Veel vragen over benoeming Dijsselbloem

Redactie

De Tweede Kamer heeft veel vragen over de verwachte benoeming van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) tot voorzitter van de eurogroep. Dat bleek donderdag tijdens een debat met Dijsselbloem over de komende vergadering van het overlegorgaan van de eurolanden.

De Kamer vreest dat hij het Nederlands belang niet meer goed kan vertolken en dat hij het te druk krijgt voor zijn werk als minister. "Het Nederlandse belang en de Nederlandse inbreng mogen er niet onder lijden", stelde VVD-Kamerlid Mark Harbers. De VVD wil dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) namens Nederland de vergaderingen bijwoont. Dijsselbloem kan zich dan puur richten op het voorzitterschap.

SP en PVV zijn tegen de benoeming van Dijsselbloem. SP-Kamerlid Arnold Merkies vroeg zich hardop af of Dijsselbloem straks nog in staat is de poot stijf te houden als het gaat om Nederlandse eisen zoals het verlagen van de Nederlandse bijdrage aan de EU. Ook wilde hij weten hoe Dijsselbloem zijn nieuwe functie denkt te gaan combineren met het ministerschap.

Volgens PVV-Kamerlid Tony van Dijck moet Dijsselbloem opstappen als hij wordt gekozen. "Een minister kan geen twee petten dragen." Volgens Van Dijck hopen de overige eurolanden dat Nederland minder kritisch wordt als het de voorzitter mag leveren.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemde het 'echt fantastisch' als Dijsselbloem de functie krijgt. Wel heeft ook Pechtold zorgen. Hij herhaalde zijn pleidooi om een tweede staatssecretaris van Financiën aan te stellen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer hield zich in antwoord op vragen van andere partijen op de vlakte over wat er moet gebeuren als Dijsselbloem de functie inderdaad krijgt. De PvdA heeft drie criteria, zei Nijboer: de eurocrisis moet worden opgelost, het Nederlands belang moet worden gediend en de Tweede Kamer moet op elk moment in debat kunnen met de minister van Financiën of een andere vertegenwoordiger van het kabinet. "Hoe dat moet worden geregeld, is in eerste instantie aan het kabinet."