Hervorming onderwijs Mexico kan doorgaan

Stephan (Stephan5)

Een ingrijpende hervorming van het openbaar onderwijs in Mexico kan doorgaan nu achttien van de 31 deelstaten het plan hebben goedgekeurd. Kern van het plan is de invoering van een professioneel systeem voor de werving, beoordeling en bevordering van leerkrachten, zonder de 'discretionaire criteria' van het bestaande systeem waarin onderwijsfuncties konden worden gekocht of geërfd.

De controle over het openbaar onderwijs komt door de hervorming bij de federale overheid te liggen, in plaats van bij de anderhalf miljoen leden tellende Nationale Bond van Onderwijspersoneel, die al 23 jaar geleid wordt door dezelfde persoon, Elba Esther Gordillo. Onder het oude systeem was zij degene die ging over aanstelling of ontslag van leerkrachten. Zij is er ook van beschuldigd vakbondsgelden te hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

De onderwijshervorming vormde het eerste belangrijke voorstel van president Enrique Pena Nieto, die op 1 december is aangetreden. De hervorming maakt ook een eind aan de grote politieke invloed van Gordillo.