Overleg Cyprus in slotfase

anoniem_22072019025900

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy zit zondagmiddag het valreepoverleg voor over een reddingsplan voor Cyprus. Ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie schuift aan. De rol van de twee EU-boegbeelden maakt duidelijk hoeveel er bij de onderhandelingen op het spel staat.

President Nicos Anastasiades en minister van financiën Michalis Sarris zijn zondagochtend vroeg naar Brussel afgereisd. Na de vergadering met onder meer Van Rompuy en Barroso overlegt het tweetal met Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB).

Zondagavond komt de Eurogroep daar opnieuw bijeen. Nog voordat de ministers van financiën van de overige zestien landen van de eurozone zondagavond aanschuiven, zal Cyprus met een plan moeten komen. Een woordvoerder van de Cypriotische regering noemde de situatie zaterdagnacht 'erg moeilijk' en de marges 'beperkt'.

Het overleg over het reddingsplan van Cyprus bleef zaterdag zonder resultaat. De onderhandelingen zijn in een 'heel delicate fase' beland, liet de woordvoerder van de Cypriotische regering na afloop weten.

Cyprus moet voor maandag 5,8 miljard euro hebben verzameld om zo tien miljard euro aan steun te krijgen van het IMF en de zestien andere eurolanden. Als er dan geen akkoord ligt stopt de ECB met liquiditeitssteun aan de noodlijdende banken op Cyprus.

Zaterdag werd de hele dag onderhandeld tussen de trojka, waarin de Europese Commissie, het IMF en de ECB zijn vertegenwoordigd, en de regering in Cyprus. In de loop van de avond kwamen tegenstrijdige berichten naar buiten over de voortgang, maar uiteindelijk bleef een fiat van de trojka uit.

Cyprus stelde naar verluidt voor om bedragen boven de ton bij Bank of Cyprus met een heffing van 20 tot 25 procent te belasten. Bij andere banken wil het land vier procent heffen op diezelfde vermogens. De tweede grote bank, Laika, moet worden opgesplitst in een goed en een slecht deel. Daar zijn rekeninghouders boven de ton waarschijnlijk grotendeels hun geld kwijt.