Heineken begrijpt uitspraken rond dood Kooistra

Algemeen directeur van Heineken Nederland Philip de Ridder 'begrijpt' dat er 'vergaande uitspraken' worden gedaan rondom de dood van horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Hij wijt de uitspraken aan 'emoties', schrijft hij dinsdag in een persoonlijke verklaring.

Het lichaam van Kooistra werd maandagavond gevonden in zijn woning in het Gelderse Ubbergen. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Dinsdag wordt sectie verricht op het lichaam van de 59-jarige Kooistra.

Volgens de met Kooistra bevriende advocaat Oscar Hammerstein is waarschijnlijk sprake van zelfmoord. Hammerstein zei dinsdag dat Heineken schuldig is aan de dood van Kooistra.

De horecamagnaat had een flinke betalingsachterstand bij de bierbrouwer. De Ridder zegt dat de financiële problemen afgelopen najaar ontstonden, vermoedelijk mede vanwege de economische crisis die de horeca hard heeft getroffen. De achterstanden liepen op tot bijna twintig miljoen euro, zegt de directeur. Heineken is vervolgens gestart met juridische procedures.

Volgens Hammerstein had Heineken Kooistra vorige week een voorstel gedaan, waardoor hij al zijn bezittingen zou kwijtraken. "Dat was een zodanig voorstel van de Heineken-directie, dat hij naar mijn inschatting geen uitweg meer heeft gezien. Ik durf te zeggen, Heineken heeft hem vermoord."

De Ridder stelt dat zijn bedrijf lange tijd alles in het werk heeft gesteld om gezamenlijk tot een oplossing gekomen. "Echter, zijn in gebreke blijven heeft als laatste uitweg geleid tot een aantal rechtszaken, die ons allemaal lieten zien dat we in ons recht staan." Hij had op korte termijn twee miljoen euro moeten overmaken.

De Ridder laat in zijn verklaring verder weten 'met ontsteltenis' kennis te hebben genomen van de dood van Kooistra. "Dit is een dramatische gebeurtenis en we willen alle familieleden en vrienden oprecht ons medeleven betuigen. Op dit moment rest ons niets anders dan de nabestaanden sterkte te wensen in het verwerken van dit onverwachte verlies."

Kooistra was volgens De Ridder sinds ruim 25 jaar een zakelijke relatie van Heineken Nederland. De rechtbank in Amsterdam bepaalde dinsdag dat acht cafés van een vennootschap van Kooistra moeten worden ontruimd. De dood van de horecamagnaat brengt geen verandering in de uitkomst van de zaak, aldus de rechtbank.

De cafés werden gehuurd van Heineken. Voor de kroegen bestaat een betalingsachterstand van bijna een half miljoen euro. Wordt de huurachterstand binnen veertien dagen alsnog betaald, dan kan de ontruiming worden voorkomen. Het gaat om vier cafés in Amsterdam, twee in Eindhoven en twee in Nijmegen.