'Geen deal over verbreding A27'

Redactie

De verbreding van de A27 bij Utrecht is nog geen uitgemaakte zaak. De passage daarover in het regeerakkoord is een 'schrijffoutje', zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken donderdag tijdens een debat over de A27.

In het regeerakkoord staat dat de 'besluitvorming over de verbreding van de ring Utrecht (2 x 7 rijstroken) wordt afgerond'. Kuiken sprak echter tegen dat haar partij al akkoord is met de verbreding. De toevoeging tussen haakjes is een verwijzing naar de discussie over de verbreding, stelde zij. Daarmee kan de indruk worden gewekt dat sprake is van een 'done deal', maar dat is niet zo.

Momenteel wordt een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de verbreding van de ringweg, die ten koste zou gaan van een strook bomen van het natuurgebied Amelisweerd. Daarbij wordt ook onderzocht of de weg kan worden verbreed binnen de huidige betonnen bak naar twee keer zes rijstroken. Als dat een optie blijkt, is Kuiken 'vrij' om daartoe te kunnen besluiten, stelde zij.

Ton Elias (VVD) sprak tegen dat er 'knallende ruzie' in de coalitie is over de verbreding van de weg. 'Pacta sunt servanda', zei hij over het onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd op verzoek van de PvdA. Hij wacht de uitslag van dat onderzoek met vertrouwen af.

Elias gaat er nog steeds van uit dat de kans 99 procent is dat de weg alsnog wordt verbreed tot twee keer zeven rijstroken. Trekt de onderzoekscommissie een andere conclusie, dan ontstaat volgens hem een 'nieuwe situatie'.

De liberaal deed het debat, dat werd gehouden op verzoek van GroenLinks, af als 'zinloze bijeenkomst'. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) zei te vrezen dat het onderzoek 'de verkeerde kant' uit gaat, omdat volgens haar niet wordt gekeken naar de 'beste oplossing' voor de ringweg op basis van actuele inzichten. Zij wil dat de onderzoeksvraag wordt aangepast.

Minster van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zei ook moeite te hebben met het ontwaren van 'nieuwe elementen' in het debat. Geprikkeld wees zij Van Tongeren erop dat al uitgebreid is gediscussieerd over de onderzoeksvraag, waarmee een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd.

De minister herhaalde nog eens de noodzaak van de verbreding. De afgelopen jaren is de hele ring rond de domstad opgewaardeerd. Als het stuk weg bij Amelisweerd niet wordt verbreed, ontstaat daar een flessenhals. Ook zijn inwoners van de stad erbij gebaat als de ringweg wordt verbreed. Dat ontlast namelijk het onderliggende wegennet.

De bewindsvrouw benadrukte verder dat de onderzoekscommissie onafhankelijk opereert en ook goed kijkt naar alle alternatieven. Naar verwachting is het rapport begin maart klaar, aldus Schultz van Haegen.