FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 januari 2013

Maaskant en Kwakman in wachtkamer

Het geduld van trainer Robert Maaskant en verdediger Kees Kwakman wordt door FC Groningen op de proef gesteld. De club wacht nog met nieuwe aanbiedingen.

Maaskant, bezig aan zijn eerste seizoen in de Eurborg, heeft een contract dat komende zomer afloopt. Manager technische zaken Henk Veldmate heeft geen haast een knoop door te hakken. "Neem van mij aan dat het geen maanden gaat duren, maar het moment is nog niet daar."

Groningen lijkt de ontwikkeling in de tweede seizoenshelft af te wachten. "Laten we eerst maar weer gaan voetballen", aldus Veldmate tegen Voetbal International. "Voor spelers geldt hetzelfde. We willen de komende tijd rustig naar de toekomst kijken en geen overhaaste beslissingen nemen."

Ook voor Kwakman is het een kwestie van tijd. De 29-jarige verdediger en aanvoerder van de club maakt zich niet druk en wil ook weten wat de perspectieven zijn bij FC Groningen. "Wat wil de club de komende jaren? Wie komt er terug als bijvoorbeeld Virgil van Dijk vertrekt", zegt Kwakman.

'30 gijzelaars in Algerije gedood'

De actie van de Algerijnse strijdkrachten die een einde moest maken aan de gijzelingsactie op een gasveld, heeft aan 30 gijzelaars het leven gekost. Ook ten minste 11 gijzelnemers kwamen om. Dat heeft een bron binnen de Algerijnse veiligheidsdiensten donderdag gezegd.

Onder de gijzelaars die omkwamen, zijn zeven buitenlanders, onder wie twee Japanners, twee Britten en een Fransman. De nationaliteit van de andere doden is niet duidelijk. Ook acht Algerijnen kwamen om. Een van de 11 gijzelnemers die het leven verloren, was de leider van de gijzelingsactie Tahar ben Cheneb. Tot de andere gedode terroristen behoorden drie Egyptenaren, twee Tunesiërs en een Fransman.

'30 gijzelaars in Algerije gedood'
'30 gijzelaars in Algerije gedood' (Foto: ANP)

Rivaldo vindt weer nieuwe club

De actieve carrière van Rivaldo is nog niet voorbij. De voormalig Wereldvoetballer van het jaar heeft in Sao Caetano een nieuwe club gevonden. Rivaldo zal tot het einde van het lopende seizoen zijn kunsten tonen bij Sao Caetano.

De technisch begaafde oud-speler van Barcelona en AC Milan wordt in april 41 jaar, maar heeft er klaarblijkelijk nog niet genoeg van. Sao Caetano komt uit in de Braziliaanse tweede divisie. Rivaldo beleefde zijn gloriejaren bij FC Barcelona, waar hij uitgroeide tot een wereldster en twee keer kampioen van Spanje werd. Bovendien werd hij als speler van de Catalanen verkozen tot Wereldvoetballer én Europees voetballer van het jaar.

In 2002 veroverde Rivaldo met Brazilië de wereldtitel, een jaar later pakte Rivaldo met AC Milan de Champions League. Daarna bouwde de dribbelaar zijn carrière langzaam af. Zo speelde hij de afgelopen jaren voor clubs uit Oezbekistan en Angola.

Valdés wil niet verlengen bij Barcelona

Doelman Victor Valdés lijkt te gaan vertrekken bij Barcelona. De 31-jarige Spanjaard heeft de club laten weten dat hij zijn volgend jaar zomer aflopende verbintenis niet wil verlengen. Hij wil in de nadagen van zijn carrière nog een andere voetbalcultuur ervaren, meldt zijn belangenbehartiger donderdag aan het Spaanse persbureau EFE.

Valdés behoort al tien jaar tot de selectie van Barcelona. Hij werd in het seizoen 2002-2003 onder trainer Louis van Gaal overgeheveld uit het tweede team en veroverde al snel een basisplaats. Zijn plek onder de lat stond hij vervolgens niet meer af.

De tienvoudig international won met Barcelona onder meer drie keer de Champions League en vijf Spaanse titels. Hij speelde inmiddels al 349 duels in de Primera Division.


Valdes wil niet verlengen bij Barcelona (Foto: Novum)

[Dakar] Roma zegeviert in Copiapo

Nani Roma heeft de twaalfde etappe van de Dakar Rally van Fiambala naar Copiapo op zijn naam geschreven. De Mini-coureur was op de streep ruim vier minuten sneller dan Hummer-coureur Robby Gordon. De Nederlanders konden geen rol van betekenis spelen.

Gordon ging halverwege de etappe aan de leiding, maar verloor in de slotfase veel terrein op Roma die iedereen voorbijstak. De Villiers werd vlak achter Gordon derde, voor Stephane Peterhansel die de schade beperkt hield. De Fransman blijft leiden in het klassement, ruim vijftig minuten voor De Villiers en anderhalf uur voor Roma.

Moordende sergeant heeft stressstoornis

De Amerikaanse sergeant Robert Bales lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en een hersentrauma. Dat hebben de artsen vastgesteld, zo deelde zijn advocaat donderdag mee. Bales heeft bekend dat hij in maart vorig jaar in Afghanistan een slachting heeft aangericht onder Afghaanse burgers. Het is de ergste misdaad waarvan een Amerikaanse militair wordt beschuldigd sinds de oorlog in Vietnam in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

De aanklagers hadden aangekondigd de doodstraf tegen Bales te eisen, maar als de rechters de diagnose van de artsen overnemen, zal hem die straf niet worden opgelegd. Bales trok in een nacht in maart 2012 twee dorpen in de Afghaanse provincie Kandahar binnen en schoot er burgers dood. Onder de 16 Afghanen die hij doodschoot, waren negen kinderen. De verdediging heeft altijd gezegd dat Bales niet bij zijn volle verstand handelde.

Moordende sergeant heeft stressstoornis
Moordende sergeant heeft stressstoornis (Foto: ANP)

Staatsprijzen voedsel Argentinië onrealistisch

Zes peso's per dag, dat is alles wat je nodig hebt om een dag te kunnen eten in Argentinië. Tenminste volgens de regering. Maar in de straten van Buenos Aires koop je voor zes peso's niet meer dan een pakje kauwgom, een bakje yoghurt of één alfajor - het typische Argentijnse koekje met karamel en chocolade. Ze zijn lekker, maar leveren amper wat de regering het 'minimumaantal calorieën en proteïnen' noemt dat een 'gemiddeld actieve volwassene' per dag nodig heeft.

Het officiële inflatiecijfer in Argentinië wordt grotendeels gebaseerd op wat volgens Indec, het nationale bureau voor de statistiek, de totale kosten zijn voor 27 basisvoedingsmiddelen - een minimumstandaard voor zeer arme mensen. Na een update maandag kwam het bedrag uit op zo'n zes peso's per persoon per dag.

Terwijl het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag een stap dichter bij het bestraffen van Argentinië is vanwege inaccurate inflatiecijfers, constateerde persbureau AP dat in Buenos Aires voor zes peso's nog geen blikje drinken te koop is. Zelfs een broodje met ham en kaas kost in een kiosk in het centrum van de Argentijnse hoofdstad minstens dertien peso's. En dat is dan nog zonder sla en tomaat. In de supermarkt kost eten uiteraard minder, maar zelfs daar koop je voor zes peso's slechts een blik doperwten of een pond rijst - niet bepaald genoeg voor een complete en gezonde maaltijd.

Het IMF begint inmiddels zijn geduld met Argentinië te verliezen vanwege de inflatiecijfers. Het fonds vraagt Argentinië al jaren om zijn consumentenprijsindex bij te stellen. Die index verloor in 2007 alle geloofwaardigheid toen statistici die eraan werkten werden vervangen door partijloyalisten. De nieuwe methodologie die wordt gebruikt, houdt de jaarlijkse inflatie altijd op tien procent en is nooit exact toegelicht, ook al klagen Argentijnen steen en been over de stijgende prijs van onder meer rundvlees.

Inmiddels hebben zelfs sommige bondgenoten van de regering het opgegeven de officiële cijfers van Indec te verdedigen. Voor 2012 stelde Indec de inflatie vast op 10,8 procent, terwijl onafhankelijke economen van mening zijn dat het minstens 26 procent of meer is. Vakbonden eisen van president Cristina Fernandez dit jaar een loonsverhoging van maar liefst 25 procent of meer. De lage inflatiecijfers hebben de regering van oudsher de gelegenheid gegeven om te voorkomen dat er loons- of prijsverhogingen plaatsvinden. En door de werkelijke grootte van de economie te verhullen, heeft de regering bovendien miljarden dollars bespaard op betalingen over obligaties.

Samen met Argentijnse economen en leden van de regering heeft het IMF de afgelopen maanden gewerkt aan een manier om de inflatiecijfers accuraat te krijgen, maar de regering heeft het nieuwe plan nog niet aangenomen. Het IMF is nu bijna zover dat het Argentinië een, in de woorden van IMF-baas Christine Lagarde, rode kaart geeft omdat het land zich niet aan de regels houdt. Op 1 februari wordt besloten of Argentinië wordt berispt en of het uiteindelijk mogelijk zijn lidmaatschap van het IMF verliest.

Sylvie in nieuw Duits televisieprogramma

Sylvie van der Vaart krijgt een rol in het nieuwe Duitse televisieprogramma Shooting Stars. Dat heeft de Duitse zender RTL bekendgemaakt.

In het programma gaan jongeren bekende sterren hun talent aanleren, zoals piano spelen of breakdance. Naast Sylvie doen onder anderen acteur Ingo Naujoks en turner Marcel Nguyen mee. Shooting Stars wordt vanaf 22 februari uitgezonden.

Sylvie staat momenteel volop in de belangstelling, omdat ze onlangs aankondigde te gaan scheiden van Rafael van der Vaart. Eerder gingen geruchten over een mogelijke hereniging, maar volgens de ex-geliefden is hier geen sprake van.

Fyra rijdt ook vrijdag niet

De hogesnelheidstrein Fyra rijdt ook vrijdag niet. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, die is genomen omdat aan drie treinen door grote ijsblokken schade was ontstaan. Dat meldt NS Hispeed donderdagavond. Donderdagmiddag werden de ritten van de hogesnelheidstrein voor de rest van de dag al geschrapt.

Specialisten zijn nog bezig de precieze oorzaak te achterhalen. Donderdagnacht en vrijdag vinden wel testritten plaats met Fyra-treinen. Op basis van die ritten wordt besloten wat er na vrijdag moet gebeuren met de hogesnelheidstrein.

Eerder donderdag bleek dat platen onder drie hogesnelheidstreinen flink beschadigd waren geraakt. Naar aanleiding daarvan vielen al verschillende ritten uit. Nadat het spoor van de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Antwerpen was geïnspecteerd, werd besloten alle ritten van de trein voor de rest van de dag te schrappen. Uit de inspectie bleek niet direct wat er precies mis is.

Commercieel directeur van NS Hispeed Marjon Kaper laat weten dat NS Hispeed samen met de Belgische vervoerder NMBS en treinfabrikant AnsaldoBreda de komende tijd gaat kijken hoe deze en eerdere tegenvallers met de trein het hoofd kunnen worden geboden.

Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd en een extra overstap. Mensen die naar België willen, wordt geadviseerd via Roosendaal te reizen. Vanaf Roosendaal rijdt een keer per uur een stoptrein naar Antwerpen. Per uur wordt een extra trein tussen Roosendaal en Essen ingezet. In Essen kunnen reizigers overstappen op een rechtstreekse intercity naar Brussel. Ook rijden bussen tussen Roosendaal en Essen.

Vijf arrestaties in groot drugsonderzoek Arnhem

Vijf mensen zijn woensdag in Arnhem opgepakt in een groot drugs- en witwasonderzoek. De verdachten, afkomstig uit Arnhem en Velp, zouden vanuit een growshop in de Gelderse hoofdstad onder meer wietplanten hebben verkocht. Met hun praktijken verdienden ze ruim een miljoen euro, meldt de politie donderdag.

De hoofdverdachte in de zaak is de oud-eigenaar van de growshop, een 40-jarige man. Ook zijn 48-jarige vriendin is aangehouden, net als de twee nieuwe eigenaren van de zaak, twee mannen van 30 en 31 jaar. Een 33-jarige medewerker is de vijfde verdachte die werd opgepakt.

De growshop leverde ook alle attributen voor de grootschalige illegale wietteelt. Op de handelsvoorraad in het pand is beslag gelegd. Ook op verschillende panden van de hoofdverdachte, drie auto's, een boot en enkele honderdduizenden euro's in contanten is beslag gelegd.

In acht panden in Arnhem en Velp zijn doorzoekingen gedaan. Bij deze actie waren ruim tachtig agenten betrokken. Bij de doorzoekingen werden drie vuurwapens gevonden, die de politie heeft meegenomen.

Natuurijsmarathon Gramsbergen gestaakt

De natuurijsmarathon in Gramsbergen is vandaag voortijdig gestaakt. Na veertig ronden was er een massale valpartij, waarna de wedstrijdleiding besloot de wedstrijd te beëindigen.

Het ijs in Gramsbergen was al slecht. Op diverse plaatsen zaten zelfs gaten tot aan het asfalt. Met ijstransplantaties werden de gaten gedicht, waardoor de wedstrijd bij de vrouwen door kon gaan. Die werd gewonnen door Irene Schouten voor Mariska Huisman en Foske Tamar van der Wal.

De marathonvierdaagse wordt vrijdag afgesloten in Veenoord.

Bedrijven evacueren werknemers uit Algerije

De directeur van de Franse vereniging van oliebedrijven (UFIP) verwacht dat Franse concerns werknemers uit Algerije en andere landen waar zij groot gevaar lopen, zullen evacueren. Het Britse bedrijf BP, het Noorse Statoil en het Spaanse Cepsa zijn naar eigen zeggen inmiddels daartoe overgegaan. BP en Statoil hebben een belang in het Algerijnse gasveld dat woensdag door terroristen werd bestormd.

Franse bedrijven als het oliebedrijf Total hebben tot nu toe niets willen zeggen over de maatregelen die zij na de aanval op het gasveld hebben genomen, maar UFIP-directer Jean-Louis Schilansky zei dat zij zeker de veiligheidsmaatregelen hebben opgevoerd. "Die installaties zijn erg kwetsbaar. Ik denk dat een aantal ondernemingen een deel van hun stafleden naar Frankrijk zal laten terugkeren, omdat de situatie daar erg moeilijk is", zei Schilansky.

Advocaat Bouterse wil einde proces Decembermoorden

De advocaat van onder anderen Desi Bouterse heeft de krijgsraad van Suriname verzocht de vervolging van drie verdachten in het Decembermoordenproces meteen te beëindigen. Uit naam van hoofdverdachte Bouterse is echter geen verzoek gedaan, melden lokale media.

Raadsman Irvin Kanhai beroept zich voor het verzoek op de omstreden amnestiewet, die begin april werd aangenomen. In die wet staat dat het strafproces meteen moet worden stopgezet, wat echter niet gebeurde. De rechters schorsten de zaak tot een grondwettelijk hof is opgericht. Dat moet een antwoord geven op de vraag of de amnestiewet in strijd is met de grondwet van het land, die inmenging in lopende rechtszaken verbiedt.

Waarom Kanhai niet ook namens Bouterse een verzoek indiende, wil de advocaat niet zeggen. 'Ik wil mijn strategie niet prijsgeven', aldus Kanhai tegen nieuwssite Starnieuws. Volgens de raadsman is er geen sprake van inmenging in het proces, omdat de amnestiewet democratisch tot stand kwam. Er kan volgens hem ook niet verwezen worden naar een grondwettelijk hof dat nog niet bestaat.

Staatsrechtjurist Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, noemt de nieuwe stap van Kanhai 'een poging de gestrande amnestiewet weer vlot te trekken'. De krijgsraad heeft nog niet op het verzoekschrift gereageerd. De laatste zitting dateert van eind vorig jaar. Toen beslisten de rechters de regering-Bouterse extra tijd te geven een grondwettelijk hof op te richten. Het is evenmin duidelijk wanneer de krijgsraad opnieuw bijeenkomt.

United-middenvelder Fletcher opnieuw aan de kant

Manchester United kan de rest van het seizoen niet meer beschikken over Darren Fletcher. De 28-jarige middenvelder is geopereerd aan een chronische ontsteking in zijn darmen, meldt de koploper van de Premier League donderdag. Hij laste eind 2011 al eens een pauze in zijn voetballoopbaan in vanwege zijn darmproblemen.

Fletcher kwam dit seizoen tot drie competitiewedstrijden. Zijn laatste optreden was op tweede kerstdag tegen Newcastle United, toen hij een minuut voor tijd in het veld kwam. De Schot hoopt na de zomer weer aan te sluiten bij de selectie van Manchester United.


United-middenvelder Fletcher opnieuw aan de kant (Foto: Novum)

Napoli krijgt punten terug

Napoli heeft met succes beroep aangetekend tegen een aftrek van twee punten vanwege een omkoopzaak. Dat liet de Italiaanse voetbalbond donderdag weten. Napoli werd in december gestraft, nadat oud-doelman Matteo Gianello toegaf dat hij een wedstrijd drie jaar geleden had proberen te beïnvloeden.

Napoli klimt door de beslissing van de bond naar de tweede plaats in de Serie A, gedeeld met Lazio Roma. De achterstand op koploper Juventus bedraagt drie punten.

De schorsingen van Napoli-verdedigers Paolo Cannavaro en Gianluca Grava werden opgeheven. Zij zouden op de hoogte zijn geweest van de plannen van Gianello, maar verzuimden dit te melden. Zowel aanvoerder Cannavaro als Grava was voor zes maanden uitgesloten.

Hoogbejaarde collectant (101) bestolen

Een 101-jarige collectant van Alzheimer Nederland is woensdag in Rotterdam bestolen van ongeveer twintig euro die hij had ingezameld voor de stichting. Een man pakte het geld van een schaaltje dat de hoogbejaarde bij zich op de grond had staan, meldt de politie donderdag.

Het voorval vond rond 16.45 uur plaats bij de ingang van een damesmodebedrijf aan de Lijnbaan. De hoogbejaarde collectant zat op een stoeltje bij de ingang en had voor zich op de grond een houten schaaltje met wat geld staan.

Een man liep langs en deed alsof hij de winkel binnen wilde gaan, maar hij deed dat niet. Hij pakte het geld dat op het schaaltje lag en rende weg. De oude man bleef volgens de politie verbouwereerd achter. De hoogbejaarde is een bekende verschijning in de binnenstad van Rotterdam, waar hij geregeld geld inzamelt voor onder meer het KWF, het Rode Kruis en Alzheimer Nederland, aldus de politie.

Stolen

Een film waarin iemand zijn dochter wordt ontvoerd en op actievolle wijze wordt gered door haar vader, een bekende plot. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld nog Taken 2 gehad, waarvan in alle eerlijkheid het eerste deel een stuk beter was. Vanaf vandaag draait de film Stolen in de bioscoop, een soortgelijk verhaal maar dan met Nicholas Cage in de hoofdrol. Interessante film of is hij 'expendable' genoeg om niet te bezoeken?

Pietersen, Artut, MacNeil & Evans winnen tourkaart

Charl Pietersen, Jyhan Artut, Ken MacNeil & Ricky Evans hebben op dag één van de Qualifying School van de PDC een tourkaart weten te bemachtigen. Aan de dag begonnen 301 darters waaronder tien Nederlanders. 

De Zuid-Afrikaan Pietersen gooide in zijn finale tegen Kevin McDine een 9-darter. Hij won de partij met 6-5. Pietersen deed december mee aan het wereldkampioenschap. In de voorronde verloor hij met 4-1 van Max Hopp. Artut, 36-jarige Duitser, haalde in 2010 de tweede ronde van het WK. Hij won zijn finale met 6-3 van Vernon Sheppard. 

Ken MacNeil is een Canadees die vorig jaar tijdens de World Cup of Darts Phil Taylor verloeg. Toen was dat niet genoeg om samen met John Part naar de kwartfinale door te gaan. Hij kreeg zijn tourkaart nadat hij David Copley met 6-2 versloeg. Ricky Evans won vorig jaar één toernooi op de jeugdtoer van de PDC. Hij mag het komende twee jaar bij de grote heren laten zien nadat hij de Fin Veijo Viinikka met 6-4 versloeg. 

De verliezers van de finale hebben negen rankingpunten verdiend. Aan het eind van de Q-school zal een ranking worden opgemaakt en de negen spelers die de meeste punten krijgen ook een tourkaart. De Nederlanders speelden een kleine rol vandaag. Matthew Medhurst & Leon de Geus werden in de vierde ronde uitgeschakeld en hebben daarmee drie punten verdiend. Ryan de Vreede heeft nog twee punten gepakt. De overige Nederlanders kwamen niet verder dan de  tweerde ronde. Morgen zal dag twee worden gespeeld en zijn er opnieuw vier tourkaarten te vergeven. 

Korfballers KZ bij laatste vier Europa Cup

De korfballers van KZ hebben zonder de problemen de halve finale van de Europacup bereikt. De Nederlandse kampioen had in Boedapest weinig problemen met het Russische club State University HSS. Na een ruststand van 17-8 werd het uiteindelijk 43-14.

Topscorer voor KZ, dat in 2009 en 2011 ook al de beste van Europa werd, werd Tim Bakker met 10 doelpunten. In de halve finale die voor morgen op het programma staat treft het de winnaar van het duel tussen Benfica en Barcelona.

Door kinderen gevonden dode stierf aan overdosis

De vrouw die medio oktober door spelende kinderen dood werd gevonden in het Kralingse bos in Rotterdam is bezweken aan een overdosis cocaïne. Dat blijkt uit toxicologisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut, meldt de politie donderdag. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat sprake is van een misdrijf.

De 45-jarige vrouw was een kleine twee weken voordat haar lichaam werd gevonden als vermist opgegeven. De politie startte na de vondst een groot onderzoek, omdat aanvankelijk een misdrijf niet direct kon worden uitgesloten. Het toxicologisch onderzoek werd uitgevoerd omdat ook uit sectie niet direct een doodsoorzaak bleek.

Cameron stelt EU-speech in Nederland uit

De Britse premier David Cameron stelt zijn langverwachte toespraak uit over de toekomstige positie van zijn land in de Europese Unie die hij vrijdag in Amsterdam zou houden. Dat heeft Downing Street 10 donderdag bekendgemaakt. Aanleiding is het gijzelingsdrama in Algerije. Wanneer Cameron zijn speech wel houdt, is nog niet bekend.

Woensdag gijzelden islamitische extremisten tientallen buitenlanders bij een aardgascomplex in het zuiden van Algerije. Volgens de militanten werden zeker 35 van hen gedood bij een actie van het Algerijnse leger. Ook vijftien gijzelnemers kwamen om. Zeven buitenlandse gijzelaars zouden nog in leven zijn, onder wie één Brit.

De extremisten zeggen de aardgasinstallatie te hebben aangevallen als wraakneming voor het Franse militaire optreden tegen islamitische militanten in Mali. Bij de aanval van de extremisten kwam ten minste één Brit om het leven.

De verwachtingen in Groot-Brittannië over de nu uitgestelde toespraak waren hooggespannen, onder meer omdat Cameron onder druk staat van de eurosceptici in zijn eigen Conservatieve Partij en van de UK Independence Party, die pleit voor een vertrek uit de EU.

Door de toespraak in Nederland te houden, zou Cameron zich in een Britse traditie hebben geschaard. Diverse voorgangers hielden een toespraak over Europa in het buitenland. Het bekendst is de toespraak die Margaret Thatcher in 1988 hield in Brugge. Thatcher ageerde tegen de Europese superstaat en het verdwijnen van nationale identiteiten.

Waarom Cameron juist voor Nederland had gekozen, is niet precies bekend. Volgens sommige berichten ziet hij in premier Mark Rutte (VVD) een medestander. Rutte zou Cameron vrijdagochtend in Den Haag ontvangen.

Britse media gingen ervan uit dat Cameron zou gaan zeggen dat Groot-Brittannië in de Europese Unie moet blijven, maar onder andere voorwaarden. Daarover zou hij willen onderhandelen met Brussel. Het resultaat hiervan zou na de volgende verkiezingen in een referendum moeten worden voorgelegd aan de Britse kiezers.

Saoedi-Arabië presenteert opvolger Rijkaard

Saoedi-Arabië heeft een opvolger gevonden voor Frank Rijkaard. De huidige technisch directeur Juan Ramon Lopez Caro gaat als bondscoach aan de slag. Dat maakte de voetbalbond van het land donderdag bekend. De Spanjaard was eerder onder meer werkzaam bij Real Madrid, Racing Santander, Levante en Celta de Vigo.

De 50-jarige Rijkaard werd woensdag ontslagen vanwege tegenvallende resultaten bij het toernooi om de Golf Cup of Nations in Bahrein. Saoedi-Arabië werd daar in de eerste ronde uitgeschakeld. De Amsterdammer strandde vorig jaar al in de kwalificaties voor het WK 2014 in Brazilië. Rijkaard is inmiddels akkoord met de voorwaarden van de afwikkeling van zijn contract, meldt de bond. Hij was sinds juli 2011 bondscoach van Saoedi-Arabië. Eerder had hij het Nederlands elftal, Sparta, Barcelona en Galatasaray onder zijn hoede.

[Dakar] Verhoeven wint etappe naar Copiapo

Frans Verhoeven heeft de twaalfde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Nederlandse motorcoureur was in de proef tussen Fiambala en Copiapo 1.38 minuten sneller dan Ruben Faria. Cyril Despres blijft de leiding in het klassement houden.

De zege voor Verhoeven kwam vandaag in het tweede deel van de etappe tot stand. De motorfiets van de Nederlander kampte met een probleem aan de tijdwaarneming, waardoor zijn positie lang onduidelijk was. De Yamaha-coureur bleek er echter net als in de afgelopen dagen weer goed bij te zitten, waardoor hij vandaag alle toppers voor kon blijven. Henk Knuiman pakte de 24e plaats op ruim negentien minuten achter zijn landgenoot.

In het klassement heeft Despres een voorsprong van 5.39 minuten op Faria die vandaag zijn achterstand ruim gehalveerd heeft. Francisco Lopez staat derde op ruim dertien minuten achterstand. Verhoeven bezet inmiddels de achtste plaats op 1.05 uur van Despres. Knuiman staat op 2.53 uur achterstand achttiende.

Bij de quads was de dagzege voor Sebastian Husseini. Hij bleef klassementsleider Marcos Patronelli 1.08 minuten voor. Kees Koolen werd vijftiende met ruim 45 minuten achterstand. In het klassement heeft Patronelli bijna twee uur voorsprong op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat zestiende op ruim tien uur achterstand.

Alkmaar dreigt met verbod AZ - Ajax

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar wil dat de KNVB het eredivisieduel tussen AZ en Ajax op 17 maart laat beginnen om 12.30 uur. Hij weigert de wedstrijd door te laten gaan als wordt vastgehouden aan een tijdstip van 14.30 uur. Dat schrijft hij donderdag in een brief aan de bond.

Bruinooge spreekt zijn verbazing en ongenoegen uit over de beslissing van de KNVB om het aanvangstijdstip met twee uur te verplaatsen. Hij gaat ervan uit dat de ontmoeting alsnog om 12.30 uur begint, anders verbiedt hij het treffen in het AFAS Stadion.

De burgemeester wijst op de gevaren voor de openbare orde in Alkmaar. Bovendien zou het latere tijdstip niet passen in de planning van de politie. Eerder stemde Bruinooge er vanwege het vroege tijdstip nog mee in dat de wedstrijd niet als een duel met hoog risico maar als een duel met een matig risico zou worden beschouwd. "Ik vertrouw erop dat wij er op deze manier samen uit gaan komen in het belang van Ajax, AZ en de wederzijdse supporters", besluit Bruinooge zijn brief.

Django Unchained

In zijn achtste film neemt Quentin Tarantino de Amerikaanse slavernij onder de loep. In Django Unchained heeft hij gekozen voor de vorm van een western, waarin een vrijgekochte slaaf (Jamie Foxx) op zoek gaat naar zijn vrouw, die op een onbekende locatie nog steeds als slaaf dient. Hij krijgt de hulp van een premiejager (Christoph Waltz) en stuit uiteindelijk op een rijke slaveneigenaar (Leonardo DiCaprio), die mogelijk weet waar zijn vrouw is.

Oud-Ajacied George loopt stage bij Zwolle

Voormalig Ajax-speler Finidi George gaat stage lopen bij PEC Zwolle. Hij wil zijn trainersdiploma behalen. De 41-jarige George loopt de komende 3,5 maand mee met de ploeg van trainer Art Langeler. Daarnaast gaat hij de beloften en jeugdelftallen ondersteunen, laat de eredivisionist donderdag weten.

De Nigeriaan, die de opleiding Trainer-Coach II van de KNVB volgt, maakte als rechtsbuiten furore bij Ajax. In 1995 won hij de Champions League met de Amsterdammers. "Ik ben gek op het Nederlandse voetbal. Qua tactiek en techniek leer je het meest in Nederland", aldus George.

Een heleboel 'BNers' gaan schansspringen

Emile Ratelband en Jody Bernal gaan schansspringen voor het nieuwe SBS-programma Vliegende Hollanders. Dat heeft SBS donderdag bekendgemaakt. Beiden raakten eerder gewond bij schoonspringprogramma Sterren Springen.

Ook onder anderen Lange Frans, Geert Hoes, Dean Saunders en Koert-Jan de Bruijn gaan hun kwaliteiten als schansspringer laten zien. Daarnaast behoren ook Robert Schoemacher, John de Wolf, Kelly van der Veer en rapper Keizer tot de kandidaten.

Verder doen zangeressen Shary-An en Sita mee. Ook gaan visagist Mari van de Ven, Bibi Breijman van Oh Oh Cherso, presentatrice Chimène van Oosterhout en danseres Ingrid Jansen van de schans.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Tess Milne en Gerard Joling het programma aan elkaar praten.

Advocaat: "Niet naar anderen kijken"

PSV hervat vrijdag het seizoen met een thuisduel tegen PEC Zwolle. De Eindhovenaren gaan voor het kampioenschap en moeten volgens trainer Dick Advocaat vooral naar zichzelf kijken.

PSV verwelkomt tegen PEC Erik Pieters, de verdediger die maanden aan de kant stond met een knieblessure. Hij miste daardoor bovendien het EK in Polen en Oekraïne. "Pieters heeft uit in Heerenveen met het tweede elftal meegedaan. Daarna kreeg hij een kleine terugval, maar nu is hij fit", stelt Advocaat tegenover Voetbal International.

De trainer is, in tegenstelling tot enkele spelers, tevreden over het trainingskamp in Thailand. "We hebben het programma kunnen doen dat we graag wilden. De ochtenden hebben we besloten om naar de gym te gaan, de omstandigheden 's avonds waren positief en we hebben goed kunnen trainen."

Timothy Derijck moet zijn plaats in het centrum van de defensie afstaan aan Marcelo, die terugkeert van een schorsing. Mathias Jørgensen behoudt zijn basisplek. "Zanka heeft het de twee wedstrijden voor de winterstop goed gedaan. Ik wil hem een kans geven die lijn door te trekken."

Advocaat is vol vertrouwen over het restant van het seizoen. "Er staat een gretige groep. De voortekenen op de training zien er gewoon goed uit", aldus Hagenaar. "We kunnen niet nogmaals vier keer verliezen, maar datzelfde geldt voor de concurrentie. Maar we moeten niet zo veel naar andere ploegen kijken. Uiteindelijk staat de sterkste bovenaan."

Pacino en De Palma werken weer samen

Ruim dertig jaar na de misdaadklassieker Scarface slaan Al Pacino en Brian De Palma de handen weer ineen. De Palma heeft getekend voor de regie van Happy Valley, een drama over de omstreden Americanfootballcoach Joe Paterno, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Dat Pacino de rol van Paterno speelt, was al bekend.

De film wordt gebaseerd op het boek Paterno van Joe Posnanski. Dave McKenna, bekend van American History X en Blow, werkt momenteel aan het scenario. Wanneer de film in productie moet gaan, is nog onbekend.

Paterno, een gerenommeerde coach aan de universiteit van Penn State, werd in 2011 ontslagen wegens het verzwijgen van kindermisbruik door een van zijn sterspelers, Jerry Sandusky. Hoewel de coach er zelfs mee naar een bestuurslid van de universiteit was gegaan, werd de politie nooit ingeschakeld, zelfs niet nadat twee medewerkers van het trainingsteam de speler hadden betrapt op iets wat leek op sodomie met een jongen.

Zo'n twee maanden na zijn ontslag overleed Paterno, volgens velen net zoveel aan het verdriet over zijn teloorgang als aan kanker. Sandusky is veroordeeld voor pedofilie met tien jongens en slijt waarschijnlijk de rest van zijn dagen achter tralies.

Paterno stond bekend als de succesvolste universiteitscoach aller tijden en was een alom geliefde persoonlijkheid op de campus. Inmiddels heeft Penn State, na enkele zware sancties van de atletiekbond NCAA, het enorme bronzen standbeeld van Paterno verwijderd.


Pacino en De Palma werken weer samen (Foto: Novum)

AC Milan praat met Real Madrid over huren Kaka

De Braziliaanse spelmaker Kaka keert mogelijk terug bij AC Milan. De Italiaanse club onderhandelt met zijn huidige club Real Madrid om de 30-jarige middenvelder op huurbasis over te nemen. Op donderdag werden bovendien gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de speler.

Vicevoorzitter Adriano Galliani zei woensdag nog dat de Milanezen niet aan de salariseisen van Kaka kunnen voldoen, maar de voormalig wereldvoetballer van het jaar gaf direct te kennen met minder genoegen te nemen. Afgelopen zomer ketste een transfer nog af.

Kaka groeide tussen 2003 en 2009 uit tot een topspeler bij Milan. In die periode won de club onder meer twee keer de Champions League en de Italiaanse titel. Na zes seizoenen vertrok hij voor zo?n zestig miljoen euro naar Real Madrid, waar hij onder coach Jose Mourinho echter niet op een basisplaats kan rekenen.


AC Milan praat met Real Madrid over huren Kaka (Foto: Novum)

Nadal keert terug met tournee door Latijns-Amerika

Rafael Nadal maakt volgende maand met een Latijns-Amerikaanse graveltournee zijn rentree in het tenniscircuit. De organisatie van het Chili Open maakte donderdag bekend dat de 26-jarige Spanjaard begin februari zijn opwachting maakt in Viña del Mar. Nadal doet een week later ook mee in Sao Paulo en strijkt na een korte rustpauze vanaf 25 februari ook neer in het Mexicaanse Acapulco.

Nadal moest al diverse malen zijn rentree uitstellen, maar het heeft er alle schijn van dat zijn comeback nu daadwerkelijk aanstaande is. De voormalige nummer een van de wereld kwam eind juni op Wimbledon voor het laatst in actie. Lange tijd zat een slepende knieblessure hem in de weg en eenmaal hersteld daarvan speelde een buikvirus op. Door die infectie moet Nadal ook verstek laten gaan op de Australian Open.

De mondiale nummer vier deed een keer eerder vroeg in het tennisseizoen Latijns-Amerika aan. In 2005 zegevierde Nadal in Sao Paulo en Acapulco, destijds goed voor de tweede en derde ATP-toernooizege uit zijn loopbaan.

Liverpool overweegt sancties tegen Suarez

De schwalbe van Luis Suarez in oktober in een Premier Leagueduel tegen Stoke City is ook bij manager Brendan Rodgers niet in goede aarde gevallen. De oefenmeester van Liverpool overweegt zijn aanvaller te straffen, zo liet hij donderdag weten. Suarez gaf eerder op de dag toe dat hij zich bewust had laten vallen om een strafschop te versieren.

Veel succes had de 25-jarige Uruguayaan overigens niet, want de scheidsrechter trapte niet in zijn duikelpartij. Rodgers vindt het gedrag van zijn speler onacceptabel. ?Ik heb met Luis gesproken en we zullen dit intern afhandelen?, zei de Noord-Ier.

Volgens Suarez wordt hij anders behandeld door Engelse media vanwege zijn Zuid-Amerikaanse achtergrond. ?Ze zeggen dat ik me constant laat vallen in het strafschopgebied. Over mijn valpartij tegen Stoke hadden ze wel gelijk. We stonden gelijk, dus er moest iets gebeuren?, zei hij in een interview met Fox Sports Argentina.

Suarez kwam vorige week al in opspraak, toen hij na een handsbal voor de winnende treffer tekende in de derde ronde van de FA Cup tegen Mansfield. De oud-Ajacied maakte dit seizoen al negentien doelpunten in officiële duels.


Liverpool overweegt sancties tegen Suarez (Foto: Novum)

Crytek opent Turkse studio

Crytek kennen we natuurlijk allemaal van Far Cry, Crysis en de CryEngine. Het Duitse bedrijf heeft aangekondigd een achtste studio te openen in Turkije genaamd Crytek Istanbul. Deze locatie is geen verrassing gezien het feit dat de oprichters van origine uit Turkije komen. 

De Turkse studio zal zich voornamelijk gaan richten op free-to-play-games en de Warface- en Gface-merken. Warface is een free-to-play-game van het bedrijf en Gface is een networking-website bedoeld om gamers bij elkaar te brengen. Daarnaast zal het bedrijf zich richten op alle CryEngine-zaken van het Midden Oosten, Noord-Afrika en Turkije. 

Crytek niet langer voor grote games (Novum)

Amerika krijgt speciale PlayStation White-editie

Goed nieuws voor mensen die in de Verenigde Staten wonen, minder nieuws voor de rest van de wereld. Sony komt met een speciale editie van de witte versie van de PlayStation 3: Classic White PS3 Instant Game Collection Bundle. De bundel moet 27 januari uitkomen en 300 dollar gaan kosten.

Naast de witte variant van de PlayStation 3 met 500GB harde schijf zit er ook een jaarabonnement bij voor PlayStation Plus. Het Instant Game Collection-gedeelte betekent dat je direct LittleBigPlanet 2, inFAMOUS 2, Ratchet & Clank: All 4 One, Uncharted: Golden Abyss, Gravity Rush en WipeOut 2048 kunt downloaden. Of deze versie ook naar andere landen toegaat is nog niet bekend. 

Ubisoft komt met Trials Evolution: Gold Edition

Ubisoft komt binnenkort met een speciale editie van Trials: Evolutions voor pc genaamd Trials Evolution: Gold Edition. Deze editie moet op 22 maart uitkomen via download en retail. Daarnaast meldde Ubisoft ook nog dat de gehele franchise al vier miljoen keer verkocht is tot op heden. 

De Golden Edition bevat de game, maar dan verbeterd voor pc, plus alle tracks van Trials HD en onderstaande features:

· Global Leader Boards
· Local and Online 4-Player Multiplayer
· Robust and Powerful Track Editor
· Indoor and Outdoor environments
· Bike and Rider customizations
· More than 129 Tracks in all!

Patrick Stewart speelt excentrieke danscoach

Patrick Stewart heeft getekend voor de hoofdrol in Match. In de verfilming van het bekende toneelstuk speelt hij een excentrieke, in zichzelf gekeerde danscoach aan het befaamde Juilliard-conservatorium die wordt geconfronteerd met zijn verleden. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De andere twee hoofdrollen worden gespeeld door Carla Gugino, bekend van Sin City en Watchmen, en Matthew Lillard, die onlangs te zien was in The Descendants en Trouble with the Curve. Zij spelen een echtpaar uit Seattle dat de vermaarde danser zogenaamd komt interviewen voor een eindscriptie. Langzamerhand wordt echter duidelijk dat de twee de oude rot al van vroeger kennen en beduidend minder vreedzame bedoelingen hebben.

Stephen Belber, die ook het toneelstuk schreef, bewerkt zijn scenario voor het witte doek en gaat de film ook regisseren. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Patrick Stewart speelt excentrieke danscoach (Foto: Novum)

Sneeuwballengevecht mondt uit in matpartij

Een sneeuwballengevecht in Den Bosch is donderdagmiddag uit de hand gelopen. Het gooien van sneeuwballen mondde uit in een gevecht tussen een groep scholieren en een andere groep. Een jongen zou gewond zijn geraakt, meldt de politie. Vooralsnog is niemand opgepakt.

Hoeveel jongeren exact betrokken waren bij het gevecht, weet de zegsman niet. Ook kan hij niet vertellen waar het sneeuwballengevecht begon. Bij de daaropvolgende vechtpartij, die plaatsvond op de Zuiderparkweg, waren in ieder geval leerlingen van het Sint-Janslyceum betrokken.

De politie is nog op zoek naar de jongen die gewond zou zijn geraakt. 'Die hebben we nog niet gevonden.' De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Politie tikt piloot sneeuwhelikopter op vingers

De piloot van de helikopter die donderdag voor IJsvereniging Hulshorst op de Veluwe een laag sneeuw van de ijsbaan heeft gehaald, is daarvoor door de politie op de vingers getikt. Hij had niet de benodigde vergunning en heeft daarom proces-verbaal gekregen. Het Openbaar Ministerie gaat beslissen wat met de piloot moet gebeuren, meldt een politiewoordvoerder.

De piloot van de helikopter had wel een vergunning aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, maar die was nog niet toegewezen. "Maar de piloot is wel gaan vliegen. Uit veiligheidsoogpunt is dat niet gewenst. Als de piloot dit vaker wil doen, moet de ontheffing worden afgewacht. Want een ontheffing is gewoon mogelijk."

De helikopter kwam uit Lelystad en vloog zo'n dertig centimeter boven het ijs, waardoor de baan binnen een uur sneeuwvrij was. Het inhuren van de helikopter kostte de vereniging achthonderd euro.

Website ministerie van defensie Mexico gehackt

Hackers hebben ingebroken in de website van het Mexicaanse ministerie van defensie en daar een verklaring geplaatst waarin ze hun gram halen op de 'slechte regering'. De verklaring van de groep Anonymous Mexico werd donderdag verspreid via de perslink van de website.

De hackers verwezen in hun verklaring naar een hardhandig politieoptreden tegen antiregeringsdemonstranten op 1 december.

Het ministerie deelde woensdagavond mee dat de website 'tijdelijk buiten dienst' was. Er zouden geen interne computernetwerken of informatie zijn getroffen door de aanval.

Elfstedentocht

Jawel, het is weer zover: het vriest een beetje en er wordt alweer over een Elfstedentocht gesproken. Zo erg als vorig jaar is de hype nog niet, maar met het nieuwsbericht van vandaag dat de kans op een Elfstedentocht heel groot is zal dat vast nog wel komen. Erben Wennemars en Erik Hulzebosch kunnen weer van stal worden gehaald, de ijsdikte zal ieder uur gemeten worden en de weermannen en -vrouwen moeten zich dagelijks aan een extra voorspelling wagen: gaat de tocht er komen, of niet?

Vermist hondje Schiphol nog niet gevonden

Het is de nachtmerrie voor elke hondenbezitter. Je trouwe viervoeter kwijtraken bij arctische temperaturen...

Het overkwam Jennifer Jones uit Florida. Haar hondje Coco ontsnapte een week geleden uit een kennel op Schiphol en zwerft sindsdien rond in de buurt van de luchthaven. Jennifer heeft het eerste vliegtuig naar Amsterdam teruggepakt en is wanhopig op zoek naar haar hond. Ook vandaag werd het hondje helaas niet gevonden.

Gelukkig staat de Amerikaanse er niet alleen voor. Vrijwilligers van stichting 'Waar is onze Angel', een stichting die zoekt naar vermiste viervoeters, helpen Jennifer. Onder meer met een kaart op Google Maps, waar Coco-spotters aangeven waar het hondje voor het laatst is gezien, en een eigen Facebookpagina

Maar er moet natuurlijk vooral fysiek worden gespeurd naar het hondje, dat al een week de ijskoude elementen trotseert. 

Voor de dierenliefhebber die mee wil zoeken; op de Facebookpagina die voor Coco is gemaakt staan wat zoektips. Zo is Coco nogal schuw en verstaat ze alleen Engels. Als je haar naam roept, roep dan heel zachtjes. "Maak jezelf zo klein mogelijk en ga desnoods plat op de grond liggen. (...) Pas als je er van overtuigd bent dat je haar vertrouwen hebt, kun je haar proberen te aaien en sta dan pas zeer langzaam op", adviseren de vrijwilligers.

Item van AT5 over de arme drommel

191.000 mensen krijgen psychische aandoening

Jaarlijks ontwikkelen naar schatting ongeveer 191.000 mensen in Nederland voor het eerst een psychische aandoening. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een angststoornis, stemmingsstoornis of verslaving. Jongeren, lager opgeleiden en mensen met een lager inkomen lopen een verhoogd risico, meldt het Trimbos-instituut donderdag na onderzoek.

Het rapport is donderdag aangeboden aan de Tweede Kamer. Voor het onderzoek werd gekeken naar de psychische gezondheid van volwassenen van 18 tot en met 64 jaar tussen november 2010 en juni 2012.

Het onderzoek wijst onder meer uit dat 8,9 procent van de respondenten in die periode voor het eerst een psychische stoornis kreeg. Een scheiding, de dood van een partner, het verlies van werk of een flinke teruggang in het inkomen zijn risicofactoren voor het ontwikkelen daarvan.

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens het Trimbos-instituut van belang voor het ontwikkelen van effectieve preventieacties en van manieren om in te grijpen.

Proces tegen Berlusconi om lekken taps uitgesteld

Het proces dat tegen de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is aangespannen wegens het lekken van telefoontaps is uitgesteld. De rechtbank ging donderdag akkoord met een verzoek tot uitstel van de advocaten van Berlusconi. Zij wilden dat de rechtszaak over de verkiezingen wordt getild.

De aanklagers hebben een jaar celstraf geëist tegen Berlusconi voor zijn rol in de publicatie van de transcripten van telefoontaps door zijn media-imperium. Tegen zijn broer Paolo, de uitgever van de Milanese krant Il Giornale is drie jaar cel geëist.

Het proces tegen Berlusconi wordt op 7 maart hervat.

Een verzoek tot uitstel in een andere zaak, waarin Berlusconi is aangeklaagd voor het hebben van seks met een minderjarige, werd door de rechter afgewezen. Het is mogelijk dat in deze zaak nog voor de verkiezingen uitspraak wordt gedaan.

Berlusconi ontkent alle aantijgingen.

Belgische parlementariër: haal Fyra van het spoor

Niet alleen in het Nederlands parlement leiden de problemen met de Fyra tot frustratie. Ook in België wordt boos gereageerd op de problemen met de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Amsterdam. Het parlementslid Jef Van den Bergh van regeringspartij CD&V roept nu op de trein niet meer te gebruiken tot de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd.

In de tussentijd moet er een extra pendeltrein tussen Antwerpen en Roosendaal gaan rijden, schrijft hij donderdag op zijn website. "De rekening sturen we rechtstreeks naar de Fyra-constructeur AnsaldoBreda."

Ook de Belgische spoormaatschappij NMBS krijgt de wind van voren. "Hoe lang houdt de NMBS die zelfkastijding nog vol?", schrijft hij. "Sinds begin januari, toen de eerste kinderziektes al achter de rug hadden moeten zijn, reed nauwelijks de helft van de Fyra's op tijd en was 23,5 procent afgeschaft of meer dan een uur vertraagd."

De politicus vindt de last voor de reizigers 'ontoelaatbaar'. Bovendien is de trein onveilig, weet hij. "Als een trein snel ontruimd zou moeten worden lopen de reizigers gevaar door de totaal onbetrouwbare deuren die niet altijd opengaan. Ook dat is ontoelaatbaar."

Ook donderdag traden er problemen met de Fyra op. Door de winterse weersomstandigheden is schade opgetreden aan het materieel. Daardoor werd in de loop van de middag besloten de rest van de dag geen hogesnelheidstreinen meer naar België te laten rijden.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) schreef eerder deze week aan de Tweede Kamer dat zij op korte termijn met de directeur van de NS Bert Meerstadt spreekt over de problemen met de hogesnelheidstrein. De NS is aandeelhouder van NS Hispeed.

Amateur vindt enorme goudklomp in Australië

Een amateurgoudzoeker heeft in Australië een enorme goudklomp opgegraven. De klomp weegt 5,5 kilogram en is naar schatting ruim 235.000 euro waard.

De man vond het brok edelmetaal in de buurt van Ballarat, in het zuiden van Australië. Hij liep daar rond met een metaaldetector.

Kenners staan perplex van de vondst. De eigenaar van een goudzaak in Ballarat noemt de klomp één van de belangrijkste vondsten in het gebied in de 20 jaar dat hij in het vak zit.

De identiteit van de gelukkige vinder is niet bekendgemaakt, meldden Australische media donderdag.

Darter Fordham terug naar de BDO

BDO Wereldkampioen darts 2004 Andy Fordham keert terug bij de BDO. Tussen 2009 en 2011 kwam hij uit voor de PDC, maar in die paar jaar heeft hij maar enkele Player Championships gespeeld. The Viking zal begin februari zijn rentree maken tijdens de Dutch Open. 

Fordham is zes jaar geleden gestopt met drinken en flink afgevallen om een maag en leveroperatie te kunnen ondergaan. Hij is nog steeds gestopt met drinken, maar hij is wel weer richting zijn oude gewicht zo bleek toen hij in het publiek zat tijdens het PDC WK. De laatste jaren kampte hij ook met blessures waardoor hij nauwelijks aan spelen toe kwam. Fordham liet op de website van BDO blij te zijn dat hij weer thuis is. 

Wii U-releasedatum Need for Speed: Most Wanted bekend

De Wii U-versie van Need for Speed: Most Wanted verschijnt op 21 maart in Europa. Dat heeft uitgever Electronic Arts bekendgemaakt. Enkele Wii U-specifieke features zijn aan de game toegevoegd

Need for Speed: Most Wanted is namelijk volledig speelbaar via het touchscreen op de GamePad. Ook is een nieuwe co-op-modus aan de game toegevoegd: de speler met de Wii U-controller kan de andere spelers bijstaan door te helpen met besturen en navigatie. 

"Using just their fingertips, a partner can distract pursuing cops, switch from night to day or activate enhanced performance for any car and even control the amount of traffic on the road." aldus Electronic Arts.

Als laatste kan de speler via het touchscreen extra items vrijspelen en auto's omwisselen of modden zonder de game te pauzeren. Naast deze features is ook het Ultimate Speed Pack inbegrepen, dat McLarens F1 LM, de Aventador J, de Pagani Zonda R, de Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse en de Venom GT Spyder bevat.

Need for Speed: Most Wanted
Need for Speed: Most Wanted

Dienstregeling NS vrijdag weer normaal

De treinen van de NS rijden vrijdag weer volgens de normale dienstregeling. Dat heeft het spoorbedrijf donderdagmiddag besloten op basis van de weersverwachtingen. Wel zet spoorbeheerder Prorail vrijdag extra winter- en storingsploegen in en staan er hulplocomotieven klaar. Ook de NS zet extra medewerkers in.

De afgelopen drie dagen reden de treinen van de NS vanwege het winterse weer volgens een aangepaste dienstregeling. Door minder treinen in te zetten moesten problemen op het spoor worden voorkomen. Reizigers moeten bij een aangepaste dienstregeling rekening houden met een langere reistijd, extra overstappen en grotere drukte in de trein.

Rechters bezorgd over rechtsbijstand

Mensen met een laag inkomen kunnen straks moeilijker naar de rechter, als gevolg van de bezuinigingen op de rechtsbijstand. Dat stelt de Raad voor de Rechtspraak, die pleit voor alternatieven voor de plannen van het kabinet.

In een donderdag gepubliceerd advies aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wijst de Raad voor de Rechtspraak erop dat mensen de mogelijkheid moeten hebben om op te komen tegen schending van hun rechten bij een onafhankelijke rechter. Dat recht komt in gevaar, stelt de raad.

De overheid wil de eigen bijdrage die mensen moeten betalen, verhogen. De vergoedingen voor advocaten gaan omlaag. Dat moet jaarlijks ruim veertig miljoen euro opleveren.

De Raad voor de Rechtspraak doet een beroep op Teeven om andere bezuinigingsmaatregelen te onderzoeken. Zo zou er een leenstelsel kunnen komen, waarbij mensen hun advocatenkosten later geheel of gedeeltelijk terugbetalen aan de staat. Ook is aanbesteding denkbaar, waarbij aanbieders van rechtsbijstand kunnen intekenen. De goedkoopste krijgt dan de klus.

Star Wars 1313 dit jaar op PlayStation 3

Volgens een update op de Duitse Facebookpagina van PlayStation moet Star Wars 1313 nog dit jaar op de console van Sony verschijnen. Dit zou betekenen dat de game toch geen next-gen project is.

Na de E3-presentatie ging het gerucht al snel rond dat Star Wars 1313 voor de consoles van de volgende generatie ontwikkeld zou worden, onder meer door de indrukwekkende graphics en onduidelijkheid rond de platforms waarvoor de game verschijnt. Een release op PlayStation 3 zou korte metten maken met dit gerucht.

Eerder werd het gerucht al in twijfel getrokken door een bevestiging van Epic Games dat de Star Wars 1313-demo met behulp van Unreal Engine 3 ontwikkeld werd in plaats van Unreal Engine 4, die bedoeld is voor de volgende generatie consoles. LucasArts heeft nog geen officiële aankondiging gedaan.

Star Wars 1313 Leader

FOK!filmtip van de dag: Unstoppable

Dagelijks worden er meerdere films uitgezonden, maar welke film is nou het bekijken waard? De FOK!film redactie voelt zich geroepen om de mede-FOK!kers te helpen met het antwoord op de bovenstaande vraag, de tip van vandaag is: Unstoppable. 

In Unstoppable, geregisseerd door wijlen Tony Scott, werkt veteraanmachinist Frank (Denzel Washington) voor het eerst samen met rookie Will (Chris Pine). Door de generatiekloof is hun onderlinge verstandhouding niet helemaal je van het, hun relatie wordt nog meer op de proef gesteld als blijkt dat er een goederentrein met aan boord brandstof en chemicaliën op de stad af raast. Het is aan Frank en Will om de achtervolging in te zetten en deze 'ontspoorde' trein tot stilstand te brengen. Deze lekkere domme, doch onderhouden actiefilm is om 20.30 uur te zien op RTL4. Bekijk hieronder de vrij komische SNL spoof trailer.

Drie duels Jupiler League afgelast door winterweer

Drie duels uit de Jupiler League van vrijdagavond zijn afgelast. De velden zijn door de winterse omstandigheden onbespeelbaar, meldt de KNVB donderdag. Het gaat om de duels FC Emmen - Excelsior, FC Oss - MVV Maastricht en Fortuna Sittard - SC Cambuur. Het keuren van de velden gebeurde vanwege het weer een dag eerder dan normaal.

De twee andere duels die voor vrijdagavond gepland staan, Almere City FC - Helmond Sport en FC Volendam - FC Dordrecht gaan vooralsnog wel door. Voor donderdag werden ook al twee eerstedivisiewedstrijden afgelast. Daarnaast haalde de KNVB het complete amateurvoetbal van het programma.

'Gijzelaars Algerije gedood door legerhelikoptervuur'

De islamitische extremisten die buitenlanders in gijzeling hebben genomen in een aardgasveld in het zuiden van Algerije zeggen dat 35 van hun gijzelaars gedood zijn door vuur van Algerijnse legerhelikopters. Ook vijftien gijzelnemers zijn bij de aanval omgekomen, zei een woordvoerder tegen een Mauritaans persbureau.

De woordvoerder herhaalde een reeds eerder geuit dreigement dat alle gijzelaars worden gedood als het Algerijnse leger probeert hen te bevrijden.

'Chirurgen lieten 16 spullen achter in patiënt'

Een Duitse advocate zegt dat chirurgen in het lichaam van haar cliënt zestien voorwerpen hebben achtergelaten na een prostaatoperatie. Artsen haalden een naald, compressen en chirurgische strips uit de patiënt toen zijn wonden na de operatie in 2009 maar niet wilden helen, zegt Annette Corinth. De 77-jarige ex-bankier overleed vorig jaar en zijn nabestaanden eisen tachtigduizend euro schadevergoeding van het ziekenhuis in Hannover.

De protestants-christelijke organisatie die het ziekenhuis runt wijst de vordering van de hand. Volgens een woordvoerder kunnen de voorwerpen niet tijdens de operatie in het lichaam van de patiënt zijn achtergelaten omdat ze helemaal niet in gebruik waren in het ziekenhuis. Hij voegde eraan toe dat de geëiste schadevergoeding voor een dergelijke zaak 'ongewoon hoog' is.

Opmars moslimextremisten Mali gaat voort

De Malinese stad Banamba, een stad op zo'n honderdveertig kilometer ten noorden van de hoofdstad Bamako, is in de hoogste staat van paraatheid. Zo'n honderd Malinese militairen hebben zich naar de stad gespoed na berichten dat jihadistische strijders in de omgeving waren gezien.

"Er is hier geen garnizoen gelegerd en we hebben geen enkele verdediging. Het leger moet komen om de stad te beschermen", aldus een lid van het gemeentebestuur.

Banamba staat in verbinding met de garnizoensstad Diabaly door een secundaire weg. Diabaly is veroverd door extremistische rebellen die vanuit het noorden zijn opgerukt in zuidelijke richting. Het Franse leger voerde donderdag bombardementen uit, maar de rebellen hebben de stad nog steeds in handen.

Inwoners die de stad zijn ontvlucht zeiden dat het Franse leger in de nacht van woensdag op donderdag bombardementen heeft uitgevoerd op de stellingen van de rebellen. De extremisten hebben huizen in Diabaly ingenomen en proberen op te gaan in de bevolking om zo niet ontdekt te worden door het Franse leger.

"De acties van de Franse strijdkrachten, in de lucht of op de grond, duren voort", zei de Franse minister van defensie Yves le Drian. "De acties hadden gisteren plaats, hadden afgelopen nacht plaats, hebben vandaag plaats en zullen morgen plaatsvinden."

Malinese militairen vechten ondertussen in de stad Konna met de rebellen. Het Malinese leger beweert dat Konna heroverd is op de rebellen, maar dit kon niet bevestigd worden.

Politiemedewerker geschorst om winkeldiefstal

Een medewerker van de politie Zeeland-West-Brabant is geschorst, omdat hij maandag werd aangehouden wegens winkeldiefstal. De politie verdenkt de man van zeer ernstig plichtsverzuim. Tegen hem loopt zowel een strafrechtelijk als een disciplinair onderzoek.

Na zijn arrestatie voor winkeldiefstal is de medewerker verhoord. Daarna mocht hij weer naar huis. De schorsing is met onmiddellijke ingang, aldus de politie donderdag.

Asbestbesmetting Kanaleneiland kost zes miljoen

De asbestbesmetting die deze zomer werd ontdekt in flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft woningcorporatie Mitros tot nu toe al tussen de vijf en zes miljoen euro gekost. Dat bevestigt een woordvoerder van Mitros donderdag na berichtgeving hierover door de NOS.

De kosten bestaan grotendeels uit de opvang van de ongeveer driehonderd bewoners die in juli hun huis uit moesten. Voor hen werden onder meer vervoer, eten en drinken, kleding en hotelovernachtingen geregeld. De kosten bestaan verder uit het onderzoek naar de asbestvondst, zoals het nemen van monsters. Ook de verwachte kosten aan schadeclaims die bewoners indienden zijn in de schatting meegenomen, licht de zegsman toe. Mogelijk loopt het bedrag nog op.

De laatste flat die was afgesloten vanwege een asbestvondst in wijk is inmiddels gereinigd. De eerste bewoners van deze 45 woningen aan de Stanleylaan krijgen vanaf maandag de sleutels van hun huizen. Sommigen wachten echter met hun terugkeer totdat ook de renovatie van de buitenkant van het pand gereed is. Dat is naar verwachting eind april. Een persoon heeft inmiddels een andere woning gevonden, meldt de zegsman.

Man aangehouden voor vernielen ijsbaan

Een 19-jarige man uit het Groningse Oude Pekela is donderdagmiddag aangehouden omdat hij woensdagnacht een ijsbaan in zijn woonplaats had vernield. Dat meldt de politie.

De man bekende de ijsbaan, die met de hulp van vrijwilligers was aangelegd, uit 'stoerheid' te hebben vernield met zijn auto. De baan op het parkeerterrein aan de Hendrik Westerstraat was woensdag feestelijk geopend voor publiek.

Na zijn verhoor mocht de ijsvandaal weer naar huis. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Pekelder. Ook wordt gekeken of de schade op de man kan worden verhaald.

'Kane moet stoppen'

Kane moet kapot. Dat vinden de oprichters van de Facebook-pagina 'Bij een miljoen likes stopt Kane. Gaan we van uit', althans. Zij zijn de Nederlandse band zo zat dat ze een kruistocht tegen Dinand Woesthoff en zijn companen zijn begonnen.

Met succes, want de gister opgerichte pagina kan al rekenen op de steun van 12.600 Facebookers. Het grote doel is 1 miljoen likes. Ze hopen dat Kane zichzelf dan echt opheft.

Voor de miljoenste liker is overigens een mooie prijs weggelegd, zo valt te lezen. ''De miljoenste like wordt mee uit eten genomen in Den Haag. Daarna lopen we langs Dinands huis en doen we een dansje.''

Gemeenten mogen drugstoerist blijven weren

Gemeenten mogen van coffeeshops blijven eisen dat zij geen softdrugs verkopen aan buitenlandse toeristen. Dat heeft de bestuursrechter in Breda donderdag bepaald in een proefproces dat was aangespannen door de Tilburgse coffeeshop Toermalijn.

Met de invoering van de wietpas mochten door het zogeheten ingezetenencriterium alleen nog softdrugs worden verkocht aan inwoners van Nederland. Bovendien werden coffeeshops voortaan beschouwd als besloten clubs, waardoor klanten zich moesten laten inschrijven als lid van een coffeeshop. Toermalijn besloot deze regels te negeren.

De bestuursrechter oordeelde donderdag dat het maken van onderscheid tussen in Nederland wonende en buitenlandse klanten door coffeeshops acceptabel is om drugstoerisme en daarmee gepaard gaande overlast te bestrijden. Het ingezetenencriterium is niet in strijd met de grondwet of met internationale verdragen.

Dat bezoekers van coffeeshops zich moeten registreren gaat volgens de rechter wel te ver. Aangezien het kopen van softdrugs wordt gedoogd, maar formeel wel strafbaar is, stimuleert de overheid de oprichting van verenigingen die het plegen van strafbare feiten faciliteren.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schrapte in november de registratieplicht al. Het ingezetenencriterium geldt officieel nog wel, al hebben gemeenten grote vrijheid bij de handhaving ervan.

Veel vragen over benoeming Dijsselbloem

De Tweede Kamer heeft veel vragen over de verwachte benoeming van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) tot voorzitter van de eurogroep. Dat bleek donderdag tijdens een debat met Dijsselbloem over de komende vergadering van het overlegorgaan van de eurolanden.

De Kamer vreest dat hij het Nederlands belang niet meer goed kan vertolken en dat hij het te druk krijgt voor zijn werk als minister. "Het Nederlandse belang en de Nederlandse inbreng mogen er niet onder lijden", stelde VVD-Kamerlid Mark Harbers. De VVD wil dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) namens Nederland de vergaderingen bijwoont. Dijsselbloem kan zich dan puur richten op het voorzitterschap.

SP en PVV zijn tegen de benoeming van Dijsselbloem. SP-Kamerlid Arnold Merkies vroeg zich hardop af of Dijsselbloem straks nog in staat is de poot stijf te houden als het gaat om Nederlandse eisen zoals het verlagen van de Nederlandse bijdrage aan de EU. Ook wilde hij weten hoe Dijsselbloem zijn nieuwe functie denkt te gaan combineren met het ministerschap.

Volgens PVV-Kamerlid Tony van Dijck moet Dijsselbloem opstappen als hij wordt gekozen. "Een minister kan geen twee petten dragen." Volgens Van Dijck hopen de overige eurolanden dat Nederland minder kritisch wordt als het de voorzitter mag leveren.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemde het 'echt fantastisch' als Dijsselbloem de functie krijgt. Wel heeft ook Pechtold zorgen. Hij herhaalde zijn pleidooi om een tweede staatssecretaris van Financiën aan te stellen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer hield zich in antwoord op vragen van andere partijen op de vlakte over wat er moet gebeuren als Dijsselbloem de functie inderdaad krijgt. De PvdA heeft drie criteria, zei Nijboer: de eurocrisis moet worden opgelost, het Nederlands belang moet worden gediend en de Tweede Kamer moet op elk moment in debat kunnen met de minister van Financiën of een andere vertegenwoordiger van het kabinet. "Hoe dat moet worden geregeld, is in eerste instantie aan het kabinet."

Meisje (9) verliest kort geding om ontruiming huis

Een 9-jarig meisje heeft een kort geding verloren dat zij had aangespannen omdat het huis waar zij met haar moeder woont, ontruimd dreigde te worden. Het kind had zich beroepen op het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind, maar de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam ging daar niet in mee.

Moeder en dochter moeten van de bank hun huis uit, omdat de hypotheek van de woning al een jaar lang niet is betaald door de eigenaar van de woning, de ex-partner van de moeder.

De dochter beriep zich op haar kinderrechten, die onder meer inhouden dat bij maatregelen die kinderen betreffen op het gebied van huisvesting, de ontwikkeling van het kind en de levensstandaard van het kind centraal moeten staan. In het kort geding werd verder aangehaald hoe belangrijk het voor het meisje is in de woning te blijven wonen waar ze geboren is en al haar hele leven woont.

De rechtbank oordeelde echter dat de verantwoordelijkheid voor huisvesting van een kind in de eerste plaats bij de ouders liggen. De rechtbank verweet de ouders daarnaast het kind 'als schild' te gebruiken in de strijd tegen de ontruiming.

Nokia loost meer dan duizend Finse medewerkers

Nokia gaat driehonderd it-medewerkers ontslaan, vooral in het thuisland Finland. Nog eens 820 werknemers worden bij strategische Indiase partners ondergebracht die actief zijn in Finland. Dat maakte het Finse bedrijf donderdag bekend.

De ontslagen zijn onderdeel van het medio vorig jaar aangekondigde plan om het aantal medewerkers met tienduizend terug te brengen.

De voormalig grootste telefoonmaker van de wereld is ingehaald door Samsung en Apple. Het bedrijf wil 1,6 miljard euro besparen aan het eind van dit jaar. Vorige week meldde het bedrijf dat het weer winst maakt, vanwege sterker dan verwachte verkopen in het vierde kwartaal.


Nokia loost meer dan duizend Finse medewerkers (Foto: Novum)

Vlieg mee met Flight-clip en -featurette

Vandaag hebben we zowel een filmfragment als featurette van de film Flight ontvangen. De film die is genomineerd voor twee Academy Awards verschijnt over twee weken in de Nederlandse bioscoopzalen.

In de thriller Flight maakt de ervaren piloot Whip Whitaker (Denzel Washington) zich klaar om een vlucht uit te voeren. Hij is eerder die ochtend wakker geworden in het bed van een van zijn stewardessen en voelt de effecten van een nacht vol drank, drugs en seks. Als hij op kruishoogte met het vliegtuig midden in een hevige storm terecht komt, krijgt Whip op zijn boordpaneel het alarmsignaal dat de roerstaart het heeft begeven. Het vliegtuig maakt een steile duik naar beneden. Whip grijpt in en zet op miraculeuze wijze zijn kist aan de grond, waarbij bijna alle passagiers ongedeerd blijven. Als een held wordt hij ontvangen, maar dan druppelen er beetje bij beetje details naar buiten over wat er echt aan boord is gebeurd ten tijde van het incident. Geen steen blijft onomgekeerd en ook Whips drank- en drugsverleden komt naar buiten. Langzaamaan verandert de publieke opinie en van een held dreigt hij een paria te worden.

Flight is vanaf 31 januari overal te zien.

Matthew McConaughey schittert in Mud

Waar Matthew McConaughey zijn carrière nog in leven wist te houden met The Lincoln Lawyer en Magic Mike, zien we hem in samenwerking met Jeff Nichols' terug in Mud. Jeff Nichols is een jonge regisseur met weinig titels achter zijn naam, waarvan Take Shelter er één is.

In de film Mud zien we twee 14-jarige jongens genaamd Ellis en Neckbone die een eiland verkennen in de Mississippi. Ze stuiten op een gestrande boot die in een boom terecht is gekomen na een zware overstroming. Tijdens hun zoektocht ontmoeten ze Mud (McConaughey). Hij vertelt hoe hij een man heeft vermoord in Texas en dat er wraakzuchtige premiejagers naar hem op zoek zijn. Zijn plan is om samen met zijn geliefde Juniper (Reese Witherspoon) te vluchten.

Jeff Nichols' Mud wordt op 17 april 2013 verwacht.

Twee agenten opgepakt in Brits afluisterschandaal

De Britse politie heeft donderdagochtend twee agenten en een journalist opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het afluisterschandaal. Er zou sprake zijn van 'ongepaste betalingen aan agenten en ambtenaren'.

Het corruptieonderzoek dat is ingesteld naar aanleiding van het afluisterschandaal loopt parallel aan een onderzoek naar het hacken van telefoons en computers. De onderzoeken werden ingesteld nadat aan het licht was gekomen dat verslaggevers van de schandaalkrant News of the World geregeld voicemails van bekende personen kraakten.

Inmiddels zijn in verband met het afluisterschandaal al tientallen mensen opgepakt.

Topdrukte bij wegenwacht

De aanhoudende vorst zorgt donderdag bij de Wegenwacht voor topdrukte. De ANWB denkt donderdag in totaal zevenduizend gestrande automobilisten te helpen. Dat is twee keer zo veel als op een normale donderdag, zegt een woordvoerder. Donderdag en dinsdag zijn de drukste verkeersdagen.

In Rotterdam en Den Haag, waar het in de nacht van woensdag op donderdag met temperaturen tot voorbij -13 het koudst was, heeft de Wegenwacht het het drukst. De kou heeft de afgelopen dagen al tot veel drukte geleid. Maandag werd gerekend op 5600 auto's met pech, maar dat werden er meer dan zesduizend. Ook woensdag kwam de teller boven de zesduizend uit.

Donderdag zijn vierhonderd wegenwachten ingezet. Dat zijn er honderd meer dan gebruikelijk.

In veruit de meeste gevallen staan automobilisten langs de kant door accu's die de startmotor niet meer draaiend krijgen. In de kou lopen de accu's sneller leeg en laden ze langzamer op. Vooral als de kou langere tijd aanhoudt sneuvelen de zwakkere accu's. "Als de accu niet te ver leeg is kunnen we hem nog opladen, maar anders is een nieuwe accu nodig. Verder zijn er problemen met dichtgevroren portieren en in enkele gevallen een vastgevroren handrem."

Vrijdag verwacht de ANWB vijfduizend automobilisten te helpen, tweeduizend meer dan op een normale vrijdag. "En in het weekeinde gaat het gewoon door, want ook dan gaan mensen op pad."

Het grootste aantal automobilisten dat de Wegenwacht ooit op een dag uit de brand hielp is 9230. Dat gebeurde op 2 februari vorig jaar.

De wegenwachten zijn deze week al meerdere mensen met pech tegengekomen die waren bevangen door de kou. "Veel automobilisten gaan nogal luchtig gekleed op pad. Als je auto uitvalt, koelt het heel snel af. Neem dus goede kleren en een deken mee, denk ook om je hoofd." De wegenwachten delen donderdag dekens uit aan pechvogels die dat nodig hebben.


Topdrukte bij wegenwacht (Foto: Novum)

Armstrong niet welkom bij jubileum Tour

Lance Armstrong hoeft niet te rekenen op een uitnodiging voor de festiviteiten rond de jubileumeditie van de Tour de France. Dat heeft Christian Prudhomme donderdag gezegd. Een uitnodiging is volgens de Tourbaas 'niet op zijn plaats'. In een interview met Oprah Winfrey dat donderdag en vrijdag wordt uitgezonden bekent de Texaan na lang stilzwijgen het gebruik van doping.

Als onderdeel van de festiviteiten heeft de Tourorganisatie alle renners die ooit La Grande Boucle uitreden, uitgenodigd om deze zomer de slotdag van de honderdste editie bij te wonen. Verwacht wordt dat van de vierduizend genodigden er ongeveer vijfhonderd bij de traditionele finish aan de Champs-Élysées zullen verschijnen.

Daarbij is dus geen plaats voor Armstrong, die eerder al zijn zeven Tourzeges kwijtraakte, vertelde Prudhomme donderdag bij de presentatie van de eerste drie ritten voor de editie van volgend jaar. De hoogste baas reageerde daarmee op ontwikkelingen rond de dopingbekentenis van Armstrong.

Hoewel het maandag opgenomen interview met Winfrey pas donderdagnacht Nederlandse tijd wordt uitgezonden, is inmiddels duidelijk dat Armstrong in het gesprek het gebruik van verboden middelen toegeeft. Talkshowkoningin Winfrey bevestigde die berichten dinsdag bij het Amerikaanse nieuwsprogramma CBS This Morning.

Naast het opbiechten van zijn dopinggebruik zou Armstrong ook hebben verklaard te willen getuigen tegen 'machtige mensen uit het wielrennen'. De Texaan doelt daarbij waarschijnlijk op de top van de internationale wielerunie UCI, die op de hoogte zou zijn geweest van zijn dopinggebruik.

De UCI nam begin december de straf van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada over, dat Armstrong in oktober na publicatie van een vernietigend rapport voor het leven schorste. Daarop verloor Armstrong ook zijn zeven zeges in de Ronde van Frankrijk.

Sekstape Twents tienermeisje in omloop

Een 19-jarig meisje uit Losser heeft aangifte gedaan bij de politie. Er is namelijk een seksfilmpje van de Twentse dat razendsnel wordt verspreid. De dame in kwestie is onlangs heimelijk gefilmd tijdens een vrijpartij.

Het tienermeisje had een tijdje geleden een wilde nacht met een andere Tukker. De jongen uit Glanerbrug wilde de seks voor het nageslacht te bewaren en besloot het geile onderonsje stiekem te filmen. Mogelijk uit wraak stuurde de knaap het filmpje naar zijn ex-vriendin, waarna de beelden razendsnel via Whatsapp werden gedeeld. Op internet kreeg het slachtoffer allerlei shit over zich heen en werd ze uitgemaakt voor alles wat maar mooi en lief is.

Het tienermeisje trok het niet langer en besloot aangifte te doen bij de politie, die inmiddels een onderzoek is gestart. "Via sociale media is vaak moeilijk te achterhalen wie verantwoordelijk is voor verspreiding", laat de Twentse politie weten. "Bovendien is van belang of het filmpje in besloten kring is doorgestuurd – bijvoorbeeld via besloten sites op Facebook – of dat het in het openbaar is verspreid. Daarnaast speelt voor de hoogte van de strafmaat ook mee of het slachtoffer wist dat ze werd gefilmd of dat dit heimelijk is gebeurd."

Ook de stiekeme filmer is inmiddels te grazen genomen. Het ouderlijk huis in Glanerbrug zou namelijk zijn besmeurd met verf.

Aantal orgaantransplantaties weer toegenomen

Het aantal orgaantransplantaties is vorig jaar met negen procent toegenomen. Er werden 737 transplantaties met organen van overleden donoren naar patiënten uitgevoerd en 488 met organen van levende donoren, samen goed voor 1225 transplantaties. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

De afgelopen jaren nam het aantal orgaantransplantaties steeds toe. In 2011 was sprake van een stijging van vijf procent. Ondanks de stijging van het aantal transplantaties is de wachtlijst voor een donororgaan nauwelijks geslonken. Op 1 januari stonden 1286 mensen op de wachtlijst, 25 minder dan begin vorig jaar.

De wachtlijst voor nier- en longtransplantaties nam af. Wel staan er meer mensen op de wachtlijst voor een lever- of harttransplantatie. Ruim zevenhonderd mensen wachten op een hoornvliestransplantatie. Deze wachtlijst is geslonken met twaalf procent, ondanks de afname van de weefseldonoren. Dit komt onder meer doordat een hoger percentage van de afgestane hoornvliezen goed genoeg bleek voor transplantatie.

Nederland in eerste halve finale Songfestival

Nederland zal in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival aantreden op 14 mei. Bij de loting die donderdag plaatsvond, werd bepaald welk land in welke halve finale acte de présence moet geven. 

Naast Nederland zullen de volgende landen in de eerste halve finale optreden: Denemarken, Kroatië, Oekraïne, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Estland, Rusland, Litouwen, Servië, Ierland, Wit-Rusland, Cyprus, Montenegro, België, Moldavië. 

De tweede halve finale bestaat uit Letland, Azerbeidzjan, Malta, IJsland, San Marino, VJR Macedonië, Finland, Bulgarije, Israël, Noorwegen, Albanië, Hongarije, Zwitserland, Georgië, Griekenland, Armenië, Roemenië. 

Anouk moet Nederland naar de finale van het zangfestijn in het Zweedse Malmö zien te loodsen. Het is al acht jaar op rij niet gelukt om in de finale te komen. De tweede halve finale vindt plaats op 16 mei. De finale vindt twee dagen later plaats.

Fyra kampt opnieuw met problemen

Meerdere ritten van de hogesnelheidstrein Fyra zijn donderdagmiddag uitgevallen door een beschadiging. NS Hispeed vermoedt dat er door de weersomstandigheden iets is met het spoor waardoor de treinen beschadigd zijn geraakt. Daarom wordt het spoor onderzocht. De verwachting is dat snel weer treinen kunnen rijden, zegt een woordvoerder.

De reizigers tussen Amsterdam en Brussel krijgen het advies een deel met de trein, een deel met de bus en het laatste deel weer met de trein te reizen. Op stations wordt volgens een reiziger omgeroepen dat de opstapplankjes door sneeuw zijn beschadigd.

De woordvoerder kon dit niet direct bevestigen. Meerdere ritten zijn uitgevallen en andere ritten hebben een flinke vertraging.

'Geen deal over verbreding A27'

De verbreding van de A27 bij Utrecht is nog geen uitgemaakte zaak. De passage daarover in het regeerakkoord is een 'schrijffoutje', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken donderdag tijdens een debat over de A27.

In het regeerakkoord staat dat de 'besluitvorming over de verbreding van de ring Utrecht (2 x 7 rijstroken) wordt afgerond'. Kuiken sprak echter tegen dat haar partij al akkoord is met de verbreding. De toevoeging tussen haakjes is een verwijzing naar de discussie over de verbreding, stelde zij. Daarmee kan de indruk worden gewekt dat sprake is van een 'done deal', maar dat is niet zo.

Momenteel wordt een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de verbreding van de ringweg, die ten koste zou gaan van een strook bomen van het natuurgebied Amelisweerd. Daarbij wordt ook onderzocht of de weg kan worden verbreed binnen de huidige betonnen bak naar twee keer zes rijstroken. Als dat een optie blijkt, is Kuiken 'vrij' om daartoe te kunnen besluiten, stelde zij.

Ton Elias (VVD) sprak tegen dat er 'knallende ruzie' in de coalitie is over de verbreding van de weg. 'Pacta sunt servanda', zei hij over het onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd op verzoek van de PvdA. Hij wacht de uitslag van dat onderzoek met vertrouwen af.

Elias gaat er nog steeds van uit dat de kans 99 procent is dat de weg alsnog wordt verbreed tot twee keer zeven rijstroken. Trekt de onderzoekscommissie een andere conclusie, dan ontstaat volgens hem een 'nieuwe situatie'.

De liberaal deed het debat, dat werd gehouden op verzoek van GroenLinks, af als 'zinloze bijeenkomst'. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) zei te vrezen dat het onderzoek 'de verkeerde kant' uit gaat, omdat volgens haar niet wordt gekeken naar de 'beste oplossing' voor de ringweg op basis van actuele inzichten. Zij wil dat de onderzoeksvraag wordt aangepast.

Minster van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zei ook moeite te hebben met het ontwaren van 'nieuwe elementen' in het debat. Geprikkeld wees zij Van Tongeren erop dat al uitgebreid is gediscussieerd over de onderzoeksvraag, waarmee een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd.

De minister herhaalde nog eens de noodzaak van de verbreding. De afgelopen jaren is de hele ring rond de domstad opgewaardeerd. Als het stuk weg bij Amelisweerd niet wordt verbreed, ontstaat daar een flessenhals. Ook zijn inwoners van de stad erbij gebaat als de ringweg wordt verbreed. Dat ontlast namelijk het onderliggende wegennet.

De bewindsvrouw benadrukte verder dat de onderzoekscommissie onafhankelijk opereert en ook goed kijkt naar alle alternatieven. Naar verwachting is het rapport begin maart klaar, aldus Schultz van Haegen.

Snelrecht in verkrachtingszaak India

Een Indiase rechter heeft de zaak van de vijf mannen die worden verdacht van de fatale groepsverkrachting van een jonge vrouw donderdag verwezen naar een speciale snelrechtprocedure. Een zesde verdachte claimt minderjarig te zijn.

De zaak zal dienen voor een nieuwe rechtbank die is ingesteld om misdrijven tegen vrouwen te behandelen. Een eerste zitting is door magistraat Namrita Aggarwal gepland op 21 januari.

De brute verkrachting van de 23-jarige studente vorige maand leidde tot felle protesten in New Delhi. De zaak heeft ook een landelijke discussie losgemaakt over de ondergeschoven positie van Indiase vrouwen.

De normale rechtspleging in India verloopt traag en wordt geplaagd door incompetentie en corruptie.

Asscher houdt vervolg op 'Polentop'

Gemeenten, het rijk en werkgeversorganisaties houden later dit jaar een vervolg op de 'Polentop' uit 2011. Aanleiding is de vrije toegang die Roemenen en Bulgaren na dit jaar tot Nederland krijgen. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag gezegd.

Op de top moeten de problemen worden besproken rondom arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa, en dan met name uit Roemenië en Bulgarije. In 2011 werd een vergelijkbare top gehouden, die hoofdzakelijk in het teken stond van problemen rondom Poolse arbeiders in Nederland.

Mensen uit Roemenië en Bulgarije mogen na komend jaar zonder werkvergunning in Nederland aan de slag. Asscher zei tijdens een debat in de Tweede Kamer geen mogelijkheid te hebben om arbeidskrachten uit de beide landen langer te weren. Langer uitstel staat de Europese Unie niet toe. Roemenië en Bulgarije zijn EU-lid sinds 2007.

Asscher zei niet te weten hoeveel Roemenen en Bulgaren hij moet verwachten. Wel vreest hij dat het er meer zullen zijn dan Nederland aankan. Ook vreest hij voor uitbuiting. Later dit jaar komt hij met plannen om de instroom van Roemenen en Bulgaren in goede banen te leiden. Wanneer het vervolg op de 'Polentop' plaatsvindt, is nog niet bekend.

Hervorming onderwijs Mexico kan doorgaan

Een ingrijpende hervorming van het openbaar onderwijs in Mexico kan doorgaan nu achttien van de 31 deelstaten het plan hebben goedgekeurd. Kern van het plan is de invoering van een professioneel systeem voor de werving, beoordeling en bevordering van leerkrachten, zonder de 'discretionaire criteria' van het bestaande systeem waarin onderwijsfuncties konden worden gekocht of geërfd.

De controle over het openbaar onderwijs komt door de hervorming bij de federale overheid te liggen, in plaats van bij de anderhalf miljoen leden tellende Nationale Bond van Onderwijspersoneel, die al 23 jaar geleid wordt door dezelfde persoon, Elba Esther Gordillo. Onder het oude systeem was zij degene die ging over aanstelling of ontslag van leerkrachten. Zij is er ook van beschuldigd vakbondsgelden te hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

De onderwijshervorming vormde het eerste belangrijke voorstel van president Enrique Pena Nieto, die op 1 december is aangetreden. De hervorming maakt ook een eind aan de grote politieke invloed van Gordillo.

Kylie is muze Andy Warhol in tv-comeback

Kylie Minogue keert terug naar de televisie. Zo'n 25 jaar na haar vertrek bij de Australische soap Neighbours heeft ze een rol bemachtigd in het komische drama Hey Diddly Dee, waarin ze de muze van kunstenaar Andy Warhol speelt. Dat schrijft de Britse krant The Guardian donderdag.

Hey Diddly Dee is een aflevering in de Playhouse Presents-serie op de Britse zender Sky Arts. Het scenario wordt omschreven als een typisch detectiveverhaal waarin een groep acteurs een toneelstuk over Warhol opvoert.

Peter Serafinowicz, bekend van films als Couple's Retreat en Shaun of the Dead, en als de stem van Darth Maul in Star Wars Episode 1: The Phantom Menace, speelt het Warhol-personage. Ook David Harewood, bekend van de tv-serie Homeland, is in een hoofdrol te zien. Marc Warren schreef het scenario en voert de regie. De Britse komiek en presentator Stephen Fry is één van de coproducenten.

Eerder deze week verscheen het nieuws dat de 44-jarige Minogue wilde stoppen met zingen om zich meer te kunnen toeleggen op acteren. Hoewel ze inmiddels heeft gezegd haar zangcarrière niet op te willen geven, is dit één van de acteerprojecten waar ze zich op wil richten.


Kylie Minogue is muze Andy Warhol in tv-comeback (Foto: Novum)

Baas Ryanair staat KRO te woord

Het KRO-programma Brandpunt zendt zondag een interview uit met topman Michael O'Leary van vliegtuigmaatschappij Ryanair. Die beschuldigde de KRO ervan geen wederhoor te hebben toegepast naar aanleiding van een tweedelige uitzending van KRO Reporter over een angstcultuur bij Ryanair.

Vier piloten meldden bij Reporter anoniem dat vliegtuigen van Ryanair onvoldoende brandstof zouden tanken. Dat zou zijn gebeurd onder druk van het bedrijf. O'Leary noemde dit woensdag op een persconferentie in Maastricht een leugen. Hij kondigde juridische stappen aan tegen de KRO omdat er geen wederhoor zou zijn toegepast.

De KRO ontkent dit.

Baas Ryanair staat KRO te woord
Baas Ryanair staat KRO te woord (Foto: ANP)

Zeehondenjagers krijgen geen gelijk van EU

Zeehondenjagers krijgen geen gelijk van het Europees Hof van Justitie. Zij hadden geklaagd over het Europees handelsverbod voor bont en andere producten van zeehonden. Maar een belangrijk adviseur van het hof heeft donderdag de klacht afgewezen. Meestal nemen de rechters het advies over.

De Europese wet uit 2009 over zeehonden maakt slechts een uitzondering voor producten uit de traditionele robbenjacht voor levensonderhoud. De jagers uit Canada en belangenverenigingen kregen eerder al nul op hun rekest van het hof, maar zij waren in beroep gegaan.

De adviseur van het hof stelt dat burgers principieel geen stappen moeten kunnen ondernemen tegen een wet die door het Europees Parlement en de EU-lidstaten is bekrachtigd. Als zij persoonlijk door een wet worden geraakt, zijn andere juridische wegen te bewandelen.

Zeehondenjagers krijgen geen gelijk van EU
Zeehondenjagers krijgen geen gelijk van EU (Foto: ANP)

[Dakar] Truck Elfrink uit boom gehaald

De afgelopen dagen hing er in de Dakar Rally in het Nederlandse kamp een groot mysterie rond het uitvallen van vrachtwagencoureur Johan Elfrink. De kopman van het Finstral Rally-team belandde in de tiende etappe van Cordoba naar La Rioja met zijn Mercedes in een boom, waarna hij op moest geven.

Omdat de communicatie vanuit het gebied lastig is wordt nu pas duidelijk wat er gebeurd is. Elfrink miste tussen de waypoints acht en negen een bocht en reed met zijn Mercedes twintig meter een ravijn in. Een boom brak zijn val, waarna de truck zich in een benarde positie bevond. Zowel Elfrink als zijn bijrijder waren ongedeerd en begonnen meteen met de berging van de vrachtwagen. Samen met teamgenoot Teun Stam en zijn equipe wilde Elfrink dit voor elkaar krijgen.

Het team Finstral werd echter door de organisatie tegengehouden, omdat Stam de weg blokkeerde voor andere deelnemers. Elfrink moest opgeven, terwijl Stam geboden werd om door te rijden, anders zou ook hij uit de rally worden genomen. Elfrink werd door de organisatie van de proef afgehaald, waarna hij met het serviceteam kon proberen de truck te bergen. Dit is inmiddels gelukt, waardoor de ploeg nu op weg is om zich weer bij de karavaan aan te sluiten. Hoe erg de vrachtwagen beschadigd is geraakt is nog niet bekend.

Frankenstein's Army komt naar IFFR

Op zaterdag 26 februari beleeft de langverwachte horrorfilm Frankenstein's Army zijn wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam. Nederlandse regisseur Richard Raaphorst nam Frankenstein's Army op in Tsjechië. Rogier Samuels van het Nederlandse Unreal FX, die eerder aan The Hobbit werkte, verzorgt de spectaculaire special effects van de 'zombots'. Tijdens de première zijn cast en crew aanwezig, zoals Hon Ping Tang (The Fifth Element), Mark Stevenson (The Last Horror Movie), Alexander Mercury (The Golden Compass) en Robert Gwilym (Escape from Sobibor).

Richard Raaphorst maakte in 2006, toen vooral bekend als storyboard artist, twee korte horrorfilms over Nazi-zombies die Nederland binnenvielen. Deze films werden binnen korte tijd een internationale internetsensatie en Raaphorst trok veel aandacht met zijn prachtig vormgegeven creaturen (zombots) en special effects. Een gewenste speelfilm kwam niet van de grond, maar trok wel de aandacht van internationale filmmakers. Met een ander verhaal, maar dezelfde bijzondere creaties en een budget, begon Raaphorst aan Frankenstein's Army. Een film waarin hij de occulte obsessies van Adolf Hitler verbindt met het tijdloze verhaal van de doorgedraaide Dr. Frankenstein.


Karel Roden in Frankenstein's Army

Raaphorst over Frankenstein's Army: "Ik heb geprobeerd om ieder wezen in Frankenstein's Army een eigen karakter mee te geven dat ook duidelijk is af te lezen aan het uiterlijk. Een ontwerp moet communiceren, anders worden het zielloze ontwerpen. In die zin heb ik eerder karakters vormgegeven in plaats van monsters."

Regisseur Richard Raaphort op de set                                       Regisseur Richard Raaphort op de set

Het verhaal
In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog volgt Frankenstein's Army een bataljon van Russische soldaten die verdwaald zijn in Duits gebied. Wanneer ze op een doodstil, uitgestorven dorp stuiten, ontdekken ze het werk van een lugubere wetenschapper. Deze dokter Frankenstein voert experimenten uit waarbij hij mensen en metaal met elkaar versmelt. De soldaten moeten het opnemen tegen een geheel nieuwe vijand: een  onstuitbaar leger van zombiesoldaten. Zal het team dit –met steeds meer verdeeldheid onder hun slinkende gelederen– overleven?


  
Het scenario van Frankenstein's Army is geschreven door Chris W. Mitchell en Miguel Tejada-Flores, naar een idee van Tejada-Flores en Richard Raaphorst. Hoofdrolspelers zijn Karel Roden (Hellboy), Joshua Sass, Luke Newberry, Alexander Mercury (The Golden Compass), Robert Gwilym (Escape from Sobibor), Hon Ping Tang (The Fifth Element), Mark Stevenson (The Last Horror Movie) en Andrei Zayats, plus de Nederlandse acteurs Clemens Patijn en Valentine Berning.

[AO] Azarenka moeiteloos langs Griekse Daniilidou

Titelverdedigster Victoria Azarenka heeft probleemloos de tweede ronde op de Australian Open overleefd. De mondiale nummer een had in de verzengende Australische hitte geen enkele moeite met Eleni Daniilidou, die in 55 minuten met 6-1 en 6-0 afgescheept werd. De Griekse had de enige eerdere ontmoeting, in 2008 in Parijs, nog gewonnen. Azarenka, die vorig jaar in Melbourne haar tot dusver enige grandslamtitel veroverde, treft nu de Amerikaanse Jamie Hampton.

Ook Serena Williams bereikte de derde ronde. De nummer drie van de plaatsingslijst versloeg de mondiale nummer 112, Garbine Muguruza uit Spanje, met 6-2 en 6-0. Vooraf waren er wat twijfels over Williams' fysieke gesteldheid, nadat ze in haar eerste partij in Melbourne een enkelblessure had opgelopen. "Ik voelde me goed", repte Williams, die zei niet gehinderd te werden door fysieke problemen. "Het kan vanaf nu alleen maar beter gaan."

Voormalig nummer een van de wereld Caroline Wozniacki drong eveneens door tot de derde ronde. De Deense, als tiende gerangschikt, was met 6-1 en 6-4 te sterk voor de 16-jarige Donna Vekic uit Kroatië. Andere geplaatste speelsters als Maria Kirilenko (14), Roberta Vinci (16), Yanina Wickmayer (20) en Varvara Lepchenko (21) maakten eveneens geen fout.

Toekomst Kunduz-missie nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk welke gevolgen de terugtrekking van Duitse troepen uit Afghanistan heeft voor de Nederlandse politiemissie in de provincie Kunduz. Dat schrijft het kabinet donderdag in een brief over de voortgang van de missie aan de Tweede Kamer.

Duitse troepen zorgen nu voor de bescherming van de Nederlandse politietrainers. Als ze vertrekken, betekent dat mogelijk ook het einde van de Nederlandse missie. Het kabinet schrijft dat de precieze Duitse plannen nog niet duidelijk zijn. Afhankelijk daarvan wordt bepaald wat Nederland doet. Het is de bedoeling om de missie in 2014 te beëindigen, maar mogelijk gebeurt dat dit jaar al.

Het kabinet meldt verder dat Nederlandse politietrainers niet meer zelf voor de klas staan. Ze richten zich geheel op het opleiden en begeleiden van Afghaanse politietrainers. Dat sluit aan bij het streven om de zorg voor de veiligheid in het hele land over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Warner Bros aast op Gremlins-reboot

Kijk je uit naar een nieuwe Gremlins-film? Houd die hoop vast: de geruchten dat de film gereboot wordt houden nog steeds aan.

Volgens Vulture werkt Warner Bros. aan een idee om de franchise nieuw leven in te blazen. Inmiddels zijn er al egsprekken geweest met Steven Spielbergs productiebedrijf Amblin Entertainment.

Het is overigens niet de eerste keer dat de geruchten over een reboot plaatsvonden. Volgens berichten was de prijs van Spielberg om de reboot opnieuw te starten te hoog om een goede deal te kunnen sluiten. Dat er nu gesprekken met Amblin plaatsvinden lijkt er op te wijzen dat er toch voorwaarden zijn veranderd, waardoor Warner Bros na de eerdere re-release van Gremlins nu toch aast op een herstart.

We wachten in spanning af. Het is alleen hopen dat de deal voor twaalf uur vannacht wordt gesloten...

Gizmo, een van de wezens uit Gremlins
Gizmo, een van de wezens uit Gremlins

'Buitenlanders ontsnapt bij gijzeling'

Volgens lokale media zijn 15 buitenlanders ontsnapt aan de radicale moslims die ze sinds woensdag vasthielden, na de bestorming van een gasveld in het zuidoosten van Algerije.

De gijzelnemers zouden een vrijgeleide eisen met hun gevangenen, meldden bronnen binnen de Algerijnse veiligheidsdienst. De gijzelnemers houden naar eigen zeggen 41 buitenlanders vast en een flink aantal Algerijnen.

Eerder meldden lokale media dat 30 Algerijnen zouden zijn ontsnapt.

[NBA] Mijlpalen voor Miami-ster LeBron James

LeBron James bereikte woensdag in de NBA twee mijlpalen. De ster van Miami Heat slechtte in de wedstrijd tegen Golden State Warriors (92-75 winst) de grens van twintigduizend punten en tevens die van vijfduizend assists. De 28-jarige James besloot de wedstrijd op 25 punten en was tien keer aangever. Hij is de jongste speler ooit die de barrière van twintigduizend punten doorbreekt.

Oklahoma City Thunder beëindigde de zegereeks van Denver Nuggets, dat zes keer op rij had gewonnen. Het werd 117-97 voor de koploper van de Western Conference. Russell Westbrook stal met 32 punten de show, terwijl ploeggenoten Kevin Durant en Kevin Martin ieder twintig punten toevoegden. Voor Oklahoma was het de vijfde zege op rij.

Dallas Mavericks lijkt de boel weer aardig op de rit te hebben, getuige de vierde overwinning op rij. Ditmaal moest Houston Rockets er met 105-100 aan geloven. Bij Dallas eindigden liefst zes spelers in de dubbele cijfers. Topscorer werd echter Rockets-guard James Harden met twintig punten. Het was niet voldoende om de vijfde nederlaag op rij van zijn ploeg te voorkomen.

Overige uitslagen
Toronto - Chicago 105-107 n.v.
Orlando - Indiana 97-86
Atlanta - Brooklyn 109-95
Boston - New Orleans 78-90
San Antonio - Memphis 103-82
Sacramento - Washington 95-94
Portland - Cleveland 88-93 

Geen proloog bij Tourstart 2014, maar vlakke rit

De Tour de France gaat volgend jaar in Engeland van start met een vlakke rit. Een proloog ontbreekt. Dat heeft tourbaas Christian Prudhomme donderdag bekendgemaakt. De eerste rit finisht in kuuroord Harrogate. Vorige maand was al bekendgemaakt dat Leeds gastheer is van de start van de 101e editie van La Grande Boucle.

De Tourorganisatie maakte donderdag ook het verloop van de tweede en derde rit bekend. De tweede etappe voert over tweehonderd kilometer van York naar Sheffield, waarbij enkele klimmetjes in het parcours zijn opgenomen. Maandag 7 juli gaat de tourkaravaan over geaccidenteerd terrein van Cambridge naar Londen, dat in 2007 gastheer was van de eerste tourstart ooit in Engeland.

De plannen maken duidelijk dat er de komende jaren geen ruimte is voor een proloog, waarmee de Tour in zijn geschiedenis vaak opende. Ook komende zomer bij de jubileumeditie wordt op Corsica met een vlakke rit gestart. Vorig jaar werd de Tour nog wel ingeluid met een proloog. In Luik won destijds de Zwitser Fabian Cancellara.

Turk verwond door verdwaalde Syrische kogel

Een inwoner van een Turks dorp aan de grens met Syrië is donderdag gewond geraakt door een verdwaalde Syrische kogel. Aan de Syrische kant van de grens wordt sinds woensdag fel gevochten. Strijders van de Koerdische Democratische Unie Partij vechten daar tegen merendeels islamistische rebellen die het regime van president Bashar Assad ten val willen brengen.

De getroffen Turk is een inwoner van het dorp Ceylanpinar. Aan de andere kant van de grens ligt Ras al-Ayn. Bij de strijd in Ras al-Ayn vielen woensdag 21 gewonden. Zij werden voor medische behandeling naar Turkije overgebracht, waar twee van hen aan hun verwondingen bezweken.

'The Impossible was loodzware productie'

Het maken van het drama The Impossible was loodzwaar. "Het resultaat was prachtig, maar we hebben ons tijdens de productie meermalen afgevraagd wat we godsnaam aan het doen waren", zegt regisseur Juan Antonio Bayona tegen Novum Nieuws.

De film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, gaat over een Britse familie die tijdens een vakantie in Thailand wordt verrast door de tsunami die in 2004 grote delen van de Thaise kust in puin legde. De familieleden, met Ewan McGregor en Naomi Watts in de ouderrollen, worden kilometers van elkaar verwijderd en moeten elkaar daarna zien te vinden.

"We hebben op de meest afgelegen locaties geschoten", legt de 36-jarige Bayona uit. "Dat betekende wekenlang zwaar materieel door de tropische bergen sjouwen. Iedereen was ver van huis. Bijna niemand van de locale bevolking sprak Engels, zelfs een deel van de crew niet, dus het was een amalgaam van verschillende talen." De Spaanse regisseur geeft toe zelf ook niet altijd goed uit de voeten te kunnen met Engels.

"Daarnaast werkten we natuurlijk met kinderen", zegt Bayona, die in 2008 de thriller El Orfanato regisseerde. "Dat is al een uitdaging op zich, maar bij een zware productie als deze wordt hun verantwoordelijkheidsgevoel extra op de proef gesteld. Ik heb ze behandeld alsof ze op school zaten. Als ze zich niet gedroegen, sprak ik ze er op een schoolse manier op aan."

De keuze om met echt water te werken was een bewuste, maar die maakte de productie allerminst gemakkelijker. "Water uit een computer ziet er altijd nep uit", zegt Bayona. Voor het filmen van de overstromingsscènes lieten de makers een gigantische vlakte onderlopen, een monsterproject met tientallen miljoenen liters water.

"Daardoor ziet het er allemaal zeer realistisch uit, maar het was ook een stuk gevaarlijker. Bijna alle acteurs, inclusief de sterren, hebben daar wel verwondingen opgelopen." Naomi Watts is bijna verdronken tijdens een onderwaterscène.

"En uiteindelijk is het een zeer emotioneel verhaal. Een moeder die een kind redt: veel indringender kan het niet worden", vertelt Bayona. "Daarbij komt nog dat de familie waarop het verhaal is gebaseerd nog leeft. Dat maakt het een enorme eer om deze film te mogen maken, maar het legt ook extra druk op mij als filmmaker."

The Impossible draait vanaf vanavond in de bioscoop.

Sarah Jessica Parker uit pornodrama geknipt

Sarah Jessica Parker is toch niet te zien als feministe Gloria Steinem in het drama Lovelace. De actrice is uit de film over Deep Throat-actrice Linda Lovelace geknipt, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Entertainment Weekly.

Parker werd op het laatste moment toegevoegd aan de cast van het drama. De Sex and the City-actrice nam de rol van Steinem over van Demi Moore, die met gezondheidsproblemen kampte en uit het project was gestapt.

Regisseurs Rob Epstein en Jeffrey Friedman besloten de periode dat Deep Throat-actrice Linda Lovelace een antipornoactivist werd uit de film te laten. Dat is ook de tijd dat de actrice, in de film gespeeld door Amanda Seyfried, in aanraking kwam met Steinem. Het verhaal loopt nu tot 1980.

De filmmakers laten weten dat de 47-jarige Parker zeer professioneel te werk ging. Ze hebben de scènes van Parker naar eigen zeggen met pijn in het hart uit de film geknipt. "Je wilt nooit dat telefoontje plegen", aldus Friedman. "Maar ze was een professional", vult Epstein aan.

Lovelace gaat dinsdag in première tijdens het filmfestival van Sundance in Park City in de Amerikaanse staat Utah. Het festival dat in het leven is geroepen door filmmaker Robert Redford gaat donderdag van start en duurt nog tot en met 27 januari.


Sarah Jessica Parker uit pornodrama geknipt (Foto: Novum)

[AO] Federer niet in de problemen tegen Davydenko

Roger Federer heeft zich donderdag niet laten verrassen in zijn tweederondepartij op de Australian Open tegen Nikolay Davydenko. De Zwitser (2) schoof zijn Russische opponent probleemloos in drie sets opzij: 6-3, 6-3 en 6-4. Federer boekte daarmee al zijn achttiende overwinning in twintig ontmoetingen met Davydenko. Ook de als zesde geplaatste Juan Martin del Potro ging in straight sets door naar de derde ronde.

Van een spannende wedstrijd tussen Federer en Davydenko was geen moment sprake. De als favoriet beschouwde Federer stond de gehele wedstrijd geen enkel breekpunt af en forceerde zelf in iedere set een break. Hij liet zowel in het eerste als tweede bedrijf op de service van Davydenko diverse setpunten onbenut, maar maakte de volgende game op eigen service de klus af.

In de derde set sloeg Federer op zijn eerste wedstrijdpunt meteen toe. Het Australische talent Bernard Tomic is de volgende tegenstander van Federer op jacht naar zijn vijfde zege op de Australian Open en zijn achttiende grandslamoverwinning in totaal.

Del Potro maakte eveneens indruk tegen Benjamin Becker. De Argentijn schoof zijn Duitse opponent achteloos aan de kant met 6-2, 6-4 en 6-2. Veelzeggend voor Del Potro's suprematie was de lovegame waarmee hij de wedstrijd uitmaakte.

Ook de Fransmannen Richard Gasquet en Gaël Monfils bereikten de derde ronde. De als negende gerangschikte Gasquet had geen enkele moeite met de Colombiaan Alejandro Falla: 6-3, 6-2 en 6-2. Landgenoot Monfils, die op de weg terug is na een slepende knieblessure, had het tegen Yen-Hsun Lu een stuk zwaarder. Hij zegevierde in de beslissende vijfde set met 8-6: 7-6 (5), 4-6, 0-6, 6-1 en 8-6.

Ajax stalt spelers bij Almere City

Ajacieden Gino van Kessel en Sven Nieuwpoort maken het seizoen op huurbasis af bij Almere City. Dat maakte Ajax donderdag bekend. Van Kessel en Nieuwpoort maken deel uit van de selectie van Jong Ajax.

Eerstgenoemde is bezig aan zijn eerste seizoen in Amsterdam. Van Kessel (19) heeft nog een contract tot de zomer van 2014 bij Ajax. Nieuwpoort speelt sinds 2002 al voor Ajax. De 19-jarige verdediger heeft eveneens een contract tot 2014 bij de club. De twee spelers worden in Almere gestald omdat City een samenwerkingsverband heeft met Ajax. Fred Grim werd eerder dit seizoen als hoofdtrainer aangesteld door de eerstedivisionist.

Megaupload keert terug

De bekende downloadsite Megaupload heeft aangekondigd om op zaterdag 19 januari weder te keren. Waar de rechtszaken en het uitleverproces richting Amerika tegen Megaupload oprichter Kim Dotcom nog lopen, heeft hij blijkbaar genoeg tijd gehad om een nieuwe versie van de website te fabriceren.

Hoewel de nieuwe website enige tijd geleden al is aangekondigd, is onlangs pas de datum waarop de nieuwe site online moet komen bekendgemaakt. Mega belooft dat de nieuwe website op veel punten beter is dan zijn voorganger, waaronder op het gebied van privacy en encryptie. Ook moet de nieuwe website door een cloud-based opzet sneller zijn en beter beschermd zijn tegen takedowns.

'Acteurs zijn meest onzekere wezens op aarde''

Regisseur Peter Monsaert ziet het als zijn belangrijkste taak om het vertrouwen te winnen van de acteurs met wie hij werkt. "Een acteur is het meest onzekere wezen dat er bestaat", vertelt de Vlaamse regisseur van het drama Offline aan Novum Nieuws. "Het is ook een van de persoonlijkste beroepen: je moet jezelf figuurlijk blootgeven ten overstaan van een groot publiek."

"Acteurs moeten vertrouwen in je hebben en weten dat je ze zult zeggen of het goed is of niet", vertelt de regisseur over zijn werkwijze. "Ze moeten daar zelf niet mee bezig zijn om zich volledig open te kunnen stellen en alles tonen wat ze hebben."

Monsaert vindt het belangrijk een persoonlijke band met zijn acteurs op te bouwen en bereidt hen intensief voor op hun werk. "Dat varieert van samen op café gaan en dronken worden tot praten over personages en samen op pad gaan."

Offline gaat over Rudy Vandekerckhove die na een gevangenisstraf van zeven jaar terugkeert in de samenleving. Ondanks een straatverbod probeert Rudy contact te krijgen met zijn dochter en ex-vrouw, die niets meer met hem te maken wil hebben. De film draait vanaf donderdag in de bioscopen.

"Rudy en zijn ex beleven in de film geen enkel gelukkig moment, terwijl ze dat wel zijn geweest", vertelt de 38-jarige Monsaert. "Als je wil dat een acteur niet meer acteert maar het personage is, moet je zorgen dat ze die momenten wel echt samen hebben meegemaakt."

De regisseur is met zijn acteur naar belangrijke plaatsen uit het leven van de personages gegaan om hun werk meer diepgang te kunnen geven. "Een slimme acteur pakt dat ook wel mee in de dualiteit van zijn spel. Je moet niet alleen zien dat hij haar een bitch vindt, maar ook dat hij dat ooit niet heeft gevonden."

De Belgische rockband Triggerfinger maakte de soundtrack van Offline. Monsaert wist de bandleden te overtuigen voor hun grote doorbraak. "Ze lijken wel een beetje op het hoofdpersonage, een beetje non-conformistisch, gevoelig maar ook wel rauw."

Hotels Las Vegas vechten om Britney Spears

Verschillende hotels in Las Vegas vechten om Britney Spears. Vorige week werd bekend dat de popprinses niet terugkeert als jurylid van X Factor omdat ze zelf meer wil gaan optreden. Volgens entertainmentsite TMZ zijn er drie hotels die haar willen vastleggen voor meerdere shows per week.

Eerder ging het gerucht dat Spears een deal op zak heeft met Caesars Palace, waarmee ze in twee jaar tijd tweehonderd miljoen dollar zou opstrijken. Nu blijkt dat nog twee andere hotels geïnteresseerd zijn in Britney. Volgens ingewijden zou ze meer dan honderd miljoen dollar per jaar kunnen verdienen.

Als jurylid van X Factor ving de 31-jarige Britney, die vorige week haar relatie met haar verloofde Jason Trawick verbrak, beduidend minder. Voor één seizoen kreeg ze vijftien miljoen dollar.

Triumph Studios hint naar nieuwe Age of Wonders

De in Delft gevestigde gamestudio Triumph Studios werkt aan een nieuw spel. Gamevakblad Control suggereert dat het gaat om een nieuw deel in de Age of Wonders-strategiereeks. Het vakblad baseert zich op een puzzel op een kerstkaart die het blad heeft ontvangen van Triumph.

De kerstkaart vertoont 42 puzzelstukjes die gezamenlijk vier afbeeldingen vormen. Er zijn onder meer een dwerg, een dief, verschillende soldaten en een leger zichtbaar.

Geruchten rond een nieuwe Age of Wonders deden in mei al de ronde toen het bedrijf functiebeschrijvingen online had gezet waarin werd gesproken over 'een nieuwe strategiegame'. Ook liet Triumph weten dat het ging om een game binnen een fantasyspelwereld.

Het eerste deel in de Age of Wonders-reeks verscheen twaalf jaar geleden en werd gevolgd door een tweede deel en een uitbreiding van dat tweede deel. Sinds 2003 is geen nieuw spel in de reeks meer gemaakt.


(Foto: Novum)

'Overheid hardvochtig bij innen schulden'

De overheid houdt bij het innen van schulden niet genoeg rekening met het minimumbedrag dat mensen nodig hebben om van te leven. Mensen met schulden worden onnodig verder in problemen gebracht. Dat stelt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer, meldt het tv-programma Zembla.

Verschillende overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, het UWV en het Centraal Justitieel Incassobureau, werken langs elkaar heen bij het innen van schulden. De boetes die mogen worden opgelegd bij het niet voldoen van schulden zijn buitenproportioneel, zegt Brenninkmeijer, die een rapport over het innen van schulden door de overheid heeft geschreven.

Schuldhulpverlening is sinds vorig jaar een taak van gemeenten. Die slagen er vaak niet in afspraken met andere overheidsinstellingen te maken. De instellingen geven te weinig informatie, reageren niet op verzoeken en zijn slecht bereikbaar.

Koudegolf aantal dagen uitgesteld

Het gaat nog een aantal dagen duren voordat kan worden gesproken van de eerste koudegolf van dit jaar. De afgelopen nacht werd het in De Bilt minder koud dan verwacht, zegt een woordvoerder van weeronline.nl donderdag.

Om te kunnen spreken van een koudegolf mag de temperatuur in De Bilt vijf dagen niet boven de 0 graden uitkomen. Daarnaast moet het drie nachten kouder zijn dan -10. In De Bilt was het de afgelopen nacht om 01.00 uur -7,4. Dat kwam door bewolking die het land was binnengetrokken.

Alleen als het donderdagnacht opeens heel koud wordt, kan vrijdag worden gesproken van een koudegolf. De kans daarop is echter maar vijf procent. Wel blijft het voorlopig vriezen, waardoor mogelijk over enkele dagen alsnog van een koudegolf kan worden gesproken.

Het koudst werd het woensdagavond in Rotterdam. Om 23.00 uur was het daar -13,4 graden. In het noorden en oosten werd het ongeveer -5. Een nacht eerder lag het dieptepunt in het Gelderse Herwijnen, waar het 18 graden onder nul werd.

Airbus: minder risico's in ontwerp A350

Het ontwerp voor de A350, het nieuwe toestel van Airbus voor lange afstanden dat naar verwachting medio 2013 voor het eerst zal vliegen, brengt 'lagere risico's' met zich mee dan dat van de 787 Dreamliner waarmee aartsrivaal Boeing zo veel problemen ondervindt. Dat heeft topman Fabrice Bregier van de Europese vliegtuigfabrikant donderdag gezegd.

Hoewel ook de A350 voorzien zal zijn van technische snufjes die nu bij de Dreamliner onder vuur liggen, zijn de elektrische systemen van het toestel volgens Bregier 'traditioneler'. Airbus heeft volgens hem geleerd van de problemen die het ondervond bij de productie van de A380, het grootste passagierstoestel ter wereld dat in 2007 zijn eerste commerciële vlucht maakte.

Werkloosheid loopt verder op

De werkloosheid in Nederland is in december verder opgelopen tot 7,2 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder was dat nog 7 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Het CBS telde vorige maand 571.000 werklozen, dat waren er 19.000 meer dan in november.

In 2012 kwamen er per maand gemiddeld 10.000 werklozen bij, aldus het CBS. Daarvan waren er 4000 ouder dan 45 jaar. Bij zowel jongeren als 25 tot 45-jarigen kwamen er maandelijks 3000 werklozen bij. Er werden iets meer mannen dan vrouwen werkloos.

Het aantal lopende ww-uitkeringen is in december toegenomen tot 340.000. Dat zijn er 18.000 meer dan in november en 70.000 meer dan in december 2011, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Vooral in de bouw kwamen in 2012 fors meer werknemers in de ww terecht. Het aantal ww'ers dat aan een baan geraakte, lag vorig jaar lager dan in 2011.

De werkloosheid in Nederland stijgt al anderhalf jaar vrijwel voortdurend. In juni 2011 was voor het laatst sprake van een daling. Toen zat nog 5 procent van de beroepsbevolking zonder werk.

Werkloosheid loopt verder op
Werkloosheid loopt verder op (Foto: ANP)

'Fulham maakt werk van komst Stekelenburg'

Fulham wil Maarten Stekelenburg deze maand naar Engeland halen. De Premier League-club wil de AS Roma-doelman huren met een optie tot koop. Dat meldt de Daily Mail. Ook FC Barcelona zou de doelman willen strikken, maar pas in de zomer.

Stekelenburg wordt net als Manchester United-keeper David de Gea gezien als back-up, mochten de onderhandelingen met de huidige eerste doelman Victor Valdés stuklopen.

Stekelenburg is lang niet altijd verzekerd van een basisplaats bij AS Roma. Hij zou woensdag in actie komen tijdens de bekerwedstrijd tegen Fiorentina, maar kreeg last van zijn maag en keerde voor de aftrap huiswaarts. Stekelenburg maakte in de zomer van 2011 de overstap van Ajax naar AS Roma.

Licentie AGOVV officieel vervallen

AGOVV is officieel door de KNVB uit de competitie gehaald. De failliete ploeg had nog tot woensdagavond 23.59 uur de tijd om in beroep te gaan, maar heeft dit, zoals eerder aangekondigd, niet gedaan. De betaald voetballicentie van de Apeldoornse formatie is daardoor vervallen. Dat meldt de KNVB donderdag.

De spelers van AGOVV kunnen dit seizoen nog in actie komen voor andere (amateur-)verenigingen. De contractspelers van de proftak kunnen zich nog tot 8 maart bij een andere profclub aanmelden. Voor jeugdspelers en contractspelers die naar een amateurclub willen, verloopt die termijn een week eerder.

'PSV vindt 9 miljoen voor Maher absurd'

PSV is bereid om ver te gaan voor Adam Maher. Maar de vraagprijs van AZ van negen miljoen euro is de Eindhovense club te gortig. PSV noemt het bedrag zelfs 'absurd'.

De koploper van de Eredivisie wil maximaal zes miljoen euro uitgeven aan de spelmaker van AZ. Daarin zitten ook prestatiebonussen opgenomen, meldt het Eindhovens Dagblad. Houdt AZ vast aan de vraagprijs van negen miljoen euro, dan zal PSV geen verdere pogingen ondernemen om Maher deze winter naar Eindhoven te halen. Het vorige bod van de club was circa vijf miljoen euro en werd naar de prullenbak verwezen door AZ.

Maher heeft zelf zijn zinnen gezet op een transfer naar PSV. "Ik wil naar PSV. Punt", zei hij in De Telegraaf. "Als er nog iets bovenop het eerste PSV-bod van vijf miljoen euro komt, vind ik dat AZ me moet laten gaan."

Kolk speelt rest van het seizoen voor ADO

Santi Kolk heeft een nieuwe club gevonden. De aanvaller maakt het seizoen af bij ADO Den Haag. De partijen hebben een mondeling akkoord bereikt over een contract voor een half jaar. Dat bevestigde een woordvoerster van de club donderdag aan het ANP.

In april wordt bekeken of een langere samenwerking wenselijk is. Kolk is sinds november al op proef bij de club uit zijn geboortestad. Hij zat zonder werkgever na zijn vertrek bij Union Berlin afgelopen zomer. Kolk speelde al twee keer eerder voor ADO Den Haag.

[AO] Ook Sousa kan Murray niet bedreigen

Andy Murray heeft ook in zijn tweede wedstrijd op de Australian Open weinig tegenstand ondervonden. De Britse nummer drie van de plaatsingslijst gunde zijn Portugese opponent Joao Sousa in drie sets slechts acht games: 6-2, 6-2 en 6-4. Murray trok daarmee de lijn van de eerste ronde door, toen hij tegen de Nederlander Robin Haase slechts zeven games afstond.

Ook Jo-Wilfried Tsonga bereikte in straight sets de derde ronde. De Fransman, als zevende gerangschikt in Melbourne, ondervond eigenlijk alleen in de tweede set hinder van Go Soeda uit Japan: 6-3, 7-6 (1) en 6-3. Tsonga krijgt in de derde ronde gezelschap van landgenoot Gilles Simon (14), die de Canadees Jesse Levine in vier sets naar huis stuurde.

Ook de nummer twaalf van de plaatsingslijst Marin Cilic maakte geen fout. De Kroaat versloeg de Amerikaan Rajeev Ram met 7-5, 6-2 en 6-4. Milos Raonic uit Canada (13) rekende in drie sets af met de Tsjech Lukas Rosol: 7-6 (2), 6-2 en 6-3.

Diff'rent Strokes-acteur Conrad Bain (89) overleden

Conrad Bain is maandag op 89-jarige leeftijd overleden. De Canadees-Amerikaanse acteur, bekend van zijn rol in de tv-serie Diff'rent Strokes, stierf volgens zijn dochter Jennifer een natuurlijke dood in zijn huis in Livermore, Californië.

Diff'rent Strokes werd in 1978 voor het eerst uitgezonden door NBC en verhuisde later naar ABC. Bain kroop in de komedie van 1978 tot en met 1986 in de huid van Philip Drummond.

De acteur werd geboren in Canada, maar verhuisde in 1948 naar New York. Drie jaar daarvoor was hij in het huwelijk getreden met Monica Sloan, met wie hij drie kinderen kreeg. Sloan overleed in 2009.

Record aantal deelnemers Q-School PDC

Toon Greebe, Leon de Geus, Edwin Max, Ryan de Vreede, Mike Nissen, Richard van Zijtveld en 305 andere darters zullen vanaf donderdag een gooi doen naar één van de 25 tourkaarten van de PDC tijdens de Qualifying School in Wigan.

Het is voor het derde jaar dat de Q-School wordt georganiseerd en nog nooit hebben zoveel spelers zich ingeschreven om een kaart te bemachtigen. Een tourkaart geeft recht het spelen van alle Player Championhips bij de PDC.

Tussen de 311 spelers zitten enkele bekende namen. Drievoudig WK-finalist Peter Manley zal een gooi doen om een tourkaart te krijgen. Hij kampte de laatste jaren met hartproblemen waardoor hij weinig heeft gespeeld. Ook voormalig WK-finalist Kirk Shipard en oude top-32 spelers Barrie Bates,Alex Roy & Kevin McDine zullen een poging wagen om een tourkaart te bemachtigen.

De top 64 spelers op de wereldranglijst na het Ladbrokes wereldkampioenschap 2013 zijn automatisch verzekerd van een tourkaart, op Devon Petersen na die zich voor een jaar heeft teruggetrokken vanwege een armblessure. Ook veertig tourkaarthouders van de Qualifying School 2012 zien we terug op de vloertoernooien, evenals Scandinavië Order of Merit winnaar Jarkko Komula en hoogste ongeplaatste spelers op de Youth Tour Order of Merit Chris Aubrey en Josh Payne.

De Qualifying School duurt uit vier dagen op iedere dag zal er een knock-out toernooi gespeeld worden. De vier halve finalisten per dag zullen een tourkaart krijgen. Daarnaast verdienen alle spelers voor iedere dag dat ze spelen punten. Van deze punten wordt een ranglijst gemaakt en de spelers die de meeste punten verzamelen krijgen ook een tourkaart.

Eerste trailer van Cello Fortress

Joost van Dongen, onafhankelijke ontwikkelaar en mede-oprichter van Ronimo Games, heeft de eerste trailer van Cello Fortress vrijgegeven. Cell Fortress is een unieke combinatie tussen muziekinstrument en videospel.

In de video toont Van Dongen aan hoe het spel in elkaar steekt: door bepaalde noten te spelen, activeert de hobbymuzikant één van de soorten aanvallen die hij als vijand kan activeren. De spelers hebben allemaal een controller in de hand en moeten Van Dongen zien te verslaan.

Cello Fortress is een spel dat enkel op evenementen of speciale aangelegenheden gespeeld kan worden, omdat de cello de bron van het spel is. 

[Upd] 'Elfstedentocht nog deze maand'

Goed nieuws voor alle Nederlanders! Als de strenge vorst aanhoudt, dan wordt deze maand nog de Elfstedentocht verreden. Dat twittert Weeronline vandaag.

Volgens de weerexperts is er een reële kans op de Tocht der Tochten in januari. Er is namelijk een kans van maar liefst 70 tot 80 procent dat de strenge vorst aanhoudt.

De kaarten liggen goed, want de hele route is sneeuwvrij. "Het ijs kan dus goed aangroeien", zo weet De Telegraaf. "Als alles maar dan ook echt alles meezit, kan de tocht heel misschien voor het einde van de maand worden gehouden."

Update 10.10 uur:
Ook Weerplaza is positief gestemd. "Als het weer zo blijft als het er nu naar uitziet, is de kans groot dat het ijs op de route over 10 dagen dik genoeg is voor de tocht", luidt hun stelling aldus De Telegraaf. "Maar het blijven slechts voorspellingen."

De rayonhoofden zijn echter nog niet bij elkaar gekomen. Dat onderonsje vindt pas volgende week plaats. "Die mannen zijn een stuk koelbloediger dan de rest van Nederland."

De ijsmeester van Balk is intussen vol lof over het ijs. Hij zegt een dergelijke ijsvloer al sinds 1984 niet meer te hebben gezien. De Friese gemalen liggen overigens al sinds maandag stil om de ijsgroei te bevorderen.

Launchtrailer van Gunslugs

De Nederlandse ontwikkelaar OrangePixel heeft de launchtrailer van Gunslugs vrijgegeven. Gunslugs is vanaf nu verkrijgbaar voor iOS en Android en bevat als eerste productie van de studio een stand voor twee spelers.

In totaal heeft Pascal Bestebroer zo'n acht maanden aan dit spel gewerkt. Dat is heel wat langer dan hij aan één van zijn andere honderd games heeft gewerkt, daar die meestal twee tot hooguit drie maanden in ontwikkeling zijn.

Gunslugs is een klassieke actieplatformer zoals we hem van weleer kennen. Je kiest het personage dat er het leukste uitziet en knalt je een weg door het 2D-level met hordes vijanden. Ondertussen bestuur je hier en daar een voertuig, vlieg je op en neer met je jetpack en zet je speciale bakens aan die aan het eind van het level een helikopter oproepen. 

Wii U-reclame in de ban

De eerste reclame voor de Wii U in Engeland is van de televisie afgehaald. In de reclame wordt geopperd dat gamers kunnen doorspelen op de Wii U GamePad als iemand televisie wil kijken. Dit is ook mogelijk maar niet bij alle games.

Dit was genoeg voor Britse reclamecommissie om de reclame van de buis af te laten halen. Nintendo geeft aan dat ze geen controle hebben over andere ontwikkelaars die geen gebruik maken van de functie. Daarnaast geeft Nintendo Europa aan niet te geloven dat er veel mensen zullen zijn die denken dat deze functie bij elk spel werkt. Opmerkelijk is het feit dat er maar door één persoon geklaagd is over de reclame die je hieronder kunt bekijken.

Don Cheadle over Iron Man 3

Don Cheadle (Crash, Iron Man 2) zal weer te zien zijn in alweer het derde deel van de Iron Man-serie. Hij vertelt kort over wat we zoal kunnen verwachten van Iron Man 3.

"Ik mag niet vertellen dat hij Robert Downey Jr.'s personage afmaakt," grapt Cheadle over zijn rol als War Machine. "Is dat een spoiler? Dat zou wel een spoiler zijn geweest. Je wist dat die opmerking eraan kwam, je hebt de strips gelezen." Aldus Cheadle tegen een van de journalisten.

"Ik zal alleen zeggen dat de vriendschap tussen de twee alleen maar wordt versterkt," zo vervolgt hij iets serieuzer.  "De derde film is een stuk grootser en woester. Je krijgt gewoonweg meer."

Wanneer hem wordt gevraagd wat zijn kinderen ervan vinden dat hun vader in een superheldenfilm speelt, reageert hij door te zeggen dat zijn kinderen er niet zo ondersteboven van zijn als je zou denken. "Het maakt mijn kinderen niet zoveel uit. Ze willen nog steeds dat ik ze overal mee naar toe neem, of dat nu is om wat te eten of om naar de film te gaan. Ze hebben me nog niet gevraagd om hen ergens naar toe te vliegen in ieder geval."

Geregisseerd door Shane Black, met Gwyneth Paltrow, Ben Kingsley en Guy Pearce opent Iron Man 3 op 24 april 2013 in Nederland.

Grote delen Jakarta onder water

Zware regenval heeft donderdag in de Indonesische hoofdstad Jakarta tot grote overstromingen geleid. Zeker vier mensen verdronken en minstens twintigduizend inwoners moesten geëvacueerd worden.

Jakarta heeft in de regentijd dikwijls te kampen met overstromingen, maar de wateroverlast is deze keer omvangrijker dan anders. Weinig delen van de veertien miljoen inwoners tellende stad zijn deze keer gespaard gebleven. Op sommige plaatsen staat het water twee meter hoog. In de hoofdstraat door het zakendistrict staat een halve meter en ook het presidentieel paleis staat blank.

Op foto's was te zien dat president Susilo Bambang Yudhoyono en de minister van buitenlandse zaken tot over hun enkels in het water bij het paleis stonden te wachten op de Argentijnse president Christina Fernandez, die op staatsbezoek is.

Dutroux krijgt geen verlof

Kindermoordenaar Marc Dutroux krijgt geen penitentiair verlof. Dat heeft het bestuur van het Gevangenwezen in Brussel bepaald, schreven Belgische media donderdag.

Het bestuur acht de kans te groot dat Dutroux opnieuw in de fout gaat. Ook wordt gevreesd dat hij zou proberen te vluchten of contact op te nemen met slachtoffers en nabestaanden. "Ook de persoonlijkheid van Marc Dutroux brengt problemen", aldus het bestuur in zijn advies.

Een rechtbank in Brussel buigt zich op 4 februari over een mogelijke voorwaardelijke vrijlating met elektronisch toezicht van Dutroux. Het is onwaarschijnlijk dat hij vrijkomt, maar volgens de regels komt hij er wel voor in aanmerking.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor onder meer de ontvoering en verkrachting van zes minderjarige meisjes. Hij vermoordde er twee; twee anderen stierven een hongerdood.

[Coppa] AS Roma in verlenging voorbij Fiorentina

AS Roma heeft zich woensdag als laatste ploeg voor de halve finale van de Coppa Italia geplaatst. De Romeinen hadden daar op bezoek bij Fiorentina wel verlenging voor nodig, want in de reguliere speeltijd kwamen beide ploegen niet tot scoren. Mattia Destro scoorde in de zevende minuut van de extra tijd de winnende treffer: 1-0.

In de slotfase ontspoorde de wedstrijd nog bijna. Eerst kreeg Rodrigo Taddei al zijn tweede gele kaart, maar in de blessuretijd van de verlenging ontstond er ook nog een opstootje tussen Juan Cuadrado van de thuisploeg en Roma-speler Dodo. Beiden kregen direct rood en ruzieden vervolgens buiten het veld nog verder.

Roma's stadsgenoot Lazio plaatste zich vorige week als eerste door Catania met 3-0 te verslaan. Juventus was vervolgens met 2-1 te sterk voor AC Milan en dinsdag ging Internazionale via een 3-2 zege op Bologna ook naar de laatste vier.

De halve finales in de Coppa Italia gaan over twee duels. De heenwedstrijden staan volgende week op de agenda, de returns een week later.

Keane langer bij Los Angeles Galaxy

Robbie Keane heeft zijn contract bij Los Angeles Galaxy verlengd. Hoe lang de 32-jarige Ierse spits aan de Amerikaanse kampioen verbonden is, is niet duidelijk. LA Galaxy wil alleen kwijt dat het om een meerjarig contract gaat. De club legde ook de Braziliaan Juninho vast na hem drie seizoenen te hebben gehuurd van São Paulo.

Keane verruilde in augustus 2011 Tottenham Hotspur voor LA Galaxy. In zijn eerste volledige seizoen in de MLS scoorde hij afgelopen jaar achttien doelpunten in 32 wedstrijden. In de play-offs scoorde hij nog eens zes keer, waarvan eenmaal in de finale.

Het langere verblijf van Keane is belangrijk voor de Californische ploeg. David Beckham verliet Los Angeles aan het einde van het afgelopen seizoen en Landon Donovan overweegt een sabbatical in te lassen.

Plasterk roept op tot 'fatsoensoffensief'

Ouders moeten hun kinderen beter leren wat wel en niet mag. Dat zegt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) in De Telegraaf van donderdag. "De basis is wat iedereen thuis leert. Dat is, als het goed is: gedraag je", aldus de minister.

Plasterk roept op tot een fatsoensoffensief. Zonder een gedegen opvoeding zijn regels en straffen van de overheid om geweld en agressie aan te pakken zinloos, denkt hij.

Donderdag verschijnt een rapport over geweld tegen ambtenaren.

Plasterk roept op tot'fatsoensoffensief'
Plasterk roept op tot 'fatsoensoffensief' (Foto: ANP)

Griepepidemie over hele land verspreid

De milde griepepidemie heeft zich vorige week over het hele land en alle leeftijdsgroepen verspreid. Het aantal griepgevallen neemt snel toe en ligt al een stuk hoger dan de piek van vorig jaar, blijkt uit gegevens van het instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel.

Vorig jaar viel de piek pas in maart en waren er op het hoogtepunt tachtig griepgevallen per honderdduizend inwoners. Nu ligt dat aantal al op 108 per honderdduizend.

Vanaf vijftig gevallen wordt gesproken van een milde griepepidemie. Die grens werd twee weken geleden overschreden. De verwachting is dat de griepgolf langer aanhoudt dan vorig jaar. Toen was golf met vier weken relatief kort. Meestal duurt een griepepidemie zes tot acht weken.

Van een zware griepgolf wordt gesproken als tweehonderd op de honderdduizend mensen ziek worden.

FOK! wat een weer...Plaatselijk hardnekkige bewolking

Goedemorgen! Na opnieuw een zeer koude nacht is het nu even afwachten waar vanmiddag de zon zal gaan schijnen. In de afgelopen nacht ontstond er aanvriezende mist of laaghangende bewolking en in dit jaargetijde lost dit soms maar heel moeizaam op. De meeste zon lijkt vandaag voor het noordwesten van het land te zijn. Later op de dag verwacht ik dat de zon op meer plaatsen zal doorbreken.

In de mist kan er een beetje motsneeuw vallen en op de Wadden zou er een sneeuwbuitje langs kunnen drijven. Elders blijft het overwegend droog. Nog steeds staat er een noordoostelijke wind die de temperaturen ook vandaag 1 tot 2 graden onder 0 zal gaan houden, maar in hardnekkige bewolking blijft het kouder. De vrieskou blijft voorlopig stand houden tot na het weekend, echter de vorst lijkt wel iets getemperd te gaan worden. Mogelijk dat er in het weekend weer wat sneeuw gaat vallen.

In de Kroatische hoofdstad Zagreb was het echt noodweer en eigenlijk maakte de combinatie van sneeuw en onweer dit tot een een hoogst uitzonderlijke situatie. Binnen 24 uur lag er een sneeuwdek van ruim 68 cm, terwijl er de dag ervoor nog helemaal niks lag. Met name de heftigheid van het onweer midden in de winter is echt bijzonder te noemen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuw in GochOok in Goch heeft het gesneeuwd en qltel maakte daar een paar mooie plaatjes van.

.Sneewu-waterval
Op deze foto is het nét alsof je onder een waterval doorloopt, alleen is dit van sneeuw. Mooi effect!

Sneeuwval Goch
Tijdens de sneeuwval liep het zicht in Goch soms flink terug.

Elektra Luxx

Zoals seksfilmblogger Bert Rodriguez (Joseph Gordon-Levitt) aan het begin van de film al uitlegt, kan het leven van een pornoster snel veranderen. Zo leidt voormalig pornoactrice Elektra Luxx (Carla Gugino) tegenwoordig een vrouwenklasje waarin ze onzekere vrouwen leert hoe ze zich tussen de lakens als een pornoster moeten gedragen. Ook is ze zwanger van een inmiddels overleden rockster. Dan benadert ene Cora (Marley Shelton) haar met het verzoek Cora's man Benjamin (Justin Kirk) te verleiden. Cora is namelijk vreemdgegaan en wil haar schuldgevoel op deze manier kwijtraken. Na enig getwijfel besluit Elektra dit toch te doen. Door een misverstand belandt ze echter tussen de lakens met privé-detective Dellwood Butterworth (Timothy Olyphant), die haar volgt om liedteksten van haar overleden rockster in handen te krijgen. Ondertussen is Holly (Adrianne Palicki), een oude bekende van Elektra uit de tijd dat ze nog pornofilms maakte, op vakantie in Mexico met haar beste vriendin Bambi (Emmanuelle Chriqui), op wie ze heimelijk verliefd is.

Frankrijk sceptisch over benoeming Dijsselbloem

Frankrijk wil dat er meer tijd wordt uitgetrokken voor de zoektocht naar een opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep. In een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung uit de Franse minister van financiën Pierre Moscovici kritiek op de procedure van de benoeming. Hij vindt de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, vaak genoemd als kandidaat, bovendien onervaren.

Maandag besluit de europgroep in Brussel wie de voorzitter wordt. Als het aan Moscovici ligt wordt dit besluit pas in februari genomen. Dit kan pas gebeuren na een zorgvuldige zoektocht naar een geschikte kandidaat, vindt hij.

Dijsselbloem, die de laatste weken veelvuldig met de post in verband werd gebracht, heeft volgens Moscovici nog geen duidelijke visie aan de dag gelegd. Moscovici noemt de PvdA"er 'intelligent en sympathiek', maar hij wil wel dat Dijsselbloem zijn ideeën over de toekomst van Europa op papier zet. Hij wijst Dijsselbloem niet bij voorbaat af voor de post.

Den Haag wil ruimte op spoor voor intercity Brussel

Den Haag heeft alvast ruimte op het spoor gereserveerd voor een alternatieve intercityverbinding naar Brussel. De gemeente heeft daarover contact gehad met spoorbeheerder ProRail, zegt een woordvoerder woensdag. Het spoor is vanaf 8 december, de datum waarop dit jaar de nieuwe dienstregeling wordt ingevoerd, gereserveerd.

De hofstad onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe rechtstreekse treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. Door de opheffing van de oude Beneluxtrein en de invoering van de Fyra, die niet in Den Haag stopt, zouden sinds vorige maand vooral dagelijkse pendelaars gedupeerd zijn. Zij moeten nu vaker overstappen en zijn duurder uit.

Den Haag heeft nu een bv opgericht die de verbinding mogelijk moet maken. De gemeente is nog op zoek naar een vervoerder. Zes tot zeven bedrijven zijn uitgenodigd voor een gesprek. De bv zou moeten worden overgenomen door het spoorbedrijf dat de verbinding gaat verzorgen.

De trein zou na Den Haag moeten stoppen in Delft, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen en Mechelen. Ook is een goede overstap op de treinen van en naar Leiden en Zoetermeer een voorwaarde.

Den Haag verwacht eind maart meer duidelijkheid te hebben over de mogelijke komst van een alternatieve lijn.


Den Haag wil ruimte op spoor voor intercity Brussel (Foto: Novum)

Vakbond: stuur brief Defensie retour afzender

Militaire vakbond ACOM roept zijn leden op om een brief die het ministerie van Defensie heeft verstuurd retour afzender te sturen. Op de brief, die ze begin januari ontvingen, moeten ze schrijven: 'wordt niet geaccepteerd'. Dat meldt ACOM woensdagavond.

De bonden schortten eind december het overleg met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) voor onbepaalde tijd op. Ze maken zich zorgen over de effecten van de Wet Uniformering Loonsbegrip, waardoor militairen een deel van hun inkomen kunnen verliezen.

Op 5 januari stuurde het ministerie een brief aan de militairen waarin wordt ingegaan op de wet. Deze moeten de ACOM-leden terugsturen, wil de vakbond.

De samenwerkende bonden beraden zich momenteel op mogelijke juridische stappen vanwege de inkomensachteruitgang waarvan de militairen de dupe worden.

Strafuitstel lid Pussy Riot afgewezen

Pussy Riot-lid Maria Alechina mag het resterende deel van haar twee jaar werkkamp niet uitzitten wanneer haar nu 5-jarige zoon 14 jaar is. Dat heeft een Russische rechtbank woensdag besloten. Alechina diende het verzoek voor strafuitstel in bij de rechtbank in Berezniki, een bergdorp in de afgelegen Oeral.

Het Pussy Riot-lid meende dat als ze nu wordt gescheiden van haar zoon, hij het risico loopt onherstelbare psychologische schade op te lopen. De rechtbank verwierp het verzoek, omdat bij de veroordeling voldoende rekening zou zijn gehouden met het welzijn van het kind.

Alechina werd vorig jaar veroordeeld samen met twee andere bandleden voor het zingen van een protestlied in de belangrijkste kathedraal van Moskou. Een van de vrouwen, Jekaterina Samoetsevitsj, kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf. Zij voerde aan dat ze door bewakers uit de kathedraal was gezet en dus niet deel had kunnen deelnemen aan de protestactie.

VN: Syrië staat voedselverstrekking toe

De Syrische regering geeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) betere toegang tot de 2,5 miljoen Syriërs die honger lijden. Dat heeft Ertharin Cousin, het hoofd van het WFP, woensdag gezegd.

Het regime van president Bashar Assad heeft het WFP een lijst met honderdtien niet-gouvernementele organisaties gegeven die het kan gebruiken om voedsel te distribueren en 44 van deze meest kleine, lokale groepen zijn geschikt bevonden om als partners van het WFP op te treden.

Het VN-agentschap zegt dat het tot nog toe voedsel heeft kunnen uitdelen aan 1,5 miljoen van de 2,5 miljoen Syriërs die hun woningen vanwege de burgeroorlog gedwongen hebben moeten verlaten. Nog eens één miljoen mensen kunnen niet bereikt worden, omdat ze in te gevaarlijke gebieden wonen, aldus het WFP.

Baas Berlijnse luchthavens ontslagen

De directeur van de luchthavens van Berlijn, Rainer Schwarz, is ontslagen, omdat de opening van het nieuwe vliegveld Willy Brandt opnieuw is uitgesteld. Dat heeft de voorzitter van de raad van toezicht, Matthias Platzeck, woensdag bekendgemaakt.

Vorige week werd bekend dat het nieuwe vliegveld op 27 oktober zijn deuren niet kan openen. Het is de vierde keer dat de opening wordt uitgesteld. Het wordt waarschijnlijk 'een paar maanden later', aldus Platzeck.

De luchthaven is een van de grootste infrastructuurprojecten van Duitsland, maar door alle problemen rond de bouw is het project verworden tot een hoofdpijndossier voor de betrokken politici. Het project loopt jaren achter op de planning en de kosten zijn inmiddels verdubbeld naar 4,4 miljard euro.

Zowel Platzeck als burgemeester van Berlijn Klaus Wowereit hebben een vertrouwensstemming in de deelstaatregering overleefd. Wel trad Wowereit terug als voorzitter van de raad van toezicht.

Super Mario Bros.: The Lost Levels

Super Mario Bros.: The Lost Levels is het officiële vervolg op Super Mario Bros., die mid jaren tachtig op de eerste Nintendo is uitgekomen. Het spel staat bekend om zijn hoge moeilijkheidsgraad en om die reden is het destijds niet buiten Japan uitgegeven. Is het spel, nu hij heruitgegeven is in de eShop van de 3DS, nog steeds zo moeilijk, of zijn we inmiddels wat gewend?

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.