Streppel: "Ik ben coach, geen tovenaar"

Jurgen Streppel doet zijn best om Willem II te behoeden voor directe degradatie uit de Eredivisie, maar heeft daar naar eigen zeggen weinig invloed op. "Een trainer heeft invloed, alleen moet je je rol niet overschatten", stelt hij in gesprek met Voetbal International.

"Je bent leidend, bepaalt de strategie en moet spelers motiveren. En het belangrijkste: je moet ze op hun sterkste kant benutten. Je kunt van een speler met een slecht linkerbeen wel proberen dat hij een matig linkerbeen krijgt, maar ik denk dat je dan beter zijn goede rechterbeen uitstekend kunt maken."

"Neem Frank de Boer. Hij was een voetballende verdediger. Je kunt zo iemand wel leren dat hij als een gek in een spits gaat lopen klimmen. Maar als daar niet zijn kwaliteit ligt, heeft dat geen zin. Juist omdat De Boer opbouwend zo sterk was, daarin ook steeds beter werd, werd hij zo'n topper. Alleen: als trainer kun je van een vijf nooit een acht maken. Je bent coach, geen tovenaar", aldus Streppel.

De oefenmeester leidde Willem II vorig seizoen naar de Eredivisie, maar moet volgend seizoen naar verwachting weer in de Jupiler League aan de slag. De Brabanders staan al maanden op de laatste plek in de Nederlandse competitie en het verschil met nummer zeventien VVV-Venlo bedraagt momenteel vijf punten.