Asscher houdt vervolg op 'Polentop'

Redactie

Gemeenten, het rijk en werkgeversorganisaties houden later dit jaar een vervolg op de 'Polentop' uit 2011. Aanleiding is de vrije toegang die Roemenen en Bulgaren na dit jaar tot Nederland krijgen. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag gezegd.

Op de top moeten de problemen worden besproken rondom arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europa, en dan met name uit Roemenië en Bulgarije. In 2011 werd een vergelijkbare top gehouden, die hoofdzakelijk in het teken stond van problemen rondom Poolse arbeiders in Nederland.

Mensen uit Roemenië en Bulgarije mogen na komend jaar zonder werkvergunning in Nederland aan de slag. Asscher zei tijdens een debat in de Tweede Kamer geen mogelijkheid te hebben om arbeidskrachten uit de beide landen langer te weren. Langer uitstel staat de Europese Unie niet toe. Roemenië en Bulgarije zijn EU-lid sinds 2007.

Asscher zei niet te weten hoeveel Roemenen en Bulgaren hij moet verwachten. Wel vreest hij dat het er meer zullen zijn dan Nederland aankan. Ook vreest hij voor uitbuiting. Later dit jaar komt hij met plannen om de instroom van Roemenen en Bulgaren in goede banen te leiden. Wanneer het vervolg op de 'Polentop' plaatsvindt, is nog niet bekend.