Advies: asielminister Faber kan 1 miljard besparen op asielopvang

Marjolein Faber, de Asielminister die een asielcrisis zag waar er geen een was, probeert dat nu alsnog te veroorzaken door bij de IND en het COA alles volledig in de soep te laten lopen. Maar onze ambtenaren geven niet op: de Adviesraad Migratie (AM) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) stellen in een adviesbrief, dat wanneer de opvang beter wordt georganiseerd, er veel minder -dure- noodopvangplekken meer nodig zijn, en dat zij daarmee 1 miljard euro per jaar kan besparen.

Of de PVV-bewindsvrouw nog wat met hun aanbevelingen gaat doen, is echter nog maar de vraag. Zo raden ze haar aan om afspraken te maken over de verdeling van asielzoekers, terwijl Faber juist een streep wil zetten door de spreidingswet die dit moet regelen; een wet die zij omschreef als 'slecht' terwijl een overgrote meerderheid van de gemeenten voorstander is, en in de uitvoering gewoon goed blijkt te werken. Een ander -terugkerend- advies aan Faber is, om beter te luisteren naar de ambtenaren van gemeenten, provincies en uitvoeringsorganisaties IND en COA, als ze haar plannen maakt.

Deze betrokken partijen hebben meer dan eens geklaagd over de onbereikbaarheid van de minister. Ook binnen de kringen van de Tweede Kamer stoot ze haar collega's voor de borst[/url] met haar eigenzinnig optreden en het onbeantwoord laten van vragen aan haar adres.

Ook wil Faber zorgen voor meer doorstroomlocaties. Dit als reactie op haar collega Mona Keijzer, die statushouders geen voorrang meer wil verlenen bij het vinden van permanente woonruimte. Normaal gesproken konden statushouders één jaar in zo'n doorstroomlocatie terecht, maar dat verlengde ze naar drie. De adviseurs noemen dit in hun adviesbrief "naïef", met name omdat ze dit wil regelen "zonder solide financieel plan en heldere afspraken". De wetgeving die Faber hiervoor had voorbereid en naar de Tweede Kamer had gestuurd, werd al de Raad van State met een negatief advies beoordeeld. Maar ook daar wilde ze niet naar luisteren.