FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 juni 2010

Paardenmassagraf ontdekt in Borgharen

Archeologen hebben in Borgharen een massagraf blootgelegd met de resten van 35 tot vijftig paarden. Het is voor de eerste keer dat in West-Europa een graf met zo'n groot aantal paarden is gevonden. Dat heeft het Consortium Grensmaas, dat zich bezighoudt met rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en grindwinning, dinsdag bekendgemaakt.

Het publiek kan donderdag een kijkje komen nemen. Van 18.00 tot 19.30 uur geven archeologen dan korte rondleidingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het graf dateert uit de zestiende of zeventiende eeuw. De dieren zijn mogelijk gedood tijdens gevechten in de Tachtigjarige Oorlog, die in 1648 eindigde, of bij de Franse belegering van Maastricht in 1673 door de Franse koning Lodewijk XIV.

De paarden lagen gestapeld in een greppel, vertelt archeologe Angela Simons. "We hebben nagenoeg volledige skeletten blootgelegd." Er zijn ook hoefijzers gevonden, maar geen paardentuig. Simons sluit niet uit dat een verband kan worden gelegd met de vondst van resten van Franse soldaten, die enkele jaren geleden bij de Maasoever in Borgharen werden gevonden, niet ver van het paardengraf.

Het graf werd enkele weken geleden ontdekt tijdens archeologisch onderzoek. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort is hier nauw bij betrokken.

Punten Ronde 9 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend was het tijd voor de Grand Prix van Europa. Polesitter Sebastian Vettel kwam als eerste onder de finishvlag door op het stratencircuit van Valencia, Spanje. Tijd voor de punten van de negende ronde van de FOK! Formule 1-manager.

Deze race werden door de FIA veel tijdstraffen achteraf uitgedeeld vanwege overtredingen tijdens de safetycarsituatie die ontstaan was na een crash van Mark Webber, die zijn auto liftte op Heikki Kovalainen bij een inhaalpoging. Dat betekent dat ook in de Formule 1-manager flink wat  strafpunten te vergeven zijn. De twee slachtoffers van de crash krijgen uiteraard geen strafpunten.

De strafpunten die deze race zijn uitgedeeld:

Lewis Hamilton - McLaren, drivethroughpenalty: -15
Jenson Button - McLaren, 5 strafseconden achteraf: -15
Rubens Barrichello - Williams, 5 strafseconden achteraf: -15
Nico Hülkenberg - Williams, 5 strafseconden achteraf: -15
Pedro de la Rosa - BMW Sauber, 5 strafseconden achteraf: -15
Robert Kubica - Renault, 5 strafseconden achteraf: -15
Vitaly Petrov - Renault, 5 strafseconden achteraf: -15
Sébastien Buemi - STR, 5 strafseconden achteraf: -15
Adrian Sutil - FI, 5 strafseconden achteraf: -15
Vitantonio Liuzzi - FI, 5 strafseconden achteraf: -15
Timo Glock - Virgin, 20 strafseconden achteraf: -15

Willams-motor, uitlaat Hülkenberg: -15

Het was eerder technisch niet mogelijk om exact het aantal punten van alle deelnemers te bepalen, maar dankzij een van de developers die werkt aan de managerprogrammeercode, heb ik toch iedereen mee kunnen nemen in de berekening. Plus dat de usernamen nu achter de teamnamen in één oogopslag bekend zijn. Heel veel dank aan zoem! We hopen snel deze leuke feature aan de deelnemers aan te bieden. Jammer genoeg is er nog niet te zeggen wanneer precies.

De negende ronde is het best gescoord door de teams PowTeam, Skibabowababadoewa en soest, ze haalden alle drie 255 punten. Teams mika3, Stoners en wimderon delen de vierde plaats met 247 punten deze ronde.

In het Algemeen Klassement heeft team shannara de koppositie weer overgenomen van team PP-Vogels. Met 1908 punten staat paxshannara 54 punten los van PP-vogels. Team Jasper Racing scoorde tot nu toe 1814 punten, en met 1809 punten staat JGP op een voorlopige vierde plek. De top vijf wordt volgemaakt door team Puk, met 1801 punten.

Punten Ronde 9

Pos. Teamnaam Usernaam Totaal Ronde 9
1 PowTeam Powdor 1724 255
= Skibabowababadoewa Rpol 1548 255
= soest RMC-soest 1495 255
4 mika3 smeekr01 1529 247
= Stoners Roel0f 1495 247
= wimderon wimderon 1455 247
7 Artens phizzie 1782 244
8 K.Bouter F1 K.Bouter 1465 240
9 Mad Bull Mad-Bull 1489 239
10 BA Racing BrakkeAap 1689 236
= LaabNav GP dyonvbaal 1498 236
= Watwordtut Silly_S 1465 236
= Assenracing Scuba_81 1424 236
= HassieB HassieB 1338 236


Algemeen Klassement

Pos. Teamnaam Usernaam Ronde 9 Totaal
1 shannara paxshannara 191 1908
2 PP-Vogels PP-vogels 109 1854
3 Jasper Racing jasper_kock 220 1814
4 JGP _Plukkie_ 172 1809
5 Puk Fritsert 220 1801
6 Artens phizzie 244 1782
= De Floppers franklop 212 1782
8 GeersSquadron gerardvr 220 1780
9 chemistoneF1 chemistone 205 1778
10 Team Manana BitetheBullet 156 1764
= DTC AJDTC 167 1764


Bij de subleagues is de voorsprong van 57 punten voor subleague ADP F1 weer iets ingelopen: met 1491 punten is de voorsprong nu 25 punten op subleague Vana Racing League, die nog op de tweede plaats staat met 1466 punten. Grand Prix du Achmea kruipt omhoog van de vijfde naar de derde plaats met 1434 punten. Subleague PTA doet dat van plek zes naar vier en heeft nu 1422 punten. Beste stijger in de top tien is subleague SpaMetBier, die van de negende naar de vijfde plek opklimt. De deelnemers daarvan hebben nu 1412 punten gemiddeld bij elkaar gesprokkeld.

Algemeen Klassement Subleagues

Pos. Subleague Totaal
1 ADP F1 1491
2 Vana Racing League 1466
3 Grand Prix du Achmea 1434
4 PTA 1422
5 SpaMetBier 1412
6 Alientrick 1409
= F1 Predictions 1409
8 FastLaps 1406
9 Gas Hoare F1 1403
10 ! AIM ON TOP ! 1400


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Over anderhalve week, op zondag 11 juli, wordt de Grand Prix van Groot-Brittannië gereden op het circuit van Silverstone. De volgende ronde sluit op vrijdag 9 juli 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Kijk gauw verder bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOK!managers, via mail sport[at]fok.nl of via een bericht in het speciale F1-manager 2010-topic in het Autosport- en motorsport-forum!

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2010 van FOK!


Krasic wil niet meer spelen voor CSKA

Milos Krasic wil niet meer spelen voor zijn huidige club CSKA Moskou. De Serviër heeft een vertrek geëist bij zijn Russische club. Voor het WK stond de middenvelder al in de belangstelling van tal van clubs. Door het WK zijn er een aantal clubs bijgekomen, maar Krasic wil alleen voor Juventus spelen. "Ieder ander aanbod zal ik weigeren."

Krasic heeft zelf al een overeenkomst gesloten met De Oude Dame. De besprekingen tussen Juventus en CSKA liepen voorspoedig, alleen blijkt nu de transfersom een groot struikelblok. De Russiche club wil een bedrag van zestien miljoen euro vangen voor Krasic. Juventus wil dit niet betalen. De onderhandelingen zijn nog steeds gaande.

Krasic heeft nog een contract tot medio 2011. "Ik wil alleen naar Juventus. Ieder ander bod zal ik weigeren. Als de clubs er niet uitkomen, blijf ik en vertrek ik gratis wanneer mijn contract ten einde is."

Vrouw aangehouden na harentrekkerij in vliegtuig

Een 29-jarige vrouw uit Amsterdam is maandagavond op Schiphol aangehouden omdat ze aan boord van een vliegtuig een 58-jarige vrouw hard aan haar haren had getrokken. De gezagvoerder zag zich vanwege de commotie in het vliegtuig genoodzaakt de landing af te breken en een extra ronde te vliegen.

De verdachte zou plukken haar uit het kapsel van het slachtoffer, dat schuin voor haar zat, hebben getrokken. Medepassagiers en bemanningsleden moesten er aan te pas komen om de kemphanen uit elkaar te halen.

Na de landing hielden marechaussees de Amsterdamse aan. De aanleiding voor het incident tijdens de vlucht vanuit Malaga wordt nog onderzocht.

Heineken begrijpt uitspraken rond dood Kooistra

Algemeen directeur van Heineken Nederland Philip de Ridder 'begrijpt' dat er 'vergaande uitspraken' worden gedaan rondom de dood van horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Hij wijt de uitspraken aan 'emoties', schrijft hij dinsdag in een persoonlijke verklaring.

Het lichaam van Kooistra werd maandagavond gevonden in zijn woning in het Gelderse Ubbergen. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Dinsdag wordt sectie verricht op het lichaam van de 59-jarige Kooistra.

Volgens de met Kooistra bevriende advocaat Oscar Hammerstein is waarschijnlijk sprake van zelfmoord. Hammerstein zei dinsdag dat Heineken schuldig is aan de dood van Kooistra.

De horecamagnaat had een flinke betalingsachterstand bij de bierbrouwer. De Ridder zegt dat de financiële problemen afgelopen najaar ontstonden, vermoedelijk mede vanwege de economische crisis die de horeca hard heeft getroffen. De achterstanden liepen op tot bijna twintig miljoen euro, zegt de directeur. Heineken is vervolgens gestart met juridische procedures.

Volgens Hammerstein had Heineken Kooistra vorige week een voorstel gedaan, waardoor hij al zijn bezittingen zou kwijtraken. "Dat was een zodanig voorstel van de Heineken-directie, dat hij naar mijn inschatting geen uitweg meer heeft gezien. Ik durf te zeggen, Heineken heeft hem vermoord."

De Ridder stelt dat zijn bedrijf lange tijd alles in het werk heeft gesteld om gezamenlijk tot een oplossing gekomen. "Echter, zijn in gebreke blijven heeft als laatste uitweg geleid tot een aantal rechtszaken, die ons allemaal lieten zien dat we in ons recht staan." Hij had op korte termijn twee miljoen euro moeten overmaken.

De Ridder laat in zijn verklaring verder weten 'met ontsteltenis' kennis te hebben genomen van de dood van Kooistra. "Dit is een dramatische gebeurtenis en we willen alle familieleden en vrienden oprecht ons medeleven betuigen. Op dit moment rest ons niets anders dan de nabestaanden sterkte te wensen in het verwerken van dit onverwachte verlies."

Kooistra was volgens De Ridder sinds ruim 25 jaar een zakelijke relatie van Heineken Nederland. De rechtbank in Amsterdam bepaalde dinsdag dat acht cafés van een vennootschap van Kooistra moeten worden ontruimd. De dood van de horecamagnaat brengt geen verandering in de uitkomst van de zaak, aldus de rechtbank.

De cafés werden gehuurd van Heineken. Voor de kroegen bestaat een betalingsachterstand van bijna een half miljoen euro. Wordt de huurachterstand binnen veertien dagen alsnog betaald, dan kan de ontruiming worden voorkomen. Het gaat om vier cafés in Amsterdam, twee in Eindhoven en twee in Nijmegen.

'Turkse rechter laat Saban B. vrij'

De uit Nederland gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. mag woensdag de gevangenis in Turkije verlaten tegen betaling van een borgsom van zestienduizend euro. Dat meldt misdaadverslaggever John van den Heuvel dinsdag. Een woordvoerder van het Nederlandse landelijk parket kan de vrijlating van B. niet bevestigen.

B. verscheen dinsdag in Turkije voor een rechter, die moest beslissen of de in Nederland veroordeelde man langer vast moest blijven zitten. B. moet zijn paspoort wel inleveren in ruil voor zijn vrijheid. Ook moet hij zich elke twee weken melden bij de politie.

In Turkije wordt B. verdacht van afpersing en witwaspraktijken. Hij werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden. In de bekende badplaats runde hij na zijn vlucht uit Nederland een discotheek.

De Turks-Duitse 39-jarige vrouwenhandelaar nam in september tijdens een onbegeleid verlof de benen. Hij was in 2008 veroordeeld tot 7,5 jaar cel voor uitbuiting van tientallen vrouwen. Vanwege zijn Turkse paspoort kan Turkije hem niet uitleveren aan Nederland.

Uitslagen oefenduels 29 juni

Hoewel het WK nog bezig is zijn verschillende profclubs de voorbereiding alweer begonnen. Ook oefenwedstrijden horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslagen
Quick Boys '31  VVV-Venlo
Ahahaoui (2x), Ofrany, Paauwe, Boymans (2x), De Regt, Kruijsen, Dadda
0-9
RKVV Brabantia PSV
Toivonen (3), Labyad, Nijland, Ritzmaier, Koevermans, Reis, Dzsudzsák
0-9

Hockeysters winnen van China

De Nederlandse hockeysters hebben de eerste wedstrijd om de Rabo Trophy gewonnen. In Alkmaar won de ploeg van bondscoach Herman Kruis met 3-2 van China. Maartje Paumen was met twee benutte strafcorners belangrijk aan Nederlandse zijde.

De Nederlandse verdedigster scoorde al in de eerste minuut, maar door doelpunten van Zhao en Zhang keek Oranje toch tegen een 2-1 achterstand aan. Maartje Goderie en Paumen bezorgden Nederland in de tweede helft uiteindelijk de zege.

In het voorbereidingstoernooi op de Champions Trophy half juli in Nottingham gaat Nederland nu samen met Argentinië aan de leiding. Zij versloegen eerder vandaag Nieuw-Zeeland met 2-1.

Vampier veroorzaakt auto-ongeluk

De gekte rond het derde deel van de tienervampiersaga 'Twilight' reikt kennelijk naar vreemde hoogten. Een vrouw uit de Amerikaanse staat Colorado belandde zondagavond met haar auto in de sloot. De vrouw beweert nu dat een heuse vampier het ongeluk heeft veroorzaakt.

Volgens de politie reed de vrouw rond elf uur 's avonds op een zandpad in de buurt van Fruita. Ineens doemde er een vampier voor haar auto op, aldus het slachtoffer. Ze schrok hier zo van, dat ze de auto in zijn achteruit zette en de auto in de sloot belandde.

De vrouw had overigens geen schrammetje. Haar man was snel ter plaatse om haar mee naar huis te nemen. Hoewel de politie na een zoekactie geen sporen van een vampier heeft aangetroffen, gaan ze er niet vanuit dat de vrouw onder invloed van alcohol of drugs was.

Ongelukje
Screendump van een nieuwsreportage over het ongeluk. Het hele filmpje is hier te zien

Wimbledon Vandaag

Wimbledon zit alweer in de tweede week. Moesten we eerder nog met tabellen werken om alles zo overzichtelijk mogelijk te houden. Vanaf vandaag kunnen we volstaan met een korte samenvatting van de gespeelde wedstrijden.

De eerste wedstrijd op het centercourt was vanmiddag de partij tussen de als 21ste geplaatste Vera Zvonereva en de uit België afkomstige Kim Clijsters. Clijsters versloeg gisteren nog haar landgenote Justine Henin in drie sets. Haar tegenstandster stuurde Jelena Jankovic met een blessure naar huis. Zvonareva was in drie sets de sterkste. Ging de eerste set nog met 6-3 naar de Belgische, de overige twee sets gingen met 6-4 en 6-2 naar Zvonareva.

De als eerste geplaatste Serena Wiliams wist zich vrij eenvoudig te plaatsen voor de halve finale van het grandslamtoernooi. De Amerikaanse was met 7-5 en 6-3 te sterk voor de als negende geplaatste Chinese Na Li. De andere Williams kon verrassend genoeg haar koffers pakken. De als tweede geplaatste Venus werd met 6-2 en 6-3 door de verrassend sterke Tsvetana Pironkova uit Bulgarije naar huis gestuurd. Ook Petra Kvitova wist zich te plaatsen voor de halve finale. Zij won moeizaam in drie sets van Kaia Kanepi uit Estland 4-6, 7-6 (8) en 8-6

Morgen staan in Londen de kwartfinales bij de heren op het programma. De als eerste geplaatste Roger Federer moet het in de eerste partij opnemen tegen de als twaalfde geplaatste Tomas Berdych uit Tsjechië. Jo-Wilfried Tsonga (10) moet het op het centercourt opnemen tegen publiekslieveling Andy Murray (4). Novak Djokovic (3) moet het gaan opnemen tegen de verrassing van het mannentoernooi Yen-Hsun Lu. De als zesde geplaatste Robin Söderling moet het opnemen tegen de als tweede geplaaste Spanjaard Rafael Nadal.

Nick ziet vaderschap als groot avontuur

Nick Schilder beschrijft de zwangerschap van zijn vriendin en zijn aanstaand vaderschap als een groot avontuur. "Ik verheug me er echt heel erg op. Het is voor mij een compleet nieuw iets", vertelt de 26-jarige zanger aan Novum Nieuws.

Vriendin Kirsten Hofstee is eind januari uitgerekend. "Feest in huize Schilder! Als alles goed gaat, word ik eind januari papa", twitterde Nick vorige week. Hij nam bijna letterlijk de tweet over van zijn goede vriend Jan Smit, die naar verwachting eind november vader wordt.

Simon krijgt regelmatig de vraag voorgeschoteld wanneer hij aan kinderen begint nu Nick en Jan een kind verwachten. Nick & Simon doen vrolijk mee met de speculaties en wijzen elkaar grappend aan als wordt gevraagd wie van de twee vader wordt. "Het lijkt me heel erg leuk hoor", zei Simon.

Nick & Simon werken momenteel aan een nieuwe plaat. Het vierde album moet in oktober in de winkel liggen. De Volendammers zijn nog druk met de opnames en willen niets verklappen over de inhoud van de plaat.

Nick ziet vaderschap als groot avontuur
Nick (rechts) ziet vaderschap als groot avontuur (Foto: Novum)

[WK pool] Tussenstand na dag 19

Vandaag werden de laatste wedstrijden in de 1/8e finales van de knock-outfase van het WK voetbal gespeeld, dus het is weer hoog tijd voor de tussenstand in de FOK! WK 2010 Pool. Hieronder vind je de top vijf van deelnemers en subleagues.

Droid gaat nog steeds aan de leiding en heeft 1550 punten verzameld. Hij heeft Ki08 vlak achter zich, want deze staat met 1540 punten tweede. RemyRR staat nog steeds derde en heeft nu 1505 punten. TLC is gestegen naar de vierde plaats met 1455 punten. nogeenoudebekende zakte een plekje en staat nu vijfde met 1425 punten.

Bij de subleagues gaat ~~Rush Addict~~ aan de leiding met 913 punten. WKSC is gestegen naar de tweede plaats met 901 punten. De FOK!sportcrew staat derde met 896 punten. FOK!crew staat nog steeds vierde met 882 punten. Nieuw in de top 5 is 3FM dankzij de 872 verzamelde punten heeft.

Wil je het algemeen klassement nog eens rustig nalezen? Klik dan hier (subleagues)

Hoge golven jagen olievegers naar de wal

Hoge golven en aanwakkerende wind veroorzaakt door de tropische storm Alex hebben dinsdag olie-opvegende schepen in de Golf van Mexico naar de wal gejaagd. Alle opruimwerkzaamheden voor de kust van Louisiana, Florida, Alabama en Mississippi zijn opgeschort totdat het weer beter wordt.

'Alex' blijft naar verwachting op ruime afstand van het olielek, maar de uitlopers van de zich ontwikkelende orkaan veroorzaken in het rampgebied harde windvlagen en metershoge golven.

De enige schepen die nog op zee zijn helpen bij het opvangen of verbranden van olie en gas, of bij het boren van een nieuw gat dat de druk op de oliespuiter moet verminderen.

Hoge golven jagen olievegers naar de wal
Storm Alex veroorzaakt hoge golven (Foto: Novum)

Jong-A-Pin ruikt zijn kans onder Jans

Calvin Jong-A-Pin hoopt bij sc Heerenveen onder de nieuwe trainer Ron Jans zijn kans te grijpen om derhalve een plek in de selectie af te dwingen.

Jong-A-Pin werd vorig seizoen uitgeleend aan Vitesse. Dit seizoen hoop hij het shirt van Heerenveen te dragen. "Een nieuwe trainer, een nieuw seizoen en ook nieuwe kansen", zegt de verdediger op de clubwebsite. "Ron Jans zei dat ook tegen mij en dat denk ik zelf ook. Hij kent mij niet, dus ik kan gewoon laten zien wat ik kan."

Vitesse had Jong-A-Pin graag definitief overgenomen, maar had daar de financiële middelen niet voor. Omdat Heerenveen afscheid heeft genomen van Goran Popov is er een kans voor de speler op de linksbackpositie. "Maar het kan ook zo zijn dat Heerenveen een nieuwe linksback aantrekt. Dus de concurrentie blijft."

Jong-A-Pin blikt tevreden terug op zijn seizoen bij Vitesse. "Ik heb zo'n dertig wedstrijden gespeeld. Dat is voor mij veel, aangezien ik veel blessures had in het verleden. Ook heb ik geleerd om met de druk van degradatie om te gaan."

Alle Tour-deelnemers bekend

Alle 198 deelnemers aan de Tour de France zijn bekend. De 22 deelnemende ploegen hebben hun selectie bekend gemaakt en dus is de deelnemerslijst compleet. FOK!sport heeft hieronder een overzicht van alle ploegen met hun renners, die zaterdag zullen starten in de proloog in Rotterdam

Ag2r-La Mondiale

Renner Land
Christophe Riblon Frankrijk
Maxime Bouet Frankrijk
David Le Lay Frankrijk
John Gadret Frankrijk
Lloyd Mondory Frankrijk
Dimitri Champion Frankrijk
Nicolas Roche Ierland
Rinaldo Nocentini Italië
Martin Elminger Zwitersland


Astana

Renner Land
Alberto Contador Spanje
Alexandre Vinokourov Kazachstan
David de la Fuente Spanje
Paolo Tiralongo Italië
Maxim Iglinskiy Kazachstan
Jesus Hernandez Spanje
Daniel Navarro Spanje
Benjamin Noval Spanje
Andriy Grivko Oekranië


BMC Racing Team

Renner Land
Cadel Evans Australië
George Hincapie Amerika
Alessandro Ballan Italië
Brent Bookwalter Amerika
Marcus Burghardt Duitsland
Mathias Frank Zwitserland
Karsten Kroon Nederland
Steve Morabito Zwitserland
Mauro Santambrogio Italië


Bbox Bouygues Telecom

Renner Land
Thomas Voeckler Frankrijk
Pierrick Fédrigo Frankrijk
Pierre Rolland Frankrijk
Cyril Gautier Frankrijk
Nicolas Vogondy Frankrijk
Matthieu Sprick Frankrijk
Anthony Charteau Frankrijk
Sébastien Turgot Frankrijk
Yukiya Arashiro Japan


Caisse d’Epargne

Renner Land
Imanol Erviti Spanje
Ivan Gutierrez Spanje
Vasil Kirienka Wit-Rusland
Christophe Moreau Frankrijk
Mathieu Perget Frankrijk
Ruben Plaza Spanje
Jose Joaquin Rojas Spanje
Luis Leon Sanchez Spanje
Rui Costa Portugal


Cervélo Test Team

Renner Land
Carlos Sastre Spanje
Xavier Florencio Spanje
Volodimir Gustov Oekrainë
Daniel Lloyd Groot-Brittanië
Jeremy Hunt Groot-Brittanië
Thor Hushovd Noorwegen
Andreas Klier Duitsland
Ignatas Konovalovas Letland
Brett Lancaster Groot-Brittanië


Cofidis

Renner Land
Stéphane Augé Frankrijk
Samuel Dumoulin Frankrijk
Julien El Fares Frankrijk
Christophe Kern Frankrijk
Sébastien Minard Frankrijk
Amaël Moinard Frankrijk
Damien Monier Frankrijk
Rémi Pauriol Frankrijk
Rein Taaramae Estland


Euskaltel-Euskadi

Renner Land
Samuel Sanchez Spanje
Egoi Martínez Spanje
Gorka Verdugo Spanje
Amets Txurruka Spanje
Juanjo Oroz Spanje
Rubén Pérez Spanje
Alan Pérez Spanje
Iñaki Isasi Spanje
Iban Velasco Spanje


Francaise des Jeux

Renner Land
Sandy Casar Frankrijk
Christophe Le Mével Frankrijk
Rémi Di Grégorio Frankrijk
Anthony Geslin Frankrijk
Matthieu Ladagnous Frankrijk
Anothony Roux Frankrijk
Jérémy Roy Frankrijk
Benoît Vaugrenard Frankrijk
Wesley Sulzberger Australië


Footon-Servetto

Renner Land
Fabio Felline Italië
Giampaolo Cheula Italië
Alberto Benítez Spanje
Arkaitz Durán Spanje
Iban Mayoz Spanje
Rafael Valls Spanje
Eros Capecchi Italië
Manuel Cardoso Spanje
Markus Eibegger Oostenrijk


Garmin

Renner Land
Tyler Farrar Amerika
Christian Vande Velde Amerika
David Zabriskie Amerika
Julian Dean Nieuw-Zeeland
Ryder Hesjedal Canada
Robert Hunter Zuid-Afrika
Martijn Maaskant Nederland
David Millar Groot-Brittanië
Johan Vansummeren België


Katusha

Renner Land
Pavel Brutt Rusland
Sergei Ivanov Rusland
Vladimir Karpets Rusland
Alexandr Kolobnev Rusland
Eduard Vorganov Rusland
Joaquim Rodriguez Spanje
Robbie McEwen Australië
Stijn Vandenbergh België
Alexandro Pliuschin Rusland


Lampre

Renner Land
Alessandro Petacchi Italië
Damiano Cunego Italië
Simon Spilak Slovenië
Grega Bole Slovenië
Danilo Hondo Duitsland
Mirko Lorenzetto Italië
Francesco Gavazzi Italië
Mauro Da Dalto Italië
Adriano Malori Italië


Liquigas

Renner Land
Ivan Basso Italië
Roman Kreuziger Tsjechië
Sylvester Szmyd Polen
Francesco Bellotti Italië
Kristjan Koren Slovenië
Aleksander Kuchynski Wit-Rusland
Daniel Oss Italië
Manuel Quinziato Italië
Brian Vandborg Denemarken


Omega Pharma-Lotto

Renner Land
Mario Aerts België
Jürgen Roelandts België
Jurgen Van den Broeck België
Francis de Greef België
Mickaël Delage Frankrijk
Sebastian Lang Duitsland
Matthew Lloyd Australië
Daniel Moreno Spanje
Charles Wegelius Groot-Brittanië


Quick Step

Renner Land
Francesco Reda Italië
Carlos Barredo Spanje
Sylvain Chavanel Frankrijk
Dries Devenys België
Kevin Seeldraeyers België
Maarten Wynants België
Kevin de Weert België
Jurgen Van de Walle België
Jérome Pineau Frankrijk


Rabobank

Renner Land
Oscar Freire Spanje
Denis Menchov Rusland
Robert Gesink Nederland
Juan Manuel Garaté Spanje
Lars Boom Nederland
Bram Tankink Nederland
Koos Moerenhout Nederland
Maarten Tjallingii Nederland
Grischa Niermann Duitsland


Team HTC-Columbia

Renner Land
Mark Cavendish Groot-Brittanië
Bernhard Eisel Oostenrijk
Bert Grabsch Duitsland
Adam Hansen Australië
Tony Martin Duitsland
Macime Monfort België
Mark Renschaw Australië
Michael Rogers Australië
Kanstantin Svitsov Wit-Rusland


Milram

Renner Land
Luke Roberts Australië
Fabian Wegmann Duitsland
Roger Kluge Duitsland
Niki Terpstra Nederland
Gerald Ciolek Duitsland
Christian Knees Duitsland
Thomas Rohregger Oostenrijk
Linus Gerdemann Duitsland
Johannes Fröhlinger Duitsland


RadioShack

Renner Land
Lance Armstrong Amerika
Andreas Klöden Duitsland
Levi Leipheimer Amerika
Chris Horner Amerika
Janez Brajkovic Slovenië
Segio Paulinho Portugal
Yaroslav Popovych Oekrainë
Greogory Rast Zwitserland
Dmitriy Muravyev Kazachstan


Saxobank

Renner Land
Andy Schleck Luxemburg
Frank Schleck Luxemburg
Fabian Cancellara Zwitserland
Jens Voigt Duitsland
Stuart O'Grady Australië
Matti Breschel Denemarken
Chris Anker Sorensen Noorwegen
Jakob Fuglsang Denemarken
Nicki Sorensen Noorwegen


Sky

Renner Land
Michael Barry Canada
Steve Cummings Groot-Brittanië
Juan Antonio Flecha Spanje
Simon Gerrans Australië
Edvald Boasson Hagen Noorwegen
Thomas Lövkvist Zweden
Serge Pauwels België
Geraint Thomas Groot-Brittanië
Bradly Wiggins Groot-Brittanië

[1/8-finale] Uitslag Spanje - Portugal

Spanje is het laatste land, dat zich voor de kwartfinale van het WK voetbal heeft gekwalificeerd. De selectie van bondscoach Vicente del Bosque won met 1-0 van Portugal. De enige treffer van het duel werd in de tweede helft door David Villa gemaakt.

De wedstrijd begon voor beide landen prima. Spanje kreeg via Fernando Torres en Villa al een aantal goede kansen. Voor Portugal kwam Hugo Almeida in scoringspositie. In alledrie de gevallen was de doelman echter het eindpunt. De Spanjaarden oogden in de beginfase in elk geval feller dan hun opponent, waardoor Eduardo het meeste werk voor zijn kiezen kreeg. Torres kreeg al snel zijn tweede kans, nadat een corner kort werd genomen. De aanvaller twijfelde geen moment en schoot maar net over het doel van de Portugezen.

Torres bleef ook daarna een goed aanspeelpunt in de Spaanse ploeg, maar wist de verdediging van Portugal nog niet te verschalken. Aan de andere kant was het echter Tiago, die dichtbij een treffer was. De middenvelder schoot hard op doel en bezorgde Iker Casillas even wat spanning. De Spaanse keeper bleef echter koel en wist de bal in tweede instantie over te tikken. Na bijna een half uur spelen kreeg Portugal een vrije trap. Cristiano Ronaldo ging achter de bal staan en bezorgde de Spaanse doelman vervolgens een hoop werk. Het gewilde doelpunt werd echter nog niet gemaakt. Aan de andere kant was het Villa, die de bal op het dak van het doel legde.

Spanje bleef in elk geval in de eerste helft domineren, waar Portugal een afwachtende houding had aangenomen. Toch waren de Portugezen aan het einde van de eerste helft nog dichtbij een treffer. Almeida zag zijn kopbal echter doel missen. In de slotfase van het eerste bedrijf had Simão een vrije doortocht naar Casillas, maar de Spaanse doelman stond goed op te letten en was eerder bij de bal dan de middenvelder.

Spanje begon de tweede helft, zoals het de eerste helft was geëindigd. De ploeg probeerde de defensie van Portugal te passeren, waar de Portugezen op een countermogelijkheid loerden. Toch was het Portugal, dat bijna op voorsprong stond. Almeida zette Gerard Piqué te kijk, waarna de voorzet via Carlos Puyol bijna in het doel belandde. Ook daarna bleef Portugal wat sterker dan de Spaanse ploeg, dat even wat slordiger was. Invaller Fernando Llorente, die voor Torres in de ploeg kwam, kreeg na enkele minuten al een enorme kans op de voorsprong, maar kopte op keeper Eduardo. Vlak daarna was het Villa, die het eens van afstand probeerde, maar ook hij wist het doel niet te vinden.

Na een uur spelen kwam Spanje verdiend op voorsprong door een doelpunt van Villa. Na een fraaie combinatie in de kleine ruimte wist de aanvaller succesvol af te ronden, maar had daar wel twee kansen voor nodig. Het doelpunt leek ervoor te zorgen dat Spanje de regie weer in handen kreeg. Zo had Sergio Ramos de voorsprong voor de Spanjaarden zomaar kunnen verdubbelen, maar de verdediger miste het doel op een haartje.

Een kwartier voor tijd probeerde Villa het eens van afstand, maar stuitte op de vuisten van Eduardo. Even daarvoor kwam Danny goed door via de linkerzijde, maar werd tegengehouden door Puyol. In de slotfase leek Portugal niet aan een slotoffensief te denken, waardoor Spanje de bal in een rustig tempo rond bleef tikken. De Portugezen vertoonden nog wel een paar stuiptrekkingen. Dit was echter niet overtuigend genoeg om de Spanjaarden op de knieën te krijgen. Spanje was nog wel dichtbij een verdubbeling van de voorsprong. Llorente zag zijn kopbal maar net naast gaan.

Portugal beëindigde het duel overigens met tien man, nadat Ricardo Costa van het veld werd gestuurd. De verdediger gebruikte zijn elleboog namelijk, waarna arbiter Baldassi resoluut de rode kaart trok.


Spanje

1 - 0

Portugal

 63' Villa
 
 
 Gele kaart: Xabi Alonso (Spanje), Tiago (Portugal)
Rode kaart: Costa (89) (Portugal)
 
Stadion: Green Point Stadium, Kaapstad
Toeschouwers: 62.955
Arbiter: Baldassi (Arg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Ramos
Piqué
Puyol
Capdevila
Xavi
Busquets
Xabi Alonso (Marchena/90+3)
Iniesta
Torres (Llorente/59)
Villa (Pedro/88)
  Eduardo
Costa
Carvalho
Alves
Coentrão
Tiago
Pepe (Mendes/72)
Meireles
Simão (Liédson/72)
Almeida (Danny/58)
Ronaldo

Moskou: terugkeer naar Koude Oorlog

De handelwijze van de Amerikaanse geheime dienst FBI, die tien mensen heeft gearresteerd op verdenking van jarenlange spionage voor Rusland, vormt een terugkeer naar de tijd van de Koude Oorlog. Dit heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken in een reactie op de arrestaties gezegd.

De Amerikaanse handelwijze is volkomen ongefundeerd en ongepast, zo zei het ministerie. Dat dergelijke beschuldigingen van spionage worden geuit en mensen worden gearresteerd op een moment dat de Amerikaanse president Barack Obama juist een hechtere band met Moskou nastreeft, is extra triest, aldus het ministerie.

In een verklaring zei het ministerie erop te rekenen dat de VS 'een juist begrip toont en rekening houdt met het positieve karakter van de huidige ontwikkelingen in de Russisch-Amerikaanse relaties'. Ook de Russische premier Vladimir Poetin wees hier op tijdens een gesprek met de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en zei erop te rekenen dat de positieve trend in de relatie niet wordt geschaad.

Het ministerie erkende wel dat er onder de verdachten enkele Russische staatsburgers zijn, maar benadrukte dat zij niets deden wat de Amerikaanse belangen zou kunnen schaden. Hoeveel verdachten Russen zijn, maakte het ministerie niet bekend.

Volgens de FBI hebben de tien verdachten zeker tien jaar lang informatie voor Rusland vergaard. Zij deden zich voor als onschuldige burgers, maar probeerden ondertussen in kringen van Amerikaanse beleidsmakers te infiltreren en informatie in te winnen over Amerikaans wapentuig, diplomatieke strategieën en politieke ontwikkelingen, zo luidt de beschuldiging.

Street View kiekt peuter in blote kont

De Britse Claire Rowlands is woedend op Google. De zoekgigant heeft zonder pardon haar driejarig zoontje naakt op internet gezet. Het ventje stond in zijn blootje te kijk op Googles omstreden Street View.

De 25-jarige moeder was verbijsterd toen ze bemerkte dat haar Louis naakt op de foto was gezet in de tuin van zijn oma in het Engelse Walkden. Hoewel Google de kentekenplaat van de auto op oma's oprit wel had geblurd, was het ventje in vol ornaat duidelijk te zien voor de kijkers. In een andere foto was zijn gezicht duidelijk te zien, hetzij enigszins gecamoufleerd door een hek.

"Mijn maag draaide zich om toen ik de naaktfoto van Louis op internet zag staan", beweert de moeder. "Ik ben woedend en vol walging, ze zouden elke foto moeten controleren voor deze online gaat. Juist op warme dagen spelen kinderen vaak naakt in de tuin, ik had nooit verwacht dat juist hij zou worden gefotografeerd en op internet zou belanden."

De vrouw is bang dat pedofielen zich aftrekken op Louis' kontje en beschuldigt Google van het schenden van haar zoons privacy. De internetreus heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en de bewuste afbeelding geblurd. In een reactie laat Google weten dat hun software automatisch kentekens onleesbaar maakt, maar dat het menselijk lichaam niet wordt herkend.

Blokjeskont
Louis heeft nu een blokjeskont

Cel geŽist voor lekken AIVD-informatie

Drie jaar celstraf vindt het Openbaar Ministerie (OM) een passende straf voor het lekken van AIVD-informatie naar dagblad De Telegraaf. De officier van justitie eiste deze straf dinsdag voor de rechtbank in Haarlem tegen een 40-jarige ex-medewerkster van de geheime dienst.

Tegen haar vriend eiste de aanklager twee jaar cel. Volgens justitie hebben de twee gegevens over de Irak-oorlog en over bedreigingen aan het adres van de dalai lama vorig jaar gelekt naar Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf.

Justitie kwam bij de AIVD'ster terecht aan de hand van afgeluisterde telefoongesprekken van Van der Graaf. De journaliste bleek een paar keer contact te hebben gehad met Hans H. Haar telefoon werd getapt toen het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart in de krant verscheen. De AIVD vermoedde toen dat zij beschikte over een conceptrapport van de AIVD over de Irak-oorlog.

Verdachte poging moord Culemborg vrij

Een 22-jarige verdachte van een drievoudige poging tot moord op nieuwjaarsdag in Culemborg is dinsdag op vrije voeten gesteld. De man mag van de rechtbank in Arnhem de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hem in vrijheid afwachten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan met een auto in de Culemborgse wijk Terweijde de voortuin van een woning in te zijn gereden waar een aantal mensen stonden. Het incident vond 1 januari rond 05.00 uur plaats op de Van Diepenbrockstraat. De auto kwam uiteindelijk tegen de gevel van de woning tot stilstand.

De verdediging van de man stelt dat de verdachte in paniek raakte nadat hij werd bekogeld met stenen en daardoor de controle over het stuur kwijtraakte. Het incident was volgens de verdediging daarom een ongeluk. De rechtbank sluit deze lezing niet uit.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de verdachte staat gepland op 14 september. Hij mag zich van de rechtbank tot die tijd niet schuldig maken aan een strafbaar feit en mag zich ook niet vertonen in de Van Diepenbrockstraat.

Willem II heeft financieel weer lucht

Willem II krijgt financieel meer lucht. De Tilburgse gemeenteraad heeft besloten om het tweede deel van het toegezegde bedrag over te maken naar de noodlijdende club.

De gemeenteraad vindt dat Willem II heeft voldaan aan de voorwaarden die waren gesteld voor kwijtschelding van een deel van de stadionhuur van de afgelopen jaren. Hierdoor kan de club uit Tilburg nu een mooi bedrag tegemoet zien.

Vanavond werd er tijdens een extra raadsvergadering gestemd over het reddingsplan. Alleen de SP en de Tilburgse Volkspartij waren tegen het voorstel. Volgens de SP voldoet Willem II nog niet aan de gestelde voorwaarden. Er is namelijk nog geen oplossing gevonden voor de resterende schuld van 2,5 miljoen euro. Partijen die voor stemden waren overigens wel kritisch.

Vanaf nu zal Willem II het alleen moeten doen. De gemeenteraad en sportwethouder Jan Hamming benadrukten nog maar eens dat dit de laatste keer is geweest dat de gemeente Tilburg Willem II heeft geholpen.

Alonso biedt excuses aan voor reactie

Fernando Alonso heeft zijn excuses aangeboden voor zijn hevige reactie richting de FIA over het in de baan komen van de safety car tijdens de Grand Prix van Europa afgelopen weekend. De Spaanse Ferrari-rijder ondervond hier veel nadeel van en noemde de actie het manipuleren van de race.

Lewis Hamilton haalde de safety car in en werd hiervoor later bestraft, maar behield ondanks zijn straf de tweede plaats. Alonso kwam klem te zitten achter de safety car en viel door zijn pitstop terug naar plaats negen. Hierdoor was de Spanjaard in zijn thuisrace gefrustreerd en haalde hij uit naar de FIA.

Twee dagen later lijkt de frustratie weggezakt te zijn. "Nu het stof weer wat is opgetrokken ben ik veel rustiger dan vlak na de race," zei Alonso. "Op dat moment reageerde ik te emotioneel en in die situatie is het makkelijk om een toon aan te slaan waarbij dingen die je roept verkeerd begrepen kunnen worden en verdachtmakingen kunnen voeden, iets waar ik geen intentie voor had."

"Ik weet dat de stewards een lastige taak hebben en de beslissingen die ze moeten maken niet gemakkelijk zijn. Wat ik bedoelde was dat de rijders, zoals wij, die de regels respecteerden er in deze situatie jammer genoeg meer onder leden dan degenen die ze braken, hoewel ze daar straf voor hebben gekregen. Ik wijs niet naar specifieke rijders; het is een algemene zaak en we moeten er met zijn allen in alle rust over praten en zorgen dat deze dingen niet weer kunnen gebeuren."

De FIA hield zich kalm onder de kritiek van Alonso en Ferrari en hun excuses kunnen helpen om een punt achter de kwestie te zetten. Wel zal de Sporting Working Group op Silverstone vervroegd bijeenkomen om de regels rond de safetycarprocedure te bespreken. Alonso hoopt dat er aanpassingen komen zodat de situatie die in Valencia ontstond zich niet nog een keer voor zal gaan doen.

Wielrenner Frei twee jaar geschorst

De Zwitserse wielrenner Thomas Frei is voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. Dat bepaalde het nationaal olympisch comité. Frei werd in maart betrapt op het gebruik van epo. Na zijn bekentenis werd hij direct ontslagen door zijn ploeg BMC, waar ook wereldkampioen Cadel Evans onder contract staat.

Frei (25) moet naast de schorsing ook nog een boete van ruim 1.100 euro betalen.

Doden bij aanslagen in Irak

Bij aanslagen in de hoofdstad Bagdad en elders in Irak zijn dinsdag minstens twaalf doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn vier politiemensen. Zij kwamen om bij een autobomaanslag in Beiji, in het noorden van het land, waarbij voorts een burger de dood vond en zeven burgers gewond raakten.

Op een weg even buiten Beiji kwam een vrachtwagenchauffeur om het leven toen zijn met olie geladen truck door onbekenden onder vuur werd genomen.

In de provincie Diyala werden vier leden van een soennitisch gezin wandelend op straat doodgeschoten in de plaats Khalis, tachtig kilometer ten noorden van Bagdad. Onder de doden was een meisje van 9, zei de politie.

In het sjiitische district Kazimiyah ten noorden van Bagdad vond een generaal van het Iraakse leger de dood toen een onder zijn auto verstopte bom tot ontploffing kwam en in de sjiitische wijk Hurriyah in Bagdad kwam een lid van het bestuur van de regio Bagdad bij een gelijksoortige bomaanslag om het leven.

Inbraakpoging kantoor advocaat Hammerstein

Onbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag geprobeerd in te breken in het kantoor van Oscar Hammerstein, de advocaat van de maandag dood aangetroffen horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Dat meldt Hammerstein dinsdagavond. Een politiewoordvoerder kan de inbraakpoging bevestigen noch ontkennen.

Of de inbraakpoging iets te maken heeft met de dood van Kooistra, is nog onduidelijk. Bij de poging raakte de voordeur van het kantoor van Hammerstein aan de Keizersgracht in Amsterdam beschadigd. Ten tijde van de inbraakpoging was Hammerstein in Ubbergen, bij het huis van Kooistra.

Camerabeelden van de voordeur zouden inmiddels in bezit zijn van de politie. Hammerstein deelt het kantoor overigens met de bekende advocaat Gerard Spong.

Japanse bondscoach Okada stapt op

Takeshi Okada stopt als bondscoach van Japan. Dat zei hij na de uitschakeling van zijn ploeg door Paraguay in de achtste finale van het WK. "Ik denk niet dat er nog veel te doen is voor me", verwoordde Okada zijn vertrek. De 53-jarige oud-voetballer was sinds december 2007 bondscoach.

Onder Okada overleefde Japan pas voor de tweede keer de groepsfase van het WK. De vorige keer was in 2002 toen Japan samen met Zuid-Korea gastheer was van het toernooi. Tegen Paraguay ging het maar net mis. De Zuid-Amerikanen namen de strafschoppen iets beter nadat er na de verlenging nog altijd 0-0 op het scorebord stond.

Grote brand in centrum Haarlem

Op de Botermarkt in het centrum van Haarlem is dinsdagavond rond kwart voor acht een grote brand uitgebroken. Dat heeft een woordvoerster van de politie dinsdag gemeld.

Volgens de politiewoordvoerster is de brand ontstaan in de aanbouw van één van de cafés op de Botermarkt. Het vuur sloeg over naar het dak van het pand en daarna naar de daken van twee andere cafés. In verband met de brand moest de gehele Botermarkt worden ontruimd.

Op het moment dat de brand uitbrak, zaten de terrassen vol met mensen. Volgens de woordvoerster is één persoon met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis gebracht. Het blussen verloopt voorspoedig maar de brand is nog niet meester, aldus de woordvoerster.

Piloot neemt upskirtfoto's tienermeisje

Een Amerikaanse piloot heeft zich vanmorgen zelf aangegeven bij de politie van Philadelphia. Hij heeft toegegeven enkele foto's onder het rokje van een vijftienjarig meisje te hebben gemaakt.

De 55-jarige piloot van US Airways werd donderdagavond op heterdaad betrapt. Een ooggetuige zag hoe Joseph Pereira in een terminal van Philadelphia International Airport zijn gsm onder het rokje van het meisje schoof en enkele foto's maakte. De politie kreeg een bevel om de mobiele telefoon te controleren, en vervolgens de piloot te arresteren.

US Airways heeft Perreira vrijdag direct geschorst. Twee dagen later gaf Perreira zijn functie op als coach van het meisjessoftbalteam van een middelbare school in zijn woonplaats Wexford. Ondanks dat hij al twaalf jaar trainer was, kwamen er nooit klachten over de piloot binnen.

Perreira zal worden aangeklaagd wegens het schenden van privacy en intimidatie. Hij meldde zich vanochtend in gezelschap van zijn advocaat.

'Woensdag meer bekend over dood Kooistra'

De politie verwacht woensdag met meer informatie naar buiten te kunnen komen rond de dood van de 59-jarige horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Woensdag moeten de resultaten van de sectie bekend zijn, meldt de politie dinsdagavond.

Het lichaam van Kooistra werd maandag aangetroffen in zijn woning aan de Rijksstraatweg in het Gelderse Ubbergen. De politie startte daarop een grootschalig opsporingsonderzoek, naar eigen zeggen vanwege de wijze waarop het lichaam van de horecamagnaat werd aangetroffen. "Het onderzoeksteam wil zorgvuldig te werk gaan om gedegen conclusies te kunnen trekken."

Wat er precies is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. Volgens de met Kooistra bevriende advocaat Oscar Hammerstein is waarschijnlijk sprake van zelfmoord. De horecamagnaat had een betalingsachterstand van twintig miljoen euro bij Heineken.

Volgens Hammerstein had Heineken Kooistra vorige week een voorstel gedaan, waardoor hij al zijn bezittingen zou kwijtraken. "Dat was een zodanig voorstel van de Heineken-directie, dat hij naar mijn inschatting geen uitweg meer heeft gezien."

De politie startte na de vondst onder meer een forensisch onderzoek. Dit onderzoek is dinsdag rond 17.00 uur afgerond. De woning van Kooistra is nog niet vrijgegeven, omdat daar nog verkennend onderzoek plaatsvindt. Ook wordt een buurtonderzoek woensdag voortgezet.

Kabinet moet stoppen met bezuinigingen bij politie

Het demissionaire kabinet moet stoppen met bezuinigen bij de politie. De Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een motie van SP-Kamerlid Ronald van Raak om de bezuinigingen oplopend tot 192 miljoen euro per jaar, stop te zetten. Hij vreest dat het korten op het politieapparaat leidt tot minder blauw op straat.

Van Raak noemt het onverantwoord om nu op de politie te bezuinigen. "Meer dan de helft van de politiekorpsen verkeert in financiële problemen. Overal hebben agenten een gebrek aan collega's en kunnen de roosters nauwelijks worden gevuld", aldus de SP'er. "Ik ben blij dat de Tweede Kamer haar verantwoordelijkheid heeft genomen en de regering heeft teruggefloten."

China houdt militaire oefening

China gaat woensdag in de Oost-Chinese Zee van start met een zesdaagse militaire oefening. Het Volksbevrijdingsleger zal van woensdag tot volgende week maandag grote delen van de zee tot verboden gebied verklaren voor schepen.

De aankondiging van het Chinese leger wordt door sommige analisten gezien als een antwoord op een oefening van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die in de Gele Zee proberen de agressie van Noord-Korea in te tomen. "Ook al heeft de Chinese regering niets gezegd over de oefening, iedereen met een beetje verstand van militaire strategieën kan bedenken dat ze met elkaar te maken hebben", aldus een analist.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken ontkende echter dat er een verband tussen de oefeningen is. De oefening is een 'reguliere militaire training'. "Dit heeft niets te maken met de situatie op het Koreaanse schiereiland", aldus woordvoerder Qin Gang. De aankondiging van de oefening werd gedaan om de veiligheid van schepen en vliegtuigen in de buurt zeker te stellen voegde hij daar aan toe.

Maandag zei Bryan Whitman, een woordvoerder van het Pentagon, dat de verwachting is dat de oefening van Zuid-Korea en de VS in juli plaatsvindt. Oorspronkelijk stond de missie gepland voor juni.

De gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea werden kort na het internationale onderzoek naar het zinken van een Zuid-Koreaans marinekorvet aangekondigd. Het korvet, de Cheonan, zonk in maart en 46 opvarenden van het schip kwamen daarbij om het leven. Volgens het onderzoek was een Noord-Koreaanse torpedo verantwoordelijk voor het zinken. Noord-Korea ontkende verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. China weigerde zich aan te sluiten bij de internationale veroordeling van Pyongyang.

Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van defensie zeiden dat de Amerikaanse marine overweegt een vliegdekschip in te zetten in het gebied.

China toonde zich bezorgd dat de oefeningen van Zuid-Korea en de VS kunnen leiden tot lichtvaardig gedrag van het geïsoleerde en onberekenbare regime van Noord-Korea. De Amerikaanse president Barack Obama zei deze week op een top van de G20 te hopen dat de Chinese president Hu Jintao wil erkennen dat Noord-Korea te ver is gegaan met het afzinken van de Cheonan. Obama zei tevens te willen dat de VN-Veiligheidsraad een 'kristalheldere erkenning' van de actie van Noord-Korea afgeeft. De medewerking van China, dat vetorecht heeft, is daarbij van groot belang.

Qin verdedigde echter de positie van China ten aanzien van de Cheonan en zei dat Beijing tegen elke daad is die de stabiliteit op het Koreaans schiereiland in gevaar brengt. "Onze positie is helder en eerlijk. We zullen niets doen om olie op het vuur te gooien", aldus Qin.

Strafbaarheid oproep bankrun onderzocht

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is in gesprek met het ministerie van Justitie over mogelijkheden om een oproep tot een 'bankrun' strafbaar te stellen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport van de commissie-Scheltema over het faillissement van DSB Bank, dat dinsdag werd gepubliceerd.

Volgens de commissie zou een dergelijke oproep strafbaar moeten zijn, wijzend op de grote schade die ze kan veroorzaken. De minister zal de Tweede Kamer in de zomer informeren over de juridische mogelijkheden.

Pieter Lakeman riep spaarders op om massaal hun geld weg te halen bij DSB Bank en daarmee aan te sturen op een faillissement, nadat de bank niet bereid klanten die door zijn klantonvriendelijke producten waren gedupeerd, schadeloos te stellen. Lakeman verwachtte, overigens ten onrechte, meer coulance van de curatoren na een faillissement.

De oproep van Lakeman luidde het einde van DSB Bank in. De oproep doorkruiste plannen van De Nederlandsche Bank om in te grijpen bij de bank, bijvoorbeeld door directeur-grootaandeelhouder Dirk Scheringa uit zijn bestuursfunctie te ontslaan.

Ook zal de minister verkennen of er extra instrumenten nodig zijn om het compensatieproces soepeler te laten verlopen bij klachten van groepen klanten, waarbij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mogelijk een rol kunnen hebben. Daarmee beantwoordt De Jager aan de suggestie van de commissie-Scheltema, om de AFM een dwingender invloed te laten uitoefenen op het verlenen van compensatie door financiële instellingen bij klachten van groepen klanten, zoals de groep klanten die Lakeman vertegenwoordigde.

Drinkwaterbedrijf roept op tot zuinig watergebruik

Drinkwaterbedrijf Vitens verzoekt inwoners van Overijssel, Gelderland en de Utrechtse Heuvelrug hun waterverbruik te beperken. Inwoners van Friesland en Flevoland wordt aangeraden bewuster om te gaan met het gebruik van drinkwater.

Vanwege de hoge temperaturen wordt meer water verbruikt dan normaal. In Overijssel, Gelderland en de Utrechtse Heuvelrug is de waterdruk de afgelopen dagen aanzienlijk lager dan gebruikelijk. Als inwoners hun waterverbruik beperken, wordt de waterdruk beter, meldt Vitens.

"Activiteiten zoals het sproeien van tuinen, het vullen van zwembadjes en het wassen van auto's vragen zeer grote hoeveelheden water", aldus Vitens. Het bedrijf wil dat dit soort activiteiten vooral tussen 18.00 en 23.00 uur tot een minimum wordt beperkt.

Voor Flevoland en Friesland voorziet Vitens vooralsnog geen vergelijkbare scenario's. Toch vraagt het drinkwaterbedrijf met het oog op de weersverwachting de komende dagen 'bewust om te gaan met het watergebruik'.

Dat de problemen met de druk zich in Gelderland, Overijssel en de Utrechtse Heuvelrug voordoen, komt volgens Vitens doordat deze regio's uit relatief veel landelijk gebied bestaan. "In vergelijking met stedelijk gebied legt het drinkwater in landelijk gebied een langere weg in de leidingen af voordat het bij de huizen is."

Op sommige plekken kan bruin water uit de kraan stromen. Dat komt doordat bij een hoger waterverbruik de stroomsnelheid van het water toeneemt. "Hierdoor komen kleine ijzerdeeltjes los en die geven het water een bruine kleur." Het bruine water is volgens Vitens niet schadelijk voor de gezondheid.

Drinkwaterbedrijf roept op tot zuinig watergebruik
Drinkwaterbedrijf roept op tot zuinig watergebruik (Foto: Novum)

Onlusten bij stakingen in Athene

Tientallen gemaskerde jongeren zijn dinsdag tijdens een demonstratie in Athene op de vuist gegaan met de politie. Veel Grieken waren dinsdag in staking om te protesteren tegen plannen van de Griekse regering om de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel te hervormen.

De oproerpolitie vuurde traangas- en schrikgranaten af om de amokmakers uiteen te drijven. De oproerkraaiers gooiden met brokken marmer die ze van een metrostation hadden afgebroken en staken vuilnisemmers in brand. Anderen vielen de politie aan met houten stokken. De demonstranten sloegen telefooncellen en bushokjes kort en klein en gooiden de ruiten in van een aantal winkels en twee bankkantoren.

Bij de schermutselingen raakten zeven agenten gewond. Dertien demonstranten werden vastgehouden, van wie er zes werden gearresteerd. Na enkele uren kwam de demonstratie tot een einde. Veel oproerkraaiers vertrokken daarna naar de wijk Exarcheia, een wijk waar zich veel anarchisten ophouden.

Het geweld van dinsdag ontstond terwijl zo'n tienduizend mensen deelnamen aan een demonstratie die was georganiseerd door de twee grootste Griekse vakbonden en een aantal linkse splintergroeperingen. Een andere mars van vijf- tot zesduizend leden van de communistische vakbond PAME verliep vreedzaam.

Door de algemene staking werd het openbaar vervoer ontregeld en draaiden ziekenhuizen nooddiensten. Overheidsdiensten hielden hun deuren gesloten en alle nieuwsuitzendingen werden gestaakt. Woensdag verschijnt er bovendien geen krant, omdat de journalisten dinsdag het werk neerlegden. De Griekse luchthavens bleven open, maar bijna honderd vluchten werden geannuleerd.

In Piraeus, de belangrijkste havenstad van Griekenland, probeerden PAME-leden te verhinderen dat toeristen en de lokale bevolking aan boord van veerboten naar de Egeïsche eilanden gingen. Het ministerie voor burgerbescherming zei dat alle geplande overtochten toch zijn uitgevoerd. Tientallen mensen konden echter niet aan boord van de veerboten komen, omdat stakers verhinderden dat ze de haven binnengingen.

De Griekse vakbonden zijn fel gekant tegen een wetsontwerp dat vorige week in het parlement werd gepresenteerd. In het voorstel staat dat de regering de pensioenleeftijd wil verhogen en het voor bedrijven goedkoper wil maken om personeel te ontslaan. De maatregelen zijn erop gericht de schuldcrisis van het land aan te pakken.

Dinsdag start in het parlement het debat over de hervormingen. Het debat neemt waarschijnlijk meer dan een week in beslag. Ondanks verzet van verschillende parlementariërs is de verwachting dat de centrumlinkse regering de uiteindelijke stemming zal winnen.

Onlusten bij stakingen in Athene
Onlusten bij stakingen in Athene (Foto: Novum)

Rosenthal ging 'tot het gaatje' voor rechts kabinet

Uri Rosenthal is als informateur 'tot het gaatje gegaan' om een rechte coalitie tussen VVD, PVV en CDA tot stand te brengen. Het bleek echter niet mogelijk om de drie partijen samen aan tafel te krijgen, zo lichtte hij dinsdag in de Tweede Kamer toe.

Maxime Verhagen wilde alleen praten over deelname aan een rechts kabinet als de VVD en de PVV eerst samen een 'concept-hoofdlijnenakkoord' hadden samengesteld. Dinsdag verklaarde Verhagen dat hij principiële bezwaren heeft tegen de manier waarop de PVV tegen de democratische rechtsstaat aankijkt. Hij noemde hiervoor als voorbeeld de plannen van Wilders voor een kopvoddentaks en de etnische registratie van criminelen. Ook Wilders' opvattingen over de islam zouden moeilijk te verenigen zijn met de democratische rechtsstaat.

Omdat de optie voor paars-plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) en een middenkabinet (VVD, PvdA en CDA) niet definitief afgeschoten werden, zag Rosenthal hier nog wel mogelijkheden voor. Daarom concludeerde hij dat in een tweede informatieronde, die momenteel geleid wordt door Tjeenk Willink, deze vijf partijen verder moeten praten.

Indiase maoÔsten doden paramilitairen

Indiase maoïsten hebben dinsdag in een hinderlaag in de oostelijke deelstaat Chhattisgarh ten minste 27 paramilitairen gedood. Tien soldaten van de Centrale Reservepolitiemacht raakten bij de overval gewond, meldt de politie.

De overval vond plaats in een dichtbegroeid gebied in het district Narayanpur. Het afgelegen gebied is een bolwerk van de rebellen, die ook wel naxalieten worden genoemd, naar de plaats Naxalbari waar de beweging in de jaren zeventig ontstond.

De opstandelingen opereren steeds driester, ondanks een hernieuwd offensief van het regeringsleger. Vorige maand saboteerden ze een spoorlijn in de deelstaat West-Bengalen, waardoor een treinongeluk ontstond dat bijna 150 mensen het leven kostte. Bij een andere aanval in Chhattisgarh in april werden 76 regeringstroepen gedood.

De Indiase premier Manmohan Singh heeft de rebellen het grootste gevaar voor de binnenlandse veiligheid van India genoemd.

Fietsster (16) komt om bij ongeval

Een 16-jarig meisje uit Eindhoven is dinsdag om het leven gekomen bij een ongeval in haar woonplaats. Het slachtoffer fietste rond 08.50 uur over het viaduct van de Sterrenlaan, waar ze botste met een auto. Het meisje overleed later op de dag in een ziekenhuis aan haar verwondingen, meldt de politie.

De auto werd bestuurd door een 64-jarige vrouw uit Eindhoven. De toedracht van het ongeval is nog onduidelijk.

Gevonden lichaamsdelen van vermiste Steenwijker

De lichaamsdelen die vorige week dinsdag in een beekje ten noorden van Steenwijk werden gevonden, zijn van de sinds februari vermiste Halil Erol uit Steenwijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut, meldt de politie dinsdag. De politie gaat er nu vanuit dat de 34-jarige man door een misdrijf om het leven is gekomen.

Erol verdween 6 februari. Die avond bracht hij nog een familiebezoek, maar sindsdien was niets meer van hem vernomen. Zijn auto werd enige tijd na zijn vermissing uitgebrand gevonden in het Groningse Haren.

De gevonden lichaamsdelen zaten in een tas. Een medewerker van het waterschap Reest en Wierden deed de ontdekking en waarschuwde de politie. Na de lugubere vondst werd de omgeving verder afgespeurd. Dat heeft niets opgeleverd. Welke lichaamsdelen zijn aangetroffen, wil de politie niet bekendmaken.

Dobbelsteenavontuur: Oostenrijk #1

** laatste kans om een leuke bijdrage te bedenken **

Weten jullie het nog van vorig jaar? Onze travelmod UIO_AMS gaat weer op reis. En wat neemt hij mee: zijn dobbelsteen. Dit jaar heeft de dobbelsteen bepaald dat de reis naar Oostenrijk gaat. Het land van de Alpenweiden, Milka koeien en Tiroler-dames.

Net als vorig jaar gaat hij ook dit jaar een weblog-opdracht doen. Weten jullie nog wat hij vorig jaar mocht doen? Lekker bronwater drinken in Vichy, en het heeft hem gesmaakt! Dit jaar mogen wij dus iets voor ze bedenken wat ze kunnen doen in het mooie Oostenrijk. Om jullie een idee te geven waar ze ongeveer zitten heeft UIO_AMS een mooie kaartje gemaakt. Vanaf 12 juli verblijven ze een dag of tien in Oostenrijk.

En natuurlijk, wij als webloggers zijn wederom sadistisch genoeg om iets te bedenken maar (in ieders belang) wij willen het toch graag aan jullie overlaten.

Bezoekje McDonald's kost man z'n vinger

Een 22-jarige Zweed zal zijn bezoekje aan de McDonalds in Mora niet snel vergeten. Terwijl hij zondagavond bij de hamburgergigant kwam voor eten, nam een medewerker juist zijn vinger.

"Een dronken man bezocht na sluitingstijd het restaurant", aldus een woordvoerster van McDonald's Zweden. "De man gedroeg zich agressief en onaangenaam." Volgens de Zweedse politie reed de man op de late zondagavond de McDrive binnen, maar sloeg een hamburgerbakker tijdens het bestellen het luik dicht voor de neus van de man. Het messcherpe luik doorkliefde zijn hand, waarop een van de vingers aan zijn hand bungelde.

"Ik weet de omvang van de schade aan zijn hand niet. Het is nu een politiezaak, zij zullen het verder uitzoeken. De manager van het restaurant heeft nog wel een ambulance gebeld voor het slachtoffer."

De onfortuinlijke man is inmiddels weer succesvol herenigd met zijn vinger. Hij heeft gezworen de bewuste medewerker aan te klagen wegens mishandeling, met verminking als gevolg hebbend.

Van Marwijk: "We zijn de underdog"

Bert van Marwijk kijkt reikhalzend uit naar de WK-wedstrijd tegen Brazilië, die voor komende vrijdag op het programma staat. Het Nederlands elftal speelt in het kader van de kwartfinales namelijk tegen de Goddelijke Kanaries.

"Tegen Brazilië zijn we wellicht voor het eerst in Zuid-Afrika de underdog. Maar wij geloven in onze ploeg. Wij zijn hier met één doel; de grote prijs winnen", liet de bondscoach van Oranje weten. "Er zullen ongetwijfeld mensen zijn geweest die hebben gelachen toen wij uitspraken dat we in staat zijn wereldkampioen te worden. In mijn ogen is dat de juiste mentaliteit. We moeten gefocust zijn. Volgens mij zijn we dat."

De oefenmeester is vooral trots op de verdediging van het Nederlands elftal. "Onze verdediging doet het vooralsnog erg goed. We hebben pas twee tegendoelpunten hoeven te incasseren. John Heitinga, Giovanni van Bronckhorst en keeper Maarten Stekelenburg doen het prima. Ik denk dat alle facetten van ons spel nog steeds vooruitgaan. Het zou mooi zijn als dat allemaal bij elkaar komt in één duel."

Tot slot was Van Marwijk lovend over de tegenstander in de kwartfinale, Brazilië. "Brazilië is een stabiele ploeg. Wij zijn weliswaar in vorm, maar moeten niet te gemakkelijk gaan denken. De Brazilianen stralen zelfvertrouwen uit. Het lijkt soms wel alsof Brazilië onverslaanbaar is."

FIFA stuurt blunderende arbiters naar huis

Voor de scheidsrechters Jorge Larrionda en Roberto Rosetti zit het wereldkampioenschap voetbal erop. Dat maakte de FIFA vandaag bekend.

De Uruguayaan Larrionda ging in de fout in de achtste finale tussen Duitsland en Engeland (4-1). Hij zag niet dat een schot van de Brit Frank Lampard de doellijn was gepasseerd. De Italiaan Rosetti floot de achtste finale tussen Argentinië en Mexico (3-1). Rosetti keurde het eerste doelpunt van Carlos Tévez goed ondanks buitenspel.

Beide scheidsrechters hebben geen plaats toebedeeld gekregen in de scheidsrechtersgroep die overblijft voor de laatste fase van het toernooi.

BP komt geboycotte pomphouders tegemoet

Olieconcern BP schiet pomphouders en hun leveranciers te hulp die in financiële moeilijkheden zijn geraakt doordat Amerikaanse consumenten het merk boycotten vanwege de olieramp in de Golf van Mexico.

De pomphouders krijgen directe financiële steun, een tegemoetkoming voor de tarieven van creditcardbetalingen en hulp in de vorm van meer landelijke reclame.

John Kleine van de vereniging van pomphouders van BP Amoco schat de hulp van BP op een waarde tussen de vijftig en zeventig miljoen dollar (40,5 tot 56,7 miljoen euro).

Sommige BP-tankstations melden dat hun omzet sinds de ramp met de Deepwater Horizon op 20 april met tien tot veertig procent is teruggelopen. Slechts een fractie van de elfduizend tankstations die BP-brandstof onder de merknamen BP, Amoco of ARCO verkopen is daadwerkelijk eigendom van het olieconcern.

Mercedes wil bandenprobleem oplossen

Mercedes Grand Prix is naarstig op zoek naar een oplossing voor de bandenproblemen waar de bolides mee kampen. Mocht deze gevonden worden, dan heeft Mercedes nog kans dat er dit seizoen een race gewonnen kan worden, anders zal het moeilijk worden.

Het team kende in Valencia ondanks updates een lastig weekend. De banden van Nico Rosberg en Michael Schumacher komen in de kwalificatie niet snel genoeg op temperatuur waardoor de rijders moeite hebben om een goed resultaat in de kwalificatie neer te zetten. Hierdoor begint de renstal in de race met een achterstand.

"We kunnen nog steeds races winnen, mits we een oplossing vinden voor het bandenprobleem. Dat moet mogelijk zijn, want we hebben veel slimme koppen in ons team. We geven niet op," zegt Nico Rosberg tegen ITV.

Ook Schumacher erkent het probleem. "Onze rondetijden in de races op momenten dat we een vrije baan hebben, bewijzen dat de potentie aanwezig is. De vraag is alleen hoe we die ook in de kwalificatie kunnen benutten. Zodra we daarop het antwoord hebben gevonden, moeten we veel beter kunnen presteren. Ik zie geen reden waarom we dan niet zouden kunnen winnen."

Anita: "Gevoel is hetzelfde, focus veranderd"

Vurnon Anita heeft een fantastisch seizoen achter de rug. Na een vaste stek op de linksbackpositie bij Ajax volgde een uitnodiging voor Oranje. Een plaats in het Nederlands elftal op het WK was erg dichtbij, maar kwam er niet. Anita wil deze lijn nu doortrekken.

"Mijn gevoel is hetzelfde, mijn focus is veranderd. Ik wil weer een basisplaats. Ik weet van mezelf dat ik een goede voorbereiding nodig heb, dat wordt het eerste doel", zegt de kleine verdediger tegenover Ajax Life.

De uitnodiging van bondscoach Bert van Marwijk was leerzaam voor Anita. "Ik werd gedwongen om sneller en beter te handelen. Één verkeerde aanname en mijn tegenstander zat er tijdens de partijtjes op de training direct bovenop. Ik weet hoe hoog het niveau bij het Nederlands elftal is; wereldtop. En dat neem ik mee, want ik wil me bij Ajax evolueren."

Waar Anita eigenlijk een middenvelder is, gaat hij nu vol voor de linksbackpositie. "Ik probeer in beeld te blijven, want zoals bekend stopt Giovanni van Bronckhorst na het WK. Er zijn kansen als linksback en ik wil me dit seizoen verder ontwikkelen."

[WBD] Kvitova naar laatste vier

Petra Kvitova heeft de halve finales op Wimbledon bereikt. Kvitova versloeg in de kwartfinale vanmiddag Kaia Kanepi met 4-6, 7-6 (8) en 8-6.

Kvitova kwam tegen Kanepi al snel op achterstand en leverde de eerste set kansloos in. In het tweede bedrijf kon de Tsjechische wel meekomen en ze won die set, ondanks drie matchpunten voor Kanepi, in de tiebreak.

In de beslissende set zag Kvitova haar Estse opponente weer snel weglopen. Kanepi pakte een dubbele break, maar had er alweer een ingeleverd toen ze op 5-3 voor de partij serveerde. Kvitova brak op dat cruciale moment andermaal terug, maar bij 6-5 voor Kanepi kwam de Tsjechische op haar eigen opslag in de problemen.

Weer was een matchpunt echter niet aan Kanepi besteed en in de volgende servicebeurt van de Estse ging het fout, waarna Kvitova voor de wedstrijd mocht serveren. De Tsjechische bleek wel met de druk om te kunnen gaan en won de game op love.

Splinter Cell: Conviction komt naar de Mac

Sam Fisher, bekend van de Splinter Cell-serie, komt dit jaar (op 29 oktober) naar de Mac in zijn meest recente avontuur Splinter Cell: Conviction. Fisher zal dus naast de Xbox 360 en de PC ook nog eens naar de Mac gaan. Eind mei kwam Fisher ook al naar de iPhone.

In Splinter Cell: Conviction ga je op zoek naar de moordenaars van je dochter en kom je erachter dat de vork toch net even anders in de steel zit dan je dacht. Dit levert natuurlijk een hoop actie op en daar is Sam Fisher zeker niet vies van. Hopelijk zal de Mac-versie wel wat minder last hebben van bugs dan de PC-versie. Het is nog even wachten.

Darksiders in een speciale editie

THQ heeft vandaag bekendgemaakt dat de PC-versie van Darksiders 24 september in de winkel zal liggen. En niet zo maar een versie, want de uitgever gaat voor de PC-spelers de speciale Hell book-editie op de markt brengen.

In deze editie zal men naast het spel ook een soundtrack, een stripboek en kaarten vinden met tekeningen van Joe Madueira, nu werkzaam voor Vigil Games en een bekende striptekenaar die onder andere meegewerkt heeft aan X-men.

Misleid door de krachten van het kwaad is Oorlog, de eerste ruiter van de Apocalypse, te vroeg begonnen met het einde van de mensheid in te leiden, de zogenaamde Apocalypse. Dit laten zijn meerderen niet toe en ze nemen zijn krachten van hem af. De ruiter keert terug naar de aarde om naar de waarheid van deze gebeurtenis te zoeken en de daders, die hem misleid hebben, te straffen. Hij zal het moeten opnemen tegen de krachten van hemel en hel om zijn macht weer te krijgen en zo zijn wraak uit te kunnen voeren.

 

Darksiders Hell Book Edition

Voorwaardelijke celstraf RiccÚ

Riccardo Riccò heeft vandaag in Frankrijk een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een boete van 3000 euro gekregen. De rechter in Foix veroordeelde de Italiaanse wielrenner daartoe wegens dopinggebruik in de Ronde van Frankrijk van 2008.

Riccò, die zich liet vertegenwoordigen door zijn advocate, werd wegens epogebruik uit de Tour gezet. De Cobra zat voor dat vergrijp ook al een schorsing uit van 20 maanden.

Het vonnis kan, vier dagen voor de Tour-start in Rotterdam, worden gezien als een extra waarschuwing van de Franse justitie voor het wielerpeloton.

De nu 26-jarige Riccò, wiens nieuwe ploeg Flaminia niet rijdt in de Tour, werd twee jaar geleden door de gendarmes aangehouden, enkele minuten voor de start van de etappe van Lavelanet naar Narbonne. In zijn bagage werden onder meer injectienaalden en verboden medicamenten gevonden.

Merkel moet Duitsland geluk brengen

Angela Merkel is zaterdag a.s. één van de supporters tijdens de kwartfinale tussen Duitsland en Argentinië. De aanwezigheid van de Duitse bondskanselier zou er voor moeten zorgen, dat Die Mannschaft zich voor de halve finale van het WK voetbal kwalificeert.

"We verheugen ons op haar komst. Ze is een geluksbrenger voor ons", liet een woordvoerder van de Duitse voetbalbond (DFB) aan een Duits tv-station weten. Afgelopen weekend wist Merkel ook tijd vrij te maken om naar het duel tussen Duitsland en Engeland (4-1) te kijken. Op dat zelfde moment werd de G20 in Toronto gehouden.

Haussler geopereerd aan knie

Heinrich Haussler is vandaag aan zijn knie geopereerd. De Duitser had al langere tijd last van het gewricht, waardoor een medische ingreep noodzakelijk was.

Haussler was, mede door deze knieblessure, afwezig tijdens een groot aantal voorjaarsklassiekers. Tot overmaat van ramp moest de Duitser afgelopen week ook afzeggen voor de Tour de France, die zaterdag a.s. in Rotterdam van start gaat.

De problemen begonnen na een valpartij in de Ronde van de Algarve. Haussler kwam in deze wielerronde namelijk hard ten val. In de Ronde van Zwitersland maakte hij zijn rentree en luisterde deze op met een dagzege. Een nieuwe valpartij maakte een operatie echter noodzakelijk.

Jonk: "Reactie Van Persie toont scherpte"

Robin van Persie reageerde gisteren, tijdens het duel tussen het Nederlands elftal en Slowakije (2-1), geïrriteerd op zijn wissel. Volgens Wim Jonk heeft dit incident geen gevolgen voor de aanvaller van Arsenal.

"Dat is allang weer uitgepraat", dacht Jonk hardop. De voormalig speler van onder meer Ajax en PSV vond de reactie van Van Persie wel wat hebben. "Het geeft juist aan hoe scherp Robin van Persie is. Hij wil zich gewoon heel graag laten zien. Dat moeten we juist koesteren."

Van Persie liet na afloop van het duel al weten, dat er niets aan de hand was. De aanvaller was teleurgesteld in het feit dat hij niet scoorde.

[1/8-finale] Uitslag Paraguay - Japan

Paraguay is voor de eerste maal in zijn historie geplaatst voor de kwartfinale van het WK. De Paraguayanen wisten na 120 minuten voetballen en het nemen van strafschoppen uiteindelijk Japan te verslaan.

Na 20 minuten voetballen leken beide ploegen uiteindelijk een beetje hun zenuwen onder bedwang te hebben. Santa Cruz kreeg namens Paraguay misschien de beste kans van de eerste helft maar hij schoot hard naast. Honda kwam namens Japan ook nog voor het doel van Paraguay terecht maar ook hij benutte zijn kans niet.

Na de rust was het Paraguay dat op zoek was naar het doelpunt. Benitez, Ortigoza en Riveros hadden kansen maar wisten ook deze niet in het net te krijgen. De Japanse bondscoach vond het na één uur voetballen genoeg en besloot een extra spits in het veld te zetten.  Dit pakte voor de Japanners goed uit doordat ze onder de druk van Paraguay uitkwamen maar ze wisten zelf niet voor gevaar te zorgen. Het slotoffensief van Japan leverde uiteindelijk niets op. Ook in de verlenging was er geen bal te beleven op het veld. En dus werd een strafschoppenserie onontkoombaar.  

Paraguay

0 - 0

Japan

 Barreto
 Barrios
 Riveros
 Valdez
 Cardozo
   5-3
Paraguay wint
na strafschoppen
 Endo
 Hasebe
 Komano
 Honda
 
 Gele kaart: Riveros, (Paraguay), Matsui, Nagatomo, Honda, Endo, (Japan)
 
Stadion:  Loftus Versfeld Stadium, Pretoria 
Toeschouwers: 36.742
Arbiter: De Bleeckere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Villar
Bonet
Da Silva
Alcaraz
Morel
Vera
Ortigoza (E. Barreto/75)
Riveros
Santa Cruz (Cardozo/93)
Barrios
Benitez (Valdez/60)
  Kawashima
Komano
Nakazawa
Tanaka
Nagatomo
Hasebe
Abe (K. Nakamura/81)
Endo
Matsui (Okazaki/66)
Honda
Okubo (Tamada/106)

 

Tťvez: "Droom iedere nacht van wereldtitel"

Nederland staat vrijdag tegenover Brazilië, maar ook zaterdag wordt er in Zuid-Afrika een topduel in de kwartfinales gespeeld. Argentinië wil revanche nemen op Duitsland, dat vier jaar geleden na strafschoppen won. Carlos Tévez kan een nieuwe uitschakeling niet verdragen.

"Waarom zou ik niet denken dat ik geen kampioen word? Ik droom er iedere nacht van", vertelt Tévez in de Argentijnse krant Clarín. "Mijn honger naar roem is zó groot, dat ik me het grote verdriet niet eens kan voorstellen als we uitgeschakeld zouden worden. Ik kan een nederlaag tegen Duitsland niet verdragen."

Argentinië is samen met Nederland het enige team dat al haar wedstrijden tot nu toe won. Carlos Tévez kreeg in drie van de vier duels speelminuten en was tegen Mexico (achtste finale) matchwinner met twee treffers. "Het zou me echt gelukkig maken om de wereldbeker voor de fans te winnen. Ik geef alles voor iedere bal. Hopelijk lukt het om met deze jongens zover te komen."

Het duel tussen Argentinië en Duitsland is een herhaling van de ontmoeting van vier jaar terug. In Berlijn wonnen de Duitsers toen na strafschoppen, nadat Jens Lehmann een inzet van Ayala en Cambiasso stopte. Tévez speelde de hele wedstrijd, maar nam geen strafschop.

[Video] FIFA laat klap Heinze onbestraft

Gabriel Heinze krijgt geen schorsing van de wereldvoetbalbond (FIFA) opgelegd. Dit liet de bond aan de Duitse zender Sport1 weten De Argentijn sloeg gisteravond, tijdens het duel tegen Mexico, tegen een cameraman.

Bij het vieren van een Argentijns doelpunt stond een cameraman te dichtbij. Uiteindelijk botste deze persoon tegen Heinze aan, die hierop een klap tegen het apparaat gaf. De arbiter van dienst, Roberto Rosetti, zag het voorval niet en kon deze dus niet bestraffen. De FIFA zou de Argentijn nog wel een sanctie kunnen geven, aangezien in de spelregels staat vermeld, dat een speler zich te allen tijde netjes moet gedragen.

Heinze zal zaterdag a.s. gewoon in actie kunnen komen tijdens de kwartfinale tegen Duitsland.


Heinze slaat tegen camera

A1-Ring mogelijk terug op F1-kalender

Het lijkt er op dat de Formule 1 terug gaat keren naar Oostenrijk. De A1-Ring was in 2003 voor het laatst gastheer van het circus. maar volgens de Kleine Zeitung heeft F1-baas Bernie Ecclestone interesse in een terugkeer. Dit zou ten koste gaan van een Aziatische race.

Nadat de Formule 1 in 2003 Spielberg verliet raakte het circuit in verval. Red Bull-baas Dietrich Mateschitz startte in 2008 een renovatie die 70 miljoen euro in totaal zal gaan kosten. Zo worden er een nieuwe paddock en nieuwe tribunes gebouwd. De heropening van de baan staat in het voorjaar van 2011 gepland, waarna in april of mei er weer geracet kan worden.

[WBD] S. Williams wel naar laatste vier

Serena Williams is  wel doorgedrongen tot de halve finales van het tennistoernooi op Wimbledon. De Amerikaanse nummer één van de wereld versloeg in de kwartfinales Li Na uit China in twee sets (7-5 6-3).

Haar zus Venus slaagde er eerder niet in om zich te scharen bij de laatste vier. Serena, op jacht naar haar vierde titel in Londen, speelt in de halve eindstrijd tegen de winnares van de partij tussen de Kaia Kanepi en Petra Kvitova.

PlayStation Plus maakt debuut op PS3 en PSP

De nieuwe firmware update voor de PSP en PS3 betekent het debuut voor de nieuwe PlayStation Plus premium abonnementsvorm. Sony maakt op haar officiële website bekend dat de nieuwe firmware vanaf 29 juni te downloaden is.

Met de 3.40 firmware voor de PS3 wordt het mogelijk om foto's via Facebook of Picasa Web Album te beheren en tevens video's direct naar YouTube te versturen. Daarnaast krijgen gamers de mogelijkheid om de content op het PlayStation Network van een beoordeling te voorzien. De 6.30 firmware voor de PSP voegt tevens 'nieuwe functionaliteiten' toe waarover Sony op dit moment geen details geeft.

De komst van PlayStation Plus is echter de grootste feature van deze firmwares. Voor 49,99 euro bij een eenjarig lidmaatschap of 14,99 euro bij een lidmaatschap van 90 dagen krijgen gamers met een PS3 of PSP toegang tot gratis games, voorrang bij beta's en andere exclusieve content op het online netwerk van Sony.

PlayStation Plus maakt debuut op PS3 en PSP
PlayStation Plus maakt debuut op PS3 en PSP

Vitesse huurt Caldirola van Internazionale

Luca Caldirola speelt komend seizoen op huurbasis voor Vitesse. De club uit Arnhem huurt de verdediger van Internazionale.

De 19-jarige Italiaan kan als centrale verdediger en als linksback uit de voeten. Hij heeft bij Internazionale nog een contract tot medio 2012. Overigens komt hij pas over een maand naar Arnhem omdat hij eerst met het Italiaanse elftal deelneemt aan het WK voor spelers tot 19 jaar.

'Mogelijk vijftig Russische spionagekoppels in VS'

Rusland heeft in de Verenigde Staten mogelijk wel vijftig stellen die voor het Kremlin spioneren. Dat heeft Oleg Gordievsky, een van de bekendste overgelopen spionnen uit het tijdperk van de Koude Oorlog, dinsdag gezegd.

Gordievsky, de voormalige onderdirecteur van de KGB in Londen, zei dat de Russische president Dmitri Medvedev op de hoogte is van het precieze aantal zogeheten 'illegalen' in elk land. De Russische geheime dienst heeft gewoonlijk veertig tot vijftig koppels in het veld, aldus Gordievsky. "De president weet het aantal en hoeveel er in elk land zitten, maar niet hun namen."

Landen hebben vaak een aantal medewerkers van inlichtingendiensten in andere landen zitten. De identiteit van deze medewerkers is bekendgemaakt aan het gastland. De meesten werken op ambassades, bij handelsafvaardigingen of op andere officiële posten. Gordievsky schat dat er ongeveer vierhonderd medewerkers van de Russische inlichtingendiensten bekend zijn bij de Amerikaanse regering. Nog eens veertig tot vijftig stellen zouden undercover werken.

Door de complexiteit die komt kijken bij het trainen van de medewerkers en het draaiende houden van de undercoverteams is het volgens Gordievsky onwaarschijnlijk dat Rusland meer koppels in de VS heeft dan het geval was tijdens zijn periode bij de KGB. Gordievsky werkte naar eigen zeggen negen jaar voor de afdeling die verantwoordelijk was voor de spionnen.

"Ik weet welke middelen ze (de Russen, red.) hebben en hoeveel mensen ze kunnen trainen en naar andere landen sturen", zei de voormalige dubbelspion. "Het is mogelijk dat er nu meer zijn, maar niet heel veel meer en zeker niet meer dan zestig."

Gordievsky zei dat de 'illegalen' er vaak niet in slagen betere informatie los te krijgen dan hun collega's die openlijk hun werk doen. "Zij zouden de voorhoede moeten vormen van de Russische inlichtingendienst, maar ze doen eigenlijk niets. Ze zitten in hun huis in Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS."

Een of twee keer per jaar rapporteren de spionnen aan Rusland, maar ze werken vrijwel zonder een ondersteunend netwerk. "De illegalen ontberen de steun van de dienst en zijn als gevolg daarvan erg schuchter, waardoor ze weinig produceren", aldus Gordievsky.

In Groot-Brittannië roept de zaak herinneringen op aan sovjet-spion Melita Norwood, een ambtenaar die veertig jaar lang informatie over nucleair onderzoek en andere geheimen aan Moskou doorspeelde. De autoriteiten besloten de bejaarde grootmoeder niet te vervolgen toen ze in 1992 werd ontmaskerd. Norwood stierf in 2005 op 93-jarige leeftijd.

De Amerikaanse FBI maakte maandag bekend tien vermoedelijke spionnen te hebben gearresteerd na jaren hun gangen te zijn nagegaan. De verdachten zouden in kringen van beleidsmakers zijn geïnfiltreerd, terwijl ze zich voordeden als gewone burgers. Het tiental is aangeklaagd voor samenzwering als agent voor een buitenlandse regering, een misdrijf waarop ten hoogste vijf jaar gevangenisstraf staat.

Een elfde persoon werd dinsdag op Cyprus gearresteerd. De 54-jarige Christopher Robert Metsos wordt door de Verenigde Staten gezocht voor spionage en witwaspraktijken. Metsos werd dinsdag ingerekend op het vliegveld Larnaca toen hij naar Boedapest wilde vliegen.

De Britse en Ierse ministeries van buitenlandse zaken zeiden dinsdag dat ze opheldering willen over het vermoedelijk gebruik van valse paspoorten door een aantal van de door de FBI opgepakte verdachten. Verdachte Richard Murphy zou een vals Iers paspoort hebben gebruikt en Tracey Lee Ann Foley een vals Brits paspoort.

Roemer loopt blauwtje bij Cohen

SP-fractievoorzitter Emile Roemer stak dinsdag nogmaals de hand uit naar PvdA-leider Job Cohen. Hij nodigde hem uit om te praten over een links kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks, maar Job Cohen hield de boot af. Zo'n kabinet doet volgens hem geen recht aan de wens van de kiezer, omdat hierin drie partijen zitten die bij de verkiezingen zetels verloren.

"U wilt wel met de VVD samenwerken, terwijl die veel verder van de PvdA afstaat dan de SP. Waarom zoekt u uw politieke vrienden niet op?", verzuchtte Roemer tijdens het Kamerdebat over de eerste informatieronde. Cohen herhaalde echter dat zijn voorkeur ligt bij paars-plus.

Cohen ontving na zijn eerste bijdrage in de Kamer bloemen van Mariëtte Hamer. De PvdA-fractievoorzitter hield namelijk zijn 'maidenspeech' als Kamerlid.

EA: 'Gamers hebben begrip voor Online Pass'

Peter Moore, de directeur van EA Sports, denkt dat gamers de komst van de Online Pass wel kunnen waarderen. In een interview met de website Kotaku verdedigde Moore de invoering van het betaalsysteem waarbij de online functionaliteiten van een game met een code ontgrendeld dienen te worden.

Met de Online Pass hoopt Electronic Arts geld aan de verkoop van tweedehands games te kunnen verdienen. Bij een tweedehands versie van hun game is de code immers al verbruikt en dienen spelers die online willen spelen een nieuwe Online Pass te kopen.

Moore denkt dat gamers wel begrip voor dit nieuwe systeem hebben. "Gamers weten hoe de markt werkt en begrijpen dat de komst van een dergelijk systeem noodzakelijk is. Het is mijn taak om er voor te zorgen dat consumenten onze games niet inruilen, en de Online Pass helpt hier bij."

EA: 'Gamers hebben begrip voor Online Pass'
EA: 'Gamers hebben begrip voor Online Pass'

Infinity Ward kan nieuwe games gaan maken

Gamestudio Infinity Ward zou in de nabije toekomst wel eens aan totaal nieuwe games kunnen gaan werken. Dit heeft een vertegenwoordiger van uitgever Activision gezegd in een interview met de weblog VG247. Vanwege een reorganisatie is de studio een tijdje uit de running geweest.

Momenteel is men bezig om nieuwe leidinggevenden aan te stellen op verschillende posities binnen Infinity Ward. Binnen het bedrijf wordt geschoven met functies en worden nieuwe mensen aangesteld. Game-uitgever Activision is van mening dat de naam van Infinity Ward staat voor een cultuur, een bepaalde manier van werken.

"Binnen Infinity Ward heerst een passie voor schietgames", meent de vertegenwoordiger van Activision. "En er is een korte- en een langetermijnvisie voor het bedrijf. Door de gamestudio opnieuw op te bouwen, kan er begonnen worden aan de bouw van goede, nieuwe franchises voor de toekomst."

Activision heeft een nauwe band met Infinity Ward, maar er ontstond in maart een ruzie tussen de twee studiobazen, Jason West en Vince Zampella, en uitgever Activision. West en Zampella verlieten de gamestudio, en het halve bedrijf volgde het tweetal. Infinity Ward staat vooral bekend als de gamestudio achter Call of Duty: Modern Warfare 2.

Infinity Ward kan nieuwe games gaan maken
Infinity Ward kan nieuwe games gaan maken

Spanje - Portugal LIVE op FOK!sport

Vanavond begint om 20:30 uur het duel tussen Spanje en Portugal, dat in het kader van de achtste finales op het WK voetbal wordt gespeeld. FOK!sport zal je gedurende deze wedstrijd live op de hoogte houden van de gebeurtenissen in het Groenpuntstadion in Kaapstad.

Heb je vanavond geen tijd om naar deze wedstrijd te kijken? Volg dan de wedstrijd via een tekstueel verslag op FOK!sport. Vanaf 20:15 uur zal er op FOK!sport een bericht staan wat gedurende de wedstrijd zal worden bijgehouden met de meest recente gebeurtenissen in die wedstrijd.

CCP opent studio in Newcastle

De IJslandse gamestudio CCP, bekend van het online handelsuniversum Eve Online, heeft een studio geopend in het Noord-Engelse Newcastle. CCP Newcastle is de vierde gamestudio binnen het CCP-imperium. In Newcastle werkt men aan een schietgame voor spelcomputers.

De game in kwestie, Dust 514, wordt ontworpen samen met CCP's gamestudio in Azië. Dust 514 zou een zekere connectie moeten krijgen met de online wereld van Eve Online. Zo zouden handelingen in Dust 514 invloed kunnen hebben op de mogelijkheden binnen het universum van Eve Online.

De nieuwe gamestudio in Newcastle richt zich in eerste instantie op het ontwerpen van de belichting, kunstmatige intelligentie en fysieke eigenschappen van de objecten en personages in de spelwereld van Dust 514.

CCP opent studio in Newcastle
CCP opent studio in Newcastle

Woningovervaller in been geschoten door politie

De politie heeft maandagavond een man in zijn been geschoten die met vier anderen een woning in Alphen aan den Rijn had overvallen. De vijf waren de woning binnengedrongen en bedreigden de bewoners met een vuurwapen. Het gezin in de woning aan de Jan van Henegouwenstraat raakte niet gewond.

De mannen vluchtten, maar werden achterhaald door de politie. Een van de verdachten werd bij een sloot gevonden en in zijn been geschoten toen hij weigerde zich over te geven. Een politiehond ontdekte in de sloot een tweede verdachte, die tot zijn hoofd in het water zat.

De andere drie verdachten waren een woning aan de Filips van Bougondiëstraat ingevlucht. De 59-jarige bewoner raakte lichtgewond tijdens een worsteling met de mannen, die er met zijn auto vandoor gingen. De drie reden richting Gouda, maar reden in Waddinxveen tegen een paal. De verdachten werden daar in de buurt alsnog opgepakt.

De politie zocht met twintig agenten en met politiehonden naar de mannen. De overval wordt door dertig rechercheurs onderzocht.

Eťn op de drie Europeanen gamet

Eén op de drie mannen en één op de vijf vrouwen is een gamer. Dit blijkt uit Europees onderzoek in opdracht van ISFE, de internationale branchevereniging van uitgevers van games.

In de Benelux is 31 procent van de mensen tussen de 16 en 46 jaar een gamer. Uit het onderzoek blijkt ook dat er in de Benelux gemiddeld meer vrouwen gamen dan in de rest van Europa. Waar het Europees gemiddelde rond de twintig procent ligt, gamet in Nederland 29 procent van de vrouwen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 5800 respondenten uit 18 landen. Onder de term gamen verstaat het ISFE spellen die gespeeld worden op spelcomputers, PC's of de mobiele telefoon. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen offline of online gamen.

Van alle mensen die gamen, is het grootste gedeelte helemaal niet zo fanatiek. Slechts vijf procent van de gamers uit de Benelux speelt meer dan 16 uur per week videogames, terwijl de meeste mensen (82 procent) minder dan vijf uur bezig zijn met het digitale vermaak.

Wat betreft het koopgedrag blijkt een groot gedeelte van de aankopen uit dezelfde hoek te komen. Het ISFE stelt dat veertien procent van de gamers meer dan de helft van alle aankopen voor hun rekening neemt. Zo koopt bijna één op de tien gamers in de Benelux meer dan drie spellen per jaar.

Eén op de drie Europeanen gamet
Eén op de drie Europeanen gamed

Witte olifant gevangen in Birma

In het noordwesten van Birma hebben boswachters een zeldzame witte olifant gevangen. Dat meldde de staatskrant Nieuw Licht van Birma dinsdag. Het dier werd zaterdag aangetroffen in het oerwoud van de noordwestelijke deelstaat Rakhine. De dikhuid is zo'n 38 jaar oud en ruim twee meter hoog.

Witte olifanten, in feite albino's, werden eeuwenlang aanbeden in Birma, Thailand, Laos en andere Aziatische landen. Normaal gesproken werden zij door vorsten gevangen gehouden als symbool van koninklijke macht en voorspoed.

Waar het dier wordt ondergebracht is nog niet bekend. In Birma worden momenteel al drie witte olifanten in gevangenschap gehouden. De witte olifanten vormen met enige regelmaat onderwerp van uitgebreide ceremonies. Zij worden dan door de militaire leiders van het land besprenkeld met geurwater en behangen met goud, zilver en edelstenen.

Witte olifanten zijn niet altijd wit. Ze lijken vaak op andere olifanten met het verschil dat ze lichte wimpers en teennagels hebben, evenals lichtgekleurd haar of een rode gloed in hun huid.

In het naburige Thailand worden alle witte olifanten overgedragen aan de koning. In de zestiende eeuw werd tussen Thailand en Birma een oorlog uitgevochten vanwege een geschil over het eigendom van vier witte olifanten.

Jongen (17) neergestoken in Bussum

Afgelopen nacht is een 17-jarige jongen uit Bussum slachtoffer geworden van een steekpartij in zijn woonplaats. De jongen was rond 00:30 uur met een paar vrienden onderweg naar huis, toen ze bij gesloten spoorbomen op de Stationsweg aankwamen.

Het slachtoffer zag toen een man onder de gesloten spoorbomen doorlopen en oversteken. De man liep daarna naar een fiets en tilde daarbij een spoorboom op. De 17-jarige jongen riep naar de man dat hij voorzichtig moest zijn, omdat er een trein aankwam.

Hierop liep de man recht op de jongen af en deelde een aantal klappen uit. Direct daarna stak hij de jongen met een mes in zijn zij. Het slachtoffer werd overbracht naar een ziekenhuis en zijn toestand is stabiel.

De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar een blanke man van ongeveer 1.80 meter lang en tussen de 21-25 jaar oud. Hij had een mager postuur en kort lichtkleurig haar, achterzijde en zijkanten opgeschoren, bovenzijde langer. Hij droeg een wit T-shirt met opdruk en een lichte spijkerbroek. Hij reed op een meerkleurige mountainbike, waarmee hij na het steekincident wegreed via de Vlietlaan in Bussum.

Getuigen of mensen die iemand herkennen in het signalement kunnen bellen met politie Gooi en Vechtstreek via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

Lichaam gevonden in Loosdrechtse Plassen

Een voorbijganger op een bootje heeft dinsdagmiddag een lichaam gevonden in de Loosdrechtse Plassen. Of het om de 81-jarige man gaat die zondagmiddag in de plassen kopje onder ging en sindsdien werd vermist, is nog onduidelijk, meldt de politie. Het lichaam werd rond 13.15 uur aangetroffen en is inmiddels geborgen.

De 81-jarige zwemmer zat met andere mensen op een boot in het watergebied tussen Amsterdam en Utrecht. Toen de groep ging zwemmen, ging hij kopje onder. Hulpdiensten zochten daarna tevergeefs naar hem.

Wilders voelt zich behandeld als melaatse

Geert Wilders is in het debat over de formatie van een nieuw kabinet fel van leer getrokken tegen CDA-leider Maxime Verhagen. Die wilde alleen over een coalitie van VVD, PVV en CDA praten als Rutte en Wilders eerst samen tot een akkoord waren gekomen. Wilders, die aangaf 'niets liever te willen dan regeren' weigerde dit. "Ik ben gekke Henkie niet."

Wilders voelt zich door de politieke elite behandeld als een 'paria en een melaatse'. "Nederland wil wel met terroristische clubs als Hamas en de Taliban spreken, maar niet met ons." Hij noemde de werkwijze van Verhagen dinsdagmiddag in de Tweede Kamer 'onbeschrijfelijk arrogant van het CDA tegenover anderhalf miljoen PVV-kiezers.'

De tirade van Wilders kwam hem op hoon vanuit de Kamer te staan. VVD-leider Rutte zei dat de PVV-leider vooral 'zielig aan het doen was', Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) stelden dat Wilders zelf was weggelopen bij de formatie. Rutte nodigde Wilders nogmaals uit om te komen praten over een rechts kabinet, maar die herhaalde dat hij pas wil onderhandelen als ook Verhagen aan tafel plaatsneemt. Verhagen zelf zweeg tijdens de inbreng van Wilders.

Langer tijdelijke contracten voor jongeren

Jongeren tot 27 jaar mogen gedurende de crisis langer op een tijdelijk contract bij een bedrijf werken. Nu ontstaat na drie jaar van opeenvolgende tijdelijke contracten of bij het vierde contract een vast dienstverband, maar dat wordt na vier jaar of bij een vijfde contract.

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel hierover van demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA). Met de maatregel moet worden voorkomen dat jongeren onnodig op straat komen te staan. "Werkgevers die in onzekere tijden geen perspectief kunnen bieden op een vast dienstverband, hebben misschien nog wel ruimte om iemand op tijdelijke basis in dienst te houden", aldus het ministerie.

De tijdelijke maatregel geldt in principe tot 1 januari 2012. Houdt de crisis daarna nog aan, dan kan de regeling worden verlengd tot uiterlijk 1 januari 2014.

Facebook-game Mafia Wars wordt verfilmd

Er komt een film gebaseerd op de Facebook-game Mafia Wars. Dat staat op de website Pajiba.

Het spel van gamestudio Zynga kan worden omschreven als de Sims in maffiastijl. Mafia Wars kan onder meer worden gespeeld op verschillende sociale netwerksites. De game speelt zich voornamelijk af in New York, waar de speler zijn criminele organisatie moet zien uit te bouwen. Dit kan onder meer door klussen te doen en nieuwe maffialeden aan te nemen. Het spel is met zo'n vijfentwintig miljoen spelers uitermate populair.

Producent Ted Field gaat aan de slag met het project. Hij tekende eerder voor de productie van onder meer The Last Samurai (2003), The Chronicles of Riddick (2004) en The Amityville Horror (2005).

Over de hoofdrolspelers, opnamen en releasedatum van Mafia Wars is nog niets bekend.

'Facebook-game 'Mafia Wars' wordt verfilmd'
Facebook-game Mafia Wars wordt verfilmd

'Homohater' slaat agent met whiskyfles

Twee agenten zijn maandagavond gewond geraakt toen ze twee Amsterdammers wilden aanhouden die hen herhaaldelijk voor homo uitmaakten. Een van de agenten werd met een whiskyfles in zijn gezicht geslagen en de andere kreeg een harde trap tegen haar knie. De aanleiding voor het agressieve gedrag van de mannen is niet bekend bij de politie.

De agent en de agente liepen maandagavond rond 18.45 uur over de Tweede Oosterparkstraat toen ze door de mannen van 25 en 28 jaar werden uitgescholden. Toen de agenten hen wilden aanhouden voor de belediging werd de politieman met de fles in zijn gezicht geslagen.

Een van de verdachten kon met pepperspray worden overmeesterd en werd afgevoerd. De agente liep daarbij wel nog een harde trap op. De tweede verdachte wist aanvankelijk te ontkomen. Hij werd echter gesnapt toen hij zich in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis liet behandelen aan de gevolgen van de pepperspray. Daar waren namelijk ook de agenten om zich te laten behandelen aan hun verwondingen.

Met de politiemensen gaat het 'naar omstandigheden goed'. De twee Amsterdammers zitten nog vast.

UCI erkent derny-record Van Beek

Wielerunie UCI heeft het werelduurrecord dat Maas van Beek achter de derny reed erkend. De 54-jarige Nederlander reed op 21 mei in Moskou een afstand van 66,228 kilometer achter gangmaker Wilco van der Hoorn waarmee hij het record van Matté Pronk met 114 meter aanscherpte.

"Ik ben er zeer trots op. Het staat echt op de homepage van de UCI en dat is toch geen damclubje," zei Van Beek die vanuit het kamp van Pronk veel tegenwerking kreeg om zijn record officieel te krijgen. "Gebleken is dat mijn materiaal in orde was, maar ik had niet de juiste procedure gevolgd om het record erkend te krijgen. Dat is nu dus wel gebeurd."

De Barnevelder heeft lang getraind om op de baan in Moskou een verzet van 70 tanden voor en twaalf achter rond te kunnen krijgen. "Ik heb vijf jaar onder extreme omstandigheden getraind en ben heel diep gegaan. Destijds zei ik, dit nooit meer, maar ik heb toch weer een nieuwe uitdaging gevonden. Ik ga het uurrecord achter de grote motoren aanvallen."

Waylon kroop 'door het oog van de naald'

Waylon is zaterdag naar eigen zeggen door het oog van de naald gekropen. De zanger werd met zijn band in een helikopter van Concert at Sea in Zeeland naar de TMF Awards in Enschede gevlogen om een prijs in ontvangst te nemen. Diezelfde helikopter stortte zondag neer, waarbij vier inzittenden om het leven kwamen.

"Toen ik het bericht hoorde en het nummer op de staart zag, drong het wel even tot me door", vertelde een aangeslagen Waylon in het TMF-programma 'Kijk Dit Nou'. "Je weet natuurlijk niet waar het aan heeft gelegen. Als het een stuurfout was, dan is het wat anders. Maar als het aan het toestel heeft gelegen, zijn we aan de dood ontsnapt." Hij weet niet of de piloot die hen heeft vervoerd een van de slachtoffers is.

De zanger vertelt dat hij zondag een optreden met zijn band had, toen werd bevestigd dat het om dezelfde helikopter ging. "We hebben wel even met elkaar gezeten. We zijn door het oog van de naald gekropen."

Waylon kroop 'door het oog van de naald'
Waylon kroop 'door het oog van de naald'

Duitse politie helpt in Zandvoort tijdens zomer

De politie in Zandvoort krijgt in juli en augustus versterking van Duitse agenten. Tachtig procent van de buitenlandse toeristen in de drukke badplaats komt uit Duitsland. De Duitse dienders zijn volledig bevoegd om aanhoudingen te verrichten en lopen ook gewapend rond, maar moeten vooral het contact met de Duitse toerist verbeteren.

De enige beperking van de Duitse agenten is dat ze na een eventuele aanhouding niet mee mogen doen aan het onderzoek naar een verdachte. De politie benadrukt dat het geen maatregel is die voortkomt uit capaciteitsgebrek bij de Nederlandse politie. Het gaat om enkele Duitse agenten, maar een specifiek aantal is niet genoemd.

Vorig jaar waren er al twee stagiairs van de Duitse politie twee weken actief in Zandvoort, maar die hadden geen bevoegdheden. Het is voor het eerst dat Duitse agenten in Nederland actief zijn buiten de grensregio.

De proef met de stagiairs in Zandvoort was volgens de politie Kennemerland een succes. Duitse toeristen vonden het 'zeer positief' en 'zeer klantvriendelijk', dat ze hun eigen politiemensen tegenkwamen op vakantie.

De 'leenagenten' moeten de Nederlandse collega's ook het een en ander leren over de Duitse cultuur, taal en werkwijzen. De stagiairs gaven vorig jaar al aan dat ze veel hadden geleerd van de Nederlandse agenten. In Nederland zouden de agenten 'dichter bij de burger' staan.

Luchtverkeer naar hoger niveau dan voor crisis

Het internationale luchtvervoer is in mei teruggekeerd naar niveaus boven de vervoersvolumes van voor de economische crisis, maakt de wereldluchtvaartorganisatie IATA dinsdag bekend.

In mei nam het passagiersvervoer op jaarbasis met 11,7% toe en het vrachtvervoer met 34,3%.

"Daarmee is het volume van het passagiersvervoer 1% hoger dan het niveau van voor de start van de economische crisis en het vrachtvervoer is zelfs 6% hoger", zegt directeur-generaal Giovanni Bisignani van de IATA.

Hij maakt daarbij echter de kanttekening dat een deel van de sterke groei in de afgelopen maand het gevolg was van een inhaalslag na het langdurig stilleggen van het luchtverkeer in delen van Europa vanwege de vulkaanuitbarstingen in IJsland in april.

De ingezette passagecapaciteit steeg in mei met 4,8% wat met de vervoersgroei van 11,7% leidde tot een bezettingsgraad van 76%. De vrachtbenuttingsgraad kwam uit op 55,7%, bij een capaciteitsgroei van 12,3%.

Net als in voorgaande maanden was de vervoersontwikkeling in Europa het zwakste, als gevolg van de aanhoudende economische en financiële crisis daar. Bij het passagiers- en vrachtvervoer was de groei in mei het grootst in Latijns-Amerika.

Orka Morgan moet 180 kilo aankomen

Orka Morgan blijft nog drie tot zes maanden in Dolfinarium Harderwijk. Het roofdier weegt nu 432 kilo, maar moet zeker 180 kilo aankomen om weer op normaal gewicht te komen. Dat hebben artsen en andere deskundigen besloten op basis van medisch onderzoek.

Het dier was bijna uitgehongerd toen ze woensdag in het Dolfinarium aankwam. Het onderzoek heeft verder geen ernstige aandoeningen bij Morgan aangetoond. Eerder werd gedacht aan een longinfectie. Dierenartsen blijven wel kritisch kijken naar de bloedwaarden, omdat deze nog altijd een ontsteking aangeven.

''Er kunnen nog wel allerlei aandoeningen aan het licht komen," zegt een woordvoerder van het park. Het Dolfinarium is in samenspraak met SOS Dolfijn en internationale experts op zoek naar het beste behandelplan voor Morgan. "Haar gezondheid heeft onze hoogste prioriteit voor de komende periode." De nachtelijke observaties zijn stopgezet.

De 3,5 meter lange orka werd woensdagavond door het Dolfinarium uit zee gehaald. Het dier dobberde in een ondiep deel van de Waddenzee. De laatste levende orka in de Waddenzee werd in 1943 gespot.

'Kubica blijft bij Renault'

Gisteren meldden we al dat Robert Kubica snel een besluit over zijn Formule 1-loopbaan wilde nemen, vandaag lijkt het er op dat de Pool er bijna uit is. Volgens Autosport zal hij bij Renault bij gaan tekenen als het team kan bewijzen dat het de financiële en technische middelen heeft om voor het kampioenschap te kunnen gaan.

Afgelopen winter was de toekomst van het Renault-team in de Formule 1 erg onzeker. Uiteindelijk nam Genii Capital een meerderheidsbelang in de renstal en werd naast Kubica de betalende Vitaly Petrov aangetrokken. Voor 2011 lijken de zaken er veel rooskleuriger voor te staan. Zo zou er binnenkort een nieuwe hoofdsponsor gepresenteerd worden. Het zou gaan om het bedrijf MasterCard.

Mocht de deal rondkomen dan is er binnen het team veel meer geld beschikbaar. Hierdoor lijkt teameigenaar Gerard Lopez Kimi Räikkönen te willen polsen om het team te gaan versterken. Kubica blijkt in ieder geval nog een seizoen te blijven, maar heeft aangegeven dat hij alleen langer wil blijven als het financiële plaatje er voor de toekomst goed uit ziet.

Teambaas Eric Boullier wil Kubica gaan overtuigen. "Wij willen hem behouden en we hebben al gesproken. Het is aan ons om te tonen dat we ambitieus zijn en de middelen hebben om ambitie te tonen. Als we dat doen dan ben ik er van overtuigd dat hij blijft. Als hij niet wil blijven dan vertrekt hij, zo simpel is het."

Van Marwijk: "FIFA gaat nog overstag"

Bert van Marwijk verwacht dat de FIFA het gebruik van technische hulpmiddelen in het voetbal niet veel langer meer kan tegenhouden. "Ik weet zeker dat er bij het volgende WK wel een camera in het doel hangt." De bondscoach verwacht dat de arbitrale blunders van afgelopen weekeinde de wereldvoetbalbond aan het denken hebben gezet.

De FIFA maakte vandaag zelf bekend de discussie over technische hulpmiddelen op de agenda te zetten. "Blijkbaar werkt het net als bij een gevaarlijke weg", zegt Van Marwijk. "Er moet een ernstig ongeluk gebeuren voordat er ingegrepen wordt. Maar mensen binnen het voetbal roepen dit al jaren."

Van Marwijk doelt op de missers van de arbitrage bij de wedstrijden Duitsland-Engeland en Argentinië-Mexico. Een zuiver doelpunt van Frank Lampard werd niet toegekend, en Carlos Tévez opende de score namens Argentinië met een buitenspelgoal. "Eigenlijk is het een schandaal", vindt Van Marwijk. "In een tijd met zoveel technische mogelijkheden zou dit nooit mogen gebeuren."

Deschamps maakt eind aan speculaties

Didier Deschamps staat ook komend seizoen aan het roer bij Olympique Marseille. De 41-jarige trainer verlengde zijn contract met een jaar tot de zomer van 2012. Deschamps maakt daarmee een eind aan de speculaties dat hij bij Liverpool Rafael Benítez gaat opvolgen.

Marseille had al nadrukkelijk laten weten geen afscheid te willen nemen van de succestrainer, die de club in zijn eerste seizoen direct naar de landstitel loodste. Deschamps voelt zich op zijn plaats bij de Zuid-Franse club en heeft geen zin om voor het geld naar Engeland te verkassen. "Ik ben blij om hier te zijn en hier te blijven", zegt hij op de website van Marseille.

De voormalig aanvoerder van het Franse nationale team is sinds vorig seizoen werkzaam bij de club.

Uitzending Gemist begint met torrents

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is een proef begonnen met de distributie van tv-uitzendingen in hogere kwaliteit via het peer-2-peer protocol torrent. De NPO wil weten of dit de belasting voor haar servers van het populaire Uitzending Gemist kan verlagen.

Met het speciaal ontwikkelde softwareprogramma Uitzending Gemist Offline Player zullen de gedownloade programma's tien dagen te bekijken zijn. Daarna worden de bestanden automatisch van de computer verwijderd. De torrents van Uitzending Gemist zijn via Bombykol.nl te vinden.

"De uitzendingen zijn offline te bekijken, waardoor mensen onderweg of met vakantie naar programma's kunnen kijken die eerder zijn gedownload", aldus Gerald van den Wijngaart van de NPO. De proef duurt een half jaar, waarna wordt gekeken of het initiatief breder wordt voortgezet.

Niet alle programma's zijn te bekijken; slechts sommige programma's doen mee aan de proef. De torrentplayer is alleen beschikbaar voor Windows, er komen vooralsnog geen Mac- en Linux-versies.


Uitzending Gemist start distributie via torrent

[WBD] Pironkova schakelt V. Williams uit

De Bulgaarse Tsvetana Pironkova heeft in de kwartfinales op Wimbledon voor een grote verrassing gezorgd. Pironkova, de nummer 82 van de wereld, versloeg vijfvoudig kampioene Venus Williams met 6-2 en 6-3.

Het is voor Pironkova, die als eerste Bulgaarse vrouw de halve finale op Wimbledon bereikt, overigens niet voor het eerst dat ze de oudste van de zusjes Williams verslaat. Bij de Australian Open van 2006 versloeg ze Williams in de eerste ronde met 2-6, 6-0 en 9-7.

FIFA weigert schorsing Ghanees Ayew in te trekken

André Ayew moet de kwartfinale van Ghana tegen Uruguay definitief vanaf de zijlijn bekijken. De middenvelder is en blijft geschorst, ondanks het protest dat de Ghanese bond had ingediend bij de FIFA.

Ayew kreeg in de achtste finale tegen de VS zijn tweede gele kaart van het toernooi. Videobeelden wezen uit dat Ayew tegenstander Jozy Altidore helemaal niet raakte en de gele kaart dus niet terecht was. Ghana diende hierop een protest in.

De FIFA heeft een statement uitgebracht waarin wordt uitgelegd dat de schorsing niet kan worden ingetrokken. Het incident is namelijk gezien en beoordeeld door de scheidsrechter. In dat geval kan de tuchtcommissie van de FIFA een kaart niet kwijtschelden en Ayew blijft dus geschorst.

Eerder dit toernooi probeerde Portugal ook al een gele kaart aan te vechten bij de FIFA. In dit geval ging het om een kaart die Cristiano Ronaldo kreeg bij een opstootje in het duel met Ivoorkust. Om dezelfde reden ging de wereldvoetbalbond niet op het Portugese verzoek in.

Team VVCS traint weer

Gisteren is Team VVCS weer begonnen met trainen. Dit jaarlijks van samenstelling wisselende team bestaat uit werkloze profvoetballers. Zij kunnen op initiatief van de spelersvakbond de conditie op peil houden en spelen oefenduels. Daarin hopen ze indruk te maken op aanwezige scouts en alsnog een club te vinden.

Dit jaar zijn Edward Metgod en Jacques Storm de trainers van Team VVCS. Zij kunnen kiezen uit achttien spelers, die zaterdag voor het eerst gaan oefenen tegen ADO Den Haag. Ook zal er weer een toernooi gespeeld worden. Hieronder de selectie:

Keepers: Jordy Deckers, Ronald Graafland
Veldspelers: Jeffrey van den Berg, Jhon van Beukering, Sendley Sidney Bito, Reginald Faria, Roel de Graaff, Regilio Jacobs, Iderlindo Moreno Freire, Giel Neervoort, Niek Ripson, Eldridge Rojer, Jeffrey Sam-Sin, Regilio Seedorf, Rocky Siberie, Barry Tjeertes, Kevin Vijgen en Yannick de Wit

Van dit team hebben Sam-Sin (FC Chabab), De Graaff (Quick Boys), Neervoort (De Treffers), Van den Berg (Spakenburg) en Siberie (Hercules) in elk geval een amateurclub gevonden, zodat zij sowieso kunnen voetballen komend seizoen.

Kobayashi: "Wist niet dat het de laatste ronde was"

Kamui Kobayashi behaalde een verrassende zevende plaats tijdens de Grand Prix van Europa in Valencia. De Japanner was de laatste die binnenkwam voor nieuwe banden, een strategie die hem in de slotfase veel opleverde.

De Sauber-coureur baarde op zijn verse rubber opzien door Ferrari-coureur Fernando Alonso in te halen. In de laatste bocht van de wedstrijd haalde hij ook de Toro Rosso van Sébastien Buemi in. Kobayashi wist echter niet dat hij op dat moment al met de laatste ronde van de wedstrijd bezig was.

"Het was een fantastische race," zei Kobayashi die een groot deel van de race derde lag tegen Autosport. "Op de harde band kon ik een goed en constant tempo rijden. Ik wist dat ik te hard zou pushen ik de banden kon beschadigen, maar toen ik ze wisselde kwam ik slechts als negende de baan weer op. Ik wist dat ik de betere grip had en probeerde zoveel mogelijk mensen in te halen, waarbij ik Alonso en Buemi pakte."

"Ik was zo gefocust op het inhalen van mensen dat ik niet wist hoeveel ronden er nog te gaan waren. Plotseling begreep ik toen velen naar me zwaaiden dat dit het einde van de race betekende," ging Kobayashi verder.

De Japanner bedankte Alonso dat hij de deur niet dichtgooide toen hij de Spanjaard inhaalde. "Het was erg risicovol, maar er was gelukkig geen ongeval. Hij is een erg goede coureur en weet alles dat er rond de auto gebeurt. Toen ik mijn move inzette probeerde hij de deur dicht te doen, maar hij besefte dat we dan konden crashen. Daarom gaf hij de plaats op. Daar wil ik hem voor bedanken," zei de Sauber-coureur die verwacht dat het team het op Silverstone wederom goed zal gaan doen.

Willem II test Graafland

Willem II geeft doelman Ronald Graafland de kans een contract af te dwingen. De Tilburgers, die door het vertrek van Maikel Aerts naar Hertha BSC op zoek zijn naar een nieuwe goalie, laten Graafland een week meetrainen.

Mocht Graafland in die periode een goede indruk maken, komt het mogelijk tot een overgang. Hij dient dan de concurrentie aan te gaan met de onlangs aangetrokken Harmen Kuperus. De ervaren Graafland is transfervrij. Zijn contract bij Vitesse werd niet verlengd.

In Arnhem kampte de bij Feyenoord opgeleide Graafland met de nodige blessures. Eerder speelde hij geruime tijd bij Excelsior. De 31-jarige Rotterdammer stond bij die club in 86 competitieduels onder de lat.

'Hodgson nieuwe trainer Liverpool'

Dirk Kuijt en Ryan Babel krijgen komend seizoen bij Liverpool waarschijnlijk te maken met Roy Hodgson. Volgens Britse media wordt de 62-jarige Engelsman op korte termijn gepresenteerd als opvolger van de vertrokken manager Rafael Benítez.

Hodgson komt over van Fulham, waarmee hij afgelopen seizoen verrassend de finale van de Europa League bereikte. Hodgson werkte eerder bij onder meer Internazionale, Blackburn Rovers en de nationale ploeg van Zwitserland.

Capello kijkt vooruit, Beckham misschien opvolger

De vroege WK-uitschakeling tegen Duitsland, in de achtste finale, is in Engeland nog steeds het gesprek van de dag. Fabio Capello weet nog niet of hij mag aanblijven als bondscoach, maar is al volop met de toekomst bezig. Ondertussen gaan er geruchten dat de Engelse bond het stokje wil doorgeven aan David Beckham.

Capello is nu alweer bezig met het Europees Kampioenschap van 2012. "Ik denk dat er twee of drie nieuwe spelers bij moeten komen. Adam Johnson van Manchester City en misschien ook Kieran Gibbs van Arsenal", zegt Capello op de website van de FIFA. "Michael Dawson (Tottenham Hotspur), Gabriel Agbonlahor (Aston Villa) en Bobby Zamora (Fulham) kunnen daar ook bij horen."

De Italiaan ziet nu in waarom Engeland bijna nooit goed presteert op een WK. "De spelers arriveren vermoeid op het WK", aldus Capello, die veelal spelers tot zijn beschikking heeft die tientallen wedstrijden in de benen hebben. "Ik wil graag iets veranderen, maar dat is onmogelijk. Ze spelen zaterdag, woensdag, zaterdag, woensdag."

Ondertussen bericht de London Evening Standard dat binnen de FA de roep steeds groter wordt om David Beckham tot bondscoach te benoemen. Dat is opmerkelijk, aangezien Becks geen ervaring als trainer heeft. Sterker nog, hij heeft zijn afscheid als voetballer nog niet eens aangekondigd.

PSV legt nieuw veld aan in Philips Stadion

De grasmat van het Philips Stadion wordt deze week vervangen, meldt de club op haar officiële website. Dit was zo ingepland na de reeks concerten die Guus Meeuwis de afgelopen weken in het stadion hield.

Omdat het veld snel klaar moet zijn, is er geen tijd om het helemaal opnieuw in te zaaien. Er zal daarom met graszoden worden gewerkt van een Limburgs bedrijf dat ook bij enkele Europese topclubs, zoals Bayern München en AC Milan het veld verzorgd heeft.

De planning is dat de mat woensdag binnen één dag wordt gelegd. PSV speelt haar eerste wedstrijd op het nieuwe grasveld al op zaterdag 17 juli. De Brabantse club speelt dan een oefenwedstrijd tegen het Engelse Ipswich Town.

PSV begint het nieuwe seizoen in de Eredivisie met een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Die wedstrijd is op zaterdag 7 augustus. Een week later is het Philips Stadion het decor voor de eerste thuiswedstrijd. Tegenstander is promovendus De Graafschap.

Pereiro kondigt einde wielrencarriŤre aan

Oscar Pereiro Sio wil stoppen met wielrennen. De Spaanse renner van Astana is teleurgesteld dat hij niet mee mag naar de Tour de France, die hij in 2006 nog won. De Ronde van Spanje wordt waarschijnlijk zijn zwanenzang.

"Ik denk dat de tijd is gekomen om te zeggen, genoeg", zei de 32-jarige Pereiro tegen de krant La Voz de Galicia. "Ik heb er lang over nagedacht, maar het is goed zo. Zeker omdat nog een seizoen als dit geen zin heeft." Al aan het begin van het seizoen begonnen de problemen. Astana had de renner net vastgelegd, maar wilde meteen onderhandelen over een salarisverlaging. "Ik neem nu een onverwachte zomervakantie en ga nadenken over het rijden van de Vuelta."

Pereiro eindigde in de Tour van 2006 aanvankelijk als tweede. Doordat Floyd Landis betrapt werd op doping, mocht hij zich alsnog tot winnaar laten kronen. Twee jaar later kwam hij in de Tour ernstig ten val. Sindsdien was hij op zoek naar zijn oude vorm, maar wist die niet meer te vinden.

[1973] Chaotische en spectaculaire ouverture op Scheveningse boulevard

Op zaterdag 3 juli vertrekt de Tour de France voor de vijfde keer vanuit Nederland. Na de starts in Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978) en Den Bosch (1996) is dit jaar Rotterdam aan de beurt. In een specialreeks kijkt FOK!sport terug op de eerdere Tour-starts. Vandaag blikken we terug op het wielerspektakel in Scheveningen.

 

 

 

 

FC Den Bosch contracteert Hofstede

FC Den Bosch heeft een akkoord bereikt met Tim Hofstede (20) over een eenjarig contract, dat zal ingaan op 1 juli 2010. FC Den Bosch neemt de centrale verdediger transfervrij over van NAC Breda.

Manager voetbalzaken Fred van der Hoorn: "Tim is een centrale verdediger, met een uit het juiste hout gesneden karakter. Hij is sterk in duels en heeft een goede inspeelpass. Zowel voor hem als voor FC Den Bosch is deze overgang een juiste stap. Hij is een welkome versterking van onze al bestaande selectie."

Tim Hofstede is op 6 september 1989 geboren in Breda en speelde voordat hij voor NAC Breda uitkwam voor de amateurs van VV Bavel. In seizoen 2008-2009 maakte hij zijn debuut in de Eredivisie in dienst van NAC Breda.

Hofstede is de vijfde nieuwe speler van FC Den Bosch voor het seizoen 2010-2011. Eerder maakte de club al bekend verdediger Daan van Dinter (Willem II), spits John Verhoek (FC Dordrecht), aanvaller Istvan Bakx (gehuurd van RC Genk) en aanvaller Ronnie Reniers (Willem II) te hebben aangetrokken. Uit de eigen jeugd hebben spits Diego Karg en middenvelders Hasan Kiliç en Mustafa Güler de stap naar de formatie van trainer/coach Fons Groenendijk gemaakt.

Politiehonden dood in politieauto

Twee politiehonden zijn maandagavond in Rhenen omgekomen in een politieauto. Hondengeleiders waren na een melding over huiselijk geweld op pad gegaan met twee honden. De hondenauto heeft airco en luchtafzuiging in de hokken, maar mogelijk heeft de luchtcirculatie niet gewerkt, waardoor de honden in de avondhitte zijn bezweken.

De agenten gingen toen ze rond 21.45 uur bij de woning aan de Dahliastraat aankwamen poolshoogte nemen in de woning en lieten de honden in de auto, met de motor, de airco en de afzuigingsinstallatie aan. Toen ze de honden wilden halen omdat de bewoner van de woning met een mes dreigde, bleken de dieren te zijn omgekomen.

De messentrekker maakte gebruik van de situatie en nam de benen. Hij is nog voortvluchtig. De politie gaat onderzoeken hoe het komt dat de honden zijn overleden.

Metro 2034 aangekondigd

In een interview met ComputerandVideogames heeft THQ een nieuwe game aangekondgid, namelijk de opvolger van Metro 2033 genaamd Metro 2034. De game zal een 3D functie hebben.

In het interview zegt THQ dat ze nu Metro 2033 in 3D hebben gemaakt, dit zal het pronkstuk zijn van de hardware van Nvidia. Toen maakte THQ ook bekend dat de opvolger in de maak is. Metro 2033 was een 'post-apocalyptische' shooter, die zich afspeelde in de Metro's van Rusland. Hier kan je de review van de game nog eens nalezen.

Metro 2033
Screenshot Metro 2033

Bevolking HaÔti groeit ondanks aardbeving snel

Het bevolkingsaantal van Haïti blijft ondanks de verwoestende gevolgen van de aardbeving van januari en het ongekend hoge dodental vlug stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse bureau voor volkstellingen die maandag zijn vrijgegeven.

Het bureau schat het bevolkingsaantal van Haïti momenteel op 9,6 miljoen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de beving 230.000 mensen het leven kostte. In 2012 zal Haïti het bevolkingsaantal van voor de aardbeving weer bereiken, tegen 2050 zullen er naar schatting 13,4 miljoen Haïtianen zijn.

De bevolking van de naburige Dominicaanse Republiek groeit even snel. De snelle groei is opmerkelijker als gekeken wordt naar in omvang vergelijkbare landen als Zweden en Wit-Rusland, die in dezelfde periode naar verwachting te maken krijgen met bevolkingsdalingen.

Veel reddingswerkers en deskundigen wijten de ellende in Haïti, zoals milieuproblemen, honger en de dood van duizenden door het instorten van ondeskundig gebouwde woningen als gevolg van de aardbeving, grotendeels aan overbevolking.

Blatter waarschuwt Sarkozy

Sepp Blatter heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gewaarschuwd voor diens bemoeienis met het Franse voetbal. De voorzitter van de FIFA zei dat Frankrijk een schorsing riskeert. Eerder had ook secretaris-generaal van de FIFA Jêrome Valcke al benadrukt dat de wereldvoetbalbond geen politieke inmenging duldt.

Blatter zei vandaag dat de Franse voetbalbond op de steun van de FIFA kan rekenen. "Zelfs als het op presidentieel niveau is. De politiek heeft er een nationale zaak van gemaakt, maar voetbal is in handen van de FIFA." De regels van de bond schrijven voor dat voetbalbonden onafhankelijk werken. Mocht dat in gevaar komen, kan een schorsing worden opgelegd.

Bij een schorsing kan het Franse voetbal in zijn geheel worden uitgesloten. Naast het nationale team mogen dan ook geen clubteams en scheidsrechters internationaal actief zijn. Sarkozy trok zich van de regels niets aan en zei meteen na de uitschakeling van Frankrijk op het WK een onderzoek te beginnen naar het debacle op het WK.

Minister van Sport Roselyne Bachelot zei dat het aftreden van de voorzitter van de Franse voetbalbond Jean-Pierre Escalettes onvermijdelijk was. Het speet Blatter dat Escalettes ook daadwerkelijk aftrad. De Zwitser benadrukte dat de grote naam van Frankrijk in het voetbal de FIFA niet van acties af zou houden. "Er wordt niet gekeken naar het soort van de bemoeienis of de grootte van het land."

Kruijswijk en Tjallingii langer bij Rabobank

Steven Kruijswijk en Maarten Tjallingii rijden tot en met 2012 voor Rabobank. Beide renners werden het met de ploegleiding eens over contractverlenging.

De 23-jarige neoprof Kruijswijk mocht dit jaar door een blessure van Oscar Freire meedoen aan de Giro d'Italia en kwam daar met een achttiende plaats in het eindklassement sterk voor de dag. De negen jaar oudere Tjallingii werd in 2008 overgenomen van Lotto en staat eind deze week voor het eerst in zijn carrière aan de start van de Tour de France.

Volgens Erik Breukink is de mix van jeugd en ervaring de kracht van de Rabobankformatie. "Met Kruijswijk hebben we het over een jongen die perfect binnen onze visie past", zegt de technisch directeur. "Tjallingii is juist een van de steunpilaren. Een echte teamplayer die voor het nodige evenwicht in de ploeg zorgt."

Gyan laat Ghana schrikken met dikke enkel

Asamoah Gyan heeft maandag de training van Ghana voortijdig moeten afbreken. De aanvaller verscheen daarna met een zak ijs om zijn enkel, maar volgens de speler valt de blessure wel mee.

Gyan miste het grootste deel van de training en er werd gevreesd dat hij vrijdag niet kan spelen in de kwartfinale tegen Uruguay. "Ik voelde een tik en het is een beetje dik", stelde Gyan de aanwezige pers gerust. "Ik denk niet dat het erg serieus is. Op vrijdag ben ik weer beschikbaar."

De eventuele afwezigheid van Gyan zou een aderlating zijn voor het Ghanese elftal. Bondscoach Milovan Rajevac moet bovendien mogelijk al drie andere spelers missen. André Ayew is geschorst, terwijl aanvoerder John Mensah (rugklachten) en Kevin-Prince Boateng (hamstring) een vraagteken zijn.

Asamoah Gyan (24), speler van Stade Rennes, is bovendien de topscorer van het Ghanese elftal. De Afrikanen scoorden dit toernooi vier keer en drie van die treffers staan op naam van Gyan. Het andere doelpunt werd gemaakt door Boateng.

Lange file door ongelukken op A12

Op de A12 staat dinsdag een lange file als gevolg van een autobrand en een ongeluk. Tussen Utrecht en Den Haag stond rond 12.00 uur ter hoogte van Nieuwerbrug een file van veertien kilometer. De vertraging bedraagt meer dan een uur, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Net voorbij de Nieuwerbrug gebeurde rond 10.00 uur een ongeluk waarbij vijf auto's betrokken waren. Vrijwel tegelijkertijd ontstond een paar honderd meter daarvoor een autobrand. Bij de incidenten raakte een nog onbekend aantal mensen gewond.

Verkeer richting Rotterdam wordt geadviseerd via de A2, de A27 en de A15 om te rijden.

Maradona geeft spelers rust

De spelers van het nationale elftal van Argentinië komen vandaag niet in actie op het trainingsveld. Bondscoach Diego Armando Maradona heeft zijn spelers een dag vrij gegeven. In de ochtend deden de selectieleden enkel wat rek- en strekoefeningen waarna een dag van ontspanning volgt.

Zondagavond kwam Argentinië in actie tegen Mexico en bereikte de kwartfinale. Twee dagen later krijgen de spelers nu vrij. Het is iets wat Maradona eerder dit toernooi ook al deed bij groepswedstrijden. Morgen begint Maradona met de voorbereiding van de wedstrijd tegen Duitsland. Aanstaande zaterdag treffen de twee landen elkaar in Kaapstad. Wie die wedstrijd wint komt terecht in de halve finale.

MŲtley CrŁe-zanger Vince Neil gearresteerd

Mötley Crüe-voorman Vince Neil is in Las Vegas gearresteerd wegens rijden onder invloed. De zanger werd maandag opgepakt na een ongeluk, laat de politie van Las Vegas weten.

De politie wil niet kwijt of er gewonden zijn gevallen. De 49-jarige rocker wordt vastgehouden, maar kan na betaling van tweeduizend dollar borg weer naar huis. Zijn vrouw heeft entertainmentsite TMZ laten weten onderweg naar Las Vegas te zijn om de borg van de zanger te betalen. Het is niet de eerste keer dat Neil in de problemen raakt.

In 2002 werd hij gearresteerd omdat hij een muziekproducer had aangevallen. Een jaar later werd Neil aangeklaagd wegens mishandeling van een prostituee. In beide zaken deed hij een beroep op zijn zwijgrecht, betaalde hij een schadevergoeding en werd hij veroordeeld tot honderd uur taakstraf. Vince Neil bracht onlangs zijn eerste studio-album in vijftien jaar uit.

Mötley Crüe-zanger Vince Neil gearresteerd
Mötley Crüe-zanger Vince Neil gearresteerd (Foto: Novum)

Andrť Rieu gevlucht voor rellen

André Rieu heeft zaterdag een optreden in Toronto moeten afzeggen wegens rellen rond de G20-top. De violist zegt te hebben moeten vluchten voor het geweld dat losbrak op de dag dat de wereldleiders samenkwamen.

"We wilden net gaan eten toen mensen opeens zeiden: 'Het is oorlog buiten", vertelt Rieu maandag in RTL Boulevard. "We moesten vluchten." De violist en zijn gezelschap werden onder begeleiding weggevoerd. "We vlogen de bus in en zagen de rookwolken boven Toronto", zegt Rieu. "Het was heel eng." Rieu zou in Toronto optreden met het 55-koppige Johann Strauss Orkest.

Het was de eerste keer dat de Limburge violist een optreden moest afzeggen. "Wat een treurig moment", twitterde Rieu over het voorval. Ook liet hij weten in december terug te komen naar Toronto om het optreden alsnog plaats te laten vinden.

Zo'n tienduizend mensen waren zaterdag op de been om te protesteren tegen de topontmoetingen tussen regeringsleiders, toen er ongeregeldheden uitbraken. Meer dan zeshonderd mensen werden gearresteerd.

André Rieu gevlucht voor rellen
André Rieu gevlucht voor rellen (Foto: Novum)

Queiroz verwacht spektakel tegen Spanje

In de laatste achtste finale van het WK staan vanavond de buurlanden Spanje en Portugal tegenover elkaar. Carlos Queiroz, bondscoach van de Portugezen, verwacht een spectaculaire wedstrijd.

"Het wordt een geweldig duel met techniek, snelheid, veel creativiteit, fantasie en grote spelers. We willen het beste Portugal ooit worden", aldus Queiroz op een persconferentie. Spanje en Portugal trappen vanavond om 20:30 uur af in het Green Point Stadium in Kaapstad.

De Portugese bondscoach beseft dat het vanaf nu alles of niets is. "In dit soort wedstrijden is er maar één speelwijze: vooruit. We zullen daarbij risico's moeten nemen. Tegelijkertijd moeten we pragmatisch, realistisch en bewust van de kansen spelen. We zullen sneller moeten denken én sneller moeten handelen dan Spanje."

Terwijl Portugal met Cristiano Ronaldo over één van de beste voetballers ter wereld beschikt, lijkt Europees kampioen Spanje toch favoriet. "We spelen tegen één van de drie favorieten voor de WK-zege", vindt Queiroz.

Slagter naar profs Rabobank

Tom Jelte Slagter rijdt in 2011 voor het profteam van Rabobank. De 20-jarige Slagter werd afgelopen weekend Nederlands kampioen bij de beloften en rijdt dit jaar voor het eerst voor de Rabo-opleidingsploeg.

"Ik wilde deze stap heel graag maken. Ik ga een hoop leren, er zal goed naar mijn programma worden gekeken. Mijn opleiding gaat dus gewoon verder, maar nu op een hoger niveau," aldus Slagter.

Bedenker Tetris al tien jaar bezig met multiplayer

Er wordt al tien jaar gewerkt aan een multiplayer-modus voor de populaire puzzel-game Tetris. Dit heeft de Russische bedenker van Tetris, Alexey Pajitnov, gezegd in een interview met de website Gamasutra.

Onder het communistische bewind van Rusland werd de licentie voor Tetris verkocht voor een schijntje. Recentelijk heeft Alexey Pajitnov de rechten teruggekocht, en sindsdien is hij bezig met het verkopen van licenties. Het werk aan een multiplayer-modus van Tetris gaat echter niet helemaal naar wens.

"Ik heb geprobeerd het te ontwikkelen, maar we zijn er nog niet helemaal", stelt Pajitov.

Tetris DS voor de Nintendo DS bevat een multiplayer-modus, maar dat is niet helemaal wat Pajitnov in gedachten heeft. De Russische programmeur weet dat spelers zich goed moeten concentreren om het spel op de hogere niveaus te kunnen spelen. Dat zijn de momenten dat Tetris interessant wordt. De speler is dan zo geconcentreerd dat hij niet kan kijken wat de tegenstander aan het doen is.

Hoewel de Russische bedenker van Tetris inmiddels al tien jaar aan het peinzen is over een multiplayer-modus voor de game, is het idee nog niet afgerond.

"In de meest ideale versie van een multiplayer-Tetris moet je kunnen zien wat de tegenstander doet, en moet je hun manier van spelen en hun prestaties meenemen in de game. Dat zou voor mij het voornaamste plezier geven in een multiplayer-game van Tetris", meent Pajitnov.

Bedenker 'Tetris' al tien jaar bezig met multiplayer
Bedenker Tetris al tien jaar bezig met multiplayer

Vacansoleil leidt ploegenklassement UCI Europe Tour

Op de UCI Europe Tour ranking voor Pro Continentale teams gaat het Vacansoleil Pro Cycling Team momenteel aan de leiding. In dit klassement zijn alle punten opgenomen die de teams wisten te behalen in koersen van de Europe Tour tot en met 25 juni 2010.

Na een tweede plaats in 2009 is Vacansoleil in 2010 op weg de meest regelmatige ploeg van het Pro Continentale circuit te worden. De brede selectie kwam dit jaar tot en met 28 juni 2010 tot 42 podiumplaatsen. Zeventien van de tweeëntwintig renners beklommen het erepodium in wedstrijden van de UCI Europe Tour kalender.

Op de CQ Ranking, gebaseerd op het oude UCI-regelmatigheidsklassement, is Vacansoleil op de tiende plek ook de eerste Pro Continentale ploeg.

Pedo Sytze verplicht onder toezicht

De omstreden pedoseksueel Sytze van der V. komt onder verplicht toezicht van de reclassering te staan. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald.

De 62-jarige Van der V. werd dinsdag opnieuw veroordeeld voor ontucht met een 8-jarige jongen. Net als vorig jaar juni kreeg Van der V. drie jaar cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het misbruiken van vier jongens. De Hoge Raad bepaalde echter dat het vonnis in de zaak van de 8-jarige jongen niet goed genoeg was onderbouwd.

Dat deel van de zaak moest daarom opnieuw worden gedaan en het oude vonnis werd vernietigd. Dat gaf problemen, want daarin stond ook dat Van der V. onder toezicht van de reclassering moest komen te staan omdat er kans op herhaling was. Van der V. kwam in september vrij omdat zijn straf er toen opzat.

Eindhoven kon geen overeenstemming met Van der V. bereiken over een andere vorm van toezicht, waarop hij een gebiedsverbod kreeg. De pedoseksueel dook zo nu en dan op in een andere gemeente, waar hij ook meteen een gebiedsverbod kreeg. Van der V. vocht het gebiedsverbod in Eindhoven met succes aan.

In een kort geding bepaalde de rechter in april dat Van der V. in Eindhoven mag wonen totdat een bodemprocedure is afgehandeld. In die procedure zou in mei uitspraak worden gedaan, maar dat werd uitgesteld. Door de nieuwe uitspraak van het hof is echter al een oplossing bereikt. Van der V. staat onder toezicht, zoals Eindhoven wil. Het enige nut van de procedure lijkt nu nog het vormen van jurisprudentie voor soortgelijke gevallen.

Makers Harvest Moon blij met Nintendo 3DS

Marvelous Entertainment heeft veel vertrouwen in de Nintendo 3DS. Dit schrijft het bedrijf in een blog naar aanleiding van een bijeenkomst voor investeerders. De makers van Harvest Moon gaan de Nintendo 3DS dan ook steunen.

Marvelous Entertainment verwacht meer van de Nintendo 3DS dan van welke andere hardware dan ook. Om die reden gaat de Japanse uitgever zeer waarschijnlijk veel games uitgeven voor de Nintendo 3DS, al zal er niets verschijnen voor 1 april 2011.

Harvest Moon is een langlopende serie waarin het onderhouden van je boerderij, de dieren en je sociale contacten met de mensen in het dorp centraal staan.

Het plan bestaat bij Marvelous Entertainment om de Harvest Moon-serie uit te breiden naar de nieuwe 3D-spelcomputer van Nintendo. De naam van deze game is Harvest Moon 3D, al is er nog niets officieels rond dit spel aangekondigd.

Makers 'Harvest Moon' blij met Nintendo 3DS
Makers Harvest Moon blij met Nintendo 3DS

Williams: "Samen met Cosworth verbeteren"

Het Formule 1-team van Williams wil de samenwerking met motorenleverancier Cosworth maximaal gaan benutten. Directeur bij het Britse team Andrew Parr is tevreden over de motorenbouwer met wie de renstal afgelopen weekend in Valencia een vierde plaats behaalde.

"De kwaliteit van de mensen en het werk dat ze leveren is heel goed. Ondanks dat ze een beperkt budget hebben, zijn ze er in geslaagd hun Formule 1-programma op een goede manier van de grond te krijgen," zei Parr tegen Autosport. Toch is de relatie tussen Williams en Cosworth nog niet optimaal. "Het is net als een huwelijk. Je hebt wel eens ruzie met je vrouw, maar je weet dat er een gemeenschappelijk doel is en dat is ook hier het geval. Je moet er aan werken."

Dat de resulaten dit jaar tegenvielen is volgens Parr niet alleen aan Cosworth te wijten. "We hebben geen geschikte data om alleen de motor óf alleen het chassis te vergelijken met die van een ander team, dus een schuldige valt niet zomaar aan te wijzen. We staan niet waar we willen staan. Wij zijn daar niet gelukkig mee, maar zij ook niet. Daarom zijn we allebei continu op zoek naar oplossingen en verbeterpunten."

Afgelopen periode gingen er geruchten dat Williams Cosworth in wilde ruilen voor Renault, maar dit lijkt nu van de baan te zijn. "Dat is niet onze intentie en er zijn dan ook geen plannen voor," zei Parr die het toch niet helemaal uit wilde sluiten. "Er kan altijd nog iets gebeuren, dus het is niet verstandig om die mogelijkheid uit te sluiten."

Toch lijkt Williams bij de huidige motorenfabrikant te blijven, omdat een onafhankelijke leverancier voordelen biedt. "Onze relatie is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Problemen worden gelijk op tafel gelegd en besproken. Als team hebben wij hierdoor het gevoel meer controle te hebben over onze toekomst."

WK Vandaag: 29 juni 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de wedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. In de achtste finale-wedstrijden van vandaag komen Spanje en Portugal tegen elkaar uit, en neemt Paraguay het op tegen Japan.

Paraguay v. Japan

Paraguay deed het verrassend goed in de poulefase en ging in de poule met onder andere Italië als groepshoofd door naar de laatste zestien. Tegen Japan zullen zij wederom hun kwaliteiten moeten tonen om door te gaan naar de kwartfinales.

Japan is ook verrassend door. In een poule met Denemarken, Kameroen en Nederland wisten zij zich achter Nederland als tweede te plaatsen. Na een verlies tegen Nederland is het eigenlijk alleen maar beter geworden en ook zij hebben goede hoop op de volgende ronde.

Spanje v. Portugal

Spanje plaatste zich tijdens de laatste speelronde pas voor de laatste zestien. De poulefase verliep moeizaam voor de Europees kampioen en willen zij tegen Portugal überhaupt een kans maken zal de kwaliteit van het spel van de Spanjaarden een stuk omhoog moeten.

Portugal speelt goed. Waar in de eerste wedstrijd nog matig werd gevoetbald werd tegen Noord-Korea eens goed uitgehaald met 7-0. Sterspeler C. Ronaldo is nog niet in zijn beste vorm dus wie weet wat we van de Portugezen kunnen verwachten. Ook tegen Spanje zullen ze weer alles uit de kast moeten halen om door te kunnen gaan.

TV Schema:

Tijd Programma Zender
13:10 - 13:20 NOS Sportjournaal Nederland 1
13:10 - 13:15 NOS Sportjournaal Nederland 2
13:30 - 13:40 NOS Sportjournaal Nederland 1
13:50 - 14:00 NOS Sportjournaal Nederland 1
15:30 - 15:50 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Paraguay - Japan Nederland 1
15:50 - 16:52 NOS WK Voetbal: 1ste helft Paraguay - Japan Nederland 1
16:52 - 17:00 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Paraguay - Japan Nederland 1
17:00 - 18:04 NOS WK Voetbal: 2de helft Paraguay - Japan Nederland 1
18:45 - 18:54 NOS Sportjournaal Nederland 1
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Nederland 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Spanje - Portugal Nederland 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Spanje - Portugal Nederland 1
21:20 - 21:25 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Spanje - Portugal Nederland 1
21:25 - 22:24 NOS WK Voetbal: 2de helft Spanje - Portugal Nederland 1
22:24 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Nederland 1
22:30 - 23:25 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
23:35 - 23:50 NOS Sportjournaal Nederland 1
23:50 - 00:50 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
00:50 - 01:40 Andere Tijden Sport Nederland 1

Wedstrijd Oranje waarschijnlijk in vol stadion

Het Nederlands elftal staat vrijdag waarschijnlijk voor een primeur. De kwartfinalewedstrijd tegen Brazilië lijkt de eerste wedstrijd in het Nelson Mandela Bay Stadium te worden die is uitverkocht, melden officials. Bij de zes eerdere wedstrijden in het stadion waren nog lege stoeltjes zichtbaar.

De verkoop ging vanmorgen van start. Al om 06.00 uur stonden mensen bij de kassa. De prijzen zijn onderverdeeld in vier categorieën. De goedkopere kaartjes zijn te krijgen voor ongeveer 55 euro. Voor de duurste tickets moet rond de 225 euro worden neergeteld. Het stadion telt 42.286 zitplaatsen.

In Port Elizabeth vonden eerder onder meer de groepswedstrijden Ivoorkust-Portugal (0-0) en Duitsland-Servië (0-1) plaats. De havenstad was ook het decor van de achtste finale tussen Uruguay en Zuid-Korea (2-1).

Vrijdag vroege, drukke voetbalspits

Voetballiefhebbers die vrijdagmiddag de wedstrijd van Oranje tegen Brazilië willen zien, doen er goed aan vroeg de weg op te gaan. De ANWB verwacht een drukke spits, die erg vroeg op gang komt. Maandag kwam de avondspits ook vroeg op gang en stond er om 16.00 uur, toen de aftrap plaatsvond, nog honderd kilometer file.

Vrijdag beginnen ook de schoolvakanties in het midden van Nederland. Daarnaast verwacht de ANWB dat veel mensen eerder van hun werk vertrekken zodat zij om 16.00 uur de kwartfinale tussen Nederland en Brazilië kunnen zien.

'Lego-film' komt van de grond

De 'Lego-film' die Warner Bros. op het witte doek wil brengen lijkt nu echt van de grond te komen. Phil Lord en Chris Miller staan op het punt te tekenen voor het script en de regie. Het duo was eerder verantwoordelijk voor de 3D animatiefilm 'Cloudy With a Chance of Meatballs' ('Het Regent Gehaktballen').

Lord en Miller wisten met een presentatie van hun plannen de bazen van Warner en Lego te overtuigen van het feit dat zij de geschikte kandidaten zijn voor het project. Wat zij precies in gedachten hebben met de film over het wereldberoemde speelgoed is nog onduidelijk. Op de website van het filmvakblad The Hollywood Reporter staat dat het in ieder geval een mix van animatie en live action wordt die zich afspeelt in de Lego-wereld.

Het vorige project van Lord en Miller, 'Cloudy With a Chance of Meatballs', leverde 243 miljoen dollar en een hoop prijsnominaties op. Momenteel werken zij aan een filmversie van de jaren '80 tv-serie '21 Jump Street'.

'Cloudy With a Chance of Meatballs', leverde 243 miljoen dollar op
'Cloudy With a Chance of Meatballs', leverde 243 miljoen dollar op (Foto: Novum)

Oplage De Telegraaf gedaald

Dagblad De Telegraaf van Telegraaf Media Groep nv (TMG) heeft de totaal verspreide oplage in het eerste kwartaal van 2010 op jaarbasis zien dalen, blijkt dinsdag uit de oplagecijfers van het Instituut voor Media Auditing HOI. De totaal verspreide oplage van De Telegraaf liep in de eerste drie maanden van 2010 terug naar 638.670 exemplaren, tegen 658.218 in dezelfde periode een jaar eerder.

De totaal verspreide oplage is van belang voor de advertentie-inkomsten, de totaal betaalde kernoplage is voor krantenuitgevers van belang voor de inkomsten uit abonnementen. De totaal betaalde gerichte oplage kwam wel hoger uit in het eerste kwartaal van dit jaar: 592.407 tegen 582.313 over het eerste kwartaal van 2009.

De totaal verspreide oplage van de gratis krant Spits van TMG daalde op jaarbasis naar 432.846 exemplaren tegen 459.770 in het eerste kwartaal van 2009. Spits is daarmee nog steeds een slag kleiner dan krant Metro, die in het eerste kwartaal van 2010 een oplage had van 517.901, een daling op jaarbasis van bijna 13.000.

Verdenkingen Heijmans in bouwfraude geseponeerd

In de vastgoedfraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Bouwfonds heeft het Openbaar Ministerie onder meer verdenkingen tegen drie oud-leidinggevenden van bouwbedrijf Heijmans geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs, meldt Het Financieele Dagblad dinsdag.

Zij werden verdacht van hulp bij het doorsluizen van fraudegeld bij een project op de Amsterdamse Zuidas. Ook verwante zaken tegen Heijmans-dochter Infra Bouw zijn geseponeerd, bevestigt een woordvoerder van Heijmans tegen het FD.

Kristen Stewart is nog niet moe van 'Twilight'

Kristen Stewart is nog niet klaar met haar karakter Bella Swan uit de 'Twilight'-filmreeks. "Je moet het zien als het verschil tussen het schrijven van een paper en het schrijven van een scriptie. 'Twilight' is inmiddels uitgegroeid tot een lijvige scriptie", legt de 20-jarige actrice uit in Metro.

Het laatste deel van de filmreeks wordt in twee stukken geknipt, Stewart is daar 'dolenthousiast' over. "Ik weet zeker dat de fans het fantastisch gaan vinden dat we nu eindelijk eens de tijd hebben om het hele verhaal te vertellen." Ze is van mening dat bij een anderhalf uur durende film altijd details afvallen die de karakters maken tot wie ze zijn.

De films zijn gebaseerd op een boekenserie, geschreven door Stephanie Meyer. Het derde deel in de filmreeks, 'The Twilight Saga: Eclipse', draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Kristen Stewart is nog niet moe van 'Twilight'
Kristen Stewart is nog niet moe van 'Twilight' (Foto: Novum)

Blatter zet technologie op agenda

Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, heeft gezegd dat de 'doellijn-technologie' wederom op de agenda van de wereldvoetbalbond komt. Blatter heeft bovendien Engeland en Mexico excuses aangeboden voor de arbitrale dwalingen die de teams in de achtste finales van het WK benadeelde.

"Vanzelfsprekend betreuren we het als je duidelijk arbitrale missers ziet," aldus de Zwitser die zei dat de video-technologie volgende maand aan de orde komt als het spelregels-panel van de FIFA in Wales vergadert.

Tot nu toe negeerde de wereldvoetbalbond de oproep om technologie als hulpmiddel in het voetbal in te zetten.

Hamilton haalt uit naar Alonso

De vete tussen Lewis Hamilton en Fernando Alonso lijkt afgelopen weekend na de Grand Prix van Europa weer helemaal opgelaaid te zijn. Daar haalde Hamilton de safety car in, waardoor hij na een bezoek aan de pits tweede wist te blijven. Alonso reed vlak achter de Brit, moest wachten en kwam zo uiteindelijk als achtste over de streep.

Hamilton kreeg voor zijn inhaalactie een drive-through-penalty, maar verloor hierbij tot ongenoegen van Alonso en Ferrari geen plaatsen mee. Het Italiaanse team haalde na afloop van de race hard uit naar McLaren, Hamilton en de FIA omdat de wedstrijd niet eerlijk zou zijn verlopen. Gisteren zei Alonso dat de race-uitslag gemanipuleerd was en dat Hamilton de regels niet respecteerde door de safety car in te halen.

Hamilton bijt nu in een interview van zich af. "Ik zag op het grote scherm dat hij ingehaald werd door een Sauber. Dat is erg ongewoon voor hem, dus hij moet compleet in een andere wereld zijn geweest. Ik begrijp niet waarom ik zijn race zoveel beïnvloed heb. Iedereen heeft het recht op een eigen mening en hij moet wel erg teleurgesteld zijn over zijn eigen resultaat, maar ik heb hem niets aangedaan."

De McLaren-coureur prijst het werk van de stewards. "De FIA verricht fantastisch werk door ons dit jaar te laten racen." Hij wordt gesteund door zijn teambaas Martin Whitmarsh. "Als je kijkt naar wat er gebeurt is dan was het lastig te vermijden. Het was nipt, dus het ging naar de stewards en zij hebben een beslissing gemaakt. In mijn opinie is dat normaal in motorracen, maar het kan zijn dat Fernando een andere ervaring heeft."

Whitmarsh wordt in zijn mening gesteund door onder meer Red Bull-teambaas Christian Horner. Hij vindt dat het niet in het voordeel van Ferrari heeft uitgepakt en dat McLaren misschien wat stout was geweest, maar dat ze daar terecht voor gestraft zijn. Hij pleit er wel voor om de safetycarregels tegen het licht te houden om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

VN-voertuig in Kabul beschoten

Een voertuig van de Verenigde Naties is dinsdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul beschoten. Zeker één persoon raakte gewond. Dat hebben getuigen gezegd.

Van een witte pick-uptruck waren de ruiten gesneuveld en zowel het voertuig als de straat waren met bloed bespat. De chauffeur van het voertuig zou zijn getroffen.

Het voorval vond plaats bij een rotonde in de buurt van de Amerikaanse ambassade en een Amerikaanse legerbasis.

Atletiekcoach Stewart levenslang geschorst

De Jamaicaanse atletiekcoach Raymond Stewart is levenslang geschorst door het antidopingbureau Usada. Volgens het bureau heeft Stewart, die in de Verenigde Staten werkzaam is, zijn atleten van doping voorzien. Hij deed als sporter vier keer mee aan de Olympische Spelen. In 1984 haalde hij zilver met Jamaica op de 4x100 meter.

Stewart was onder meer coach van de geschorste Amerikaanse sprinter Jerome Young. Ook Youngs landgenoten Kenny Burkenburr en J.J. Johnson trainden met Stewart. "Het schenden van de verantwoordelijkheid die je hebt als een coach is absoluut onacceptabel", zei Usada-directeur Travis T. Tygart.

'DSB had geen bankvergunning mogen krijgen'

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) had in 2005 geen bankvergunning aan DSB Bank mogen verlenen. DNB had strenger moeten zijn, omdat er tekortkomingen in de leiding en de organisatie waren. Dat concludeert (rapport, pdf) de commissie onder leiding van Michiel Scheltema die het faillissement onderzocht.

Het faillissement van DSB Bank is vooral te wijten aan het beleid van de bank. Dat was te commercieel en er was onvoldoende oog voor het beheersen van risico's.

'Internetfilters hebben nauwelijks nut'

Het is nog maar de vraag of het blokkeren van websites veel nut heeft. Dat stelt privacyorganisatie Bits of Freedom. Websites met kinderporno zijn vaak gehuisvest in het buitenland, waardoor het voor justitie niet mogelijk is die aan te pakken. Door afspraken te maken met andere landen moet dat wel mogelijk worden.

Met sommige landen zijn echter nog geen afspraken gemaakt. Om te voorkomen dat iemand toch op een kinderpornosite uit een van die landen terechtkomt, wil het ministerie van Justitie internetfilters invoeren. De illegale websites uit die landen worden dan in Nederland geblokkeerd, maar worden verder ongemoeid gelaten.

Bits of Freedom onderzocht met welke landen afspraken zijn gemaakt en concludeert dat alleen met Japan, Thailand en Zuid-Korea geen afspraken zijn gemaakt. Dat zijn volgens de organisatie 'niet bepaald' landen waar niet mee te praten valt.

De organisatie wijst er op dat ze een VN-verdrag tegen internationale criminaliteit al hebben ondertekend. Daarnaast heeft Japan al een verdrag tegen criminaliteit via internet ondertekend. De verdragen hoeven alleen nog te worden geratificeerd.

Ook zonder officiële samenwerking kan justitie de landen volgens de organisatie wijzen op kinderpornosites die daar worden gehost. Het zou goed mogelijk zijn dat de sites dan alsnog worden verwijderd.

Dat er maar drie landen op de zogenoemde zwarte lijst staan, bewijst volgens Bits of Freedom dat de internetfilters een vorm van symboolpolitiek zijn. De organisatie ageert al langer tegen de filters.

Het grootste bezwaar is dat het verboden materiaal niet wordt verwijderd, maar alleen onzichtbaar wordt gemaakt. Verder wordt veel kinderporno niet verspreid via websites, maar via andere kanalen, zoals peer-to-peernetwerken.

In maart liet minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) weten dat het nog niet lukt sites te blokkeren. Het risico bestaat dat kinderpornoliefhebbers de blokkades omzeilen en de lijst met te filteren sites juist gebruiken om die te vinden.

Over het blokkeren van kinderpornosites wordt al lang gesproken. Eerst wilden de providers er niet aan, omdat ze de maatregel als een vorm van censuur zagen. Twee jaar geleden stemden de providers toch in. Sindsdien wordt er gewerkt aan de technische uitvoering.

Ruim zes miljoen Nederlanders zien Oranje winnen

Gemiddeld 6,1 miljoen Nederlanders zagen Oranje gisteren winnen van Slowakije. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De laatste minuut van de wedstrijd zorgde voor de absolute piek. Ruim 7,4 miljoen mensen zagen hoe de scheidsrechter affloot.

De achtste finale werd beter bekeken dan de groepswedstrijden tegen Denemarken en Japan die respectievelijk door 4,2 en 5,7 miljoen mensen werd bekeken. De overwinning op Kameroen werd wel door meer mensen bekeken. Gemiddeld 7,2 miljoen Nederlanders stemden af op die wedstrijd.

Het aantal Oranjefans die de wedstrijd hebben bekeken, loopt nog op als ook de kijkers buitenshuis bekend zijn. Deze cijfers worden morgenochtend bekendgemaakt.

China en Taiwan tekenen handelsverdrag

China en Taiwan hebben dinsdag een historisch handelsverdrag getekend. Met het akkoord worden de invoerheffingen voor in totaal ongeveer achthonderd producten verlaagd. Ook worden bepaalde dienstenmarkten geopend.

China gaat de invoerheffingen op 539 Taiwanese producten afschaffen. Het gaat onder meer om petrochemische producten, motorvoertuigen, medische apparatuur en elektronica. Tegelijkertijd krijgen 267 Chinese producten, waaronder ruwe materialen, fietsen, autobanden en tandenborstels, vrije toegang tot de Taiwanese markt.

Verder krijgen Taiwanese banken een jaar eerder dan op dit moment is voorzien de mogelijkheid zaken te doen in de Chinese munt, de yuan. Chinese banken krijgen de optie hun huidige Taiwanese vertegenwoordigingen om te zetten in volwaardige kantoren.

Capriati stabiel na overdosis

De situatie van oud-tennisster Jennifer Capriati is stabiel, nadat ze afgelopen weekend een overdosis had gehad. Een woordvoerster van de familie heeft dit gisteren (plaatselijke tijd) laten weten. De voormalige nummer een van de wereld werd zondag met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Florida.

"Ze herstelt goed", aldus Lacey Wickline namens de familie. "Jen heeft een overdosis genomen van medicijnen die zijn voorgeschreven door haar psychiater. De familie vraagt om privacy. Hopelijk wordt dit gerespecteerd."

Capriati werd op jonge leeftijd gedwongen te gaan tennissen. Haar successen op de baan werden overschaduwd door problemen. Ze werd in het verleden aangehouden voor winkeldiefstal en het bezit van softdrugs. De winnares van drie grandslamtoernooien beëindigde regelmatig haar loopbaan, maar keerde ook steeds terug. In 2003 haalde ze nog de halve finales van de US Open, maar speelde sinds eind 2004 geen wedstrijden meer.

Amsterdam weer lager op lijst duurste steden

Amsterdam is opnieuw gedaald op de lijst van duurste steden in de wereld voor expats. Dat stelt adviesbureau Mercer, dat onderzoek deed naar de kosten van levensonderhoud in 214 steden. Het bureau bracht de resultaten dinsdag naar buiten. Vorig jaar stond Amsterdam op plek 29, in 2008 nog op plaats 25.

Luanda in Angola is de duurste stad, gevolgd door Tokio. Op plaats drie staat Ndjamena in Tsjaad.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de prijzen van onder meer huisvesting, vervoer, levensmiddelen, kleding en huishoudelijke artikelen.

Amsterdam weer lager op lijst duurste steden (Foto: ANP)

Van Hanegem: "Zo'n kans krijgen we nooit meer"

Volgens Willem van Hanegem heeft het Nederlands elftal in Zuid-Afrika een unieke kans om wereldkampioen te worden. "Zo'n kans als nu krijgen we nooit meer. Het niveau van het WK is heel middelmatig en wij zijn als een van de weinigen in staat daarbovenuit te steken", zegt De Kromme in zijn column in AD Sportwereld.

"Het is misschien raar om Nederland uitgerekend na zo'n wedstrijd als tegen Slowakije als grote kanshebber te bestempelen", aldus Van Hanegem. "Maar ik denk echt dat wij maar een beetje meer vertrouwen en durf moeten tonen om de wereldtitel te kunnen pakken."

"Ik had na deze wedstrijd gemengde gevoelens. Ik ben blij dat we na vier wedstrijden nog steeds het maximale aantal punten hebben, maar aan de andere kant weet ik ook dat dit zo niet kan blijven doorgaan."

Het vertrouwen in Oranje is echter groot bij Van Hanegem: "Als we op dit niveau blijven spelen, kun je ook makkelijk een keer tegen een zeperd aanlopen. Dus moet het beter. Dat weten de spelers zelf het beste. We kunnen ook beter. Dat weet toch iedereen? Ook van Brazilië, onze volgende tegenstander, ben ik niet erg onder de indruk. Ze hebben alleen een voor een tegenstander heel nare, vervelende verdediging. Met als uitzondering die jongen die voor Excelsior heeft gespeeld, Bastos. Daar hoef je niet bang voor te zijn."

Generaal McChrystal met pensioen

De Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, die vorige week als bevelhebber van de troepen in Afghanistan werd ontslagen, heeft het leger maandag laten weten met pensioen te gaan. Het ontslag van McChrystal (55) volgde op een interview in tijdschrift Rolling Stone, waarin hij zich onder meer laatdunkend uitliet over verschillende figuren binnen de Amerikaanse regering.

McChrystal verving in 2008 generaal David McKiernan als bevelhebber van de troepen in Afghanistan. Hij wordt op zijn beurt vervangen door generaal David Petraeus.

H. Drost naar RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft zich verzekerd van de diensten van centrale verdediger Henrico Drost. De 23-jarige voormalig jeugdinternational komt transfervrij over van sc Heerenveen waar zijn contract deze zomer ten einde loopt.

In Waalwijk tekent Drost, wanneer hij de medische keuring goed doorstaat, een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een seizoen.

“Henrico behoorde een aantal jaar geleden tot een van de meest talentvolle verdedigers van Nederland. Hij speelde niet voor niets jeugdinterlands met o.a. Jong Oranje”, laat directeur voetbalzaken Mohammed Allach optekenen. “Het is nu zaak dat hij zijn talent doorontwikkelt. Die kans willen wij hem graag bieden."

'Blokkade in Senaat tegen patiŽntendossier'

Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid moet voorlopig stoppen met voorbereidingen voor de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Een motie daartoe zal dinsdag worden aangenomen door de Eerste Kamer. Dat heeft D66-senator Hans Engels dinsdag gezegd.

Volgens Engels wil de Eerste Kamer wachten met de behandeling van een wet voor de invoering van het EPD, totdat Klink toegezegde wijzigingen in het voorstel heeft doorgevoerd. Zo heeft de minister beloofd maatregelen te nemen om de privacy van mensen beter te garanderen in het systeem.

Het EPD is een computersysteem waarmee artsen en andere zorgverleners onder meer informatie kunnen uitwisselen over patiënten en hun medicijngebruik.

KLPD op zoek naar urinerende 'Neanderthaler'

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onderzoekt wie tijdens de TT in Assen een van zijn wagens heeft bezoedeld. Een woordvoerder heeft dinsdag een bericht daarover in het Nederlands Dagblad bevestigd.

Website Geenstijl plaatste maandag een filmpje online waarop te zien is hoe een man met een hesje van vervoersmaatschappij Qbuzz lachend over de motorkap van een KLPD-wagen heen plast. De auto stond geparkeerd voor het station in Assen.

"We gaan zeker geen klopjacht op deze Neanderthaler houden", aldus een zegsman van het KLPD. "Maar we zouden wel graag even een praatje met hem maken." Het filmpje werd maandag bijna 70.000 keer bekeken.

'Homo moet iedere taak in kerk kunnen vervullen'

Homo's moeten iedere taak in de kerk kunnen vervullen. Dat bepleit vooraanstaand theoloog in de Nederlands Gereformeerde Kerken Henk de Jong dinsdag in het Nederlands Dagblad.

Homoseksualiteit is volgens hem wel een 'beschadiging'. "Maar we leven met z'n allen in een geschonden wereld. Wie is zonder gebreken?" Daarom moet de kerk volgens de 78-jarige emeritus predikant zo normaal mogelijk met homoseksuele broeders en zusters omgaan.

Veel christenen 'overvragen' volgens hem de bijbel door normen en voorschriften uit een cultuur van tweeduizend jaar geleden over te zetten naar het leven van nu. Hij wijst er op dat rond homoseksualiteit een beeld van smeerlapperij wordt opgeroepen en dat het wordt gepresenteerd als een eigen keuze. "Die teksten passen niet op gelovige homo's vandaag", zegt De Jong in de krant.

Binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken werd in 2005 een predikant ontslagen omdat hij na een scheiding een homorelatie aanging. Maar in april werd een kind van een lesbisch ouderpaar gedoopt. De kerk in Utrecht wil ambten openstellen voor homo's met een vaste relatie, al stuit dat wel op bezwaren.

Later dit jaar buigt de landelijke vergadering zich over een standpunt over ambten en homoseksualiteit.

Groepsgesprek Van Marwijk sust relletje

Volgens De Telegraaf heeft Bert van Marwijk een beginnend relletje professioneel uit de wereld geholpen met een groepsgesprek. Na de wissel van Robin van Persie liet de spits blijken ontevreden te zijn.

De bondscoach riep daarom na afloop van het duel met Slowakije (2-1) zijn spelers bij elkaar voor een groepsgesprek. "Je moet Sneijder wisselen", hebben liplezers van de NOS vastgesteld. Zelf ontkent de aanvaller dat te hebben gezegd, maar toch besloot Van Marwijk om zijn spelers bij elkaar te halen.

Volgens De Telegraaf werd de lucht daarin geklaard, waarna de internationals de naar Zuid-Afrika gereisde spelersvrouwen even konden zien. "Wat hij heeft gezegd, heb ik niet gehoord en interesseert me niet", reageerde de bondscoach. "Iedereen heeft het recht om teleurgesteld te zijn."

Gered zeilmeisje terug in CaliforniŽ

Het geredde Amerikaanse zeilmeisje Abby Sunderland is maandag aangekomen bij haar ouderlijk huis in Californië. Sunderland zag haar droom om de wereld rond te zeilen in duigen vallen toen de mast van haar zeilboot tijdens een storm brak.

Sunderland begon haar reis op 23 januari in de hoop de jongste zeiler te worden die zonder te stoppen rond de wereld heeft gevaren. In april moest ze dit doel al bijstellen toen ze gedwongen was te stoppen voor reparatiewerkzaamheden, maar op 10 juni spatte haar droom helemaal uiteen toen haar mast tijdens een storm op de Indische Oceaan afbrak.

Het meisje werd gered en vertrok zondag vanaf het Franse eiland Réunion, voor de kust van Oost-Afrika, naar Parijs. Vandaar nam ze een vliegtuig richting Californië.

Kritiek op haar leeftijd en haar ouders wuifde ze weg door te zeggen dat ze goed voorbereid was.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de kwestie, hoe je over een overleden horecafraudeur mag praten. 

De horecawereld is er een heel stuk beter op geworden want Sjoerd Kooistra is dood. Kooistra was berucht om zijn gefraudeer, zijn lawine van onbetaalde rekeningen, de schandalige behandeling van horecapersoneel en het verpesten van een aantal toonaangevende cafés.
 
Het is een vreemde gewoonte, om te handelen volgens het adagium “Over de doden niets dan goeds”. Want wanneer iemand een tot het bot slecht mens is geweest, zoals die Kooistra, waarom zou je dat na diens dood niet mogen zeggen?
 
Oscar Hammerstein meldde dat Heineken van Kooistra had verlangd, dat hij alle openstaande rekeningen aan de bierbrouwer zou betalen, desnoods door zijn luxe landhuis en andere panden te verkopen. Niet meer dan billijk: schulden moeten worden voldaan, en Kooistra heeft met zijn dubieuze zaakjes geld zat verdiend. Maar wat durft die Hammerstein te zeggen: “Heineken heeft Kooistra vermoord.” Ik hoorde het hem zelf zeggen op het NOS-journaal.
 
O? Als Albert Heijn wil dat ik aan de kassa mijn borrelnootjes, mijn bos wortelen en mijn fles Fanta-grapefruit betaal, is Albert Heijn dan een moordenaar? Welke zin is nou schandaliger: “De horecawereld is er een heel stuk beter op geworden want Sjoerd Kooistra is dood.” Of “Heineken heeft Kooistra vermoord.”? Vraagje: 

Gouverneurskandidaat in Mexico vermoord

De gouverneurskandidaat van de Institutionele Revolutionaire Partij in de noordelijke Mexicaanse grensstaat Tamaulipas is maandag buiten de deelstaathoofdstad Ciudad Victoria doodgeschoten. Behalve de politicus Rodolfo Torre kwamen nog minstens vier mensen uit zijn gevolg om het leven.

Minister van binnenlandse zaken Fernando Gomez Mont en president Felipe Calderon gaven drugskartels de schuld van de aanslag. Calderon zei dat de moord op Torre aantoont dat de georganiseerde misdaad 'een permanent gevaar' vormt. Hij maande de Mexicaanse bevolking de rijen te sluiten tegen 'pogingen van de georganiseerde misdaad om zich in de besluiten van burgers en het verkiezingsproces te mengen'.

Torre had volgens peilingen de beste papieren om de verkiezingen in Tamaulipas zondag te winnen. PRI-leider Beatriz Paredes liet weten dat 'niets ons zal intimideren'. De Nationale Actiepartij van Calderon kondigde aan de campagnevoering in Tamaulipas op te schorten, maar pleitte ervoor de verkiezingen volgens plan te laten doorgaan. Behalve in Tamaulipas worden zondag ook in elf andere deelstaten gouverneurs, burgemeesters en andere lokale bestuurders gekozen.

Kind doodgeslagen om huilen tijdens WK

Een man uit Texas heeft zijn 2-jarige stiefdochtertje doodgeslagen omdat het kind maar bleef huilen tijdens de WK-voetbalwedstrijd van de Verenigde Staten tegen Ghana. De 27-jarige man werd zaterdag gearresteerd en is maandag aangeklaagd, liet de politie weten.

Volgens de politie werd het kind hard geslagen en had het enkele gebroken ribben. Een schroef of moer was hardhandig in haar keel gestopt om het te doen voorkomen alsof het meisje gestikt was.

KakŠ kijkt uit naar kraker tegen Oranje

Kaká kijkt uit naar de kraker tegen het Nederlands elftal. Volgens de nummer 10 van de Brazilianen is het affiche één van de mooiste van het WK. "Het is een duel dat iedereen wil bekijken en iedere speler wil erin meespelen", zei Kaká.

Met een geweldige assist op Luis Fabiano had de voormalig wereldvoetballer van het jaar gisteravond een groot aandeel in de 3-0 overwinning op Chili. "We speelden beter dan in onze vorige wedstrijden en haalden een erg aardig niveau", vond Kaká. "We hebben een hoop kansen gekregen en hebben de wedstrijd gedomineerd."

"We weten allemaal hoe goed het Nederlands elftal is", zei Kaká. "Ze hebben veel techniek in huis en spelen zowel individueel als collectief erg sterk. Het is een wedstrijd om naar uit te kijken en we gaan ons goed voorbereiden."

Linssen en Gommans naar beloften teruggezet

Edwin Linssen en Harrie Gommans mogen niet meer meetrainen met het eerste elftal van Roda JC. Gisteren trainde de ploeg uit Kerkrade voor de eerste keer in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Volgens De Limburger mochten de twee spelers daar niet bij aanwezig zijn. Om hun conditie op peil te houden, trainen ze voortaan mee met het beloftenteam.

Technisch directeur Martin van Geel laat weten dat deze beslissing is genomen om de rust binnen het eerste elftal te bewaren. "Edwin en Harrie mogen transfervrij vertrekken", verklaarde hij. "Als ze nu ergens op stage gaan en dan weer tijdens de voorbereiding zouden terugkeren, is dat niet goed voor de rust in de groep."

Linssen en Gommans waren de afgelopen zes maanden verhuurd aan Fortuna Sittard.

Van Marwijk: "BraziliŽ straalt iets onoverwinnelijks uit"

Nederland kan zich opmaken voor een kwartfinale tegen Brazilië. Door een 3-0 overwinning op Chili gaat de ploeg van bondscoach Dunga door. Bert van Marwijk had al wel rekening gehouden met Brazilië als tegenstander.

"Brazilië straalt iets onoverwinnelijks uit", vertelde Van Marwijk na afloop van de 2-1 overwinning op Slowakije. "Het land heeft een heel sterk blok van zes verdedigende spelers in het veld staan. Daarnaast hebben ze vier aanvallers die het verschil kunnen maken. Daar vertrouwen ze op. Het elftal maakt op mij een zeer stabiele indruk."

Van een rol als underdog wil Van Marwijk niets weten. "We zijn hier om wereldkampioen te worden. Ik zeg niet dat we Brazilië gaan verslaan, maar we gaan er wel vol voor om onze missie hier te doen slagen", aldus de bondscoach.

Van Marwijk: "Camera's in 2014"

Bert van Marwijk gaf na afloop van het duel tegen Slowakije aan dat hij verwacht dat er bij het volgende WK camera's op de doellijn staan. "Ongetwijfeld, zo'n incident als zondag bij Duitsland-Engeland is helaas noodzakelijk om doellijntechnologie  te introduceren. Maar dat het er komt en moet komen is voor mij zeker. Het is toch een schande als je op die manier wordt uitgeschakeld."

Het is nog maar de vraag of Bert van Marwijk dat zelf zal meemaken als trainer van Oranje. Het contract van de bondscoach loopt tot het EK in 2012 wat gespeeld gaat worden in Polen en Oekraïne.

Fysio moet shirt Elia halen

Kort voor de invalbeurt van Eljero Elia was er even wat tumult op de reservebank van Oranje. Arno Philips, fysiotherapeut bij Oranje spoedde zich richting kleedkamer en kwam terug met het shirt van de aanvaller.

"Nee, ik was mijn shirt niet vergeten," lachte Elia na afloop. "Maar ik had er een met korte mouwen meegenomen. Uiteindelijk vond ik het lekkerder om met lange mouwen te spelen."

Elia was niet teleurgesteld in het feit dat Robben Van der Vaart mocht vervangen. "Ik reken nooit ergens op, omdat het dan alleen kan tegenvallen. De trainer heeft voor Arjen gekozen en Dirk Kuyt op links gezet. Gelukkig ben ik wel redelijk goed ingevallen."

Heidebrand bij Hellendoorn

Bij een heidebrand ten oosten van het Overijsselse dorp Hellendoorn is dinsdagochtend een gebied van tweehonderd bij vijfhonderd meter verloren gegaan. Het vuur is inmiddels ingedamd, maar het nablussen gaat volgens de brandweer nog uren duren.

De brand nabij de Spikkenplasweg werd rond 05.45 uur ontdekt. Door de droogte bestond er een risico dat het vuur zich snel zou verspreiden, maar de brandweer wist erger te voorkomen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

'Spionagebestrijding geen taak voor universiteit'

Technische universiteiten zijn niet van plan extra maatregelen te nemen om spionage te voorkomen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad dinsdag.

Inlichtingendienst AIVD stelde in april in een rapport dat buitenlandse inlichtingendiensten studenten naar de universiteiten sturen om informatie te vergaren.

Ook bleek een buitenlandse, wetenschappelijke delegatie bij een bezoek aan Nederland voor meer dan de helft uit inlichtingenofficieren te bestaan. Ze wilden wetenschappelijk 'samenwerken' op het gebied van nanotechnologie. Vooral de universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven zouden kwetsbaar zijn. Bij die universiteiten is de meeste kennis aanwezig over nucleaire technologie, nanotechnologie en biotechnologie.

"Als iemand aan alle vereisten voldoet om te worden toegelaten, wat moeten wij dan nog doen?", zegt een woordvoerder van de TU Twente in de krant. "Wij kunnen niet aan iemands oren zien of hij dan toch een risico vormt." Volgens de universiteit moeten onderwijsinstellingen niet verantwoordelijk worden voor spionagebestrijding.

Wel neemt de universiteit contact met de AIVD op als er onraad wordt geroken. De TU Eindhoven zegt in het Nederlands Dagblad vaak met de inlichtingendienst te overleggen. Er zouden goede afspraken worden gemaakt om de risico's klein te houden. Wel noemt de universiteit het een belemmering 'als het niet meer mogelijk is kennis door te geven via colleges, publicaties in tijdschriften en internet'.

Dat is volgens de TU Delft 'het dilemma van wetenschap'. "Zonder publicaties kan die zich niet ontwikkelen."

De afgelopen jaren zijn meerdere Iraanse studenten bij technische universiteiten geweigerd. Het kabinet wil een garantie dat ze niet in aanraking komen met kennis op nucleair gebied en die garantie kan niet worden gegeven. De rechter oordeelde onlangs dat die eis onrechtmatig is, maar de staat ging in hoger beroep.

Henry en Yaya Tourť weg bij Barcelona

FC Barcelona heeft laten weten dat Thierry Henry en Yaya Touré mogen vertrekken. De 32-jarige aanvaller Henry kwam afgelopen seizoen bij de Spaanse kampioen tot slechts vier optredens. Daarom is in onderling overleg het nog een jaar doorlopende contract ontbonden.

Touré was afgelopen seizoen bij de Catalanen regelmatig basisspeler. De 27-jarige Ivoriaan wordt gelinkt aan Manchester City waar hij herenigd kan worden met zijn broer Kolo Touré. Barcelona zal mits er een goed bod komt een dergelijke transfer niet tegen gaan houden.

Activision: Geen belastingvoordeel is nadelig

Game-uitgever Activision Blizzard heeft haar zorgen geuit over het door de Britse overheid geschrapte belastingvoordeel voor de game-industrie. Volgens de grootste uitgever van de wereld is de Britse game-industrie hierdoor in een groot nadeel.

Activision bezit zelf twee gamestudio's in het Verenigd Koninkrijk. Bizarre Creations maakt de racegame Blur en FreestyleGames werkt aan de DJ Hero-serie. Het doorvoeren van het belastingvoordeel in het Verenigd Koninkrijk zou moeten zorgen voor meer investering en meer banen. Dit zou bij kunnen dragen aan de economische groei.

Activision is niet van mening dat de game-industrie in Groot-Brittannië kapot gaat door het gemis van het belastingvoordeel, maar stelt tegenover de Britse website CVG wel dat de Britse games-industrie niet in staat zal zijn om 'haar volledige potentieel te benutten'.

Activision: Geen belastingvoordeel is nadelig
Activision: Geen belastingvoordeel is nadelig

Kleding Aya Brea kan kapot in The 3rd Birthday

De kleding van het hoofdpersonage Aya Brea in de PSP-game The 3rd Birthday heeft niet alleen invloed op haar uiterlijk, maar ook op haar fysieke gesteldheid. Dit heeft Tetsuya Nomura, creative producer van de Japanse uitgever Square-Enix, gezegd in een interview met het Japanse magazine Famitsu.

Spelers zijn in zekere zin vrij om Aya aan te kleden. Wanneer men kiest voor een shirtje zonder mouwen raakt Aya sneller gewond. Het type kleding is dus van invloed op de bescherming van de vrouwelijke heldin. Daarnaast zal de kleding van Aya kapot gaan wanneer ze te veel schade oploopt. Zo kan het zo zijn dat Aya binnen de kortste keren met een paar vodden rondloopt in plaats van een complete militaire uitrusting. Het is nog niet duidelijk op wat voor moment je de kleding kunt aanpassen.

Eén van de ontwikkelaars van de game heeft in een interview met hetzelfde Japanse magazine gezegd dat Aya naakt te zien zal zijn in de game. Aya kan namelijk als naakte ziel haar lichaam verlaten om dat van een ander over te nemen. "Wanneer ze in 'overdive' gaat, verlaat ze haar lichaam. Ze is dan dus naakt. Wanneer ze weer landt, heeft ze weer kleding aan. Het is een vrij beschamende ervaring."

Het verhaal van The 3rd Birthday begint op een late kerstavond. Aya Brea en de andere leden van het team in New York worden opgeroepen om een halt toe te roepen aan de grootschalige verspreiding van wezens die bekend staan als de 'Twisted'.

Kleding Aya Brea kan kapot in 'The 3rd Birthday'
Kleding Aya Brea kan kapot in The 3rd Birthday

Geruchten nieuwe PSP houden aan

De grote Japanse winkelketen Geo heeft mogelijk de komst van een nieuwe PSP bevestigd. In een financieel rapport wordt er over een PSP-4000 gesproken die eind dit jaar in Japan moet uitkomen.

Geo is een grootmacht op het gebied van de verkoop van media in Japan. Het huren en de verkoop van dvd's, cd's en natuurlijk games behoort tot de hoofdactiviteiten van de retailer. In het gelekte rapport worden de aankomende releases besproken. Zo komt de dvd 'Alice in Wonderland' bijvoorbeeld op 4 augustus in Japan uit.

In de game-categorie staan Gran Turismo 5, 'Monster Hunter Portable 3rd' en een onaangekondigde PSP-4000 beschreven. De Nintendo 3DS heeft Geo ook op haar lijstje staan. Zowel de PSP-4000 als Nintendo's 3D-spelcomputer zouden volgens de kalender van Geo nog dit jaar moeten uitkomen.

Sony heeft zelf het bestaan van een nieuwe PSP altijd ontkend. Tijdens de E3-beurs in Los Angeles eerder deze maand maakte Sony bekend te starten met een nieuwe marketingcampagne. Op die manier wil Sony de PSP opnieuw onder de aandacht van de consument brengen.

Geruchten nieuwe PSP houden aan
Geruchten nieuwe PSP houden aan

Schuldige wegvallen belastingvoordeel blijft mysterie

Het schrappen van het belastingvoordeel voor de Britse game-industrie heeft binnen diezelfde industrie voor opschudding gezorgd. Volgens sommigen heeft een grote game-uitgever het voorstel tegengewerkt, volgens anderen ligt de schuld bij de Britse politiek.

Sinds de Britse regering bekend heeft gemaakt dat de game-industrie het beloofde belastingvoordeel op de buik kan schrijven, heerst er onrust. Vorige week kwam de website Develop Online nog met het bericht dat een internationale uitgever 'de boel had gesaboteerd' om er voor te zorgen dat het belastingvoordeel niet door zou gaan.

Uit een gesprek met de website Gamesindustry blijkt dat Charles Cecil, van de Britse gamestudio Revolution Software, die mening deelt. "Het woord 'sabotage' is nogal emotioneel, maar laat er geen twijfel over bestaan dat het effect van het lobbyen voor ammunitie zorgde bij tegenstanders binnen de overheid", betoogt Cecil.

Belangenorganisaties Elspa en Tiga vinden het in ieder geval niet de moeite waard om duidelijkheid te scheppen over het falen van de twee jaar durende lobby. Elspa is niet van plan om op een heksenjacht te gaan, want zij hebben namelijk geen idee 'waar dergelijke berichten vandaan komen'. Tiga is van mening dat niet een game-uitgever maar het ministerie van Financiën schuldig is aan het wegvallen van het beoogde belastingvoordeel.

Volgens de organisaties zijn er beloften gemaakt, en Tiga wil dat deze beloften gehonoreerd worden. Ondertussen blijft men bezig met lobbyen om op die manier het belastingvoordeel alsnog doorgevoerd te krijgen.

Schuldige wegvallen belastingvoordeel blijft mysterie
Schuldige wegvallen belastingvoordeel blijft mysterie

'TNT schrapt nog eens 1300 banen'

Dagblad De Telegraaf meldt vanochtend dat TNT Post na de reeds aangekondigde ontslagronde nog eens 1.300 extra banen zal schrappen. Volgens de krant gaat het hierbij om medewerkers van zes sorteercentra.

TNT gaat al het sorteerwerk centraliseren in zes grote sorteercentra. Dit gebeurt zodra deze zes locaties nieuwe sorteermachines hebben gekregen. CEO Harry Koorstra zegt dat de reorganisatie 'onvermijdelijk' is in de huidige situatie en spreekt van een 'menselijk leedverhaal'.

Project Milo wordt voorlopig geen game

In 2009 kwam Lionhead studios met een demo van een spel genaamd Milo, de demo toonde ons de mogelijkheden van de Kinect en iedereen was in de veronderstelling dat er een Milo-game zou gaan komen. maar dat gaat dus voorlopig niet gebeuren.

Product Manager Aaron Greenberg gaf aan dat er in 2009 een aantal techdemo's getoond waren toen de technologie van Project Natal, nu Kinect, onthuld werd. Tussen deze demo's was ook Milo, een demo over de interactie tussen jou, een persoon en de wereld. Maar Aaron Greenberg geeft aan dat het nog niet meer dan een demo is en dat er nog geen plannen zijn om er een game van te gaan maken. Daarom was er ook geen Milo te zien op de E3 van 2010.

Misschien dat er ooit een Milo-game zal komen? Misschien wordt de technologie gebruikt voor in een nieuwe game? Maar één ding is zeker, voorlopig geen Milo voor de Kinect.

Laatste Tour voor Armstrong

Lance Armstrong zal komend weekend in Rotterdam beginnen aan zijn laatste Tour de France. De 38-jarige Amerikaan liet dit gisteravond via zijn Twitteraccount weten.

"Ja, dit is de laatste Tour de France. Ik verheug me op drie fantastische weken," zo schreef de zevenvoudig Tourwinnaar van Team Radioshack. Enkele minuten later liet hij het bericht volgen door een correctie. "Oei, sorry, bedoelde 'mijn' laatste Tour."

Apenstreken met Donkey Kong

Zoals we op de E3 hebben kunnen zien, gaat Nintendo weer terug naar zijn roots. En die roots liggen bij games maken, en welke aap hoort daar natuurlijk bij? Precies, Donkey Kong met zijn trouwe maat Diddy. Reggie Fils-Aimes was bij de Late Night with Jimmy Fallon show aanwezig om een stuk van het eerste level te laten zien van Donkey Kong Country Returns.

In dit spel kun je met z'n tweeën samenspelen om de levels af te ronden. En natuurlijk stampt Donkey Kong er weer lustig op los om geheime spullen in de grond te vinden en vijanden te verslaan. De omgeving werkt soms ook tegen, door bijvoorbeeld vallende pilaren die vanuit de achtergrond op onze apen vallen. Het achtergrondmuziekje van Donkey Kong Country op de SNES is ook weer van de partij.

Daarna laat Reggie Fils-Aimes de presentator nog Kid Icarus op de 3DS zien, maar helaas, zoals met alle 3D technieken laat dit effect zich lastig in een filmpje te vatten, dus dat proberen ze maar niet. Fils-Aimes bevestigt nogmaals dat de 3DS volgend jaar uitkomt. 

Huistra: "De groep maakt een gretige indruk"

Pieter Huistra is met FC Groningen begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Op het trainingsveld van FC Groningen waren drie nieuwe gezichten te zien. Dusan Tadic, Jonas Ivens en Maikel Kieftenbeld zijn de aanwinsten van Groningen. Over die spelers kon Huistra nog niet veel zeggen na de eerste training. "Op zo'n eerste training komt dat nog niet direct naar voren", zegt Huistra op de website van FC Groningen.

"Wel ben ik heel positief over de gesprekken die ik met hen heb gevoerd. Ivens is een speler die er alles aan zal doen om te slagen bij FC Groningen en dat geldt ook voor Kieftenbeld. Tadic komt naar Groningen om naam te maken. De groep maakt een gretige indruk."

Wat Huistra betreft vertrekt er niemand naar een andere club. "Iedereen die op deze eerste training aanwezig, krijgt de kans om zich te laten zien. Natuurlijk kan het best zijn dat er nog één of twee spelers zullen vertrekken, zoals Serhat Koç die onlangs werd verhuurd. Maar van mij hoeft er niemand weg. Met deze groep beginnen we de voorbereiding op de eerste wedstrijd, tegen Ajax."

Van Bronckhorst: "Vanaf nu ieder duel een hoog niveau halen"

De loopbaan van Giovanni van Bronckhorst had na gisteren over kunnen zijn. Door de overwinning op Slowakije mag de linksback van het Nederlands elftal nog minimaal één duel toevoegen aan zijn reeks interlands.

"We speelden beter dan de wedstrijden hiervoor", zegt Van Bronckhorst in gesprek met Goal.com. "Doordat Arjen Robben vanaf het begin meespeelde wisten we dat we kansen gingen krijgen. Arjen is altijd gevaarlijk. Door hem kwamen we dan ook op voorsprong. We gaven vervolgens Slowakije wat kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar Maarten (Stekelenburg) hield ons met twee geweldige reddingen op de been. Na de 2-0 hadden we eigenlijk geen problemen meer. Toen de scheidsrechter de penalty gaf zei hij al dat de tijd op was dus we wisten al dat we door waren."

"Je moet vanaf nu iedere wedstrijd een hoog niveau halen", vervolgt Van Bronckhorst. "Je zit namelijk in de kwartfinales. We hebben nu vier wedstrijden gewonnen. Het vertrouwen is hoog. We stappen het veld op met veel vertrouwen en plezier. We zullen doen wat we kunnen."

Oranje is weer een stapje dichter bij de finale. "We begonnen vier jaar geleden met dit team. Vanaf toen hadden we maar één doel: het winnen van het WK. We zijn op koers en hebben nog drie overwinningen nodig om kampioen te worden."

Van Bronckhorst is blij met de terugkeer van Arjen Robben. "Arjen is een van onze beste spelers. Met zijn snelheid en techniek kunnen we iedere verdediging verslaan. Daarom zijn we erg blij dat hij terug is. Vandaag was hij bijvoorbeeld al erg belangrijk voor ons."

Reniers naar FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft een akkoord bereikt met Ronnie Reniers. De speler zal vanaf komend seizoen voor de Bossche club uitkomen. FC Den Bosch neemt de aanvaller transfervrij over van Willem II.

Reniers maakte in het seizoen 2006-2007 zijn debuut in het betaalde voetbal. Dat deed de aanvaller voor Willem II, waar hij vanaf 2003 in de jeugd speelde. In totaal speelde hij negentien competitiewedstrijden voor de Tricolores. Daarvoor kwam Reniers uit voor RKSV Oisterwijk.

"Ronnie is een multifunctionele aanvallende speler, met dreiging en diepgang. Zijn karakter past goed bij FC Den Bosch en bij onze spelersgroep’’, verklaart manager voetbalzaken Fred van der Hoorn de komst van Reniers naar FC Den Bosch.

Reniers is de vierde nieuwe speler van FC Den Bosch voor het seizoen 2010-2011. Eerder maakte de club al bekend verdediger Daan van Dinter (Willem II), spits John Verhoek (FC Dordrecht) en aanvaller Istvan Bakx (gehuurd van RC Genk) te hebben aangetrokken. Uit de eigen jeugd hebben spits Diego Karg en middenvelders Hasan Kiliç en Mustafa Güler de stap naar de formatie van trainer/coach Fons Groenendijk gemaakt.

Foto's: Passiespelen

De Tegelse Passiespelen zijn al 73 jaar lang een begrip. Honderdduizenden mensen hebben minstens één keer in hun leven een bezoek aan Tegelen gebracht om deze unieke theatergebeurtenis bij te wonen. Aanvankelijk was het de bedoeling om het spel met een regelmaat van vijf jaar op te voeren. Maar in de beginperiode werd hier nauwelijks de hand aan gehouden. Vanaf 1975 is er een regelmaat gekomen van een vijfjarencyclus.

Het Passiespel verhaalt de emotionele gebeurtenissen uit de laatste dagen van het leven van Jezus: van de opwekking uit de dood van Lazarus, van de glorieuze intocht van Jezus in Jeruzalem, het laatste Avondmaal met de twaalf apostelen, het verraad van Judas, de door de hogepriesters geëiste veroordeling van Jezus, zijn pijnlijke kruisgang en uiteindelijk zijn dood aan het kruis op de Calvarieberg. Het zijn die gebeurtenissen, die de christenen gedenken tussen Palmzondag en Pasen.

De passiespelen zijn nog tot en met 12 September te bezoeken.

FOK!fotograaf Serena Cloodt was er afgelopen zondag bij, en maakte de volgende reportage:

Passiespelen door Serena Cloodt

Evenement: Rockin' Park

Op zondag 27 juni was in Nijmegen het eendaagse festival Rockin’ Park, dat dit jaar voor de derde keer gehouden werd. De 35.000 bezoekers verspreidden zich vanaf elf uur over het Goffertpark', dat net zoals vorige week bij Muse tot festivalterrein was verheven. De elf bands die optraden waren afwisselend op het A- en B-podium geprogrammeerd, zodat je in principe alles kon zien.

Rockin' Park door Marco van den Hout

Om twaalf uur startte de eerste band, Black Bottle Riot, op het hoofdpodium. Nog lang niet alle bezoekers waren gearriveerd en de ruimte voor het podium was maar voor een kwart gevuld. Maar de band had er zin in en beloofde ons 'even te gaan helpen' bij het wakker worden. Tussen de stevige rocknummers door haalde de Nijmeegse zanger herinneringen op aan de keer dat hij, samen met zijn vader, zijn eerste vlieger had opgelaten in ditzelfde Goffertpark. Bij het laatste nummer, Stay Hungry (for Rock ‘n' Roll), bewogen de hoofden van het publiek al heel wat wakkerder mee.

Inmiddels waren wij ook hongerig en na een lekker frietje en een niet zo lekkere hamburger begaven we ons naar het B-podium voor de tweede act van de dag: Customs. Deze Belgische band klonk heel wat gelikter dan de openingsact en hij deed sterk denken aan het Nederlandse Moke. De zanger vindt het 'een genoegen om hier te zijn' en de gereserveerdheid die uit zijn woorden spreekt klinkt eigenlijk ook uit de band. Het is wel goed, maar het raakt je niet echt en het publiek staat er ook wat gelaten bij, al is The Matador wel een lekker nummer. Ook leuk was een cover van een nummer van Joy Division.

De gelatenheid van het publiek zou ook kunnen komen door het weer. Het is inmiddels bijna 30°C en er is weinig schaduw te bekennen. In een park zou je bomen verwachten, maar het festival is precies op een grote open plek gesitueerd. Er zijn een paar zeilen gespannen die voor schaduw moeten zorgen, maar die plekken zitten overvol. Er zitten zelfs mensen tegen prullenbakken aan voor een beetje schaduw. Gelukkig is er wel gratis drinkwater te krijgen bij de wc's, al staan daar op het heetst van de dag flinke rijen.

Rockin' Park door Marco van den Hout

Rockin' Park door Marco van den Hout

Na Customs kwam er nog een Vlaamse band, het uit Gent afkomstige Arid. Anders dan hun landgenoten doen ze erg hun best om het publiek erbij te betrekken; de zanger springt bijvoorbeeld van het podium af en laat het publiek op sommige nummers mee-yeah-en. Ze maken redelijk rustige luisterrock en de belofte om ons te entertainen maken ze zeker waar.

The Black Keys daarna maken weer wat ruigere blues-rock, al spelen ze ook rustigere nummers. Ze starten hun optreden slechts met z'n tweeën, enkel de zanger/gitarist en de drummer bezetten het podium. Toch weten ze flink wat geluid te produceren en de toevoeging van een basgitaar en een keyboard brengt later wat meer variatie.

Hierna slenteren we over de stoffige vlakte weer richting het hoofdpodium voor het Engelse White Lies. De band zelf ziet er een beetje verlopen uit en de fluwelen gordijnen op de achtergrond staan in contrast met de verwassen grijze T-shirts die de bandleden aanhebben. Het geluid zelf is prima, al komt de zanger soms wel wat slecht over de muziek heen. De interactie met het publiek blijft bij een 'thank you all for coming', maar dat drukt de pret niet echt. Bij de hit Farewell to the Fairground zingt en klapt het publiek enthousiast mee.

Rockin' Park door Marco van den Hout

Rockin' Park door Marco van den Hout

Inmiddels nemen de rijen voor het water derdewereldlandse vormen aan. Toch weten we ons flesje weer te vullen en we bemachtigen een plekje in de schaduw bij de Amerikaanse punkband Rise Against. Iedereen heeft het heet, ook de zanger die zich afvraagt wiens idee het was om doorzichtig plastic boven het podium te spannen… Toch schreeuwt hij zich vol enthousiasme door het optreden heen en de echte liefhebbers gaan los voor het podium. Ze spelen ook wat rustigere muziek, zoals een 'summertime song for this wonderful fucking country and these wonderful fucking people'.

Hierna betreedt de Schotse Amy MacDonald en haar band het hoofdpodium. Ze heeft wat geoefend op haar Nederlands en perst er een schattig klinkend 'denkewel' en 'hoe gaat met je?' uit. Ook zij vindt het heet: "Never thought the warmest gig I'd do would be in the Netherlands. It's even warmer than in Spain!" Ze draagt ook nog een nummer op aan het Nederlandse elftal, Run, 'because they need to keep running'. Ze denkt dat Nederland een goede kans maakt om te winnen, wat natuurlijk met veel gejuich ontvangen wordt. Met de band erbij klinken de nummers wat ruiger dan op de cd en het is dan ook een prima optreden. Ook een cover van Born to Run, enkel begeleid door Amy zelf op een akoestische gitaar, wordt goed ontvangen.

Omdat we het concert van Amy helemaal afgekeken hebben, staan we bij de Stereophonics wat verder naar achteren. Bij het B-podium, waar ze spelen, staan geen videoschermen en we besluiten dan ook de schaduw van de Jack&Cola-vrachtwagen op te zoeken. Gelukkig is de muziek ook daarvandaan goed te horen. De muziek klinkt prima en bij bijvoorbeeld een hit als Maybe Tomorrow pakken ze flink uit.

Rockin' Park door Marco van den Hout

Weer wat afgekoeld lopen we richting Ben Harper & Relentless7 op het hoofdpodium. Zelf had ik nog nooit van de zanger Ben Harper gehoord, maar een rondje you-tuben leerde me dat het een erg veelzijdige artiest is, afkomstig uit Amerika. Hij speelt blues, soul, folk, reggae en rock. Samen met Relentless7 zet hij een stevig optreden neer, waarbij vooral zijn rock-kant naar voren komt. Hoogtepunt is de cover van Under Pressure van Queen, met als gastartiest Eddie Vedder van Pearl Jam, die later op de avond nog op zal komen draven als de afsluitende artiest.

Hierna begeven we ons naar het B-podium voor Vampire Weekend. Het lijkt daar iets minder druk te zijn, misschien omdat er al veel mensen klaarstaan bij het hoofdpodium voor Pearl Jam. Toch is het druk genoeg en de jongensachtige bandleden zetten een geweldig optreden neer. De indieband weet het publiek aan het dansen te krijgen met vrolijke nummers als A-punk en Cousins. Ook zij hebben op hun Nederlands geoefend en laten vol enthousiasme weten dat ze nu Nederland zullen gaan aanmoedigen bij het WK, aangezien Amerika eruit ligt. Ze hebben daarvoor speciaal een nieuw liedje geleerd en vervolgens zingt de zanger vol overgave 'Hup Holland Hup'. Het publiek vindt dit natuurlijk geweldig en zingt uit volle borst mee. De band heeft er zelf ook zichtbaar plezier in en wenst iedereen nog veel plezier bij Pearl Jam.

Rockin' Park door Marco van den Hout

Om eerlijk te zijn ken ik Pearl Jam niet zo goed. De klassiekers ken ik natuurlijk wel, maar ik ben iets te jong om echt fan te zijn. Toch is het erg gaaf om met zo'n grote groep mensen, waarvan velen overduidelijk wel grote fans zijn, naar klassiekers te luisteren zoals Jeremy. Ook Eddie Vedder heeft het Nederlandse woordenboek opengeslagen en iedereen juicht als hij verklaart blij te zijn om 'hier in Nijmegen te zijn op deze mooie avond'. De band zet een geweldig optreden neer van anderhalf uur, waarbij Eddie regelmatig persoonlijk contact zoekt met het publiek door te vertellen hoe geweldig iedereen is en door van het podium te springen en handen te schudden. Het was een waardige afsluiter voor een hele leuke (en hete) dag, al had er van mij nog wel een toegift achteraan gemogen. Maar, zoals Eddie zong, 'We've got to keep rocking in a free world', en met een voldaan gevoel gingen we weer naar huis.

Tekst: Daniëlle Rouw
Sfeerfoto's: Marco van den Hout (zie ook pagina 2)

'Heineken vermoordde Sjoerd Kooistra'

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra pleegde (volgens Oscar Hammerstein) gisteravond zelfmoord, maar dat is de schuld van Heineken. Daarvan is de advocaat overtuigd.

Hammerstein claimt dan ook dat Heineken zijn goede vriend Kooistra heeft vermoord. "Na een relatie van 25 jaar is het uit de hand gelopen. Vorige week heeft Heineken een tegenvoorstel gedaan. Kooistra moest alles inleveren wat hij had, zowel zakelijk als privé. Dat was een zodanig voorstel dat hij naar mijn inschatting geen uitweg meer heeft gezien."

Kooistra heeft afgelopen week aan Hammerstein gezegd dat hij er geen gat meer in zag en zelf naar een uitweg zou zoeken. "Kooistra moest alles inleveren. Het betrof zijn huizen in Groningen, Amsterdam en Ubbergen en ook al zijn zakelijke belangen. En alleen als hij dat had gedaan wilde Heineken praten."  Hammerstein zegt dat hij Heineken vaak heeft verteld hoe erg het met Kooistra was gesteld. Maar er kwam geen actie van de brouwer. "Heineken heeft hem met het hoofd op het hakblok gezet. Dat is de manier waarop de brouwer met zijn beste klanten omgaat. Deze harde woorden gebruik ik heel bewust.”

Overigens heeft de politie nog niet bevestigd dat Kooistra zelfmoord heeft gepleegd. De politie onderzoekt het drama rond Sjoerd Kooistra.

Sony wil meer PS2-collecties in HD uitbrengen

Sony is van plan om meerdere Playstation 2-collecties opnieuw uit te geven in HD voor de Playstation 3. Dit heeft Shuhei Yoshida, voorzitter van Sony Computer Entertainment Worldwide Studios, gezegd in een interview met de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN.

"Wij kijken naar mogelijkheden om door te gaan met het omzetten van oude Playstation 2-games naar HD", vertelt Yoshida. "We zijn continu bezig om uit te vinden hoe we de Playstation 2-bibliotheek naar de Playstation 3-consumenten kunnen brengen, maar op dit moment kan ik niets nieuws aankondigen."

In maart dit jaar bracht Sony, naast God of War III, al de God of War Collection uit. Het ging hier om de twee eerdere God of War-games, speciaal opgepoetst om optimaal getoond te worden op een HD-televisie. Recent werd ook bekend dat Sly Raccoon zijn comeback gaat maken in The Sly Collection, een heruitgave in HD van zijn klassieke avonturen.

Sony wil meer PS2-collecties in HD uitbrengen
Sony wil meer PS2-collecties in HD uitbrengen

Turkse militairen doden twee burgers

Turkse militairen hebben maandag twee burgers doodgeschoten. De militairen dachten dat de burgers Koerdische rebellen waren. Dat heeft Mehmet Celalettin Lekesiz, gouverneur van de provincie Hatay, maandag gezegd. De militairen openden volgens hem het vuur op de mannen terwijl ze bij de grens met Syrië kruiden aan het plukken waren.

Het Turkse leger wilde geen commentaar geven.

Turkse troepen zijn in verhoogde staat van paraatheid na een escalatie van het aantal aanslagen door Turkse rebellen, die strijden voor autonomie. Afgelopen week zijn bij aanslagen negentien militairen om het leven gekomen. Het Turkse leger op zijn beurt doodde afgelopen week 21 rebellen.

Festiviteiten Tour blijven ongewijzigd

De activiteiten rondom de start van de Tour de France in Rotterdam zullen niet worden aangepast naar aanleiding van de helikoptercrash van zondag. Burgemeester Ahmed Aboutaleb staat woensdag tijdens de opening van de permanence wel stil bij het ongeval waarbij vier doden en een zwaargewonde vielen.

Dat schrijft Aboutaleb maandag namens het stadsbestuur aan de gemeenteraad van Rotterdam. De permanence is het hoofdkwartier van de Tour de France waar journalisten en de organisatie hun werk doen.

"Het college is diep geraakt door de gebeurtenissen van zondagmiddag en leeft mee met de nabestaanden, familie, vrienden en collega's van de slachtoffers", zo staat in de brief. De vlag op het stadhuis aan de Coolsingel hangt halfstok.

In het kader van de tourstart komend weekeinde in Rotterdam vinden tal van evenementen plaats. De Tour du Port was er daar zondag een van. De helikopter was door het Havenbedrijf Rotterdam ingezet om opnames te maken van de toertocht voor wielertoeristen aan de vooravond van het wielerevenement. Het havenbedrijf schrapt wel alle activiteiten rond de tourstart.

Ruim honderd vermisten na aardverschuiving China

In de zuidwestelijke Chinese provincie Guizhou worden minstens 107 mensen vermist na te zijn bedolven door een aardverschuiving die het gevolg was van zware regenval. Er is weinig hoop dat zij zullen worden gered; het reddingswerk wordt bemoeilijkt doordat de grond op berghellingen door aanhoudende regen instabiel blijft.

De aardverschuiving deed zich maandagmiddag voor in het dorp Dazhai. Zoekapparatuur en speurhonden zijn naar het rampgebied gebracht, maar tot dusver is er geen enkel teken van leven opgevangen, zei een lid van de plaatselijke brandweer tegen de Chinese staatsomroep. "Bijna de halve heuvel is naar beneden gekomen en heeft twee dorpsgemeenschappen bedolven", zei hij. Vanwege gevaar voor nieuwe aardverschuivingen moest het reddingswerk maandagavond worden onderbroken.

Grote delen van het zuiden van China zijn de afgelopen week getroffen door overstromingen. Daarbij zijn minstens 239 mensen omgekomen, terwijl 109 worden vermist - de vermisten van maandag nog niet meegerekend. De afgelopen twee weken moesten volgens het ministerie voor burgerzaken meer dan drie miljoen mensen hun woningen verlaten.

Olieramp kost BP meer dan 2 miljard

De kosten van de olieramp in de Golf van Mexico zijn voor BP opgelopen tot 2,14 miljard euro. Het afgelopen weekeinde liepen de kosten met meer dan honderd miljoen dollar per dag op. Dat heeft het olieconcern maandag meegedeeld aan de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission.

BP sprak berichten uit Rusland tegen, dat topman Tony Hayward op het punt zou staan ontslag te nemen. Het Russische staatspersbureau RIA-Novosti beriep zich voor de informatie op vicepremier Igor Setsjin, maandag voorafgaand aan een onderhoud met Hayward in Moskou. Het bericht werd door BP-woordvoerders in Londen en de Verenigde Staten met klem tegengesproken. Later meldde een woordvoerder van Setsjin dat 'de kwestie van Haywards ontslag niet was besproken'.

De olieramp ontstond 20 april toen het boorplatform Deepwater Horizon explodeerde en zonk, waarbij elf bemanningsleden omkwamen. Sindsdien spuit er olie uit het boorgat op anderhalve kilometer diepte in zee. BP heeft een kap over de boorpijp geplaatst, waardoor nu in elk geval een deel van de olie wordt opgevangen. De beste hoop is nu de druk op het boorgat te verlichten, door in het boorkanaal een tweede opening te maken. BP-vicepresident Kent Wells zei maandag dat de boor die het nieuwe gat moet maken nu 5111 kilometer diep zit en horizontaal nog maar zes meter van het beschadigde boorkanaal verwijderd is.

De boor moet nog ongeveer driehonderd meter dieper geraken. Als alles goed gaat is de klus eind augustus geklaard, zei Wells. Er wordt nog een extra gat geboord voor als het misgaat.

Ondertussen is de eerste tropische storm van het atlantische orkaanseizoen in aantocht. Volgens de laatste berekeningen zal de storm Alex het gebied met de olievlek voor de kust van Louisiana mijden, maar aan de rand van dat gebied kunnen 4,5 meter hoge golven ontstaan, bij windsnelheden tussen de dertig en vijftig kilometer per uur. Dat kan de olie verder landinwaarts stuwen en ook de werkzaamheden bij de boorput hinderen, zei een specialist van het Amerikaanse nationale orkaancentrum in Miami.

Griekenland dinsdag weer in staking

Openbare diensten en het meeste vervoer in Griekenland liggen dinsdag weer stil als gevolg van een nieuwe algemene staking tegen het hervormingsbeleid van de regering.

De twee belangrijkste vakcentrales in de publieke en particuliere sectoren zijn fel tegen plannen om de pensioenleeftijd te verhogen en het voor bedrijven goedkoper te maken om personeel te ontslaan. Het debat daarover in het parlement begint dinsdag en duurt waarschijnlijk ruim een week.

Door de staking werken staatsziekenhuizen dinsdag met een minimale personeelsbezetting. Scholen, belastingkantoren en gemeentekantoren blijven gesloten. Er zullen geen nieuwsuitzendingen zijn en woensdag komen er geen kranten uit omdat de grootste journalistenvakbond zich bij de staking heeft aangesloten.

Bijna honderd binnenlandse vluchten zijn geschrapt, maar internationale vluchten zullen waarschijnlijk geen hinder ondervinden. Er rijden de hele dag geen treinen en het openbaar vervoer in Athene zal danig ontwricht zijn.

In Athene zijn ook protestmanifestaties gepland. Sommige protestacties zijn in het verleden uitgemond in geweld, zo kwamen 5 mei drie bankmedewerkers om toen een bankkantoor in brand werd gestoken.

Stoch: "WK was geweldige ervaring"

Ondanks de uitschakeling door Nederland kijkt Miroslav Stoch tevreden terug op het WK. De snelle vleugelspits van FC Twente, die volgend jaar bij Fenerbahçe speelt, noemde het titeltoernooi een 'geweldige ervaring'. "Zeker voor mij. Ik ben pas twintig jaar oud. Ik hoop later in mijn carrière vaker dit soort toernooien te spelen."

Over het duel met Nederland is Stoch duidelijk. "Het was moeilijk en het ging gelijk op. We hadden een paar kansjes. Als we er een van hadden geraakt, was het anders gelopen, maar dat gebeurde niet." Rancune ten opzichte van Nederland heeft Stoch absoluut niet. "Ik wens ze het allerbeste."

De jonge Slowaak heeft dan ook veel te danken aan Nederland. Met Twente, dat hem afgelopen seizoen van Chelsea huurde, werd hij kampioen. "Het seizoen was een droom. Ik werd kampioen met Twente, met Slowakije plaatsten we ons voor het WK en daar kwamen we door de groepsfase heen." Nu het lange seizoen ten einde is, weet Stoch wel wat hij gaat doen. "Ik ga lekker op vakantie."

Real Madrid versterkt zich met Di MarŪa

Ángel di María is de komende zes seizoenen speler van Real Madrid. Dat meldt de Spaanse club maandag op de clubsite. De 22-jarige Argentijnse middenvelder wordt overgenomen van Benfica. Bij de Portugese club stond hij nog vijf seizoenen onder contract. Hoeveel Real overmaakt naar Benfica is niet bekendgemaakt.

Di María, die momenteel met Argentinië op het WK speelt, speelde sinds 2007 bij Benfica. Daarvoor speelde de middenvelder, die op beide flanken uit de voeten kan maar vooral op links speelt, bij Rosario Central in zijn vaderland. Hij speelde in drie seizoenen 76 duels voor Benfica. Daarin scoorde hij zeven keer.

Bij Benfica werd hij dit seizoen kampioen. Ook won hij twee keer de Portugese League Cup met de club uit Lissabon. De twaalfvoudig international mag zich ook olympisch kampioen noemen. In 2008 won hij met Jong Argentinië goud in Beijing. Met datzelfde team was hij een jaar eerder al wereldkampioen geworden.

Real Madrid versterkt zich met Di Maria
Real Madrid versterkt zich met Di María (Foto: Novum)

[Upd] Sjoerd Kooistra dood gevonden

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra is in zijn woning in het Gelderse Ubbergen dood gevonden. Dat meldt een politiewoordvoerder. Wat er is gebeurd kan de woordvoerder nog niet zeggen. Wel is bevestigd dat Kooistra is overleden.

Gerechtsdeurwaarders deden vorige maand onder meer in de woning in Ubbergen een inval. Ook in twee andere onderkomens van de horecamagnaat werden toen invallen gedaan.

De invallen werden gedaan omdat Kooistra een schuld van twee miljoen euro zou hebben uitstaan bij bierbrouwer Heineken, onder meer door huurachterstanden van de cafés die hij heeft in Groningen en Amsterdam. Kooistra werd begin mei nog bij een beroving neergestoken op het Spaanse eiland Ibiza. Hij lag drie dagen op de intensive care. De politie onderzoekt momenteel de doodsoorzaak.

Update 00:01
Sjoerd Kooistra heeft waarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Dat zei Kooistra's vriend Oscar Hammerstein zojuist op Radio 1.


Sjoerd Kooistra, in april 2010 nog te gast bij P&W (doorspoelen naar 4:15)

Sims 3: Ambities

De Sims 3 is al een jaartje uit en het is eigenlijk nog best stil qua uitbreidingen, wat opmerkelijk is te noemen, gezien het uitbreidingsgeweld van de vorige delen. Natuurlijk is er al een accessoire-pakket en het uitbreidingspakket Wereldavonturen, wat zorgt voor reislustige Sims die in Egypte, Frankrijk en China avonturen beleven. Hiermee kwam er voor het eerst een doel buiten de bekende gameplay van de Sims.