Veldkamp mikt op internationale schaatsploeg

Coach Bart Veldkamp is druk bezig met het optuigen van een internationale schaatsploeg. De voormalige topschaatser wil voor 1 mei duidelijkheid hebben over de samenstelling en de sponsoring van het nieuwe team. Dat liet Veldkamp, coach van de Belgische troef Bart Swings, zondag op de laatste dag van de WK afstanden in Sochi weten.

Veldkamp denkt voor zijn ambitieuze project een bedrag van 1 miljoen euro nodig te hebben. De Belgen Bart en Maarten Swings en Ferre Spruyt krijgen sowieso een uitnodiging als de ploeg er komt. De voornaamste Nederlandse kandidaat is Jan Blokhuijsen. "Alle opties zijn nog open. Officieel heb ik nog geen contact gehad met Veldkamp", liet Blokhuijsen weten.

Veldkamp sprak in Sochi enthousiast over zijn serieuze plannen. "Ik wil zo snel mogelijk iets structureel hebben: zes schaatsers, een trainingsstaf en een begeleider. De sponsor krijgt er veel voor terug. Blokhuijsen en Swings zijn volgend jaar twee potentiële medaillewinnaars. Komende week heb ik vijf, zes gesprekken met kandidaten."

Met de nieuwe ploeg wil Veldkamp het Belgische schaatsen op de kaart zetten. "De ploeg moet een plan voor vijf jaar dragen, waarin de ontwikkeling van de sport in België wordt meegenomen. Het gaat me niet alleen om de loopbaan van Bart Swings."