Onlusten bij stakingen in Athene

Redactie

Tientallen gemaskerde jongeren zijn dinsdag tijdens een demonstratie in Athene op de vuist gegaan met de politie. Veel Grieken waren dinsdag in staking om te protesteren tegen plannen van de Griekse regering om de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel te hervormen.

De oproerpolitie vuurde traangas- en schrikgranaten af om de amokmakers uiteen te drijven. De oproerkraaiers gooiden met brokken marmer die ze van een metrostation hadden afgebroken en staken vuilnisemmers in brand. Anderen vielen de politie aan met houten stokken. De demonstranten sloegen telefooncellen en bushokjes kort en klein en gooiden de ruiten in van een aantal winkels en twee bankkantoren.

Bij de schermutselingen raakten zeven agenten gewond. Dertien demonstranten werden vastgehouden, van wie er zes werden gearresteerd. Na enkele uren kwam de demonstratie tot een einde. Veel oproerkraaiers vertrokken daarna naar de wijk Exarcheia, een wijk waar zich veel anarchisten ophouden.

Het geweld van dinsdag ontstond terwijl zo'n tienduizend mensen deelnamen aan een demonstratie die was georganiseerd door de twee grootste Griekse vakbonden en een aantal linkse splintergroeperingen. Een andere mars van vijf- tot zesduizend leden van de communistische vakbond PAME verliep vreedzaam.

Door de algemene staking werd het openbaar vervoer ontregeld en draaiden ziekenhuizen nooddiensten. Overheidsdiensten hielden hun deuren gesloten en alle nieuwsuitzendingen werden gestaakt. Woensdag verschijnt er bovendien geen krant, omdat de journalisten dinsdag het werk neerlegden. De Griekse luchthavens bleven open, maar bijna honderd vluchten werden geannuleerd.

In Piraeus, de belangrijkste havenstad van Griekenland, probeerden PAME-leden te verhinderen dat toeristen en de lokale bevolking aan boord van veerboten naar de Egeïsche eilanden gingen. Het ministerie voor burgerbescherming zei dat alle geplande overtochten toch zijn uitgevoerd. Tientallen mensen konden echter niet aan boord van de veerboten komen, omdat stakers verhinderden dat ze de haven binnengingen.

De Griekse vakbonden zijn fel gekant tegen een wetsontwerp dat vorige week in het parlement werd gepresenteerd. In het voorstel staat dat de regering de pensioenleeftijd wil verhogen en het voor bedrijven goedkoper wil maken om personeel te ontslaan. De maatregelen zijn erop gericht de schuldcrisis van het land aan te pakken.

Dinsdag start in het parlement het debat over de hervormingen. Het debat neemt waarschijnlijk meer dan een week in beslag. Ondanks verzet van verschillende parlementariërs is de verwachting dat de centrumlinkse regering de uiteindelijke stemming zal winnen.

Onlusten bij stakingen in Athene
Onlusten bij stakingen in Athene (Foto: Novum)