Minister Uitermark (NSC) werkt aan nieuw kiesstelsel: meer kamerleden uit de regio
Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) werkt aan een ingrijpende hervorming van het kiesstelsel, bevestigen politieke bronnen aan de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws.
Het plan is dat kiezers in de toekomst in hun eigen provincie stemmen op regionale kandidaten, waardoor 125 van de 150 Tweede Kamerleden gekozen worden. De overige 25 worden geselecteerd op basis van de totale landelijke stemmen voor de politieke partijen.
In het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB is afgesproken dat het kabinet voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen een nieuw systeem invoert dat "de regionale band tussen kiezers en gekozenen" moet versterken. Dit is een wens van NSC-leider Pieter Omtzigt, die vindt dat regionale Kamerleden in de Tweede Kamer onvoldoende vertegenwoordigd zijn en dat er te veel zetels naar Kamerleden uit de Randstad gaan.
Het kabinet had beloofd hier "voortvarend" mee aan de slag te gaan. "We werken aan de mogelijkheid om een beperkt aantal kiesdistricten (10 - 12) met regionale kandidaten en een landelijke lijst in te voeren", aldus het regeerprogramma van het kabinet-Schoof. In het voorstel komen er twaalf regionale kiesdistricten in de huidige twaalf provincies.
NSC-Kamerlid Van Waveren reageert verheugd op X. "Geweldig dat dit voorstel er komt!", zegt hij. "Een betere verbinding tussen kiezers en Kamerleden kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vertrouwen in de overheid."
Uitermark verwacht dat de grondwet niet aangepast hoeft te worden, maar dat het mogelijk is met een wijziging in de Kieswet. Een grondwetswijziging kost tijd, omdat er tussentijds verkiezingen gehouden moeten worden, waarna ook de nieuwe Tweede Kamer ermee moet instemmen.
Uitermark heeft haar plan laten onderzoeken door twee universiteiten, meldt RTL Nieuws. Het zou voldoen aan de grondwettelijke eis dat het kiesstelsel zorgt voor evenredige vertegenwoordiging, wat betekent dat vrijwel alle stemmen meetellen voor de zetelverdeling.
Tot 1983 kende een deel van het kiesstelsel regionale vertegenwoordiging, waarbij het land bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer verdeeld was in vier districten (groepen van provincies), waarin evenredige vertegenwoordiging gold.