Gouverneurskandidaat in Mexico vermoord

Redactie

De gouverneurskandidaat van de Institutionele Revolutionaire Partij in de noordelijke Mexicaanse grensstaat Tamaulipas is maandag buiten de deelstaathoofdstad Ciudad Victoria doodgeschoten. Behalve de politicus Rodolfo Torre kwamen nog minstens vier mensen uit zijn gevolg om het leven.

Minister van binnenlandse zaken Fernando Gomez Mont en president Felipe Calderon gaven drugskartels de schuld van de aanslag. Calderon zei dat de moord op Torre aantoont dat de georganiseerde misdaad 'een permanent gevaar' vormt. Hij maande de Mexicaanse bevolking de rijen te sluiten tegen 'pogingen van de georganiseerde misdaad om zich in de besluiten van burgers en het verkiezingsproces te mengen'.

Torre had volgens peilingen de beste papieren om de verkiezingen in Tamaulipas zondag te winnen. PRI-leider Beatriz Paredes liet weten dat 'niets ons zal intimideren'. De Nationale Actiepartij van Calderon kondigde aan de campagnevoering in Tamaulipas op te schorten, maar pleitte ervoor de verkiezingen volgens plan te laten doorgaan. Behalve in Tamaulipas worden zondag ook in elf andere deelstaten gouverneurs, burgemeesters en andere lokale bestuurders gekozen.