Elfstedentocht

Robert (Sdivad)

Jawel, het is weer zover: het vriest een beetje en er wordt alweer over een Elfstedentocht gesproken. Zo erg als vorig jaar is de hype nog niet, maar met het nieuwsbericht van vandaag dat de kans op een Elfstedentocht heel groot is zal dat vast nog wel komen. Erben Wennemars en Erik Hulzebosch kunnen weer van stal worden gehaald, de ijsdikte zal ieder uur gemeten worden en de weermannen en -vrouwen moeten zich dagelijks aan een extra voorspelling wagen: gaat de tocht er komen, of niet?

‘Kans op Elfstedentocht heel groot’, las ik vanochtend als eerste toen ik het nieuws checkte. Het voorpaginanieuws van de dag: het is koud en dus zou het maar zo heel misschien kunnen dat het dit jaar dan eindelijk raak is. Dat terwijl er nog maar een miniem laagje ijs ligt en het niet eens zo koud is als vorig jaar. Vereniging de Friesche Elfsteden wordt nu al gevraagd naar de tocht der tochten, maar de ijsmeesters zijn nog helemaal niet begonnen met meten. Het is allemaal veel te voorbarig.

Maar dat vind ik helemaal niet erg. De hype, het idee dat de tocht dit jaar misschien eindelijk weer gaat plaatsvinden, dat is heerlijk. Het is alsof Ajax een gunstige loting in de eerste ronde van de Champions League heeft. “Zou het dit jaar dan eindelijk gaan lukken?” Hoop doet leven. Het is altijd valse hoop, maar het levert ook altijd weer een paar leuke en quasispannende wedstrijden op. Zo is de periode van wel of geen en uiteindelijk geen Elfstedentocht ook: we doen alsof het spannend is en daarmee wordt het dan ook echt spannend.

Natuurlijk hoop ik dat het blijft vriezen, dat het ijs dik genoeg wordt en dat het gaat gebeuren. Bij voorkeur zelfs zo’n extreme toch als die van 1963. De beelden daarvan in Andere Tijden Sport gisteravond waren fantastisch. Duizenden starters, maar slechts een klein aantal die de finish haalden; legendarisch. Wat zou het mooi zijn als zoiets weer zou gebeuren, en dat dan de tv-uitzending wél goed te volgen is.

Ach, laat ik ook maar geen eisen stellen aan de tocht. Als er maar een komt. Maar dan moet het weer nog net even wat extremer worden. Want is de kans op een Elfstedentocht heel groot? Nee, op dit moment toch niet. De hoop, die is heel groot. Maar de hype die daar uit voorkomt is eigenlijk ook leuk genoeg.