'Acteurs zijn meest onzekere wezens op aarde''

René (MrManiak)

Regisseur Peter Monsaert ziet het als zijn belangrijkste taak om het vertrouwen te winnen van de acteurs met wie hij werkt. "Een acteur is het meest onzekere wezen dat er bestaat", vertelt de Vlaamse regisseur van het drama Offline aan Novum Nieuws. "Het is ook een van de persoonlijkste beroepen: je moet jezelf figuurlijk blootgeven ten overstaan van een groot publiek."

"Acteurs moeten vertrouwen in je hebben en weten dat je ze zult zeggen of het goed is of niet", vertelt de regisseur over zijn werkwijze. "Ze moeten daar zelf niet mee bezig zijn om zich volledig open te kunnen stellen en alles tonen wat ze hebben."

Monsaert vindt het belangrijk een persoonlijke band met zijn acteurs op te bouwen en bereidt hen intensief voor op hun werk. "Dat varieert van samen op café gaan en dronken worden tot praten over personages en samen op pad gaan."

Offline gaat over Rudy Vandekerckhove die na een gevangenisstraf van zeven jaar terugkeert in de samenleving. Ondanks een straatverbod probeert Rudy contact te krijgen met zijn dochter en ex-vrouw, die niets meer met hem te maken wil hebben. De film draait vanaf donderdag in de bioscopen.

"Rudy en zijn ex beleven in de film geen enkel gelukkig moment, terwijl ze dat wel zijn geweest", vertelt de 38-jarige Monsaert. "Als je wil dat een acteur niet meer acteert maar het personage is, moet je zorgen dat ze die momenten wel echt samen hebben meegemaakt."

De regisseur is met zijn acteur naar belangrijke plaatsen uit het leven van de personages gegaan om hun werk meer diepgang te kunnen geven. "Een slimme acteur pakt dat ook wel mee in de dualiteit van zijn spel. Je moet niet alleen zien dat hij haar een bitch vindt, maar ook dat hij dat ooit niet heeft gevonden."

De Belgische rockband Triggerfinger maakte de soundtrack van Offline. Monsaert wist de bandleden te overtuigen voor hun grote doorbraak. "Ze lijken wel een beetje op het hoofdpersonage, een beetje non-conformistisch, gevoelig maar ook wel rauw."