Coalitiepartijen op dieptepunt sinds verkiezingen

De regeringspartijen PvdA en VVD zijn met een totaal van 41 zetels in de peilingen op een dieptepunt beland. De VVD telt nu 23 zetels, de PvdA 18, blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Met in totaal 38 zetels minder is dat voor de twee partijen de laagste score sinds de verkiezingen in september.

De PVV is deze week met 24 zetels de grootste partij. De partij van Geert Wilders steeg twee zetels sinds vorige week. SP stijgt een zetel naar 23 en staat nu gelijk met de VVD. Ouderenpartij 50Plus daalt twee zetels en komt daarmee op 16 zetels in de peilingen.

De ontwikkelingen rondom de steun aan Cyprus kennen ook hun weerslag op de electorale positie van de verschillende partijen, concludeert De Hond. Zo is onder de voormalige VVD- en PvdA-kiezers zichtbaar dat zij beduidend minder vinden dat Cyprus door Europa geholpen moet worden.

Bij de VVD-kiezers die nog steeds VVD stemmen vindt 43 procent dat Cyprus geholpen moet worden. Bij degenen die het afgelopen halfjaar afscheid namen van de VVD geeft slechts 17 procent aan voor steun te zijn. Bij de PvdA is dat verschil eveneens zichtbaar, maar met een verschil van 59 procent tegenover 41 procent is dat minder groot.

Ook opleidingsniveau blijkt samen te hangen met de mening van kiezers over de steun aan Cyprus. Van de kiezers met een hoge opleiding vindt 53% dat Cyprus geholpen moet worden. Van de kiezers met een lage opleiding vindt 24% dat, aldus De Hond.