Cameron stelt EU-speech in Nederland uit

De Britse premier David Cameron stelt zijn langverwachte toespraak uit over de toekomstige positie van zijn land in de Europese Unie die hij vrijdag in Amsterdam zou houden. Dat heeft Downing Street 10 donderdag bekendgemaakt. Aanleiding is het gijzelingsdrama in Algerije. Wanneer Cameron zijn speech wel houdt, is nog niet bekend.

Woensdag gijzelden islamitische extremisten tientallen buitenlanders bij een aardgascomplex in het zuiden van Algerije. Volgens de militanten werden zeker 35 van hen gedood bij een actie van het Algerijnse leger. Ook vijftien gijzelnemers kwamen om. Zeven buitenlandse gijzelaars zouden nog in leven zijn, onder wie één Brit.

De extremisten zeggen de aardgasinstallatie te hebben aangevallen als wraakneming voor het Franse militaire optreden tegen islamitische militanten in Mali. Bij de aanval van de extremisten kwam ten minste één Brit om het leven.

De verwachtingen in Groot-Brittannië over de nu uitgestelde toespraak waren hooggespannen, onder meer omdat Cameron onder druk staat van de eurosceptici in zijn eigen Conservatieve Partij en van de UK Independence Party, die pleit voor een vertrek uit de EU.

Door de toespraak in Nederland te houden, zou Cameron zich in een Britse traditie hebben geschaard. Diverse voorgangers hielden een toespraak over Europa in het buitenland. Het bekendst is de toespraak die Margaret Thatcher in 1988 hield in Brugge. Thatcher ageerde tegen de Europese superstaat en het verdwijnen van nationale identiteiten.

Waarom Cameron juist voor Nederland had gekozen, is niet precies bekend. Volgens sommige berichten ziet hij in premier Mark Rutte (VVD) een medestander. Rutte zou Cameron vrijdagochtend in Den Haag ontvangen.

Britse media gingen ervan uit dat Cameron zou gaan zeggen dat Groot-Brittannië in de Europese Unie moet blijven, maar onder andere voorwaarden. Daarover zou hij willen onderhandelen met Brussel. Het resultaat hiervan zou na de volgende verkiezingen in een referendum moeten worden voorgelegd aan de Britse kiezers.