Opnamelimiet in Cyprus

Klanten van de twee grootste en meest noodlijdende banken van Cyprus, Bank of Cyprus en Laiki, kunnen sinds zondag nog maar honderd euro per dag opnemen. De centrale bank van Cyprus wil hiermee een bankrun voorkomen.

Laiki wordt volgens de jongste plannen van Cyprus opgesplitst in een slecht en een goed deel. Hierdoor zijn vermogende klanten waarschijnlijk het deel boven een ton kwijt. Eerder deze week werd al een opnamelimiet gesteld van 260 euro. Bij de pinautomaten van de bank stonden lange rijen.

Klanten met een ton of meer bij de Bank of Cyprus kunnen waarschijnlijk een heffing van 20 tot 25 procent tegemoet zien. Bij andere minder in de problemen geraakte banken wordt dat waarschijnlijk vier procent.

Alle Cypriotische banken waren de afgelopen week gesloten. Pinautomaten waren echter wel te gebruiken.

Cyprus zoekt momenteel koortsachtig naar een manier om 5,8 miljard euro op te halen. Dat is nodig om tien miljard aan steun van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds los te krijgen. Een vergadering van de Eurogroep over de kwestie is uitgesteld tot in ieder geval 20.00 uur. Als er geen oplossing wordt gevonden zet de Europese Centrale Bank de liquiditeitssteun aan Laiki en de Bank of Cyprus stil. De banken gaan dan vrijwel zeker failliet.