Rechters bezorgd over rechtsbijstand

Mensen met een laag inkomen kunnen straks moeilijker naar de rechter, als gevolg van de bezuinigingen op de rechtsbijstand. Dat stelt de Raad voor de Rechtspraak, die pleit voor alternatieven voor de plannen van het kabinet.

In een donderdag gepubliceerd advies aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wijst de Raad voor de Rechtspraak erop dat mensen de mogelijkheid moeten hebben om op te komen tegen schending van hun rechten bij een onafhankelijke rechter. Dat recht komt in gevaar, stelt de raad.

De overheid wil de eigen bijdrage die mensen moeten betalen, verhogen. De vergoedingen voor advocaten gaan omlaag. Dat moet jaarlijks ruim veertig miljoen euro opleveren.

De Raad voor de Rechtspraak doet een beroep op Teeven om andere bezuinigingsmaatregelen te onderzoeken. Zo zou er een leenstelsel kunnen komen, waarbij mensen hun advocatenkosten later geheel of gedeeltelijk terugbetalen aan de staat. Ook is aanbesteding denkbaar, waarbij aanbieders van rechtsbijstand kunnen intekenen. De goedkoopste krijgt dan de klus.