'Homo moet iedere taak in kerk kunnen vervullen'

Redactie

Homo's moeten iedere taak in de kerk kunnen vervullen. Dat bepleit vooraanstaand theoloog in de Nederlands Gereformeerde Kerken Henk de Jong dinsdag in het Nederlands Dagblad.

Homoseksualiteit is volgens hem wel een 'beschadiging'. "Maar we leven met z'n allen in een geschonden wereld. Wie is zonder gebreken?" Daarom moet de kerk volgens de 78-jarige emeritus predikant zo normaal mogelijk met homoseksuele broeders en zusters omgaan.

Veel christenen 'overvragen' volgens hem de bijbel door normen en voorschriften uit een cultuur van tweeduizend jaar geleden over te zetten naar het leven van nu. Hij wijst er op dat rond homoseksualiteit een beeld van smeerlapperij wordt opgeroepen en dat het wordt gepresenteerd als een eigen keuze. "Die teksten passen niet op gelovige homo's vandaag", zegt De Jong in de krant.

Binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken werd in 2005 een predikant ontslagen omdat hij na een scheiding een homorelatie aanging. Maar in april werd een kind van een lesbisch ouderpaar gedoopt. De kerk in Utrecht wil ambten openstellen voor homo's met een vaste relatie, al stuit dat wel op bezwaren.

Later dit jaar buigt de landelijke vergadering zich over een standpunt over ambten en homoseksualiteit.