Musharraf weggevoerd

MarcusViridis

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is zondag na een ballingschap van ruim vier jaar teruggekeerd in zijn vaderland. Hij wil bij de parlementsverkiezingen in mei een nieuwe gooi doen naar de macht en trotseert daarvoor mogelijke gerechtelijke vervolging en doodsbedreigingen door de Taliban.

Na de landing in de havenstad Karachi duwden veiligheidsmensen Musharraf onmiddellijk in een auto en voerden hem in een kolonne van een twaalftal auto's van de luchthaven weg. Honderden aanhangers die hem feestelijk wilden binnenhalen hadden het nakijken. Het is niet duidelijk of de oud-president is aangehouden of in veiligheid is gebracht.

In de nasleep van de terreuraanslagen in de Verenigde Staten in september 2001 werd Musharraf zwaar onder druk gezet door Washington om de banden met de Taliban te verbreken en zich aan de zijde van de Amerikanen te scharen in de oorlog in Afghanistan. Musharraf stemde toe en staat sindsdien bij opstandelingen te boek als een marionet van de Amerikaanse regering. Hij overleefde zeker twee aanslagen op zijn leven.

Ook van justitie heeft Musharraf gevaar te duchten. Op de voormalige legerleider, die in 1999 na een staatsgreep aan de macht kwam, rust de verdenking van betrokkenheid bij de moord op voormalig premier Benazir Bhutto in 2007. Hij moet vrezen voor arrestatie.