Aantal orgaantransplantaties weer toegenomen

Redactie

Het aantal orgaantransplantaties is vorig jaar met negen procent toegenomen. Er werden 737 transplantaties met organen van overleden donoren naar patiënten uitgevoerd en 488 met organen van levende donoren, samen goed voor 1225 transplantaties. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

De afgelopen jaren nam het aantal orgaantransplantaties steeds toe. In 2011 was sprake van een stijging van vijf procent. Ondanks de stijging van het aantal transplantaties is de wachtlijst voor een donororgaan nauwelijks geslonken. Op 1 januari stonden 1286 mensen op de wachtlijst, 25 minder dan begin vorig jaar.

De wachtlijst voor nier- en longtransplantaties nam af. Wel staan er meer mensen op de wachtlijst voor een lever- of harttransplantatie. Ruim zevenhonderd mensen wachten op een hoornvliestransplantatie. Deze wachtlijst is geslonken met twaalf procent, ondanks de afname van de weefseldonoren. Dit komt onder meer doordat een hoger percentage van de afgestane hoornvliezen goed genoeg bleek voor transplantatie.