Geen proloog bij Tourstart 2014, maar vlakke rit

Frank (franklop)

De Tour de France gaat volgend jaar in Engeland van start met een vlakke rit. Een proloog ontbreekt. Dat heeft tourbaas Christian Prudhomme donderdag bekendgemaakt. De eerste rit finisht in kuuroord Harrogate. Vorige maand was al bekendgemaakt dat Leeds gastheer is van de start van de 101e editie van La Grande Boucle.

De Tourorganisatie maakte donderdag ook het verloop van de tweede en derde rit bekend. De tweede etappe voert over tweehonderd kilometer van York naar Sheffield, waarbij enkele klimmetjes in het parcours zijn opgenomen. Maandag 7 juli gaat de tourkaravaan over geaccidenteerd terrein van Cambridge naar Londen, dat in 2007 gastheer was van de eerste tourstart ooit in Engeland.

De plannen maken duidelijk dat er de komende jaren geen ruimte is voor een proloog, waarmee de Tour in zijn geschiedenis vaak opende. Ook komende zomer bij de jubileumeditie wordt op Corsica met een vlakke rit gestart. Vorig jaar werd de Tour nog wel ingeluid met een proloog. In Luik won destijds de Zwitser Fabian Cancellara.