The Dark Side of the Moon 1973 - 2013

dekatophetspek

Het is vandaag op de kop af veertig jaar geleden dat de legendarische elpee The Dark Side of the Moon van Pink Floyd werd uitgebracht. Een mooie gelegenheid voor FOK! om stil te staan bij deze mijlpaal in de moderne muziekgeschiedenis.

The Dark Side of the Moon lp

In juni 1972 ging Pink Floyd naar de Abbey Road Studios in Londen om te werken aan een opvolger voor hun elpee Obscured by Clouds. In eerste instantie wilden ze werken aan een conceptalbum getiteld Household Objects waarop in plaats van instrumenten huishoudelijke objecten werden bespeeld. Het kwam niet verder dan één sessie waarbij het instrumentale 'The Hard Way' werd opgenomen. Het nummer is als bonustrack terug te vinden op de geremasterde box-set van The Dark Side of the Moon uit 2011. De groep ging vervolgens, samen met producer Alan Parsons, aan de slag met opnames voor een album dat de werktitel Eclipse (A Piece for Assorted Lunatics] kreeg.

Het had weinig gescheeld of de titel The Dark Side of the Moon was niet gebruikt. De Britse bluesrock formatie Medicine Head had eind 1971 al een album met dezelfde titel uitgebracht. Nadat het album van Medicine Head een flop bleek te zijn besloot Pink Floyd om alsnog hun plaat dezelfde titel te geven. Over het ontwerp van de hoes waren de mannen het sneller eens. De Britse kunstenaar Storm Thorgerson, die in 1968 ook de hoes van A Saucerful of Secrets had ontworpen, had een zevental ontwerpen gemaakt en nam deze mee naar de Abbey Road Studios. Alhoewel men onder de indruk was van een ontwerp met de Silver Surfer als thema werd er unaniem gekozen voor het ontwerp met het prisma. In een interview uit 2003 zegt de ontwerper dat hij zich het moment nog goed kan herinneren. "De bandleden kwamen uit de opnameruimte en wierpen een blik naar de ontwerpen. Ze keken elkaar aan en knikten instemmend terwijl ze naar het ontwerp met het prisma wezen. Die, die wordt het! Tijd om terug te gaan voor het echte werk." waarna de mannen weer verder gingen met hun opnamesessie.

The Dark Side of the Moon A

In 1972 bestond een concert van Pink Floyd uit twee sets. In de eerste set speelde de groep oudere nummers zoals 'Set the Controls for the Heart of the Sun', 'Careful With That Axe Eugene' en 'Echoes'. Na de pauze was het dan tijd voor een lang blok aaneengesloten nummers wat later The Dark Side of the Moon zou gaan heten, minus de 'Eclipse' finale die nog moest worden geschreven. De titel 'Eclipse' werd trouwens al wel gebruikt voor dit indrukwekkende stuk muziek. In januari 1973 werd The Dark Side of the Moon voor het eerst compleet uitgevoerd bij een viertal concerten in het Rainbow Theatre in Londen. Van één van deze concerten verschijnt, nog voordat het officiële album is uitgebracht, een veelgezochte bootleg-elpee.

The Dark Side of the Moon B

Tussen juni 1972 en januari 1973 werd gewerkt aan wat één van de bestverkochte albums ooit zou gaan worden. Wereldwijd werden er van The Dark Side of the Moon zo'n 70 miljoen exemplaren verkocht. Tussen 1976 en 1988 stond het album 591 weken aaneengesloten in de Billboard album top 200. In totaal zou de elpee daar 724 weken in te vinden zijn. Van al die weken stond The Dark Side of the Moon slechts één week op de hoogste positie in die hitlijst. Ook in de Britse albumcharts zou de plaat de rest van het jaar te vinden zijn en zorgde voor de doorbraak bij het grote publiek.

The Dark Side of the Moon was de eerste cd waarvoor een speciale fabriek in Duitsland werd gebouwd. Bij de elpee zaten twee stickers en een tweetal posters waarop we onder meer de pyramides van Giza zien. Er zijn door de jaren diverse zeer uiteenlopende covers van het gehele album gemaakt. Zo speelden zowel Phish als Dream Theater het album live en nam the Flaming Lips een eigen bewerking van de klassieker in de studio op. Poor Man's Whiskey maakte een bluegrass-versie van The Dark Side of the Moon en de band Easy Star All-Stars bracht Dub Side of the Moon, een indrukwekkende reggae-variant van de elpee, uit.

Kijk op de volgende pagina's voor de meest opvallende uitgaven van dit legendarische album.