'The Impossible was loodzware productie'

Het maken van het drama The Impossible was loodzwaar. "Het resultaat was prachtig, maar we hebben ons tijdens de productie meermalen afgevraagd wat we godsnaam aan het doen waren", zegt regisseur Juan Antonio Bayona tegen Novum Nieuws.

De film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, gaat over een Britse familie die tijdens een vakantie in Thailand wordt verrast door de tsunami die in 2004 grote delen van de Thaise kust in puin legde. De familieleden, met Ewan McGregor en Naomi Watts in de ouderrollen, worden kilometers van elkaar verwijderd en moeten elkaar daarna zien te vinden.

"We hebben op de meest afgelegen locaties geschoten", legt de 36-jarige Bayona uit. "Dat betekende wekenlang zwaar materieel door de tropische bergen sjouwen. Iedereen was ver van huis. Bijna niemand van de locale bevolking sprak Engels, zelfs een deel van de crew niet, dus het was een amalgaam van verschillende talen." De Spaanse regisseur geeft toe zelf ook niet altijd goed uit de voeten te kunnen met Engels.

"Daarnaast werkten we natuurlijk met kinderen", zegt Bayona, die in 2008 de thriller El Orfanato regisseerde. "Dat is al een uitdaging op zich, maar bij een zware productie als deze wordt hun verantwoordelijkheidsgevoel extra op de proef gesteld. Ik heb ze behandeld alsof ze op school zaten. Als ze zich niet gedroegen, sprak ik ze er op een schoolse manier op aan."

De keuze om met echt water te werken was een bewuste, maar die maakte de productie allerminst gemakkelijker. "Water uit een computer ziet er altijd nep uit", zegt Bayona. Voor het filmen van de overstromingsscènes lieten de makers een gigantische vlakte onderlopen, een monsterproject met tientallen miljoenen liters water.

"Daardoor ziet het er allemaal zeer realistisch uit, maar het was ook een stuk gevaarlijker. Bijna alle acteurs, inclusief de sterren, hebben daar wel verwondingen opgelopen." Naomi Watts is bijna verdronken tijdens een onderwaterscène.

"En uiteindelijk is het een zeer emotioneel verhaal. Een moeder die een kind redt: veel indringender kan het niet worden", vertelt Bayona. "Daarbij komt nog dat de familie waarop het verhaal is gebaseerd nog leeft. Dat maakt het een enorme eer om deze film te mogen maken, maar het legt ook extra druk op mij als filmmaker."

The Impossible draait vanaf vanavond in de bioscoop.