de eerste beklimming van de Kemmelberg definitief in de remmen.

De eerste succesvolle vluchtpoging was van Juan Antonio Flecha (Vacansoleil), Matthieu Ladagnous (FdJ) en Assan Bazayev (Astana). Zij kregen op zo'n vijftig kilometer van de streep gezelschap van een achtervolgende groep, met daarin onder anderen Sagan en de Belg Van Avermaet.

De voorsprong van het dertiental kwam niet boven de anderhalve minuut, maar toch wist het peloton, waar ook Blanco Pro Cycling het nodige werk verrichtte, de aansluiting net niet meer te vinden. Nadat Jens Debusschere en Bazayev waren kwijtgespeeld, vochten de overige koplopers voor de eindzege.

Op vier kilometer van de streep was het spel voorin op de wagen. Sagan pareerde een aanval van Stijn Vandenbergh en soleerde vervolgens verdienstelijk naar de zege. Bozic toonde zich de sterkste sprinter van de andere vluchters. Heinrich Haussler en Flecha vielen net naast het podium.

Zaterdag besloot de organisatie de koers met 48 kilometer in te korten vanwege de winterse omstandigheden. De start werd verplaatst van Deinze naar Gistel.