[Dakar] Verhoeven wint etappe naar Copiapo

Frans Verhoeven heeft de twaalfde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Nederlandse motorcoureur was in de proef tussen Fiambala en Copiapo 1.38 minuten sneller dan Ruben Faria. Cyril Despres blijft de leiding in het klassement houden.

De zege voor Verhoeven kwam vandaag in het tweede deel van de etappe tot stand. De motorfiets van de Nederlander kampte met een probleem aan de tijdwaarneming, waardoor zijn positie lang onduidelijk was. De Yamaha-coureur bleek er echter net als in de afgelopen dagen weer goed bij te zitten, waardoor hij vandaag alle toppers voor kon blijven. Henk Knuiman pakte de 24e plaats op ruim negentien minuten achter zijn landgenoot.

In het klassement heeft Despres een voorsprong van 5.39 minuten op Faria die vandaag zijn achterstand ruim gehalveerd heeft. Francisco Lopez staat derde op ruim dertien minuten achterstand. Verhoeven bezet inmiddels de achtste plaats op 1.05 uur van Despres. Knuiman staat op 2.53 uur achterstand achttiende.

Bij de quads was de dagzege voor Sebastian Husseini. Hij bleef klassementsleider Marcos Patronelli 1.08 minuten voor. Kees Koolen werd vijftiende met ruim 45 minuten achterstand. In het klassement heeft Patronelli bijna twee uur voorsprong op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat zestiende op ruim tien uur achterstand.