NOS mag item over moordverdachte uitzenden

De NOS mag zondag een nieuwsitem uitzenden over een vrijgesproken moordverdachte. De man had in een kort geding geëist dat de uitzending geschrapt zou worden, maar de rechter besliste anders. Dat meldt de rechtbank Midden-Nederland zondag.

Jacob G. wilde voorkomen dat de NOS aandacht besteedt aan een wetswijziging waardoor onherroepelijke uitspraken in strafzaken bij ernstige misdrijven ten nadele van de vrijgesproken verdachte kunnen worden herzien. G. wilde niet dat de zaak tegen hem wordt geschaard onder de mogelijke kanshebbers voor zo'n herziening.

Het gerechtshof in Den Haag sprak G. in oktober 2010 vrij van de moord op Tamara Wolvers in 2006. G. was ook in eerste aanleg al vrijgesproken. De Hoge Raad verwierp vervolgens in maart 2012 het beroep van justitie tegen de vrijspraak van het hof. De raad ging hiermee in tegen het advies van de advocaat-generaal. Die adviseerde eerder dat het proces rond de moordzaak opnieuw moest worden gevoerd.

De 28-jarige Wolvers werd in juli 2006 met een mes in haar borst gevonden in de woning van haar ouders in Alphen aan den Rijn. Ze had een plastic tas over haar hoofd en een kabelbinder om haar keel. Ze was drie keer gestoken met het mes voordat ze stikte. De vrouw woonde tijdelijk in het huis aan de Maasstraat, omdat haar ouders op vakantie waren.

Op de badjas van het slachtoffer werd volgens justitie DNA-materiaal gevonden van G. , die getrouwd was geweest met haar tante. In hoger beroep werd tegen hem 14,5 jaar cel geëist. G. ontkent de moord te hebben gepleegd. Het hof in Den Haag stelde dat op basis van het gevonden DNA-materiaal niet vaststaat dat de man de dader is. Het DNA kan op een andere manier op de badjas terecht zijn gekomen. De man kwam regelmatig in de ouderlijke woning van het slachtoffer. Ook andere bewijzen van justitie vond het hof te zwak, ook al zijn er diverse aanwijzingen die naar G. wijzen.