Den Haag wil ruimte op spoor voor intercity Brussel

Redactie

Den Haag heeft alvast ruimte op het spoor gereserveerd voor een alternatieve intercityverbinding naar Brussel. De gemeente heeft daarover contact gehad met spoorbeheerder ProRail, zegt een woordvoerder woensdag. Het spoor is vanaf 8 december, de datum waarop dit jaar de nieuwe dienstregeling wordt ingevoerd, gereserveerd.

De hofstad onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe rechtstreekse treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. Door de opheffing van de oude Beneluxtrein en de invoering van de Fyra, die niet in Den Haag stopt, zouden sinds vorige maand vooral dagelijkse pendelaars gedupeerd zijn. Zij moeten nu vaker overstappen en zijn duurder uit.

Den Haag heeft nu een bv opgericht die de verbinding mogelijk moet maken. De gemeente is nog op zoek naar een vervoerder. Zes tot zeven bedrijven zijn uitgenodigd voor een gesprek. De bv zou moeten worden overgenomen door het spoorbedrijf dat de verbinding gaat verzorgen.

De trein zou na Den Haag moeten stoppen in Delft, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen en Mechelen. Ook is een goede overstap op de treinen van en naar Leiden en Zoetermeer een voorwaarde.

Den Haag verwacht eind maart meer duidelijkheid te hebben over de mogelijke komst van een alternatieve lijn.


Den Haag wil ruimte op spoor voor intercity Brussel (Foto: Novum)