'Godfather of fitness' overleden

De man die Arnold Schwarzenegger letterlijk groot heeft gemaakt is overleden. Joe Weider is gisteren op 93-jarige leeftijd door hartfalen overleden. Joe was de 'godfather of fitness'.

Joe haalde Arnold Schwarzenegger in 1967 naar Amerika nadat hij hem 'ontdekt' had bij een bodybuilderwedstrijd in Europa. Hij huurde een appartement voor Arnie in Santa Monica en liet hem hard aan zijn spieren werken. Daarnaast verzon Joe een cv voor Arnold zodat hij filmrollen zou krijgen als 'grote sterke man'.

Naast het creëren van het merk Schwarzenegger stond hij aan de wieg van het moderne bodybuilding. Hij was de man achter bekende 'merken' in het wereldje. Zo omvatte zijn miljoenenbedrijf de volgende merken: Muscle and Fitness, voor al je poedertjes en trainingsschema's, Flex, Shape en diverse fitnesstijdschriften.

Joe Weider was een zelfverzekerde man. Zo noemde hij zichzelf vaak de 'Jezus Christus, Mahatma Gandhi en de Karl Marx van zijn wereldje.' Hij keek naar de grote leiders uit de Tweede Wereldoorlog voor inspiratie om zijn imperium succesvol te runnen. Joe reageerde altijd heel rustig op kritiek. "Why should I be loved by everybody?"