Belgische parlementariŽr: haal Fyra van het spoor

Niet alleen in het Nederlands parlement leiden de problemen met de Fyra tot frustratie. Ook in België wordt boos gereageerd op de problemen met de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Amsterdam. Het parlementslid Jef Van den Bergh van regeringspartij CD&V roept nu op de trein niet meer te gebruiken tot de betrouwbaarheid kan worden gegarandeerd.

In de tussentijd moet er een extra pendeltrein tussen Antwerpen en Roosendaal gaan rijden, schrijft hij donderdag op zijn website. "De rekening sturen we rechtstreeks naar de Fyra-constructeur AnsaldoBreda."

Ook de Belgische spoormaatschappij NMBS krijgt de wind van voren. "Hoe lang houdt de NMBS die zelfkastijding nog vol?", schrijft hij. "Sinds begin januari, toen de eerste kinderziektes al achter de rug hadden moeten zijn, reed nauwelijks de helft van de Fyra's op tijd en was 23,5 procent afgeschaft of meer dan een uur vertraagd."

De politicus vindt de last voor de reizigers 'ontoelaatbaar'. Bovendien is de trein onveilig, weet hij. "Als een trein snel ontruimd zou moeten worden lopen de reizigers gevaar door de totaal onbetrouwbare deuren die niet altijd opengaan. Ook dat is ontoelaatbaar."

Ook donderdag traden er problemen met de Fyra op. Door de winterse weersomstandigheden is schade opgetreden aan het materieel. Daardoor werd in de loop van de middag besloten de rest van de dag geen hogesnelheidstreinen meer naar België te laten rijden.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) schreef eerder deze week aan de Tweede Kamer dat zij op korte termijn met de directeur van de NS Bert Meerstadt spreekt over de problemen met de hogesnelheidstrein. De NS is aandeelhouder van NS Hispeed.