Orka Morgan moet 180 kilo aankomen

Jordy Kruse

Orka Morgan blijft nog drie tot zes maanden in Dolfinarium Harderwijk. Het roofdier weegt nu 432 kilo, maar moet zeker 180 kilo aankomen om weer op normaal gewicht te komen. Dat hebben artsen en andere deskundigen besloten op basis van medisch onderzoek.

Het dier was bijna uitgehongerd toen ze woensdag in het Dolfinarium aankwam. Het onderzoek heeft verder geen ernstige aandoeningen bij Morgan aangetoond. Eerder werd gedacht aan een longinfectie. Dierenartsen blijven wel kritisch kijken naar de bloedwaarden, omdat deze nog altijd een ontsteking aangeven.

''Er kunnen nog wel allerlei aandoeningen aan het licht komen," zegt een woordvoerder van het park. Het Dolfinarium is in samenspraak met SOS Dolfijn en internationale experts op zoek naar het beste behandelplan voor Morgan. "Haar gezondheid heeft onze hoogste prioriteit voor de komende periode." De nachtelijke observaties zijn stopgezet.

De 3,5 meter lange orka werd woensdagavond door het Dolfinarium uit zee gehaald. Het dier dobberde in een ondiep deel van de Waddenzee. De laatste levende orka in de Waddenzee werd in 1943 gespot.