Randdebiel Rutte

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Hebben jullie je de afgelopen dagen ook zo enorm zitten ergeren, Harry, TheGrandWazoo, Luc? Wát een onversneden hufter, die het hele volk keihard in de maling neemt. Of is ‘ie écht zo stom, die Mark Rutte… Hij toonde zich verbaasd over de in ras tempo oplopende werkloosheid in ons land. Dan ben je echt heel erg de weg kwijt als boegbeeld van ellebogend en zakkenvullend reactionair Nederland. Zelf is hij aanvoerder van een kabinet dat in het gevangeniswezen 3700 banen opdoekt. En dan verbaasd zijn over de explosie van het werklozenpercentage. Mark Rutte die niets liever wil dan tornen aan de ontslagbescherming en de WW. Dus houden veel werknemers logischerwijze angstig de hand op de knip, met alle gevolgen voor winkels en producenten. En dan verbaasd zijn over de explosie van het werklozenpercentage. Huurders met een klein middeninkomen zien, op voordracht van Mark Rutte, een forse huurverhoging op zich afkomen en wachten dus even met het leegkopen van de meubelboulevards. En dan verbaasd zijn over de explosie van het werklozenpercentage. Mark Rutte die het goed vindt dat zijn PvdA-knecht het oké vindt dat de nieuwe directeur van overheidsprutsbank SNS een mega-salaris verdient en niet ingrijpt bij de enorm hoge bonus van de directeur van het door de overheid overeind gehouden AEGON, maar wel de ontslagvergoeding van gewone werknemers uitkleedt. Zodat bijna niemand zijn geld eens even lekker laat rollen. En dan verbaasd zijn over de explosie van het werklozenpercentage.  Werknemers en werkgevers proberen in een polderoverleg-nieuwe-stijl nog te redden wat er te redden valt. Mark Rutte, echter, laat doorschemeren dat hij aan de uitkomsten van dat overleg in principe geen boodschap zal hebben, dus de helende werking van dat overleg op onze economie is bij voorbaat al ten grave gedragen. En dan verbaasd zijn over de explosie van het werklozenpercentage.

Achterlijke Mark Rutte vindt dat onze economie wat harder moet gaan draaien. Dat mensen weer geld moeten uitgeven. Maar tegelijkertijd veroordeelt hij dus heel wat werknemers tot de bedelstaf en is hij rechtstreeks verantwoordelijk voor de donkere wolken die zich boven menig Nederlander samenpakken. En dan verbaasd zijn dat de economie stokt en de werkloosheid oploopt. Mark Rutte is de malloot die in de auto klaagt dat die niet harder wil rijden, terwijl hij zojuist het gaspedaal heeft losgelaten. Het is dus niet heel verwonderlijk dat Mark het nog steeds zonder partner moet stellen. Mensen zijn heus wel bereid om hun eisen wat naar beneden bij te stellen in hun wanhoop om een levensgezel te vinden voor een beetje troost, warmte en afleiding, maar op zo’n betreurenswaardige malloot als hij zit natuurlijk helemaal niemand te wachten.

En terwijl Rutte in het Torentje zit te kniezen, wordt onze samenleving in hoog tempo onrechtvaardiger. Ik licht er een paar voorbeeldjes uit.

Er wordt bezuinigd op de gevangenissen. Daardoor zullen meer veroordeelde criminelen hun straf lekker comfortabel thuis mogen uitzitten, lekker met een enkelbandje. Is dat nog een straf? Thuis moeten zijn, maar dagelijks wel een uurtje de deur uit mogen? Dat komt neer op het leven dat ik op veel dagen leid. ’s Morgens wat stukjes schrijven, rond de middag boodschappen en de CoffeeCompany, ’s middags nog wat stukjes schrijven, koken voor Mevrouw Oplopers en ’s avonds samen op de bank. Dat is dus precies hetzelfde leven als dat van een veroordeelde misdadiger. Terwijl de ergste straf die mij ooit is opgelegd, een bekeuring was wegens fietsen op de rijweg in plaats van op het fietspad. De veroordeelde crimineel draait dus niet de bak in, maar dat omaatje dat een leven lang hard heeft gewerkt en zuinig geleefd, mag haar spaarcentjes inleveren omdat ze op haar oude dag wat hulp nodig heeft. Dat is een regelrechte schande.

Ook op lokaal niveau heb ik wat moeite met de oneerlijke stand van zaken. De mensen die in de criminele top-600 van Amsterdam staan, krijgen na het uitzitten van hun zoveelste straf met voorrang een woning. Fijn. De Amsterdammer die zich normaal gedraagt, moet in de hoofdstad zo’n acht jaar wachten tot die aan de beurt is voor een huurhuis. Maar overwegend Marokkaans straattuig dat rovend en vechtend door het leven gaat en ook niet te beroerd is om op zijn tijd even op de uitkijk te staan terwijl neef Mohammed even snel een juwelier of voorbijganger overhoop knalt, wordt niet met de hele collectie meeprofiterende neefjes, nichtjes oom, tantes en ouders het land uitgetrapt, maar  met voorrang aan een huis geholpen. Dat klopt toch niet? Ben ik nou gek? En dan nóg zijn er mafketels van linkse signatuur die zich in en om de Amsterdamse Gemeenteraad opwinden over een paar corporaties en de NUON, die niet willen meewerken aan het grotendeels kwijtschelden van huur- en energieschulden. Waarom zouden die ook? Beschaafde mensen betalen eerst hun rekeningen en zien daarna wat er overblijft voor de kroeg, de winkel met leuke spulletjes en andere dure hobby’s. Ik moet ook zo nu en dan de tering naar de nering zetten. Dat is helemaal niet erg. Maar als anderen, als het aan sommige linkse gemeenteraadsfracties ligt, eerst gewoon maling mogen hebben aan hun schuldeisers en daarna het geld grotendeels cadeau krijgen, dan voel ik me bekocht. Ongeacht wat de in geitenwollen sokken rondlopende volksvertegenwoordigers er ook van vinden.

Randdebiel Rutte. Ik ben dol op alliteraties. Maar hij is heus niet de enige idioot…