'Spionagebestrijding geen taak voor universiteit'

Technische universiteiten zijn niet van plan extra maatregelen te nemen om spionage te voorkomen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad dinsdag.

Inlichtingendienst AIVD stelde in april in een rapport dat buitenlandse inlichtingendiensten studenten naar de universiteiten sturen om informatie te vergaren.

Ook bleek een buitenlandse, wetenschappelijke delegatie bij een bezoek aan Nederland voor meer dan de helft uit inlichtingenofficieren te bestaan. Ze wilden wetenschappelijk 'samenwerken' op het gebied van nanotechnologie. Vooral de universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven zouden kwetsbaar zijn. Bij die universiteiten is de meeste kennis aanwezig over nucleaire technologie, nanotechnologie en biotechnologie.

"Als iemand aan alle vereisten voldoet om te worden toegelaten, wat moeten wij dan nog doen?", zegt een woordvoerder van de TU Twente in de krant. "Wij kunnen niet aan iemands oren zien of hij dan toch een risico vormt." Volgens de universiteit moeten onderwijsinstellingen niet verantwoordelijk worden voor spionagebestrijding.

Wel neemt de universiteit contact met de AIVD op als er onraad wordt geroken. De TU Eindhoven zegt in het Nederlands Dagblad vaak met de inlichtingendienst te overleggen. Er zouden goede afspraken worden gemaakt om de risico's klein te houden. Wel noemt de universiteit het een belemmering 'als het niet meer mogelijk is kennis door te geven via colleges, publicaties in tijdschriften en internet'.

Dat is volgens de TU Delft 'het dilemma van wetenschap'. "Zonder publicaties kan die zich niet ontwikkelen."

De afgelopen jaren zijn meerdere Iraanse studenten bij technische universiteiten geweigerd. Het kabinet wil een garantie dat ze niet in aanraking komen met kennis op nucleair gebied en die garantie kan niet worden gegeven. De rechter oordeelde onlangs dat die eis onrechtmatig is, maar de staat ging in hoger beroep.