Kouderecord net niet gebroken

Redactie

Zondag is niet de koudste 24 maart ooit gemeten. In De Bilt kwam de temperatuur even uit op 3 graden. Dat is een tiende graad warmer dan in 1916, dat het record van de koudste 24 maart behoudt. Dat meldt weeronline.nl.

Sinds 1952 is het zo laat in maart niet meer zou koud geweest. De laatste keer dat de temperaturen ook zo laag waren in maart, was op 29 maart 1952. Toen bleef het kwik steken op 0,1 graad boven nul. Normaal ligt de temperatuur eind maart rond 8 graden.

Zondagochtend lag de gevoelstemperatuur in Groningen op -15. Die gevoelstemperatuur werd veroorzaakt door de harde, ijzige oostenwind in een groot deel van het land. Op sommige plaatsen werden windstoten gemeten van 90 kilometer per uur.

In het zuiden viel zondagochtend in het zuiden van Nederland nog een flink pak sneeuw. In Zeeland en Brabant viel plaatselijk zo'n drie tot zeven centimeter en in Limburg plaatselijk zelfs tien centimeter.

Ijs over de kade bij het Uitgeestermeer, veroorzaakt door de harde wind en lage temperatuur.IJs bij het Uitgeestermeer veroorzaakt door de harde, ijzige Oostenwind. Foto:Mirjam Ravensbergen.