FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 juni 2010

Inkomsten BarÁa 445 miljoen euro

FC Barcelona heeft bekendgemaakt dat de inkomsten over het seizoen 2009-2010 445,5 miljoen euro bedroegen. Hiermee stegen de inkomsten met 10%. De uitgaven stegen met 18% tot 429 miljoen euro. De nettowinst bedroeg negen miljoen euro.

Barcelona wist uit de marketingactiviteiten 125 miljoen euro op te halen. Het verkopen of verhuren van spelers leverde 25 miljoen op en de eenmalige inkomsten bedroegen vijftien miljoen euro. Dat de uitgaven stegen was te danken aan het succes van de club. Er moesten hogere salariskosten en premies uitbetaald worden.

[upd] Grote brand in broodjeszaak Deventer

In het pand van broodjeszaak Bakker Bart in de Lange Bisschopstraat in Deventer woedt op dit moment een zeer grote brand. Door de smalle straatjes in het centrum van Deventer hebben hulpdiensten grote moeite met genoeg materiaal ter plaatse te komen, melden ooggetuigen.

Politie, ambulances, maar vooral veel brandweer is ter plaatse bij de uitslaande brand. Brandweerlieden uit de wijde omgeving van Deventer zijn opgeroepen te assisteren. Ooggetuigen melden dat de brandweer een lange slang getrokken heeft vanaf de IJssel naar het centrum van Deventer, om genoeg water te krijgen. Hoewel de politie de hele Lange Bisschopstraat heeft afgesloten, zijn honderden Deventenaren komen kijken naar de brand. 

De Stentor meldt dat de gevel van het pand op instorten staat en de vlammenzee over dreigt te slaan naar naastgelegen panden (een kledingzaak en een sportzaak).

Update 23:50 uur
Ooggetuigen zouden aan RTV Oost hebben gemeld dat er een slachtoffer bij de brand gevallen is. Hij of zij zou zwaargewond met ernstig brandletsel zijn afgevoerd naar een ziekenhuis. De politie heeft dit echter nog niet bevestigd.
 

Update 00:10 uur
Een politiewoordvoerder zegt voor de camera van RTV Oost dat er twee gewonden zijn. Volgens de woordvoerder zou de brand begonnen zijn in het appartement boven de Bakker Bart. Ook zegt de politie ongeveer honderd bewoners uit de buurt geëvacueerd te hebben. 


Foto: Twitter (@NoujaZegVerhip)
 

Foto: RTV Oost
 
Foto: Twitter (@NoujaZegVerhip)

Uitslagen oefenduels 30 juni

Hoewel het WK nog bezig is zijn verschillende profclubs de voorbereiding alweer begonnen. Ook oefenwedstrijden horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslag
Gaasterland/Sleat SC Heerenveen
Papadopulos, Breuer, Beerens (2x), Elm (2x), Fazli
0-7
RKSV Taxandria PSV
Reis, Toivonen (2x), Engelaar, Amrabat, Koevermans, Nijland, Labyad
0-8
SC Enschede FC Twente
Pennanen, Janko, Ruiz (2x), Javadov
1-5
VV Katwijk AZ
Elm, Mendes da Silva, Te Vrede, Van der Velden
0-4
SV Terwolde Go Ahead Eagles
Van der Zwan (5x), Colak, Janota, Suk, Parnela, Gerritsen
0-10

Laatste bezoek Van Uhm aan Uruzgan

Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm heeft op de valreep nog een laatste bezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat meldt het ministerie van Defensie. Nederland draagt op 1 augustus de taken over aan een gecombineerd Amerikaans-Australisch team dat onder leiding staat van een Amerikaanse kolonel.

Van Uhm werd tijdens zijn bezoek op de hoogte gebracht van de vooruitgang in de provincie. Hij bezocht onder meer een bouwplaats van een nieuwe gevangenis en een bouwinstallatie waarmee asfalt wordt geproduceerd voor een weg van Tarin Kowt naar Chora. Van de weg is inmiddels zestien kilometer aangelegd en als de weg klaar is, moet deze de markt van Tarin Kowt ontsluiten voor goederen uit het noorden van Uruzgan.

Ook bezocht hij waarnemend provinciaal gouverneur van Uruzgan Khoday Rahim. Vanuit zijn huis kan tegenwoordig worden uitgekeken over graanvelden. "Vier jaar geleden stond het hier nog vol met papaver. Nu zie je dat men goede alternatieven heeft gevonden om in het eigen levensonderhoud te voorzien", zegt Van Uhm.

Rahim sprak vol lof over de Nederlandse inzet. Ook gaf hij aan vertrouwen te hebben in de opvolgers.

Naakte vrouwen moeten dorpsvete beslechten

De bewoners van twee Poolse buurdorpen leven al eeuwen in onmin met elkaar. Een kunstenaar hoopt nu op bijzondere wijze de twee partijen weer nader tot elkaar te brengen. Dan Adamski zet naakte vrouwen in als vredestichters.

Gorzow Wielkopolski en Zielona Gora hebben al zolang ruzie, dat geen van beide partijen nog weet hoe de vete is ontstaan. De kunstenaar heeft met dit gegeven van elk dorp de mooiste vrouw naakt gefotografeerd op de mooiste plekjes van hun dorp. De foto's zijn vervolgens als ansichtkaart verstuurd aan de inwoners van het vijandige dorp.

Adamski heeft goede hoop dat de zwart-witte kiekjes ervoor zorgen dat de dorpsbewoners hun buren beter leren waarderen. "Kunst verbroedert", beweert de kunstenaar. "Kunst raakt ons allemaal."

Toch is niet iedereen te spreken over de poging tot verzoening. "Nou, de meisjes zijn prachtig", reageert een inwoner van Zielona Gora. "De mensen daar zijn echter allemaal klootzakken."

Voor de naaktfoto's (dus NSFW), check de bron

Circuit Valencia mogelijk op de schop

Het stratencircuit van Valencia gaat mogelijk op enkele plaatsen op de schop. De organisatie van de Formule 1-race wil het zo mogelijk maken dat er meer inhaalacties gaan komen. Daarnaast moet de veiligheid verbeterd worden.

De race leverde afgelopen weekend veel stof tot napraten op, maar inhaalacties waren er nauwelijks te bespeuren. Na de eerste ronde bleken alleen Fernando Alonso, Adrian Sutil en Kamui Kobayashi succesvol in het inhalen. Laatstgenoemde wist dankzij zijn verse rubber Alonso en Sébastien Buemi te verschalken.

De organisator van de race Valmor Sport wil daarom het circuit aanpassen. "We zijn bereid het parcours aan te passen en willen daarbij luisteren naar de feedback van de coureurs. We hebben drie specifieke wijzigingen in gedachten, waarmee we hopen inhalen te stimuleren," zei Jorge Martinez Aspar, de voorzitter van het bedrijf.

Hij wil voorkomen dat er in de toekomst net als zondag een bierflesje op de baan terecht komt. "We weten niet waar het vandaan is gekomen. Als iemand het gegooid zou hebben, was het in stukken gebroken. Dit zijn zaken die we moeten voorkomen, maar ze kunnen overal gebeuren," zei Aspar die uitdrukkelijk uitsloot dat het flesje van een ander materiaal dan glas gemaakt was.

Van Persie wil penalty nemen

Nederland speelt komende vrijdag in de kwartfinale van het WK tegen Brazilië. Mocht het aankomen op strafschoppen dan zal Robin van Persie zijn verantwoordelijkheid niet ontlopen.

"Ik zou er graag één nemen,” aldus Van Persie. Over het nemen van een strafschop zegt hij: "Vertrouw op je trap. Op zo'n moment moet je er staan als speler. Al weet ik ook wel dat veel grote voetballers hebben gemist.” Op de vraag in welke hoek hij schiet zegt Van Persie: "Het wordt links of rechts”.

Advies: quota schol en haring omhoog

Vissers mogen volgend jaar meer schol en haring uit de Noordzee halen, maar minder tong en kabeljauw. Dat adviseren wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee aan de Europese Commissie.

De wetenschappers stellen dat het vangstquotum voor schol met vijftien procent kan toenemen tot ruim zeventigduizend ton. Van haring zouden vissers volgend jaar bijna 190.000 ton kunnen vangen, tegenover bijna 165.000 dit jaar.

De stand van volwassen schol is volgens de onderzoekers de afgelopen jaren flink toegenomen, vooral door een afname van de visserijdruk door sanering van een deel van de kottervloot. Ook de stand van volwassen haring is door verlaging van de visserijdruk gestabiliseerd rond de 1,29 miljoen ton.

Het quotum voor tong moet volgens de wetenschappers iets naar beneden van 14.100 ton dit jaar naar 13.600 ton volgend jaar, omdat de stand nog onder het voorzorgniveau zit. Van kabeljauw zou volgend jaar daarnaast slechts 32.240 ton mogen worden gevangen. Pogingen om de kabeljauwstand te herstellen hebben tot nu toe te weinig effect gehad.

De Europese visserijministers gaan met de adviezen aan de slag en nemen eind dit jaar een beslissing over de quota. De adviezen van de wetenschappers worden vaak overgenomen.

Wulff nieuwe president Duitsland

Er waren drie stemmingen voor nodig, maar de Bondsdag heeft een nieuwe Duitse president gekozen. Uit de derde ronde op woensdag kwam Christian Wulff uiteindelijk als winnaar uit de bus.

De 51-jarige Wulff behaalde in de derde ronde 623 stemmen. DDR-mensenrechtenactivist Joachim Gauck (70), zijn grootste tegenstrever en gezamenlijk kandidaat van SDP en Groenen, kreeg 494 stemmen. 121 afgevaardigden onthielden zich van stemming.

De linkse kandidaat Luc Jochimsen -van Die Linke-, trok zich, net als de rechtse kandidaat Frank Rennicke van de NPD, na ronde twee terug. In de derde ronde was niet langer een absolute meerderheid nodig, maar was een relatieve meerderheid voldoende. Wulff behaalde echter alsnog de absolute meerderheid.

De terugtrekking van de linkse kandidate Luc Jochimsen is waarschijnlijk niet in het voordeel van Gauck geweest. Hij had kunnen winnen met de steun van de linkse partij, maar de aanhang van Die Linke -met communistische wortels- voelde over het algemeen niets voor Gauck. De meeste hebben zich waarschijnlijk onthouden van stemming. "Ik heb besloten me terug te trekken", zei Jochimsen. "Maar ik heb altijd gezegd dat wij op beiden niet zouden stemmen. Daarom is het aan ons om afstand van deze politieke situatie te nemen." En daar was Wulff waarschijnlijk bij gebaat.

Klap voor Merkel
Het is een flinke klap voor bondskanselier Angela Merkel dat Wulff drie ronden nodig had om de functie te bemachtigen, met name omdat haar coalitie een meerderheid in de Bondsdag heeft. Het vertrouwen in Merkel lijkt derhalve behoorlijk afgenomen. Het is een 'sterk signaal voor de bondskanselier' volgens een politicoloog van de universiteit van Bremen. "Blijkbaar bestaat er meer onvrede over de problemen van de afgelopen maanden dan in eerste instantie gedacht werd."

Hoewel het presidentschap in Duitsland een voornamelijk ceremoniële functie is, staat er veel op het spel voor de centrumrechtse regering van Bondskanselier Angela Merkel. Er is de laatste weken al druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat Wulff het niet haalt en de regering-Merkel, al aangeslagen door het opstappen van Köhler en een slechte score in de peilingen, daardoor aan het wankelen wordt gebracht. Op dit moment zijn vervroegde verkiezingen echter voor geen enkele partij gunstig. De coalitiepartijen staan er slecht voor en de belangrijkste oppositiepartijen, de SPD en de Groenen, zouden niet genoeg zetels winnen om samen te regeren.

De nieuwe president wordt de opvolger van Horst Köhler, die een maand geleden met onmiddellijke ingang zijn ontslag indiende. Hij zei opgestapt te zijn omdat hij zich onterecht bekritiseerd voelde na een interview dat hij gaf over de rol van het Duitse leger in het buitenland.

Wulff nieuwe president Duitsland
Christian Wulff (Foto: Novum)

Foto's: Betuws Spektakel (deel 1)

Afgelopen weekend is in het Gelderse Buren het Betuws Spektakel van start gegaan. Met in totaal 5 verschillende programmaonderdelen is het een van de grootste volledig overdekte festivals van Nederland. Zaterdagmiddag startte het festival met het Kidz Spektakel om daarna over te gaan in de Spektakel Avond. Wolter Kroes wist als eerste artiest de stemming er gelijk goed in te krijgen.

Vervolgens betrad Rowwen Hèze voor de 17e keer de bühne van het Betuws Spektakel, en aan het aantal liters bier dat door de lucht vloog was te zien dat het publiek helemaal uit z'n dak ging. Na dit knallende optreden beklom VanVelzen het podium voor een rustig, maar enerverend optreden. De Band Zonder Banaan besloot deze geslaagde avond door de enthousiaste bezoekers te trakteren op een spetterende show.

Betuws Spektakel door Martin Melissen

Sexy Diesel-advertenties verboden

De Advertising Standards Authority (ASA), de Britse evenknie van onze eigen Reclame Code Commissie, heeft twee advertenties van Diesel verboden. Volgens de ASA zijn de afbeeldingen te aanstootgevend.

Op een reclameafbeelding van het modemerk is een meisje te zien dat een foto neemt van haar eigen kruis. Een tweede advertentie laat een vrouw zien die haar ontblote borsten toont aan een bewakingscamera. Beide posters gaan vergezeld van de slagzin 'Smart may have the brains, but stupid has the balls. Be stupid. Diesel.'

Volgens de ASA hebben 33 mensen geklaagd over de advertenties. Volgens de klagers is de reclamecampagne niet geschikt voor jeugdige kijkers. Ook zou het asociaal gedrag aanmoedigen.

Diesel verdedigt zich door te verklaren dat de posters 'een zeer krachtig en onverwacht beeld van vrouwelijkheid' afschilderen. Daarnaast zou de advertentie met de bewakingscamera het continue bewakingsbeleid op de hak nemen.

Volgens de ASA hebben de twee verboden advertenties echter een seksueel geladen ondertoon. Aangezien ook kinderen de beelden zouden kunnen zien, heeft Diesel de regels voor verantwoorde reclame overschreden. Sterker nog, ook 'volwassenen zouden aanstoot kunnen nemen aan de afbeeldingen', zo laat ASA weten. De bewuste advertentie mag dan ook niet meer in postervorm verschijnen.

Benieuwd naar de posters? De afbeeldingen zijn hier te zien

Joran van der Sloot in hoger beroep

De Peruaanse advocaat van Joran van der Sloot heeft hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van een Peruaanse rechter een bekentenis van de Nederlander geldig te verklaren. Dat meldt CNN. Van der Sloot heeft eerder bekend dat hij de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores heeft vermoord, maar trok die bewering later weer in.

De bekentenis zou ongeldig zijn, omdat Van der Sloot tijdens zijn verhoor werd bijgestaan door een door de staat toegewezen advocaat die te veel op de hand van de politie zou zijn geweest. De bekentenis zou zijn afgelegd onder dwang.

Met het beroep zou Van der Sloot het proces tegen hem willen vertragen. De advocaat van Van der Sloot, Maximo Altez, beweert desnoods tot aan het hoogste rechtscollege in Peru en internationale rechtsinstanties door te vechten. Dit beroep zou hierin de eerste stap zijn.

Van der Sloot zit vast in Peru voor de moord op Flores. Joran is ook altijd nog de enige verdachte in de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba in 2005. Als Van der Sloot wordt veroordeeld voor de dood van Flores, dan kan hij een gevangenisstraf van tussen de vijftien en 35 jaar tegemoet zien.

FOK!sport: "Contador wint Tour de France"

De bezoekers van FOK!sport zien Alberto Contador als de grote favoriet voor de Tour de France. De Spaanse wielrenner kreeg bijna 50% van de 546 stemmen en was daarmee afgetekend eerste. De nummer twee, zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong, kreeg 'slechts' 14,1% (77 stemmen) van de stemmen.

De chauvinisten waren ook op FOK!sport te vinden, want ondanks dat Robert Gesink hoopt in zijn tweede Tourdeelname de rittenkoers voor het eerst uit te rijden zien 62 stemmers (11,4%) hem als eindwinnaar op het podium staan. De top vijf werd vervolledigd door Andy Schleck (48 / 8,8%) en Rabobank-renner Denis Menchov (20 / 3,7%).

Excuses Wellink om affaire DSB Bank

President van De Nederlandsche Bank Nout Wellink biedt excuses aan aan mensen die gedupeerd zijn door het omvallen van de DSB Bank. De president van de DNB geeft toe dat er fouten zijn gemaakt rondom de vergunningverlening aan de DSB Bank in 2005.

Wellink onderschrijft de conclusie van de commissie onder leiding van Michiel Scheltema, die het faillissement onderzocht, dat de bankvergunning nooit had mogen worden verleend. Er hadden volgens hem eerst verbeteringen moeten plaatsvinden voordat de vergunning werd verleend en er hadden voorwaarden aan de vergunningverlening moeten worden verbonden.

"Ook met de kennis van toen had dat beter gemoeten", zei Wellink woensdagavond tijdens een openbaar gesprek over het rapport van de Kamercommissie van Financiën. Wellink, die vorig jaar nog beweerde dat er in 2005 redenen waren om de vergunning te verlenen, gaf toe dat het onderzoek zijn 'gezichtsveld' heeft verruimd. "Het had iets meer en iets beter gekund. Voor dat deel wil ik namens de organisatie excuses aanbieden."

Bondscoach Mexico vertrekt

Javier Aguirre is niet langer bondscoach van Mexico. De keuzeheer van de Mexicanen bood zijn ontslag aan, nadat het land afgelopen zondag in de achtste finale van Argentinië (3-1) verloor.

"Ik moet gaan, dat is het beste. Ik ben verantwoordelijk", liet Aguirre tijdens een persconferentie weten. De bondscoach was pas sinds februari in functie.

Aguirre is overigens niet de eerste bondscoach, die zijn conclusies trekt. Gisteren maakte ook de bondscoach van Japan, Takeshi Okada, zijn vertrek bekend.

Weylandt boos op ASO

Wouter Weylandt had graag als vervanger van Tom Boonen mee willen doen aan de Tour de France. De Tour-organisator ASO weigerde echter het verzoek van zijn ploeg Quick Step om de Belg toe te laten, aangezien hij geen deel uit maakte van de 15-koppige voorselectie, wat een vereiste was voor het doorlopen van dopingcontroles.

"Stel dat ik mijn ritzege uit de Giro had bevestigd. Dat had mijn waarde serieus opgedreven. Dit is compleet belachelijk," aldus de Belg, die kans zag zijn marktwaarde te verhogen. "Jammer dus dat ik niet bij de 15 was, maar de Tour stond nu eenmaal niet op mijn programma.Dit was een fantastische kans. Mark Cavendish is niet zo dominant en de spurten zijn veel meer open. Bovendien had ik zonder Tom voluit voor mijn kans kunnen gaan."

 

EK kortebaan 2010 in Eindhoven

Het EK kortebaan dit jaar is door de Europese zwembond toegewezen aan Eindhoven. Het EK wordt van 25 tot en met 28 november gehouden in het Van den Hoogenband-zwemstadion.

Het EK kortebaan vindt plaats in de periode waarin normaal gesproken de strijd om de Swim Cup in Eindhoven wordt gehouden. Dat komt nu te vervallen.

Overigens wordt ruim twee weken na het EK het WK kortebaan in Dubai gehouden.

Kreder verlengt contract bij Garmin tot 2013

Michel Kreder heeft zijn contract bij Garmin verlengd. Dit maakte de 22-jarige wielrenner vandaag bekend op zijn Twitterpagina. Kreder zal tot 2013 in dienst zijn bij de Amerikaanse ploeg.

De voormalig renner van de Continentale ploeg van Rabobank had aanbiedingen liggen van onder andere Team Sky en Team HTC-Columbia, maar koos toch voor een langer verblijf bij Garmin. Kreder werd eerder dit jaar onder andere al knap tweede in de GP Miguel Indurain.

 

Boef ontsnapt ondanks geboeide handen en voeten

Een boef uit het Kroatische Crikvenica is vandaag op spectaculaire wijze ontsnapt. Ondanks dat de 25-jarige Faton Osmani aan zowel zijn handen als voeten was gebonden, wist de oplichter met succes te ontsnappen.

Osmani wist te ontkomen terwijl hij werd geëscorteerd naar de rechtbank. Hier moest hij terechtstaan wegens een roofoverval. De politie heeft hierop direct een klopjacht geopend om de boef op te sporen. Desondanks is er tot op heden taal noch teken van hem vernomen.

Het is nog totaal onduidelijk hoe de geboeide man heeft weten te ontsnappen. De rechter restte niets anders dan Osmani bij verstek tot een half jaar cel te veroordelen.

Footon vervangt Cheula door Perez

Guampaolo Cheula zal niet starten in de Tour de France. Zijn ploeg Footon-Servetto heeft besloten om de ervaren Italiaan uit de selectie te halen en hem te vervangen door de Spanjaard Aitor Perez.

Cheula was niet blij met het nieuws. "Ze belden me toen ik aan het trainen was. Ik ben direct omgekeerd en naar huis gegaan," zo zei hij in La Stampa. "Ik was klaar om naar Rotterdam af te reizen, totdat ze me dit nieuws brachten. Ik zou liegen als ik beweerde niet boos te zijn. Maar laat ik benadrukken dat ik Footon nog steeds respecteer. Ik hoop dat mijn vervanger het goed doet."

Cheula zal nu gaan starten in de Ronde van Oostenrijk, die tijdens de Tour verreden wordt. Door het opstellen van Perez zal Footon nu enkel met debutanten starten in Rotterdam.

Van der Vaart hervat morgen groepstraining

Rafael van der Vaart verwacht dat hij vrijdag op tijd fit is voor de kwartfinale op het WK tegen Brazilië. De aanvallende middenvelder trainde vandaag nog individueel. Van der Vaart wil morgen weer deelnemen aan de afsluitende groepstraining voor de ontmoeting met de vijfvoudig wereldkampioen.

Van der Vaart liep zondag tijdens de training een kuitblessure op. Hij miste daardoor maandag de achtste finale tegen Slowakije (2-1). Bondscoach Bert van Marwijk begon die wedstrijd met een aanvallend kwartet bestaande uit Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Dirk Kuijt. De kans is groot dat dit viertal tegen Brazilië opnieuw de voorkeur krijgt.

Minipistool is echt vuurwapen

Het minipistooltje waarmee een Rotterdammer op foto's van politici schoot, geldt als een echt vuurwapen. De werking is hetzelfde, concludeert het Nederlands Forensisch Instituut na een onderzoek. Het wapentje is daarmee illegaal, laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam weten.

Eerder concludeerde de politie dat het geen vuurwapen is. "Om daar duidelijkheid over te krijgen, hebben we het naar het NFI opgestuurd", zegt een woordvoerder van het OM. "We zoeken nog uit waarom de politie eerder tot een andere conclusie kwam."

Ook wordt onderzocht of de minipistooltjes gevaarlijk zijn.

Een 37-jarige Rotterdammer kreeg bekendheid door zijn filmpjes op YouTube. Daarin houdt hij monologen waarna hij met een minipistool op een foto schiet die op een blikje is geplakt. Onder zijn 'slachtoffers' zijn burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en oud-burgemeester Ivo Opstelten. Ook is te zien hoe hij kogelbrieven op de post doet.

Uiteindelijk werd hij opgepakt toen hij in een politiebureau met een minipistooltje een schot loste. Aanvankelijk werd gedacht dat hij op een agente schoot, maar justitie onderzoekt of hij misschien op een blikje op het bureau schoot.

De Rotterdammer maakte de filmpjes onder meer om duidelijk te maken waarom hij vindt dat de pistooltjes moeten worden verboden.

Geen goed toezicht op asbestverwijdering

De overheid heeft nauwelijks een goed toezicht op het verwijderen van asbest. Van het asbestafval op stortplaatsen vindt vijftig tot tachtig procent illegaal zijn weg daar naartoe, zo meldt de provincie Noord-Holland woensdag na onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd samen met gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie en de VROM-inspectie. Het onderzoek wijst volgens de verschillende partijen uit dat de asbestregelgeving theoretisch weliswaar sluitend is, maar dat het onvoldoende toegesneden is op de dagelijkse praktijk.

Dat komt vooral doordat het toezicht leunt op het aanvragen van een sloopvergunning, die in de praktijk echter vaak niet wordt aangevraagd. Het bevoegd gezag heeft daarna nauwelijks aangrijpingspunten om in actie te komen.

Om de aanzienlijke stroom illegaal asbest dat hierdoor op stortplaatsen terechtkomt in te dammen, zou onder meer de wet- en regelgeving meer moeten worden toegesneden op de dagelijkse praktijk.

Egyptische agenten aangeklaagd voor doodslaan man

Twee Egyptische politiemannen zijn aangeklaagd op verdenking van de onrechtmatige arrestatie van en geweld met de dood tot gevolg tegen de jonge zakenman Khaled Said. Dat hebben openbaar aanklagers woensdag gezegd.

De 28-jarige Said werd volgens getuigen op 6 juni uit een café gesleurd en op straat doodgeslagen. In twee autopsierapporten van de regering stond echter dat Said gestikt zou zijn toen hij een pakketje drugs probeerde door te slikken. Deze uitkomst werd met wantrouwen aangehoord nadat foto's werden verspreid van het lichaam van Said dat onder de blauwe plekken zat en waarvan de tanden en kaak gebroken waren.

Mensenrechtenorganisaties riepen al eerder op tot een onderzoek naar de aantijgingen.

De twee agenten zijn aangeklaagd en gearresteerd. Volgens een mensenrechtenadvocaat staat op elke aanklacht een celstraf van maximaal één jaar.

Mogelijk verbod op gewelddadige games

Als de branche de verkoop van zeer gewelddadige games aan te jonge kinderen niet voldoende weet terug te dringen, dan komt er een verbod op het verspreiden van de spellen. Dat schrijft demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar sprak de minister met de audiovisuele branche en grote winkelketens af om de naleving van de leeftijdsgrenzen aanzienlijk te verbeteren. Voor games gelden de leeftijden 3, 7, 12, 16  en 18 jaar. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat kinderen geconfronteerd worden met schadelijke beelden. Uit eerder onderzoek bleek echter dat de naleving van de classificatie onvoldoende is.

Om de afspraken na te komen moeten medewerkers van bedrijven die games verstrekken of bioscoopkaartjes verkopen onder meer een cursus gaan volgen. Mocht volgens de minister echter blijken dat ondanks alle afgesproken maatregelen er geen vooruitgang is geboekt, dan wordt gestart met het opstellen van een verbod op de games.

Queiroz eist verbetering bij Ronaldo

Bondscoach Carlos Queiroz van Portugal vindt dat Cristiano Ronaldo zich niet boven het team mag stellen, zoals hij volgens velen deed.

Ronaldo wist dit WK nooit de hoge verwachtingen waar te maken. Na de uitschakeling tegen Spanje in de achtste finale liet de sterspeler van de Portugezen zich gaan door richting de camera te spugen. Bovendien had de aanvaller van Real Madrid kritiek op bondscoach Queiroz. Ronaldo liet weten 'gebroken en verdrietig te zijn'.

Queiroz is echter duidelijk in zijn oordeel over Ronaldo. "Je mag je nooit boven het team stellen", liet de oefenmeester weten tegen Portugese media. "Maar het team heeft Ronaldo nodig en Ronaldo wil graag voor Portugal spelen, maar als het shirt spelers ontmoedigt, heeft het geen zin als ze voor hun land uitkomen.”

Ronaldo was niet de eerste Portugees die kritiek had op de 57-jarige Queiroz. De voormalig assistent van Sir Alex Ferguson bij Manchester United had eerder een aanvaring met middenvelder Deco, die stopt als international. Deco liet weten dat de sfeer ‘tussen de spelers wel goed is’, waarmee de routinier verwees naar Queiroz.

Final Fantasy XIV pas in 2011 voor de PS3

De releasedatum voor Final Fantasy XIV Online, een MMORPG voor de PC en PS3, is eindelijk bekend. De PC-versie zal uitkomen op 30 september 2010 en de PS3-versie pas in begin maart 2011 (precieze datum nog niet bekend). De collectors edition van de PC-versie zal al op 22 september verschijnen.

Met de collectors edition zal je dus iets eerder toegang krijgen tot de wereld van Eorzea, daarnaast zullen er nog een aantal extra dingen bij zitten zoals:

  • Achter de schermen DVD;
  • Security Token: een speciale token voor meer veiligheid naast je normale wachtwoord;
  • Adventurers Branded Tumbler: Een soort hanger die je kan dragen met daarin een stukje van Eorzea;
  • Gedetailleerde kaart van Eorzea;
  • Reisboek: Hierin kan je de avonturen die je beleeft noteren en er zit ook concept art in;
  • Dertig dagen gratis spelen;
  • Gastenpas: Nodig één van je vrienden uit om gratis te komen spelen voor een gelimiteerde tijd.

Final Fantasy XIV Online zal €12,99 per maand gaan kosten per account, voor extra karakters zal je €3,- extra moeten betalen. Je kan max acht karakters op elk account hebben. Elk account zal daarnaast één gratis retainer krijgen (een NPC die je item verkopen beheert en als opslag dient, ook als je offline bent), wil je extra retainers hebben dan kost dit €1,- per retainer.

De beta voor Final Fantasy XIV Online zal begin juli van start gaan.

CE
Collectors Edition

Stekelenburg: "Van Marwijk hield vertrouwen in mij"

Maarten Stekelenburg werd tijdens het WK voetbal, dat momenteel in Zuid-Afrika wordt gehouden, pas twee keer gepasseerd. Daarnaast geniet de doelman van Ajax van het vertrouwen, dat hij van bondscoach Bert van Marwijk krijgt.

Anderhalf jaar geleden zag de toekomst van Stekelenburg er een stuk onzekerder uit. Marco van Basten was destijds trainer van Ajax en zette de goalie op het tweede plan. De inmiddels opgestapte trainer gaf zijn voorkeur toen aan Kenneth Vermeer.

"Van Basten vond dat ik te zelfvoldaan was geworden. Dat verbaasde me, omdat ik nooit genoeg kan krijgen van trainen en zeker niet lui ben", keek Stekelenburg terug. Hij koestert overigens geen wrok jegens zijn voormalig trainer. "Van Basten had destijds wel gelijk op een ander punt. Ik speelde niet goed."

Inmiddels staat Stekelenburg onder het bewind van Jol weer in het doel van de Amsterdammers en is daar ook de eerste keus. Van Marwijk hield echter altijd vertrouwen in de keeper. "Dat deed me erg goed", aldus de keeper van Ajax. "De bondscoach heeft continu het vertrouwen in mij gehouden en is ook nooit meegegaan in de roep om Edwin van der Sar."

Stekelenburg laat zich op het WK voetbal, tot op heden, in elk geval van zijn goede kant zien en lijkt enigszins uit de schaduw van Edwin van der Sar te stappen. Toch beseft de sluitpost ook dat dit een keerzijde kan hebben. "Als ik een blunder bega, zal iedereen zeggen: 'Die bal had Van der Sar wel gepakt.'"

Justin Bieber: Laat m'n moeder met rust

De populaire 16-jarige zanger Justin Bieber heeft op Twitter zijn woede geuit op mensen die geruchten rond zijn moeder hebben verspreid.

"M`n moeder is een lieve vrouw. Laat haar voor wat ze is. De geruchten die rond zijn gegaan zijn walgelijk en maakten mij boos", aldus Justin op zijn Twitter.

Zijn 34-jarige moeder zou namelijk volgens geruchten zijn gevraagd voor een photoshoot voor mannenblad Playboy voor een bedrag van 50.000 dollar.

Klik hier voor een foto van Justin Bieber samen met zijn MILF.

[EK zwemmen] Kromowidjojo niet op 50 meter rugslag

Ranomi Kromowidjojo komt tijdens het EK zwemmen, dat dit jaar van 9 tot en met 15 augustus in Boedapest wordt gehouden, niet in actie op de 50 meter rugslag. De 19-jarige zwemster focust zich namelijk op de 50 en 100 meter vrije slag en zal daarnaast ook nog op de estafette in actie komen.

Afgelopen weekend kwam Kromowidjojo tijdens de Paris Open nog wel in actie op de 50 meter rugslag en eindigde daar als derde. Vlak daarna meldde ze zichzelf af voor de finale.

Schweinsteiger hekelt houding Argentijnen

Bastian Schweinsteiger heeft zich kritisch uitgelaten over de houding van de Argentijnse spelers. De middenvelder van de Duitsers moet namelijk niets hebben van de slechte eigenschappen van de Argentijnse formatie, dat zaterdag a.s. de opponent van Die Mannschaft is.

Schweinsteiger hekelt met name de provocaties van de Argentijnen. "Het begint al voor de wedstrijd. Als je ziet hoe ze voor het begin al stennis schoppen en hoe ze de scheidsrechter proberen te beïnvloeden. Dat hoort niet bij voetbal. Het toont een gebrek aan respect. Maar ja, zo zijn ze nu eenmaal", aldus de ongezouten mening van de Duitser.

"We moeten ons niet laten provoceren. Ik hoop dat de scheidsrechter in de gaten heeft wie begint met provoceren. Je zag het dit WK weer tijdens de rust van hun duel met Mexico. Dat gedrag toont maar hoe hun karakter en mentaliteit in elkaar steekt"

Van Persie: "Van Marwijk doet het heel goed"

Robin van Persie heeft spijt van zijn reactie bij zijn wissel tegen Slowakije. De spits vindt dat Bert van Marwijk het goed heeft afgehandeld.

De aanvaller van Oranje liet in de achtste finale tegen Slowakije duidelijk merken het niet eens te zijn met zijn wissel. Van Persie gaf aan dat Van Marwijk Wesley Sneijder had moeten wisselen. Deze reactie zorgde voor suggesties dat de aanvaller van Arsenal problemen zou hebben met Sneijder en Van Marwijk.

"Het verleden werd erbij gesleept", zegt Van Persie tegen diverse media. "Ik heb hartstikke veel respect voor Wesley en de bondscoach. De relaties zijn heel erg goed. Ik ben Van Marwijk gewoon enorm dankbaar. Onder zijn leiding heb ik bij Oranje altijd in de basis gestaan."

"Nu ik in de vorige wedstrijd verkeerd heb gereageerd, lost hij het op. Dat vind ik klasse. Er zijn ook trainers die er niet mee kunnen omgaan en je eruit gooien. Ik ben ook wel eens boos op mijn zoontje. Als hij kwaad is en tegen mij roept: Ik ben je vriend niet meer. Maar ik blijf hem steunen. Wat er ook gebeurt."

"Dat heeft de bondscoach nu ook bij mij gedaan. Hij is niet zo snel op zijn tenen getrapt. Ik vind dat hij het heel goed doet. Ik wilde gewoon heel graag nog scoren. Dat is alles. De meeste doelpunten bij Arsenal maak ik ook in de slotfase, als de tegenstander vermoeid is. In een wedstrijd komt alles bij je boven."

"Passie, emotie, vreugde, verdriet. Dat hoort erbij. Men moet scherp zijn. Ik was echter net iets te scherp", aldus Van Persie, die niet ingaat op de woorden die hij sprak. "Dat ga ik nu niet meer herhalen. Dan praat iedereen in aanloop naar onze wedstrijd tegen Brazilië alleen nog hierover. Ik heb zeker geen naam genoemd."

Arbiters delen minder kaarten uit

Het WK voetbal in Zuid-Afrika begint vrijdag aan de kwartfinales. In vergelijking met het wereldkampioenschap van vier jaar geleden lijkt het aantal gegeven kaarten af te nemen.

Tot op heden toonden de scheidsrechters op het WK voetbal 204 gele kaarten en 14 rode kaarten. Na afloop van het WK 2006 stonden de tellers na afloop van het toernooi op respectievelijk 307 en 28. Hier waren overigens wel 64 wedstrijden voor nodig, waar er in Zuid-Afrika nog acht duels worden gespeeld.

[WBD] Federer: "Blessures hinderden mijn spel"

De uitschakeling van Roger Federer op Wimbledon staat niet op zichzelf. De Zwitser verloor eerder vandaag van de Tsjech Tomas Berdych en heeft inmiddels laten weten eerst even rust te nemen. Op die manier kunnen zijn blessures zich beter herstellen.

"Ik worstel met problemen aan mijn rug en been. Dat hindert me om op de manier te spelen zoals ik graag wil. Dat is frustrerend", liet Federer na de nederlaag weten. Hierdoor kwam het spel van de Zwitser niet goed tot zijn recht. "Als je pijn hebt, voel je je gewoon niet echt comfortabel. Je kunt je niet op elk punt concentreren."

Federer was wel tevreden over zijn vertoonde spel. "Gezien de omstandigheden speelde ik goed, maar het is niet goed om in deze conditie te spelen", ging hij verder. Het was overigens de derde keer, dat Berdych hun onderlinge wedstrijd won. "Ik kon zijn slagen niet goed verdedigen en op de belangrijke momenten speelde hij goed."

[WBD] Nadal klopt SŲderling

Rafael Nadal heeft op Wimbledon de halve finale bereikt. De Spaanse nummer één van de wereld nam het op tegen de Zweed Robin Söderling en was hem met 3-6, 6-3, 7-6 (4) en 6-1 de baas.

Söderling begon goed aan de partij en zette Nadal meteen onder druk. De Zweed brak de Spanjaard en wist hierdoor de eerste set te pakken. Nadal kwam daarna beter in de wedstrijd en wist na een break de tweede set te pakken. Ook in de derde set nam de Spanjaard de leiding, maar de als zesde geplaatste Söderling kwam terug en dwong een tiebreak af. Nadal won de set, waarna de partij voorbij was.

Moeder wacht steniging wegens overspel

Een 43-jarige vrouw uit Iran wordt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort gestenigd. Sakineh Mohamamadi e Ashtiani uit de Noordwest-Iraanse stad Tabriz wordt ervan beschuldigd te zijn vreemdgegaan met twee mannen. Dit duo wordt er vervolgens van beschuldigd haar man te hebben vermoord.

Indien deze pijnlijke vorm van doodstraf inderdaad wordt uitgevoerd, is het de eerste steniging in jaren in de streng islamitische republiek. Hoewel ontrouw in Iran streng verboden is, wordt de dader meestal gestraft met zweepslagen of celstraf. De doodstraf is volgens de Iraanse wet wel toegestaan, maar steniging is zeer zeldzaam.

Ashtiani, die twee kinderen heeft, werd aanvankelijk veroordeeld tot het krijgen van 99 zweepslagen wegens het hebben van 'illegale relaties' en naar de gevangenis gestuurd. Na de moord op haar man in 2005 werd ze berecht voor moord en schuldig bevonden. Hiervoor legde de rechter steniging op als vergelding.

Hoewel overspel wordt bestraft met steniging, wijzen Iraanse mensenrechtenorganisaties erop dat de straf voor moord toch echt ophanging is. Ze suggereren dat de strafzaak wegens overspel opnieuw werd geopend tijdens haar rechtszaak wegens moord, ondanks dat de straf reeds was opgelegd.

Ashtiani heeft ontkend zich te hebben misdragen. Haar kinderen van zestien en twintig jaar oud leiden de campagne voor haar vrijlating, hierin gesteund door mensenrechtenorganisaties. Volgens haar advocaat kan ze echter ieder moment worden geëxecuteerd.


Een filmpje van Ashtiani's wilde arrestatie

Steve Carell stopt met The Office

Bij de première van de nieuwe film van Steve Carell 'Despicable Me' heeft de acteur bekendgemaakt dat hij zal stoppen met de zeer succesvolle serie 'The Office'.

Steve is al zes seizoenen lang de bedrijfsleider in de serie. "Ik had eigenlijk getekend voor zeven seizoen, en dit jaar gaan we ook met het zevende seizoen beginnen. Ik denk dat het tijd is voor mijn rol om te gaan", aldus Steve.

Pirelli: "RšikkŲnen inzetten voor bandentests"

Pirelli ziet in Kimi Räikkönen de ideale coureur om de Formule 1-banden voor 2011 te gaan testen. De vraag is echter of de Finse rijder zelf daar wel trek in heeft.

Afgelopen winter zegde The Iceman de F1 vaarwel om in de rallysport actief te worden, maar volgens de Finse krant Turun Sanomat wil Pirelli hem voorstellen om te gaan testen met een Formule 1-bolide. "Ik heb geen idee of Räikkönen er interesse in heeft," zei de baas van het Italiaanse bandenmerk Paul Hembery.

De manager van Räikkönen Steve Robertson heeft met zijn pupil nog niet gesproken over het idee van Pirelli. "Maar als ze ons een voorstel doen, gaan we daar over nadenken. Verder hangt het er van af of Kimi aan een dergelijke test wil meedoen en of het in zijn schema past," zei hij over de Fin die in de rallysport de bandenleverancier al tegen is gekomen.

Pirelli zal bij de eerste tests een GP2-bolide in gaan zetten. Daarna zal een Formule 1-auto worden gebruikt, maar of dit een oude BMW of een Toyota is, is nog niet bekend. Hierdoor heeft Räikkönen, die voor 2011 ook in verband met Renault wordt gebracht, nog de tijd om over een beslissing na te denken mocht de vraag van Pirelli komen.

Vaticaan schuift in topposities

Het Vaticaan heeft een aantal personele wijzigingen in de top doorgevoerd. Zo is Rino Fisichella aangesteld als hoofd van een nieuw kantoor dat ten strijde trekt tegen de secularisatie en het Westen opnieuw tot het evangelie te bekeren.

Fisichella was hoofd van de Pauselijke Academie voor Leven, de hoogste functie binnen het Vaticaan voor bio-ethiek. Zijn aanstelling duidt erop dat de kerk hernieuwde pogingen onderneemt het christendom in Europa te verbreiden.

Daarnaast werd de kardinaal van Quebec, Marc Ouellet, aangesteld als hoofd van de machtige Congregatie voor Bisschoppen, het bureau dat wereldwijd de aanstelling van bisschoppen regelt. Tot slot wordt aartsbisschop Celestino Migliore de nieuwe pauselijke gezant in Polen. Migliore was hiervoor waarnemer voor het Vaticaan bij de Verenigde Naties in New York.

Geen toezicht meer op kinderen omstreden predikant

De drie kinderen van de omstreden Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding staan niet langer onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Het gerechtshof in Arnhem heeft besloten dat de maatregel niet meer nodig is.

Begin dit jaar werd bekend dat de kinderen van Goldschmeding door een rechter een jaar lang onder toezicht van jeugdzorg waren geplaatst. De predikant raakte vorig jaar in opspraak toen hij openlijk pleitte voor het gebruik van de 'corrigerende tik'. De predikant zei dat het slaan van kinderen in de opvoeding bijbels verantwoord is en dat hij het zelf ook deed bij zijn kinderen.

De kinderen zijn in het verleden volgens het hof weliswaar geslagen met een 'pollepelachtige stok', maar na de ondertoezichtstelling hebben de ouders verklaard afstand te hebben genomen van het slaan als opvoedmethode. De Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg geloven dat Goldschmeding en zijn vrouw hun kinderen nu niet meer slaan. Daarom vindt het hof dat er geen reden meer is de kinderen nog langer onder toezicht van Bureau Jeugdzorg te houden.

Illegalen op weg naar Griekenland verdronken

Zestien illegale migranten zijn op weg naar Griekenland verdronken in de rivier de Evros, de grensrivier tussen Turkije en Noord-Griekenland. Aan de Griekse kant van de rivier werden woensdag de lichamen van negen slachtoffers, zes mannen en drie vrouwen, geborgen. Op 25 juni waren al twee vrouwenlijken uit het water gevist. De Griekse autoriteiten zeiden dat aan de Turkse kant van de Evros woensdag nog vijf lichamen te zien waren.

Volgens de Griekse politie maakten de slachtoffers deel uit van een grotere groep illegalen. Op 25 juni werden tien leden van die groep levend uit het water gevist. Zij vertelden dat hun boot midden op de rivier was gekapseisd en dat hun metgezellen het er vermoedelijk niet levend van hadden afgebracht.

Ieder jaar proberen tienduizenden veelal uit Afrika afkomstige migranten illegaal Griekenland binnen te komen, via de Evros in het noorden, maar ook via de vele eilanden.

KNMI: juni was zomers en warm

De maand juni was warmer, droger en zomerser dan normaal. Dat blijkt uit een analyse van het KNMI. De maand is nog niet helemaal voorbij, maar volgens het meteorologisch instituut komt de gemiddelde temperatuur uit op 16,5 graden tegen 15,2 normaal.

De maand eindigt zoals hij begon: warm. Het einde van de maand was met temperaturen van rond de dertig graden nog wel een stukje warmer dan het begin. In totaal kwam het aantal warme dagen (twintig graden of hoger) uit op 21. De maand telde negen zomerse dagen (vanaf 25 graden). Normaal zijn er twaalf warme en vier zomerse dagen.

In het zuiden werden ook tropische waarden gemeten. Het kwik kwam in De Bilt echter niet boven de dertig graden, waardoor die dagen niet als tropische dagen de boeken ingaan. Het warmst werd het op 28 juni in Arcen in Limburg, met 31,7 graden.

De maand was ook zeer droog. Er viel gemiddeld over het land maar twintig millimeter neerslag tegen 71 normaal. Daarmee is het de op drie na droogste juni sinds 1901. De droogste junimaand was in 1939 met slechts vijftien millimeter neerslag.

Het begin van juli wordt het alleen nog maar warmer. Donderdag is het nagenoeg onbewolkt en met 25 graden aan de kust en 32 in het zuidoosten flink warm. Er staat ook weinig wind. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur verder omhoog en in het weekeinde neemt de kans op regen en onweer toe. Maandag wordt het iets minder heet.

Nepalese premier neemt ontslag

De Nepalese premier Madhav Kumar Nepal heeft woensdag zijn ontslag aangeboden. Door ontslag te nemen hoopt de premier een eind te maken aan de politieke impasse in Nepal en het vredesproces in het land te steunen. Zijn ontslag betekent een overwinning voor de maoïsten die al lange tijd om zijn aftreden vroegen.

"Ik heb de politieke partijen, waaronder de maoïsten, herhaaldelijk opgeroepen om een gepaste uitweg te vinden uit de impasse en overeenstemming te bereiken. Tot dusverre is er echter geen overeenkomst bereikt", aldus Nepal. "Omdat het ongepast zou zijn om de situatie van verwarring en besluiteloosheid te laten voortduren, heb ik besloten om af te treden als premier om te helpen bij het voltooien van een grondwet en het vredesproces."

Direct na zijn toespraak presenteerde Nepal president Rambaran Yadav zijn ontslagbrief.

De maoïsten waren blij met de aankondiging. "De premier had al veel eerder moeten opstappen, maar we zijn blij met zijn ontslag", aldus Dinanath Sharma, een woordvoerder van de maoïsten. Hij voegde daaraan toe dat de partijtop donderdag bijeenkomt om de volgende stap te bespreken.

De premier kwam in mei 2009 in functie, nadat de vorige regering, geleid door de maoïsten, was afgetreden. De toenmalige regering trad af wegens een verschil van mening met de president over het ontslag van de baas van het Nepalese leger.

Nepal had de steun van 22 politieke partijen in het parlement en had meer dan de helft van de zetels in het 601 leden tellende assemblee. De maoïsten, die het grootste zetelaantal in de assemblee hebben, weigerden echter de regering van Nepal te steunen. Ze gingen de straat op en eisten de ontbinding van de regering.

In mei riepen de maoïsten op tot een algemene staking, waardoor het land meer dan een week werd lamgelegd. Door de protesten liep het opstellen van een nieuwe grondwet vertraging op. De grondwet had in mei 2010 klaar moeten zijn, maar de deadline is met een jaar opgeschoven.

Het is niet duidelijk wie Nepal gaat opvolgen. De belangrijkste politieke partijen zullen waarschijnlijk onderhandelen over de vorming van een coalitieregering waarbij de meeste partijen in het parlement zullen worden betrokken.

Halsema verwacht over paar dagen duidelijkheid

GroenLinks-leider Femke Halsema verwacht dat het nog een paar dagen duurt voordat duidelijk is over welke coalitie echt gaat worden onderhandeld. Dat zei ze na afloop van haar gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Er wordt 'gestage' voortgang geboekt, zei de politica.

Eerder op de dag zei Halsema last te hebben van 'formatieongeduld'. Ook VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Job Cohen vinden dat er haast moet worden gemaakt, evenals hun D66-collega Alexander Pechtold. Allen vinden de situatie complex en lieten nauwelijks iets los over de voortgang.

Volgens Halsema legden haar argumenten gewicht in de schaal. Wel zei ze dat er tot nu 'nauwelijks' inhoudelijk was gesproken, 'alleen over de allergrootste hoofdlijnen'. Ze wil dat er binnen een maand een regering is, hoewel ook zij erkent dat er veel programmatische verschillen zijn. "De vraag is hoelang iedereen nodig heeft om een besluit te nemen."

Pechtold zei dat er 'een kans' is dat de informateur adviseert over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 te gaan onderhandelen. Hij wil een 'kabinet met visie, met goede steun in de Kamer'.

Ook een kabinet van VVD, PvdA, CDA met eventueel een vierde partij is nog een optie. Als laatste bracht CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen een bezoek aan Tjeenk Willink. Hij zei dat er nog altijd twee opties zijn en dat de noodzaak snel een kabinet te vormen groot is. "Ik ben bereid stappen te zetten", voegde de CDA'er daaraan toe. Hij wacht echter eerst de volgende stap van de informateur af.

Uitvalsbasis Tour de France geopend

Eerder vandaag werd in het Rotterdamse Ahoy' de opening verricht van de permanence. De permanence is het hoofdkwartier van de Tour de France tijdens Le Grand Départ. In Ahoy' zal de A.S.O. (de organisator van de Tour) het hoofdkwartier hebben de komende dagen. Ook zullen alle journalisten daar hun accreditatie kunnen afhalen en zal er menig persconferentie worden gehouden.

Om 14:00 uur nam de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb het woord en sprak uit hoe blij hij was met de komst van de Tour naar Rotterdam. Ook de directeur van de Tour de France, Christian Prudhomme, nam het woord en gaf aan blij te zijn om in Rotterdam te mogen starten. Prudhomme prees Rotterdam om zijn creativiteit.

 

Voorafgaand en tijdens de opening was er muzikale omlijsting van Kinderkoor Prettig Weekend uit Rotterdam. Voordat de pers en genodigden naar binnen mochten zong het kinderkoor samen met Joop Zoetemelk nog een liedje. Daarna was het aan Prudhomme en Aboutaleb om het lintje door te knippen.

De komende dagen staat Rotterdam in het teken van de Tour de France. Uiteraard zal FOK!sport daar ook de nodige aandacht aan besteden. Ben je zelf van plan om naar Rotterdam te gaan? Maak dan gebruik van de P+R parkeerplaatsen of kom met het Openbaar Vervoer.

 

(Foto's: Jeroen / FOK!sport)

NAC en Loran uit elkaar

Tyrone Loran vertrekt bij NAC Breda. Op de clubwebsite van NAC wordt gemeld dat de twee partijen er na langdurig onderhandelen niet zijn uitgekomen om tot een nieuw contract te komen.

Loran had een aflopend contract in Breda en was in bespreking met de club over een nieuw contract. Deze besprekingen zijn nu gestaakt. NAC bood Loran een contract voor een jaar aan. Financieel gezien zou de verdediger er op achteruit gaan. Loran vroeg om bedenktijd. Woensdag gingen speler en club weer in gesprek maar zijn er niet uitgekomen.

Met het vertrek komt er een einde aan een samenwerking die drie jaar duurde. Drie seizoenen geleden maakte hij namelijk de overstap van RBC Roosendaal. Daar vormde hij de verdediging samen met Kees Kwakman, die inmiddels ook voor NAC speelt.

Loran kwam in totaal tot 72 wedstrijden in het shirt van NAC. Afgelopen seizoen kwam hij door een blessure niet vaak in actie.

Toni vertrekt naar Genoa

Luca Toni gaat zijn carrière vervolgen bij FC Genoa. De 33-jarige Italiaan kwam met Bayern München tot een ontbinding van zijn contract dat nog één jaar doorliep.

De 33-jarige Italiaan had onder trainer Louis van Gaal geen zicht meer op een basisplaats. Vanwege zijn salaris van tien miljoen euro per jaar wilde Der Rekordmeister graag van Toni af.

Toni was erg succesvol in München tot de komst van Van Gaal. In het seizoen 2007/08 debuteerde hij namens Bayern met 24 competitietreffers in 31 wedstrijden, met zijn grote bijdrage won de club toen de dubbel.

Onder Van Gaal kwam Toni vier keer in actie tijdens de eerste helft van het afgelopen seizoen, maar de Italiaan wist niet te scoren. Met het oog op deelname aan het WK liet hij zich vanaf januari verhuren aan AS Roma, waarvoor hij vijftien duels speelde en vijf keer het net vond.

Toni nam nog wel afscheid van de supporters op de website van Bayern München. "Ik heb tweeënhalf jaar lang een geweldige tijd gehad in München, dan hoort het er bij om fatsoenlijk afscheid te nemen."

Genoa meldt dat de spits morgen zijn handtekening zal zetten onder zijn nieuwe contract.

Federer zakt naar derde plaats wereldranglijst

Roger Federer is na zijn uitschakeling in de kwartfinale van Wimbledon maandag de nummer drie van de wereldranglijst. De Zwitser ziet Novak Djokovic voorbijkomen. Voor Federer, die lang alleenheerser was in het mannentennis, is het de eerste keer sinds 10 november 2003 dat hij niet eerste of tweede op de wereldranglijst staat. Sinds 2002 bereikte de Zwitser bij ieder toernooi op gras dat hij speelde de finale.

Federer zag door zijn vroege uitschakeling op Roland Garros Rafael Nadal al de eerste plaats overnemen. De Zwitser begon met 8.525 punten aan het toernooi, maar verliest er 1.640. Djokovic had er voor Wimbledon 6.545 en wint er door zijn halvefinaleplaats al 360 waardoor hij voorlopig op 6.905 staat, twintig punten meer dan Federer. Als Djokovic de finale haalt of Wimbledon wint, wordt het verschil nog groter.

Politie: Kooistra heeft zich niet opgehangen

De politie weerspreekt berichten dat horecagigant Sjoerd Kooistra zich heeft opgehangen. Hij werd maandag dood gevonden bij zijn villa in Beek-Ubbergen. Woensdagochtend bevestigde de politie dat hij door zelfmoord om het leven is gekomen, maar zei aanvankelijk uit piëteit met zijn nabestaanden niets over de doodsoorzaak.

De goede vriend van Kooistra, advocaat Oscar Hammerstein, zei dinsdag al dat Kooistra door zelfmoord was omgekomen. Hij had het ook over verhanging. Ook weekblad Elsevier, dat nog voor de bevestiging van de politie woensdag meldde dat hij door zelfmoord was omgekomen, schreef dat Kooistra zich had opgehangen.

De politie wil korte metten maken met deze speculatie en veronderstelling. De politie wil nog steeds niet zeggen waardoor Kooistra om het leven is gekomen, maar wil alleen 'uit respect richting familie en nabestaanden deze suggestie ontkennen'.

Volgens Hammerstein maakte de 59-jarige Kooistra er een eind aan vanwege zorgen over zijn geldproblemen en in het bijzonder over zijn grootste schuldeiser Heineken. De bierbrouwer zou hem geen uitweg hebben geboden en daardoor hebben 'vermoord'.

Vliegtuig vertraagd door onrustige paarden

Zes Arabische volbloeden, die eigendom zijn van een Saudische prins, zijn woensdag in het laadruim van een vliegtuig onrustig geworden, waardoor het vertrek van het vliegtuig meer dan een uur werd uitgesteld. Zo meldden de autoriteiten van een Egyptische luchthaven.

De piloot van het vliegtuig, dat 189 passagiers aan boord had, keerde om op de startbaan, nadat het tumult in het laadruim was uitgebroken. Hij was van mening dat de paarden een veiligheidsrisico vormden.

De piloot riep vervolgens de dierenarts van de luchthaven op, die de paarden een kalmeringsmiddel toediende. Na een vertraging van tachtig minuten kon het vliegtuig alsnog koers zetten naar de Saudische havenstad Jiddah. De paarden waren diep in slaap.

Nigeriaanse president schorst voetbalploeg

Nigeria mag twee jaar geen interlands meer spelen. Dat heeft de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan vandaag besloten. Jonathan is teleurgesteld in de prestaties van de Super Eagles die in Zuid-Afrika verloren van Argentinië en Griekenland en gelijkspeelden tegen Zuid-Korea. Sinds 1998 won Nigeria geen WK-duel meer. Het land nam deel in 2002 en 2010.

De beslissing van de Nigeriaanse president zou het land wel eens op een schorsing van de FIFA kunnen komen te staan. De wereldvoetbalbond heeft in het verleden vaak genoeg duidelijk gemaakt dat het geen politieke inmenging duldt. Vorige week waarschuwde FIFA-voorzitter Sepp Blatter de Franse president Sarkozy al dat zelfs Frankrijk niet te groot is om met politieke bemoeienis weg te komen.

Donald Duck rijdt constant dronken rond

Donald Duck blijkt bijzonder hardleers. De 51-jarige man uit de Amerikaanse staat Ohio is zaterdag voor de vijfde keer betrapt terwijl hij met drank op achter het stuur zat.

De politie van Massillon vatte Donald Norman Duck, zoals de man voluit heet, zaterdag in de kraag nadat hij met zijn auto op een andere auto botste. Eenmaal ter plaatse constateerden agenten dat de ogen van Duck rood en glazig waren, en dat de beste man stonk naar drank. Toen hij het portier opende, viel er ook nog een zak wiet uit zijn auto.

Volgens de politie is dit al de zoveelste keer dat hij betrapt is op het rijden met alcohol op. Dat terwijl Duck niet eens mag autorijden, aangezien hij niet over een rijbewijs beschikt. Donald Duck wordt nu beschuldigd van het onder invloed besturen van een auto en het bezit van verdovende middelen. 

Heb jij een Japans schrijftalent?

Er zijn aardig wat Nederlanders die zichzelf Japans hebben geleerd om het importeren van games mogelijk te maken, voor het bekijken van anime waar niet altijd ondertiteling bij zit of omdat je de cultuur zo mooi vindt. Heb je er altijd al van gedroomd om ooit bij je helden Square Enix als schrijver terecht te komen, dan zou ik zeker even opletten.

Square Enix is namelijk een contest begonnen waarbij ze fris, nieuw talent de kans geven op een baan bij Squeenix als schrijver van de welbekende Dragon Quest-serie. De voorwaarden hiervoor zijn als volgt:

- Je moet vloeiend Japans kunnen spreken en schrijven.
- Je moet in Japan (komen) wonen.
- Je moet een essay schrijven over jouw ervaringen met de DQ-serie
- Je moet een kort verhaaltje vertellen dat minstens vier van deze zes onderwerpen bevat: een legendarisch zwaard, een potdeksel, een herinnering die een lach op je gezicht tovert, bovennatuurlijke krachten, een mooie vrouw die zich als man verkleedt en de eerste liefde.

Dus nieuw talent, zie hier je kans om je dromen waar te maken! Er zullen hier vast wel wat mensen langskomen die Japans kunnen.

De website: Square Enix

Schildpadjongen gered van oliedood

De komende weken wordt begonnen met een operatie om duizenden pasgeboren zeeschildpadden te redden van een wisse dood in de door olie besmeurde Golf van Mexico. De Amerikaanse wild- en visserijdienst coördineert de actie.

Het plan bestaat er uit dat rond de zeventigduizend schildpadeieren uit zo'n achthonderd nesten op de zandstranden van Florida en Alabama worden opgegraven. Als dit niet gebeurt is de kans groot dat de schildpadden met olie besmeurd raken of verontreinigd voedsel binnen krijgen.

De komende tijd worden langs de kust schildpadnesten gemarkeerd, waarna over een dag of tien wordt begonnen met het rapen van de eieren. De eieren worden vervolgens overgebracht naar een pakhuis met klimaatcontrole van het Kennedy Space Center, zo'n achthonderd kilometer verderop. Als de eieren uitkomen worden de jonge dieren een voor een vrijgelaten aan de Amerikaanse oostkust, waar ze ongestoord een olievrije Atlantische Oceaan in kunnen zwemmen.

Hoofdverdachte vastgoedfraude blijft zwijgen

Hoofdverdachte Jan van V. in de grote vastgoedfraudezaak rond Philips Pensioenfonds en Bouwfonds heeft woensdag niets willen zeggen over de beschuldigingen van justitie aan zijn adres. Justitie verdenkt Van V. van onder meer verduistering van vele miljoenen euro's, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens een niet-inhoudelijke zitting beklaagde Van V.'s advocaat Willem Koops zich over de werkwijze van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM zou geen ontlastende informatie in het dossier hebben opgenomen. Volgens officier van justitie Robert-Hein Broekhuijsen heeft het OM dat wel degelijk geprobeerd.

Tot zes jaar cel geŽist in omvangrijke xtc-zaak

Tegen vier hoofdverdachten in een omvangrijke xtc-zaak zijn woensdag straffen van vijf tot zes jaar cel geëist. De vier worden ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie en de productie en handel in pillen die onder meer het middel mcpp bevatten, een vervanger van de werkzame stof mdma in onder meer xtc-pillen.

In totaal moeten zeven verdachten zich in de zaak voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden. De overige verdachten wordt verweten materialen als stempels voor de logo's van de pillen te hebben geleverd. Een van hen zou de pillen in ontvangst hebben genomen, terwijl een ander de afnemer van de pillen zou zijn.

De politie hield in juli vorig jaar zes verdachten aan in de zaak, nadat uit onderzoek was gebleken dat er begin juli een lading pillen met mcpp zou worden afgeleverd op een parkeerplaats in Delft. Direct na de transactie werd de 42-jarige afnemer aangehouden, kort daarop werden de andere verdachten in de kraag gevat en werden doorzoekingen verricht.

Bij de doorzoekingen werden onder meer honderdduizenden xtc-pillen, grondstoffen voor medicijnen en vuurwapens in beslag genomen. Op een van de locaties stonden drie tabletteermachines en een aanzienlijk aantal zogeheten stempels. In maart dit jaar werd vervolgens nog een leverancier van grondstoffen aangehouden.

De verdachten zijn tussen de 38 en 48 jaar en komen uit Delft, Nootdorp, Zoetermeer, Utrecht, Breda en Amsterdam.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Elano: "Positief denken en snel herstellen"

Elano kan door een scheenblessure niet meespelen in de kwartfinale van Brazilië tegen Nederland. Ondanks deze tegenslag probeert de Braziliaanse middenvelder positief te blijven.

"Toen het probleem ontstond ben ik begonnen om te herstellen", reageert Elano. "Er zat vooruitgang in nadat ik gesproken had met teamarts Runco. Ik voelde me beter tijdens trainingen. Daarom hebben we niet eerder een beslissing genomen. Helaas zijn we tot de conclusie gekomen dat ik niet kan spelen."

Elano kijkt alweer vooruit. "Nu kan ik alleen God om kracht vragen terwijl ik iedere dag mijn ploeggenoten aan het werk zie. Ik ben optimistisch. Ik heb al veel tegenslagen gehad in mijn leven. Dit is een nieuwe tegenslag. Als ik nu verdrietig blijf gebeurt er niets positiefs. Ik ben geblesseerd, maar ik word weer beter. Toen ik het bericht hoorde was ik natuurlijk teleurgesteld, maar na twee minuten kijk ik alweer vooruit. Ik hoop dat alles weer goed gaat komen."

De Braziliaan legt het lot nu in de handen van God. "Toen ik begon aan mijn voorbereiding heb ik dit als mijn levensdoel gesteld. Ik heb er alles voor over gehad om beter te worden op het veld. Mijn start op het WK met twee wedstrijden en twee doelpunten was spectaculair. Ik moet nu positief blijven denken en snel herstellen. De spelers willen vaak weten hoe het met me gaat, dat doet me goed. Ik moet nu vertrouwen hebben in God en hopen dat hij de Seleçao helpt tegen Nederland."

[WBD] Djokovic eenvoudig naar halve finale

Novak Djokovic heeft de halve finales op Wimbledon bereikt. De als derde geplaatste Djokovic versloeg vanmiddag de Taiwanees Lu Yen-hsun met 6-3, 6-2 en 6-2.

Djokovic was tegen Lu duidelijk de betere speler. Hij serveerde prima, gaf geen enkel breekpunt weg en op zijn eigen opslag stond hij maar twaalf punten af. Lu bleef echter vechten, maar op zijn eigen service was hij te kwetsbaar. Hij kreeg op zijn eigen opslag vijftien breakpoints tegen en werd vijfmaal gebroken.

Nieuwe Yakuza-game op komst

Er komt een nieuwe Yakuza-game, dit heeft serie-director Toshihiro Nagoshi laten weten. Volgens het blad Famitsu is de game in ontwikkeling naast de PSP-game Black Panther: Yakuza Chapter en zal de game voor de PS3 verschijnen. Het lijkt erop dat dit het vijfde deel in de serie zal zijn, alhoewel Nagoshi dit nog ontkent.

Nagoshi vertelde wel dat het spel eer zal doen aan de naam en dat we meer te zien zullen gaan krijgen van de bespeelbare Majima Goro, een karakter uit de Yakuza-serie. Daarnaast noemde Nagoshi ook nog eens: "het wordt 'Destruction'", wat het inhoudt is nog niet bekend maar mogelijk dat de speelwereld kapotgemaakt kan gaan worden.

Nagoshi wil bewijzen dat er nog veel mogelijkheden zijn in de Yakuza-serie en alhoewel al het leuke van het spel erin blijft zal er toch flink gesneden gaan worden in het fundament van het spel.

Of dit het spel wordt waar eerder al naar gehint werd op het Japanse Yakuza 4-evenement is niet bekend maar er wordt verwacht dat er meer bekend wordt op de komende Tokyo GameShow.

Yakuza
Ook deel 4 was een succes

Lotus organiseert open dagen in fabriek

Het Formule 1-team Lotus Racing zet de deuren van haar fabriek in Hingham deze zomer een aantal dagen open. Voor tachtig Britse pond kunnen bezoekers een rondleiding van een uur door de fabriek krijgen. Kinderen tot twaalf jaar mogen gratis naar binnen.

Tijdens de rondleiding krijgen de bezoekers de kans om te kijken hoe de huidige Formule 1-bolides gebouwd worden. Hierbij komt het proces vanaf het designen tot en met het assembleren aan bod. Ook kan er gesproken worden met enkele teamleden die aan de TF127 werken.

Geïnteresseerden kunnen in de nieuwssectie op de website van Lotus meer informatie vinden over wanneer de rondleidingen plaats gaan vinden.

Opheldering over vrijlating Saban B. gevraagd

De Turkse minister van justitie moet opheldering geven nu vrouwenhandelaar Saban B. wordt vrijgelaten. De Turkse delegatie van de Raad van Europa gaat daar om vragen, laat Pieter Omtzigt weten. Hij is voor het CDA lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.

Omtzigt had in de raad vragen gesteld over de vrijlating. Hij vroeg de leden of zij de Turkse autoriteiten willen vragen B. weer op te sluiten. Ook wil Omtzigt van de leden weten of zij ook vinden dat er nog veel te verbeteren valt in de justitiële samenwerking tussen Nederland en Turkije.

Dinsdag werd bekend dat de uit Nederland gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. de gevangenis in Turkije mag verlaten voor een borgsom van zestienduizend euro.

In Turkije wordt B. verdacht van afpersing en witwaspraktijken. Hij werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden. In de bekende badplaats runde hij na zijn vlucht uit Nederland een discotheek.

De Turks-Duitse 39-jarige vrouwenhandelaar nam in september tijdens een onbegeleid verlof de benen. Hij was in 2008 veroordeeld tot 7,5 jaar cel voor uitbuiting van tientallen vrouwen. Vanwege zijn Turkse paspoort kan Turkije hem niet uitleveren aan Nederland.

De Raad van Europa staat overigens los van de Europese Unie. Hij is in 1949 opgericht om de Europese eenheid te bevorderen en is toegankelijk voor alle landen in Europa waar de doodstraf niet wordt uitgevoerd.

Opnieuw geen metrovervoer Madrid

De Spaanse hoofdstad Madrid is woensdag opnieuw verstoken gebleven van metrovervoer. Het verkeer in de stad liep hierdoor voor de tweede dag op rij vast, omdat reizigers probeerden met andere vervoermiddelen op hun bestemming te komen. Het metropersoneel staakt uit protest tegen een door de regering beoogde loonsverlaging van vijf procent.

De ochtendspits was een derde drukker dan normaal, omdat mensen de auto of de bus pakten, aldus medewerkers van de gemeente. De chaos in de stad was echter niet zo groot als dinsdag, toen de vakbonden onverwachts aankondigden niet mee te werken aan een minimale dienstverlening.

Vooralsnog zijn er geen onderhandelingen met het metrobedrijf en de medewerkers gepland.

Het is niet duidelijk wanneer het metropersoneel weer aan het werk gaat. Gevreesd wordt dat de staking, wanneer het drukke vakantieverkeer donderdag op gang komt, nog voortduurt en gevolgen zal hebben voor het vervoer van en naar de luchthaven Barajas.

De regionale regering probeerde dinsdag tevergeefs de metro tussen de stad en het vliegveld te laten rijden. Er waren weliswaar bestuurders voor de metro's, maar de regering besloot toch geen metro's in te zetten, omdat ze niet kon garanderen dat de metro woensdag nog steeds zou rijden.

De burgermeester van Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, hekelde de vakbonden, omdat ze hebben geweigerd mee te werken aan een bindende overeenkomst om ten minste vijftig procent van de dienstregeling uit voeren. "Ze hebben niet het recht om de bevolking van Madrid aan te doen wat ze nu doen. Ik denk dat er sprake is van een noodsituatie in Madrid", zei de burgervader in een radiointerview.

De staking duurt al sinds maandag. Toen reden er echter nog wel enkele metro's. Dagelijks maken meer dan twee miljoen reizigers gebruik van de metro.

Opnieuw geen metrovervoer Madrid door staking
Opnieuw geen metrovervoer Madrid door staking (Foto: Novum)

'Britney slaat haar kinderen'

Britney Spears slaat haar kinderen en maakt ze opzettelijk ziek. Dat beweert althans een ex-bodyguard van de popprinses. De kleerkast stapte naar de kinderbescherming, schrijft het Britse tabloid The Sun. Britney zal waarschijnlijk ondervraagd worden.

De bodyguard vertelt dat Britney haar twee zoontjes slaat met een riem en ze voedsel geeft waarvoor ze allergisch zijn. "Britney wil geen slechte moeder zijn, maar ze heeft zo veel aan haar hoofd dat ze eigenlijk niet alleen zou mogen zijn met haar kinderen", vertelt een bekende van de ex-bodyguard.

Britney deelt de voogdij over de 4-jarige Sean Preston en de 3-jarige Jayden James met haar ex Kevin Federline. Twee jaar geleden raakte de 28-jarige popprinses de voogdij over haar zoons kwijt na haar inzinking. Spears zou de beschuldigingen van kindermishandeling in alle toonaarden ontkennen. "Ze houdt vol dat ze de jongens nog nooit kwaad heeft gedaan."

De ex-bodyguard hangt niet voor het eerst de vuile was van Britney buiten. Eerder beschuldigde de kleerkast Britney van seksuele intimidatie. De popprinses zou vaak naakt door haar huis dartelen en geprobeerd hebben haar bodyguard de slaapkamer in te lokken.

Britney Spears beschuldigd van kindermishandeling
Britney Spears beschuldigd van kindermishandeling (Foto: Novum)

Rutte ergert zich aan trage informatie

VVD-leider Mark Rutte ergert zich aan de traagheid van het informatieproces. Dat zei hij woensdag na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. "Hoe sneller er een kabinet is, hoe beter. Maar ik heb geen instrument om het proces te versnellen zonder dat proces kapot te maken."

Rutte wilde niet veel kwijt over het gesprek, omdat hij de informateur naar eigen zeggen daarmee in de wielen zou rijden. "Maar het gesprek is wel verder gebracht." De liberaal zei dat de verkiezingsuitslag 'bizar en zeer complex' is. Volgens hem zelfs de ingewikkeldste sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917. Een kabinet per 1 juli acht hij dan ook niet meer haalbaar.

Hij wilde niet zeggen welke variant de volgende is die wordt onderzocht. "Daarop oriënteert de informateur zich nu, die gaat het proces in goede banen leiden. Het is niet aan mij daarover te praten. Het is al ingewikkeld genoeg." De hoofdrolspelers hebben zich volgens hem niet ingegraven.

PvdA-leider Job Cohen ging na Rutte naar Tjeenk Willink, waarna later de fractievoorzitters van D66, GroenLinks en CDA nog langskomen. Cohen hoopt dat er deze week knopen worden doorgehakt. "We zitten elkaar een beetje op te stoken. Blijkbaar is dit nodig om tot elkaar te komen." Alle betrokkenen zijn volgens hem bereid stappen te zetten. "Maar het is zoeken." Hij zei te wachten op een voorstel van Tjeenk Willink. Ook volgens Cohen is het nu niet nuttig meer over het proces te zeggen. "Maar er zijn geen taboes."

Alexander Pechtold van D66 verklaarde ook dat er geen taboes zijn. "Als dat ook voor de anderen geldt, kunnen we verder."

Djuricic verlengt bij Heerenveen

Filip Djuricic heeft zijn contract bij sc Heerenveen met twee jaar verlengd. De 18-jarige Serviër staat nu tot de zomer van 2014 onder contract. Djuricic' huidige verbintenis loopt vanaf februari van dit jaar. Op de website zegt de club dat de intentie om langer met elkaar door te gaan er al een tijdje was.

Djuricic maakte op 20 februari tegen RKC Waalwijk zijn debuut voor Heerenveen. Daarna verscheen hij nog acht keer op het veld. Zijn enige doelpunt maakte hij in het met 4-1 verloren duel tegen AZ. Het was het openingsdoelpunt van de wedstrijd.

Brits hof: mensenrechten niet voor militairen

Britse militairen in het buitenland worden niet te allen tijde beschermd door de mensenrechten. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof woensdag beslist. Zes van de negen rechters vernietigden het oordeel van een lager hof dat de Britse Human Rights Act ook van toepassing is op militairen, zelfs als ze in oorlog zijn.

Het ministerie van defensie meende dat het moeilijk is militairen in het buitenland of in oorlogssituaties de bescherming te bieden van mensenrechtenwetgeving. Dergelijke wetgeving kan de tactische overwegingen van bevelhebbers beïnvloeden, aldus het ministerie, omdat zij dan de juridische gevolgen van hun keuzes laten meewegen. Bovendien zou de wetgeving dan gelden in gebieden waar Groot-Brittannië geen invloed heeft op de omstandigheden.

Het oordeel verontrust critici die menen dat de mogelijkheden van militairen worden ingeperkt om de regering aan te spreken op overlijden of verwondingen als gevolg van gebrekkige uitrustingen.

De zaak spitste zich toe op de dood van Jason Smith (32), een militair die in Irak overleed aan de gevolgen van een zonnesteek. Onderzoek wees uit dat het leger nalatig was geweest door de moeilijkheden die Smith ondervond bij het zich aanpassen aan het Iraakse klimaat niet op tijd te erkennen en geen juiste maatregelen te nemen.

"Als je Britse militairen vraagt onder welke jurisdictie zij vallen, zullen ze zeggen: die van het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn gebonden aan en kunnen terugvallen op zijn wetten, waar ter wereld zij ook dienen", zei Jocelyn Cockburn, de advocate van de moeder van Smith. "We kunnen alleen maar hopen dat het moreel van de militairen die hun leven voor ons riskeren niet zwaar wordt aangetast door deze verbijsterende uitspraak."

Volgens de rechters is het onwaarschijnlijk dat de Europese mensenrechtenwetgeving die na de Tweede Wereldoorlog werd opgesteld toen als 'wenselijk of uitvoerbaar' werd beschouwd voor troepen in het buitenland. Volgens hen moeten dit soort kwesties worden doorgespeeld naar en opgelost door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Cacau ook niet tegen ArgentiniŽ

Slecht nieuws voor de Duitse bondscoach Joachim Löw. Hij kan zaterdag in de kwartfinale tegen Argentinië niet beschikken over aanvaller Cacau.

De aanvaller van VfB Stuttgart heeft nog altijd last van een buikblessure. Deze kwetsuur kostte hem ook al de achtste finale tegen Engeland. Cacau raakte geblesseerd in de wedstrijd tegen Ghana.

"Cacau wordt vrijdag nog een keer getest om te kijken of hij in staat is om te spelen tegen Argentinië. Maar op dit moment ziet het er niet goed uit", zegt bondscoach Löw woensdag op een persconferentie.

Cacau is bij Duitsland geen vaste basisspeler. Tegen Australië kwam hij als invaller in het veld en maakte toen de 4-0. Dat bleek tot nu toe het enige doelpunt van Cacau op het WK.

Fable 3 komt ook in losse hoofdstukken

Peter Molyneux heeft vandaag op de GameHorizon Conference gesproken en heeft aangegeven dat vanwege het succes van de manier van aanbieden van Fable 2 dit ook herhaald zal gaan worden in Fable 3. Fable 2 was na de winkelrelease ook te downloaden in losse hoofdstukken of als een geheel.

Molyneux heeft niet gezegd wanneer de hoofdstukken uitgebracht zullen gaan worden maar het zal snel na de winkelversie zijn. Als Fable 3 in de winkel ligt zullen we vlak daarna ook de game kunnen downloaden. Het eerste hoofdstuk, dat ongeveer een uur te spelen is zal dan gratis zijn. Molyneux legt uit dat spelers na het hoofdstuk een bericht in beeld krijgen waarin ze bedankt worden voor het spelen. Hier komt ook te staan dat je het volgende hoofdstuk kan kopen voor een klein bedrag of als het spel je bevalt je in één keer het hele spel kan kopen. Mocht je dit willen dan kan je met een druk op de knop dit doen en gewoon verder spelen.

Molyneux geeft aan dat het concept van losse hoofdstukken bij Fable 2 een succes was, het eerste hoofdstuk is namelijk 1.6 miljoen keer gedownload en heeft negen maanden na de release zo'n $15 miljoen in het laadje gebracht. Molyneux is er daarom ook van overtuigd dat deze manier van hoofdstukken aanbieden beter is dan simpelweg een demo.

Molyneux geeft ook nog eens aan dat ze richten op vijf miljoen verkochte games, of een winst van $150 miljoen. Dit is nodig om de serie levendig te houden, anders zal deze vast in de vergetelheid raken.

Fable 3 staat gepland voor een release op 26 oktober 2010 voor de PC en Xbox 360

Fable 3

Uruguayaan Godin ontbreekt tegen Ghana

De Uruguayaanse voetballer Diego Godin kan vrijdag definitief niet meespelen in de kwartfinale van het wereldkampioenschap tegen Ghana. Dat maakte bondscoach Oscar Tabarez vandaag bekend.

Godin heeft een blessure aan zijn linkerdijbeen. Mauricio Victorino neemt zijn plek over. Victorino verving Godin ook al halverwege de achtste finale tegen Zuid-Korea (2-1). Tabarez voert nog een wijziging door. Op het middenveld doet Alvaro Fernandez mee in plaats van Alvaro Pereira.

FOTA wil Formule 1 vergroenen

De Formula One Teams' Association werkt aan een pakket maatregelen om de sport te vergroenen. Zo moet de CO2-uitstoot in de komende drie jaar met 12% gereduceerd worden en moet het brandstofverbruik vanaf 2013 met de invoering van het nieuwe motorenreglement fors gereduceerd gaan worden.

"Het is al mogelijk geweest om de totale koolstofemissie in de Formule 1 te reduceren. Voortbouwend op wat we al bereikt hebben anticiperen we dat in 2012 de Formule 1 haar totale koolstofuitstoot ten opzichte van 2009 met 12,4% gereduceerd zal hebben," zei FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh.

"De FIA en de FOTA hebben al samengewerkt om de technische reglementen van 2013 vorm te geven om de motoren en de aandrijflijnen vanaf dat tijdstip een platform gaan bieden voor de continue ontwikkelingen om het brandstofverbruik te reduceren. Dit is een spannende tijd voor de Formule 1 en ik ben er trots op dat onze sport op deze manier in de wereldwijde milieuzaak de leiding neemt."

De FOTA wil de positie handhaven van de Formule 1 als platform voor het introduceren en ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de autowereld. Daarnaast wil de organisatie proberen meer milieuvriendelijke technologie te introduceren.

Epic Games ziet brood in kleinere games

Gamestudio Epic Games, bekend van Gears of War, heeft interesse getoond in het maken van kleinere games voor draagbare platformen als de iPad en iPhone. Dat heeft de vice-directeur Mark Rein in een panel op de GameHorizon-conferentie in Engeland gezegd.

"Dit zijn de spelcomputers van de toekomst. Als ze nog twee tot drie keer krachtiger worden, dan kunnen we er straks gewoon Gears of War op uitbrengen", aldus Rein op de vraag wat hij van games op mobiele apparaten als de iPad en iPhone vindt.

Er is volgens Rein nog wel een groot obstakel te overwinnen voor het zover is. Zo gelooft hij niet dat mobiele en browser-games gratis moeten worden aangeboden, zoals nu de trend lijkt te zijn. Om kwalitatief hoogstaande games te maken, zijn grote budgetten nodig en hier moet de prijs van mobiele games op worden aangepast.

Epic Games ziet brood in kleinere games
Epic Games ziet brood in kleinere games

Oud dametje blijkt drugsrunner

Een 75-jarig dametje dat in Maastricht door de politie aan de kant werd gezet omdat ze geen gordel droeg, bleek heel wat meer op haar kerfstok te hebben. Zodra ze was gestopt, gooide ze snel iets uit haar wagen.

Tot hun grote verbazing ontdekten de agenten dat ze een pakje cocaïne naar buiten had gegooid. Toen ze vroegen of ze nog meer bij zich had, gaf ze toe dat ze ook een kleine hoeveelheid wiet had. De vrouw werd daarop aangehouden.

Het lijkt een ideaal script voor het televisieprogramma 'Benidorm Bastards', waarin bejaarden nietsvermoedende passanten voor de gek houden. Het was echter harde realiteit.

De vrouw verklaarde dat ze af en toe voor een geringe vergoeding kleine partijen drugs vervoerde. Het geld had ze nodig om haar huisdieren te onderhouden. Thuis bleek ze volgens de politie tientallen katten te hebben.

De dame heeft haar spijt betuigd en beloofde het nooit meer te doen.

Duo maakt nichtje van 10 zwanger

Het rechercheteam van de Amerikaanse staat Georgia heeft maandag samen met de politie van de plaats Newton County twee jonge mannen opgepakt. Wie van hen hieraan schuldig is wordt nog onderzocht, maar het tweetal heeft een tienjarig nichtje jarenlang misbruikt en zwanger gemaakt.

Het tweetal, een negentienjarige jongen en zijn 21-jarige broer, heeft volgens de kinderbescherming hun nichtje jarenlang seksueel misbruikt. Zij worden onder andere aangeklaagd voor incest en kindermishandeling .

Tijdens het onderzoek heeft de politie tevens de tante van beide broers gearresteerd. De politie heeft namelijk bewijzen gevonden dat zij op haar beurt weer seks heeft gehad met het opgepakte tweetal.

Het tienjarige meisje wordt momenteel opgevangen bij familieleden. Naar verluidt zou zij een abortus hebben ondergaan. Desondanks is men in staat door middel van DNA-onderzoek te achterhalen wie van de twee broers haar zwanger heeft gemaakt.

Moskee voorlopig niet ontruimd

De Aya Sofia-moskee in Amsterdam-West wordt voorlopig niet ontruimd. Woningcorporatie Stadgenoot en moskeevereniging Milli Görüs zijn woensdag bij een kort geding tot een schikking gekomen, laat een woordvoerder van Stadgenoot weten.

Afgesproken is dat het gebouw op 1 november leeg is. Als dat niet het geval is, moet Milli Görüs een dwangsom van twintigduizend euro per dag betalen. Op last van dezelfde dwangsom moet de vereniging Stadgenoot toestaan een asbestonderzoek te doen.

De woordvoerder van Stadgenoot is tevreden. "Ze hebben nooit meegewerkt of aangegeven mee te willen werken. Nu zijn er eindelijk afspraken gemaakt en is er zicht op wanneer we het gebouw kunnen slopen."

De woningcorporatie wil een wooncomplex op de locatie van de moskee bouwen, waarvoor het gebouw moet worden gesloopt. De rechter oordeelde in 2008 al dat Milli Görüs het gebouw moet verlaten. Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher dreigde de moskee halverwege deze maand binnen twee weken te ontruimen.

Milli Görüs spande daarop een kort geding aan.

Scorsese wil Rupert Grint als gangster

Martin Scorsese ziet in Rupert Grint een goede kandidaat om een gangster te spelen. De 21-jarige acteur is vooral bekend als tovenaarsleerling Ron Weasley in de Harry Potter-films, maar de befaamde regisseur van films als 'Raging Bull' en 'Goodfellas' denkt dat het tijd wordt dat Grint zich van een andere kant laat zien.

"Ik vond hem fantastisch in de Harry Potter-films, maar op zijn leeftijd moet hij oppassen dat hij niet getypecast wordt", zegt Scorsese tegen het Britse tabloid The Sun. De 67-jarige regisseur raadt Grint aan om iets totaal anders te spelen in zijn volgende films, zoals een gangster, een corrupte politieagent of een jongen met een leerstoornis. Hij zou graag met Grint willen werken, en hem zonder twijfel casten als gangster.

Scorsese gaat zelfs zover dat hij Grint vergelijkt met Leonardo DiCaprio, met wie hij samenwerkte aan 'Gangs of New York', 'The Departed' en 'Shutter Island'. "Toen DiCaprio in 'Titanic' en 'Romeo & Juliet' speelde, dacht ook niemand dat hij een enorme klootzak kon spelen, zoals in 'The Departed'. Nu is hij een wereldster. Grint zou hetzelfde kunnen bereiken."

Scorsese wil Rupert Grint als gangster
Scorsese wil Rupert Grint als gangster (Foto: Novum)

Jody Bernal blaast zangcarriŤre nieuw leven in

Jody Bernal hoopt weer een hit te scoren. Tien jaar na het succes van 'Que Si, Que No' blaast de 28-jarige zijn zangcarrière nieuw leven in. Jody doet dat niet alleen, hij krijgt hulp van een complete bigband.

Bernals nieuwe single 'Dame Tu Veneno' is een cover van de Italiaanse klassieker 'Tu Vuò Fà L'Americano' van Renato Carosone uit 1958. "Ruim twee maanden geleden kwamen mijn label en manager met dit nummer en ik was meteen superenthousiast", herinnert Bernal zich. "We zijn lekker aan de slag gegaan, hebben een Spaanse tekst laten schrijven op het originele nummer en alles laten inspelen door een bigband."

Jody brak precies tien jaar geleden door met zijn zomerhit 'Que Si, Que No'. Het nummer stond vijftien weken boven aan de hitlijsten en ging meer dan honderdduizend keer over de toonbanken. 'Que Si, Que No' was het bestverkochte nummer van 2000. Bernal heeft het succes nooit kunnen evenaren. Later bracht hij singles uit als 'Oh Bambolero', 'Ún Beso Mas' en 'Shiki Boom Boom'.

Jody Bernal blaast zangcarrière nieuw leven in
Jody Bernal blaast zangcarrière nieuw leven in (Foto: Novum)

Domenech legt schuld bij de pers

Raymond Domenech geeft de pers de schuld van de problemen bij het Franse nationale team. Zelf weigert de vertrekkende bondscoach verantwoordelijkheid te nemen. Dat zeggen boze parlementariërs, die Domenech aan de tand voelden. Hij moest zich vandaag verantwoorden voor een commissie. Ook de opgestapte voorzitter van de Franse voetbalbond, Jean-Pierre Escalettes, meldde zich.

De Franse politiek neemt een risico door Domenech en Escalettes op het matje te roepen. De wereldvoetbalbond FIFA duldt geen inmenging van de politiek. Eerder zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter al niet bang te zijn om maatregelen te nemen. Dat kan onder meer een schorsing van het totale Franse voetbal betekenen. Franse politici zijn echter van mening dat Blatter niets te vertellen heeft over de uitvoering van hun werk.

"We zijn een democratie en hebben het recht om te horen wie we willen", zei politicus Eric Ciotti. Zijn collega Jacques Remiller voegde daaraan toe dat het niet alleen maar om voetbal gaat. "Onze eer staat op het spel." Remiller was niet tevreden over het hele verhoor. "Het was teleurstellend en helemaal niet overtuigend. Er zullen nog meer mensen moeten aftreden. Het probleem zit heel diep. "

Frankrijk werd op het WK in Zuid-Afrika in de groepsfase uitgeschakeld. De wereldkampioen van 1998 wist geen duel te winnen en eindigde als laatste in een poule met Uruguay, Mexico en gastland Zuid-Afrika. Binnen de spelersgroep waren ook de nodige problemen. Nicolas Anelka werd zelfs weggestuurd. Domenech weigerde in het laatste groepsduel een hand van de bondscoach van Zuid-Afrika, Alberto Parreira. Volgens de trainer had Parreira zich negatief uitgelaten over Frankrijk.

Nieuwe Tomb Raider rond kerst 2011

Iedereen die een beetje teleurgesteld is door de kant die de spin-off van de Tomb Raider serie opging, hoeft niet meer te treuren. Volgens een bron bij Eurogamer heeft Crystal Dynamics momenteel 2 teams aan het werk. Het ene team is een klein team dat aan de downloadable spin-off Lara Croft and the Guardian of Light werkt, het andere team is een groter team dat bezig is met een officieel nieuw Tomb Raider-deel.

Volgens een gelekt document zou de nieuwe Tomb Raider om een reboot van de serie gaan. We gaan terug naar de oorsprong met een jonge en onervaren Lara Croft die graven op een Japans eiland doorzoekt. Volgens de bron bij Eurogamer is de Lara Croft spin-off nu klaar en gaan ze zich volledig focussen op de nieuwe Tomb Raider, die rond kerst 2011 klaar moet zijn.

We hebben al eens eerder een jonge Lara gezien in Tomb Raider 4: The Last Revelation. Maar of dit werkte, daar zijn de meningen over verdeeld. Zodra er meer nieuws bekend is lees je dat uiteraard hier terug.

Nieuwe Tomb Raider game

Cruijff: "BraziliŽ schande voor het toernooi"

Johan Cruijff heeft woensdag in de Engelse krant The Mirror hard uitgehaald naar het nationale Braziliaanse voetbalelftal, dat vrijdag in de kwartfinale van het WK de tegenstander is van Oranje. "Ik heb geen geld over voor een kaartje om Brazilië te zien spelen", aldus de 63-jarige oud-international.

Cruijff vindt dat Brazilië veel beter kan. "Ze hebben de beschikking over talentvolle spelers, maar ze voetballen op een defensieve en oninteressante manier. Het is een schande voor de fans en het toernooi. Brazilië is namelijk een team dat mensen normaal gesproken graag zien spelen."

[Upd] Elano niet tegen Oranje

Elano kan waarschijnlijk komende vrijdag niet in actie komen voor Brazilië in de kwartfinale van het WK tegen Nederland. De middenvelder blijft last houden van zijn enkel en moest gisteren voortijdig de training verlaten.

Elano liep de kwetsuur op in de met 3-1 gewonnen groepswedstrijd tegen Ivoorkust en kwam daarna niet meer in actie.

Update

Brazilië kan vrijdag in de kwartfinale van het WK tegen Nederland niet over Elano beschikken. De middenvelder van Galatasaray heeft te veel last van een blessure aan zijn rechterenkel. De Braziliaanse teamarts Jose Luis Runco schreef hem rust voor. Volgens Runco kan Elano mogelijk volgende week weer spelen als Brazilië wint, maar de arts houdt ook de mogelijkheid open dat Elano de rest van het WK uitgeschakeld is.

Waterpolovrouwen onderuit tegen Hongarije

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben de tweede wedstrijd in de finale van de World League na het nemen van strafworpen verloren. Tegen Hongarije werd het 8-8 (1-4, 2-2, 2-1 en 3-1).

Nederland verloor afgelopen maandag verrassend van China. Tegen de Hongaarse vrouwen stond de olympische kampioen al na vier minuten spelen met 4-0 achter. Oranje wist zich echter terug te knokken en kwam op gelijke hoogte. Bij het nemen van strafworpen miste Nienke Vermeer de zevende worp.

Geen meerderheid voor terugdraaien rookverbod

De meeste mensen vinden dat het rookverbod in de horeca, dat donderdag twee jaar geleden werd ingevoerd, niet moet worden teruggedraaid. Uit een onderzoek van peil.nl in opdracht van Novum Nieuws blijkt dat zestig procent geen voorstander is van het terugdraaien van het rookverbod. Vier op de tien nemen wel graag afscheid van het rookverbod.

Deze week pleitte de VVD voor een afschaffing van het rookverbod voor kleine horecazaken. De regel beoogde volgens Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra de gezondheid van werknemers te beschermen, maar in eenmanszaken slaat dat volgens hem nergens op. De SP en PVV zouden een initiatiefwet waaraan hij werkt steunen.

Twee jaar na invoering van het rookverbod zijn de meeste mensen gewend aan de nieuwe regels. Maar liefst 81 procent van de ruim 2300 ondervraagden geeft aan gewend te zijn aan het rookverbod. Ook de rokers, dertig procent van de ondervraagden, zijn gewend. Van de rokers zijn wel minder mensen gewend dan van niet-rokers.

Leeftijd speelt ook een rol. Grofweg geldt dat hoe ouder iemand is, hoe minder hij of zij is gewend aan de nieuwe regels. Zo is 88 procent van de mensen onder de 30 jaar inmiddels gewend. Van de mensen boven de 50 jaar is 78 procent gewend.

Het aantal mensen dat zich ergert aan cafés waar ondanks het rookverbod toch wordt gerookt, is redelijk in balans. Van de ondervraagden zegt 53 procent zich hieraan te ergeren.

Veel, met name kleine, cafés hebben de asbak weer op tafel gezet vanwege onduidelijkheid over het rookverbod. De hoge raad bepaalde onlangs dat het rookverbod ook in kleine cafés standhoudt. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde daarop twee kroegen die het rookverbod aanvochten tot een boete. Of er veel cafés zijn die na de bevestiging van het rookverbod de asbak toch weer van tafel hebben gehaald, is niet bekend.

Rutte opnieuw bij informateur

VVD-leider Mark Rutte heeft woensdagmiddag opnieuw de oversteek over het Binnenhof naar informateur Herman Tjeenk Willink gemaakt. Rutte zei voor zijn gesprek niets wat hij niet al eerder heeft gezegd. De VVD'er wil nog steeds het liefst een coalitie van VVD, PvdA en CDA nu zijn voorkeurscoalitie met de PVV er niet in blijkt te zitten.

Na Rutte is het om 13.30 uur de beurt aan Job Cohen van de PvdA. Daarna volgen gespreken met Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks) en Maxime Verhagen (CDA).

Rutte opnieuw bij informateur
Rutte opnieuw bij informateur (Foto: Novum)

Trucker komt om bij ongeluk op A12

Bij een botsing tussen twee vrachtauto's op de A12 richting Den Haag is woensdagochtend een chauffeur omgekomen. Het ongeluk gebeurde volgens de politie rond 11.15 uur bij Bodegraven.

Een vrachtwagen botste achter op een andere vrachtwagen. De chauffeur in de achterste truck kwam hierdoor om. De snelweg richting Den Haag was tot ongeveer 13.00 uur helemaal afgesloten. Toen werd een rijstrook vrijgegeven voor het verkeer dat direct achter het ongeval stond.

De politie verwacht dat de rijbaan rond 15.00 uur wordt vrijgegeven.

 

 

 

bron foto's: http://www.webregio.nl/alphen/regionaal-nieuws/artikel/1786336/vrachtwagenchauffeur-overlijdt-bij-ongeval-a12-foto-update-bodegraven.aspx

White Knight Chronicles komt naar de PSP

Ondanks dat White Knight Chronicles 2 nog niet is uitgebracht in Japan, vond de developer Level-5 het een goed tijdstip om een nieuwe WKC aan te kondigen voor de PSP.

In de nieuwe editie van de Famitsu, een bekend Japans gamesblad, wordt deze game middels een teaser aangekondigd. Hierin is te zien dat "White Knight Chronicles: New Project" op de PSP nieuwe karakters en een nieuw verhaal zal bevatten. In tegenstelling tot WKC 2, wat een voortzetting van het verhaal van deel 1 zal zijn.

Wanneer WKC:NP op de PSP uitkomt is nog niet bekend. Het originele White Knight Chronicles is inmiddels een paar maanden uit in Nederland en van WKC 2 is nog niet bekend wanneer hij hier in Europa uitkomt. We houden je op de hoogte.

 

Contador: "Favorietenrol is zwaar"

De Tour de France start over drie dagen in Rotterdam. Grote favoriet voor de wielerkoers is Alberto Contador, de winnaar van vorig jaar. De Astana-renner vindt dat de favorietenrol hem zwaar valt omdat alle ogen in het peloton op hem gericht zijn.

Dat Contador geen half werk maakt van de voorbereiding op de Ronde van Frankrijk bleek half april wel toen hij samen met Peter van Petegem de kasseien van de vierde etappe verkende. "Het zal een nerveuze toestand worden, maar ik slaap er geen seconde minder om. Ik heb respect voor de kasseien en zal heel geconcentreerd moeten fietsen."

Grote concurrent van de Spanjaard zal Lance Armstrong worden. "Mijn respect voor hem is groot. Hij is een fantastische coureur, een echte kampioen," zei hij tegen de krant Marca. Vorig jaar reed hij nog met de Amerikaan in één ploeg, maar de belangen botsten. "We wilden beiden de Tour winnen, terwijl we in hetzelfde team zaten. Dat werkt niet."

De ronde zal dit jaar waarschijnlijk in de Pyreneeën beslist gaan worden. Verrassingen in de Alpen sluit de favoriet niet uit. "Er zijn meer bergetappes dan vorig jaar, dat is gunstig. Ik zal niet precies aangeven waar ik ga aanvallen, want dat hangt af van de vorm van de dag en de stand in het klassement, maar ik zou graag het verschil maken op de Col du Tourmalet," ging de Spanjaard verder. Hij krijgt op de berg twee kansen, want de renners moeten de col tweemaal bedwingen. "Ik houd van die col. Ik ken hem goed; het is mijn favoriete klim."

Bij Astana krijgt Contador de volledige steun van Alexandre Vinokourov. De ploeg van Armstrong, team RadioShack, herbergt meer kwaliteit. "Dat hoeft geen nadeel te zijn. We zijn niet het enige team dat verantwoordelijkheid hoeft te dragen. Ik heb trouwens veel vertrouwen in mijn ploeggenoten; Alexandre Vinokourov is bereid om zich weg te cijferen."

"Ik word door velen als uitgesproken favoriet gezien. Dat is mentaal heel zwaar, want je weet dat de concurrentie elk moment van zwakte wil uitbuiten," besloot de Spanjaard zijn verhaal.

Deco beŽindigt interlandloopbaan

Deco heeft gezegd dat hij stopt als international van Portugal. De 32-jarige middenvelder van Chelsea verloor gisteren met Portugal van Spanje in de achtste finales van het WK voetbal.

"Dit is niet het afscheid dat ik mij had gewenst", aldus Deco. Overigens kwam hij alleen in de eerste groepswedstrijd tegen Ivoorkust in actie. Toen hij werd gewisseld ging hij in discussie met bondscoach Carlos Queiroz. Hij maakte later zijn verontschuldigingen. Door een blessure aan zijn heup kwam hij echter niet meer in actie in Zuid-Afrika.

Oranje oefent op strafschoppen

Het Nederlands elftal heeft vandaag tijdens een besloten training op het veld van de Wits University in Johannesburg geoefend op strafschoppen.

Bijna alle spelers uit de selectie van bondscoach Bert van Marwijk namen een penalty, zo zagen journalisten vanuit flats naast het speelveld. Vrijdag speelt Oranje in de kwartfinale van het WK tegen Brazilië. Mocht de stand na reguliere speeltijd en verlenging nog gelijk zijn, moeten strafschoppen de beslissing brengen.

Tijdens het WK van 1998 stonden Nederland en Brazilië tegenover elkaar in de halve finale. Toen kwam het op strafschoppen aan, omdat na 90 minuten 1-1 op het scorebord stond. In de verlenging werd vervolgens niet meer gescoord. De Brazilianen schoten vier keer raak vanaf elf meter, namens Oranje misten Phillip Cocu, de huidige assistent-trainer van het Nederlands elftal, en Ronald de Boer.

Johan Derksen dist DWDD

Voetbalanalist Johan Derksen heeft dinsdagavond in het WK2010-programma VI Oranje fors uitgehaald naar De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk en actrice Halina Reijn, die ook regelmatig aanschuift als tafeldame bij de tv-show.

Derksen had blijkbaar nog een appeltje te schillen met DWDD, want een tijdje geleden werd zijn uitnodiging aan het programma op het allerlaatste moment afgezegd. "Sta je uren in de file voor een paar minuten televisie en dan word je ook nog op het laatste moment geschrapt", aldus een gefrustreerde Derksen.

DWDD-presentator Van Nieuwkerk kreeg van Derksen tevens de wind van voren: "Matthijs van Nieuwkerk ontvangt daar ook als een soort van onze lieve heer mensen aan tafel, maar doet er nul komma nul voor terug. Het is een soort ongeschreven regel dat je dan ook eens bij anderen aan tafel gaat zitten. Dat doet hij nooit. Zijn rol van de grote ster stuit me tegen de borst."

Halina Reijn moest het ook ontgelden bij Derksen: "Dan zit er nog zo'n tweederangs filmster aan tafel die dan een beetje mee gaat praten. Ik denk dan: probeer eerst eens drie woorden foutloos achter elkaar uit te spreken in een film." Het ziet er dan ook niet naar uit dat de voetbalanalist in de toekomst nog te zien zal zijn bij DWDD.


Johan Derksen dist De Wereld Draait Door (DWDD)

Wilders for president?

Gek word ik ervan! Dat gezever over het recht op regeren van de PVV. Of anders gezegd: dat gejank van mensen die vinden dat de PVV absoluut een plek in het kabinet heeft verdiend. Dat de stemmen van de PVV kiezers niet serieus worden genomen. Dat de PVV als de grootste winnaar van de verkiezingen, de minister president had moeten leveren. Die rotkop van Wilders die nu weer keer op keer met zijn verongelijkte toontje in het nieuws komt, omdat niemand met hem wil spelen.
En dat alles omdat ze de grootste winnaar waren? Waar halen ze het gore lef vandaan?

'Warm welkom voetballers Noord-Korea'

De voetballers van Noord-Korea zijn warm onthaald in eigen land na terugkeer uit Zuid-Afrika. Dat beweerde althans een Noord-Koreaanse krant. De selectie van bondscoach Kim Jong-hun werd op het vliegveld opgewacht door familieleden en supporters.

Noord-Korea, dat voor het eerst sinds 1966 weer eens deelnam aan het WK, verloor in Zuid-Afrika alle groepswedstrijden. De ploeg van Kim maakte echter vooral tegen vijfvoudig wereldkampioen Brazilië geen slechte indruk (2-1). Noord-Korea werd vervolgens wel verpletterd door Portugal (7-0) en sloot het toernooi af met een nederlaag tegen Ivoorkust (3-0). Officials van de bond zouden de spelers hebben gecomplimenteerd met hun optreden in Zuid-Afrika.

De Noord-Koreaanse krant die melding maakte van de aankomst van de spelers, schreef dat de ervaring en het vertrouwen die de voetballers in Zuid-Afrika hebben opgedaan in de toekomst tot goede resultaten moeten leiden.

Kapsalon misbruikt Bavaria-rel

Kapsalon Monny uit Hendrik-Ido-Ambacht misbruikt de rel rondom de Bavaria-babes. De kapsters plaatsten een nieuwsbericht in een lokale krant waarin ze zich voordoen als de opgepakte Bavaria-babes. "Wat een leuk uitje had moeten zijn, liep uit op een nachtmerrie", zegt kapster Ilse in het nieuwsbericht. Het artikel was getiteld 'Bavaria-babes weer veilig terug in Hendrik-Ido-Ambacht'.

Na een telefoontje met kapsalon Monny bleek dat de dames helemaal niet in Zuid-Afrika zijn geweest en dat het hele verhaal bij elkaar gelogen is. "We hebben gewoon in de winkel gewerkt", aldus kapster Ilse. Het nieuwsbericht, dat verrassend echt lijkt, blijkt een advertentie. "Het is een promotiestunt", vertelt een medewerkster van de kapperszaak. Of Bavaria nog iets met de zaak gaat doen, is niet duidelijk.

De Bavaria-babes die weer 'veilig' terug zijn in hun kapsalon.

FC Oss verliest kort geding van KNVB

FC Oss blijft de eerste degradant uit de Jupiler League. De club spande tegen de KNVB een kort geding aan omdat de voetbalbond de regels omtrent het licentiebeleid niet goed nageleefd zou hebben en eiste een plaats in het betaalde voetbal. De voorzieningenrechter wees het verzoek echter af.

FC Oss vond, via advocaat Eric Vilé, dat de KNVB te laat of te weinig ingreep bij noodlijdende clubs zoals BV Veendam, Fortuna Sittard en MVV. Oss zelf was wel een gezonde club, maar kon door sportieve problemen zich niet handhaven op het hoogste niveau. Hierdoor is de ploeg de eerste die degradeert naar de nieuwe Topklasse.

De rechter ging niet mee in het betoog van Vilé, waardoor de definitieve degradatie een feit lijkt te zijn. FC Oss kan nog wel in beroep gaan, maar nog niet bekend is of de club dit ook gaat doen.

Eerste boorklus Noord/Zuidlijn klaar

De eerste tunnelbuis van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is gegraven. De enorme boor Gravin is van het Damrak 720 meter verder aangekomen op het Rokin. De boorkop blijft achter in de tunnelbuis, vlak voor het metrostation in aanbouw op het Rokin. Sommige onderdelen worden wel boven de grond gehaald en gebruikt bij de tweede boor.

Volgens de planning gaat boor Noortje eind augustus beginnen met dezelfde route van het Damrak naar het Rokin. De tweede metrobuis moet aan het einde van het jaar klaar zijn. De metrolijn moet volgens de huidige planning in oktober 2017 klaar zijn.

De planning werd echter al vele malen aangepast. Dinsdag schreef Het Parool dat nieuwe vertraging en een nieuwe kostenoverschrijding aanstaande zijn. Dat komt doordat graafwerkzaamheden bij het station Vijzelgracht vrijwel zeker onder verhoogde druk moeten worden uitgevoerd.

De aanpassingen zouden zorgen voor een vertraging. Elke week vertraging kost twee miljoen euro: grofweg vijftig miljoen per halfjaar. Donderdag geeft de nieuwe VVD-wethouder Eric Wiebes, die nu belast is met het project, een toelichting in de gemeenteraad.

'Sectie bevestigt zelfmoord Kooistra'

Horecagigant Sjoerd Kooistra heeft zelfmoord gepleegd. Dat vermoeden wordt bevestigd door sectie op het lichaam van de 59-jarige Groninger, schrijft Elsevier. Hij werd maandag dood aangetroffen in zijn tuin, waarna de politie een groot onderzoek startte. Zijn advocaat en vriend Oscar Hammerstein sprak al direct van zelfmoord, maar de politie wilde dat nog niet bevestigen.

Het zou een wanhoopsdaad zijn geweest van de financieel in het nauw gedreven horecabaas. Heineken eiste in een langslepend conflict zeggenschap over al zijn privé- en zakelijke bezittingen om openstaande rekeningen te vereffenen.

Moskou: banden met VS niet geschaad

Moskou verwacht niet dat het spionageschandaal in de Verenigde Staten de betrekkingen tussen Rusland en de VS zal schaden. Dat liet het Russische ministerie van buitenlandse zaken woensdag weten. Eerder liet het Witte Huis zich op dezelfde verzoenende toon uit.

Dinsdag gaf het ministerie in Moskou toe dat enkele van de in totaal elf verdachten in het bezit zijn van een Russisch paspoort.

'Pubers dwongen meisje tot seks'

De politie heeft drie pubers uit het Noord-Brabantse dorp Best opgepakt omdat ze een 14-jarig meisje een aantal maanden seksueel zouden hebben misbruikt. Een verdachte dreigde volgens de politie eerder gemaakte videobeelden op internet te zetten als ze niet mee zou werken.

Op die manier zou het slachtoffer meerdere keren zijn gedwongen tot seks met de drie verdachten. Twee jongens zijn 15 jaar oud, de derde is 16. Een 15-jarige verdachte werd zondagmiddag al aangehouden. De andere twee zijn dinsdagochtend opgepakt.

Pearson aan de slag bij Hull City

Hull City heeft Nigel Pearson aangesteld als trainer. De 46-jarige Engelsman tekent een contract voor drie jaar bij de club in de Engelse Championship. Pearson is de opvolger van Iain Dowie, die tijdelijk de functie vervulde sinds Phil Brown in maart op non-actief werd gezet.

Pearson was de laatste twee jaar werkzaam bij Leicester City. Pearson gaat meteen aan de slag bij Hull City. De Noord-Engelsen beleefden een matig seizoen in de Premier League. Door een negentiende plaats in de competitie moest de club een stapje terug doen. Hull promoveerde in 2008 naar de hoogste afdeling in Engeland.

Geen Formule 1 voor Audi

Audi Motorsport-baas Wolfgang Ullrich heeft benadrukt dat zijn merk niet geïnteresseerd is in de Formule 1. In plaats daarvan wil hij zich liever blijven richten op de DTM en op Le Mans. Deze raceklasses staan volgens de Duitser dichter bij de straatauto's die het merk maakt en zijn daarom interessanter.

Volkswagen Group waar Audi onder valt denkt na om de Formule 1 als motorleverancier te gaan betreden. De baas van de motorsportafdeling van het merk Kris Nissen zei een maand geleden dat het onder de naam Audi, Porsche of Volkswagen zou kunnen gaan plaatsvinden.

"We denken dat Audi niet bij de Formule 1 past, zolang de gebruikte technologie niet relevant is voor de ontwikkeling van onze straatauto's," zei Ullrich. Twee weken geleden won Audi de 24 uur van Le Mans en daarnaast komt het merk uit in de DTM. "De technologieën zijn vrijwel direct gerelateerd aan wat onze klanten gebruiken. Hierdoor profiteren ze direct van het racen. In de Formule 1 is dit momenteel niet het geval."

Ondanks de kostenreductie heeft een team in de Formule 1 momenteel 150 miljoen euro nodig om competitief mee te kunnen doen. In de DTM is dit bedrag dertig miljoen, maar volgens Ullrich gaat dit bedrag met de helft naar beneden, waardoor de raceklasse qua kosten en baten nog steeds de aantrekkelijkste blijft.

Griezelige kabouter in Puzzle Agent trailer

Telltale Games, bekend van hun Sam & Max-reeks, komt vandaag met een nieuw spel op de markt. De game heet Nelson Tethers: Puzzle Agent en verschijnt op de PC, Mac, iPhone en de Wii. Het spel heeft de typische tekenstijl van striptekenaar Graham Annable.

Het hoofdpersonage, Nelson Tethers, werkt bij de FBI "Puzzle Division". Hij trekt op onderzoek uit om te kijken wat er allemaal aan de hand is in het mysterieuze dorpje Scoggins.

[Gerucht] Dante's Inferno 2 in de maak

Een vacature op de site van EA heeft de geruchtenmolen weer laten draaien. In deze vacature wordt gevraagd naar een levelontwerper voor een vervolg op een spel van ontwikkelaarstudio Visceral Games. Nu zijn zij vooral bekend van Dead Space en Dante's Inferno.

Het vervolg van het eerstgenoemde spel is al in de maak, dus het lijkt ons sterk dat ze al met een derde deel bezig zijn. Dan houden we Dante's Inferno over. EA en Visceral Games hebben nog niet gereageerd.

Dante's Inferno is een spel gebaseerd op het bekende gedicht van Dante, maar natuurlijk wat aangepast. In het spel moet de held door negen gebieden trekken om zijn geliefde uit de hel te redden. De gebieden hebben alleen een thema, namelijk die van de zonden, zoals lust, jaloezie en gulzigheid. Zijn wapens bestaan uit een heilig kruis, maar ook de zeis van de Dood zelf. Daarmee moet hij de vele vijanden verslaan en zo steeds verder in de hel geraken om zijn geliefde terug te halen.

Dante's Inferno

10 Zomerfilms Die Je Moet Zien

De zomermaanden juli en augustus staan voor de deur en dat betekent naast veel zon en vakantie ook grote films in de bioscopen. Om het jullie gemakkelijk te maken, volgen hier de 10 zomerfilms (met een Nederlandse release in juli of augustus) die je niet mag missen. De films staan niet in volgorde van kwaliteit of populariteit, maar in volgorde van releasedata. Veel plezier tijdens deze zomermaanden in de bioscopen.

Kijk hier voor meer releases in de maanden juli en augustus.

Klik op de volgende pagina voor de zomertips.

Briatore: "Hamilton had zwarte vlag moeten krijgen"

Volgens Flavio Briatore is Lewis Hamilton niet zwaar genoeg gestraft voor het inhalen van de safety car tijdens de Grand Prix van Europa. De voormalige teambaas van Renault vindt dat de Brit gediskwalificeerd had moeten worden.

"De regels zijn er niet duidelijk over," zei Briatore tegen het Italiaanse Sky Sport 24. "Maar je kunt niet pas na twintig ronden een straf uitdelen. Dat moet binnen twee of drie ronden gebeuren. Voor het inhalen van de safety car is een zwarte vlag meer op zijn plaats. Hamilton heeft geluk dat alles wat hij doet goed voor hem uitpakt."

Hiermee steunt Briatore de roep van Ferrari en Alonso dat er naar de regels gekeken moet worden en dat de straffen zwaarder moeten worden. De Italiaan had over Ferrari iets te melden. "Wat mist Ferrari? Snelheid. Ze zitten niet op het niveau dat Red Bull en McLaren wel hebben."

Nederlanders aan dood ontsnapt in Tanzania

Een groep Nederlandse toeristen is in Tanzania maar net aan de dood ontkomen. De bus waar zij in zaten werd namelijk geraakt door een neerstortend vliegtuigje. Door de botsing kantelde de bus en zijn er twee van de 24 inzittenden gewond geraakt. Onder de 24 inzittenden waren 19 Nederlanders.

De inzittenden van het vliegtuigje, de piloot en zijn co-piloot zijn helaas wel bij het ongeval omgekomen. Of er onder de twee gewonden Nederlanders zijn  en of er meer mensen in het vliegtuigje zaten is niet bekend.

De bus bevond zich op het moment van het ongeval in de buurt van de stad Tanga en was op weg naar Dar es Salaam, alwaar de groep per boot naar Zanzibar zou reizen. Helaas hebben na het ongeluk plunderaars spullen uit de bus gestolen, maar dat betekent vooralsnog niet het einde van de reis. Voor zover bekend reizen alle Nederlandse inzittenden door naar Zanzibar. Wel zullen enkelen aangifte van diefstal doen.

[Video] Ronaldo voelt zich een gebroken man

De Portugese voetbalvedette Cristiano Ronaldo liet zich na de uitschakeling door Spanje in de achtste finale van het WK van zijn slechtste kant zien.

De 25-jarige ster van Real Madrid spuugde richting de cameraman die zijn aftocht van het veld in Kaapstad registreerde. Ronaldo weigerde bovendien na afloop commentaar te geven, terwijl hij toch de aanvoerder van Portugal is.

De grillige Portugees liet uiteindelijk via de website van zijn zaakwaarnemer toch van zich horen. "Ik voel me een gebroken man, ontroostbaar, gefrustreerd en ongelooflijk bedroefd", zo schreef Ronaldo. De Portugees werd voorafgaand aan het toernooi gezien als een van de potentiële uitblinkers, maar stelde zwaar teleur. De aanvaller maakte slechts één doelpunt, tijdens de monsterzege op Noord-Korea (7-0).

Na de nederlaag tegen Spanje meldde Ronaldo zich heel even voor de camera van een tv-station. Op de vraag of hij een verklaring had voor de nederlaag, bitste Ronaldo: "Vraag dat maar aan Carlos Queiroz." Vervolgens beende hij boos weg. Op de website van zijn agent verklaarde de Portugese vedette dat bondscoach Queiroz juist op dat moment een persconferentie gaf en dat de verslaggever beter daar zijn vraag had kunnen stellen.

"Ik was niet in de positie om daarop antwoord te geven. Ik ben ook maar een mens, en zoals ieder mens heb ik mijn verdriet en ik heb het recht om in m'n eentje dat te verwerken", aldus Ronaldo. "Ik weet dat ik de aanvoerder ben; ik heb altijd mijn verantwoordelijkheid genomen en zal dat ook blijven doen."

[MotoGP] Melandri wil in CataloniŽ racen

Wegracer Marco Melandri is vastbesloten komend weekeinde op het circuit van Barcelona van start te gaan in de Grote Prijs van Catalonië.

De Italiaanse MotoGP-rijder maakte vorige week vrijdag bij de TT van Assen nog een zware smak van de motor en ontwrichtte daarbij zijn schouder. De coureur van Honda miste de race op zaterdag.

De 27-jarige Melandri is de afgelopen dagen intensief behandeld en de artsen hebben hem toestemming gegeven op de motor te stappen. "Ik weet nog niet hoe ik me zal voelen op de motor, maar de wil om te racen is groot", aldus Melandri, die Assen dus miste en de week daarvoor ook al uitviel in de GP van Groot-Brittannië op Silverstone. "Die twee teleurstellingen wil ik in Barcelona heel graag wegspoelen."

Huntelaar mist Ronaldinho in Zuid-Afrika

Klaas-Jan Huntelaar is nog steeds verbaasd dat hij vrijdag niet tegenover teamgenoot Ronaldinho staat. De Braziliaanse spelmaker van AC Milan is door bondscoach Dunga niet meegenomen naar het WK in Zuid-Afrika. "Het is raar dat hij niet is geselecteerd", zegt Huntelaar.

Ronaldinho kwam afgelopen seizoen 36 wedstrijden binnen de lijnen voor Milan. Daarin was hij vijftien keer belangrijk met een doelpunt. "In het begin speelde hij niet veel, maar op een gegeven moment kwam hij erin", blikt Huntelaar, die in Milaan denkt te blijven, terug op het seizoen. "Hij heeft veel wedstrijden beslist. Het is gewoon een heel goede speler."

"Hij heeft overzicht, is technisch goed. Je zag hem ook steeds meer groeien naarmate het seizoen vorderde", oordeelt Huntelaar, die vindt dat Ronaldinho in Zuid-Afrika actief hoort te zijn. "Het is zeker een speler die iets extra's kan toevoegen aan het team."

Ronaldinho en Huntelaar bij AC Milan © Novum

Red Bull voorzichtig over rest van 2010

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner pleit voor voorzichtigheid, zeker nu Sebastian Vettel de Grand Prix van Europa in Valencia gewonnen heeft. De Brit wil met de race op het vernieuwde Silverstone in aantocht zich dan ook niet wagen aan voorspellingen.

"We willen Ferrari en McLaren niet onderschatten. Hetzelfde geldt voor Mercedes GP, dat zich zomaar kan terugvechten in de titelrace. Er is nog een lange weg te gaan in dit kampioenschap. We zijn nog niet eens halverwege," zei Horner die weet dat dit seizoen zich in de titelstrijd al vele veranderingen hebben voorgedaan. Per race verandert het team dat vooraan staat, waardoor de Brit voorzichtig is met zijn uitspraken. "Laten we even afwachten en dan merken we wel hoe het gaat."

"We hebben het de afgelopen races moeilijk gehad, maar er zitten weer wat circuits aan te komen waarop we beter zouden moeten presteren. Alleen dachten we dat ook van McLaren in Valencia," zei Horner die weet dat het verleden geen garantie voor de toekomst biedt. Over Silverstone zei hij: "Vorig jaar beleefden we een geweldige race en het wordt moeilijk om dat resultaat te overtreffen, maar we willen wel graag opnieuw zegevieren. Hopelijk doet ook de RB6 het goed op Silverstone."

Overheid geeft steeds meer geld uit aan sport

Het rijk, gemeenten en provincies hebben in 2008 samen meer uitgegeven aan sport dan in het jaar daarvoor. De overheden besteedden anderhalf miljard euro aan sport, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Tegelijk leverde de sport ook vierhonderd miljoen euro op, bijvoorbeeld doordat gemeenten sportaccommodaties verhuren. Negentig procent van de uitgaven voor sport wordt door gemeenten gedaan. Die maken veel kosten voor sportvoorzieningen en sportfaciliteiten.

Sinds 2004 wordt ieder jaar meer uitgegeven aan sport. In 2008 stegen de uitgaven zelfs met negen procent. De stijging gaat ook nu nog door, concludeert het CBS uit de begrotingen van de gemeenten. In 2009 was de stijging vier procent, dit jaar zeven procent.

Film: The Twilight Saga: Eclipse

Eén van de populairste tienerfilms van dit moment is ongetwijfeld de nieuwste Twilight: Eclipse. Vele gillende meisjes (en wellicht jongens) wachten al maanden op de release van het derde deel uit de vampierenserie, gebaseerd op de boeken van Stephenie Meyer. Dat de verfilmingen van haar boeken populair zijn, bleek onlangs al uit de MTV Movie Awards. Toen sleepte de cast vijf awards in de wacht, onder andere voor Beste Film, Beste Actrice en Acteur en voor de Beste Filmkus. Acteur Robert Pattinson won ook nog een award voor Beste Wereldwijde Superster. 

 

Recordaantal Nederlanders kijkt Oranje

Een recordaantal Nederlanders zag Oranje maandag winnen van Slowakije. In totaal keken 10,1 miljoen Oranjesupporters naar de wedstrijd. Nog niet eerder was er zoveel belangstelling voor een middagwedstrijd. Dat meldde de NOS vanmorgen. Eerder werd al bekend dat gemiddeld 6,1 miljoen fans de wedstrijd thuis zagen.

Het vorige record was in handen van de wedstrijd Nederland-Mexico, tijdens de groepsfase van het WK van 1998 in Frankrijk. Net als de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Slowakije was die wedstrijd destijds om 16.00 uur.

Ongeveer 8,5 miljoen Oranjesupporters keken in huiselijke kring naar de wedstrijd. Dat is inclusief de visite. De uitzending werd door 1,6 miljoen fans op een andere plaats bekeken, onder meer op het werk en in de kroeg.

Internet verdringt tv bij jongeren

Jongeren zijn sinds 2005 minder televisie gaan kijken. Daarvoor in de plaats zitten ze nu veel vaker op internet. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2005 zat nog ruim driekwart van de 12- tot 18-jarigen wekelijks tien uur of meer achter de buis. Vorig jaar was dat nog 62 procent. Daarmee komen ze op hetzelfde niveau als de 18- tot 25-jarigen, die ook minder zijn gaan kijken.

De televisie blijkt te worden verdrongen door internet. In 2005 had nog 76 procent van de 12- tot 25-jarigen toegang tot internet. Vorig jaar was dat 99 procent. Bijna alle jongeren maken dagelijks gebruik van internet. Ze gebruiken het vooral om te e-mailen, chatten, gamen en om films en muziek binnen te halen. Overigens kan via internet ook televisie worden gekeken.

Ook wordt meer gekocht via het web. In 2005 deed nog 46 procent dat, vorig jaar was dat zeventig procent.

Vrouw zwaargewond door omduwen toilethokje

Een 49-jarige vrouw is afgelopen weekend in Heerenveen zwaargewond geraakt in een mobiel toilet. Het Dixi-toilet waar ze zaterdagnacht na afloop van het evenement The Night of the Koemarkt van gebruikmaakte, werd door een groepje jongens omgeduwd. De vrouw is per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis.

De jongens van een jaar of 20 die het toilethokje omduwden zijn gevlucht, meldt de politie woensdag. De politie hoopt dat getuigen iets gezien hebben van de mishandeling en zich melden.

Het incident gebeurde rond 02.00 uur bij de toiletten Achter de Kerk. Eenmaal in de toiletten hoorde de vrouw gestommel en werd het mobiele toilet omgekieperd. The Night of the Koemarkt is het grootste gratis muziekevenement in Friesland.

Kid Icarus voorbeeld voor weinig vernieuwing

Masahiro Sakurai heeft gezegd dat hij Kid Icarus: Uprising gaat gebruiken als voorbeeld voor zijn discussie over gebrek aan creativiteit van game-ontwikkelaars. Het ging hem vooral om de manier waarop je de game gaat besturen.

Sakurai zei het volgende: ”As far as creativity, in designing Kid Icarus, I took a look at what I thought was an overriding problem with a lot of game design, I’ve found that, in the established genres, the controls are always the same. For example, in shooting games, you find first-person-shooters utilize all of the buttons on the controller and always do the same thing — the stick is for moving, triggers for shooting and they’re always trapped in this very restricted framework for gameplay.

Masahiro vervolgde zijn verhaal met: ”And, that’s just not creative. It feels like people are taking this empty shell and just swapping out the story and art and whatnot. This time, with Kid Icarus, we wanted to address that certain problem and not only because I think the industry deserves it, but also because it’s a more satisfying experience personally. In the same sort of way that fighting games started to feel stale, there was definitely something new to be had in a design like Smash Brothers. That series, I think, was able to allow new players to come in and made it more accessible. There are so many more possibilities for game design out there but I think a lot of developers are shutting out those ideas and it is definitely a creativity problem.

Kid Icarus: Uprising is aangekondigd in Nintendo’s E3 presentatie en zal te spelen zijn voor de 3DS in 2011.

Assassin's Creed: Brotherhood komt op 19 november

Assassin's Creed: Brotherhood komt 19 november uit in Europa. Eerder was al bekend dat de game van Ubisoft op 16 november in de Verenigde Staten verschijnt. De PC, Xbox 360 en Playstation 3-versie komen allemaal gelijktijdig uit. Dit is voor het eerst, aangezien de PC-versie van Assassin's Creed en Assassin's Creed II een paar maanden later kwam dan de consoleversies.

Tourorganisatie aan vooravond monsterklus

De organisatie van de Tour de France begint morgenavond in Rotterdam aan een monsterklus. Voor vrijdagochtend 9.00 uur moet het parcours van de proloog zijn opgebouwd. Zo verschijnt in de nachtelijke uren onder meer 37 kilometer aan hekwerk langs de route.

Het parcours van de proloog is bijna negen kilometer lang en loopt van Zuidplein, via de Dordtselaan, de Erasmusbrug, Boompjes, de Willemsbrug en het Noordereiland terug naar Zuidplein. "Het is een stevige klus, maar we gaan het redden. We moeten klokje rond werken, maar het zijn mensen die het allemaal al eerder hebben gedaan, professionals die hun vak verstaan", aldus Wim Hoogendoorn, directeur projectorganisatie Tour de France vandaag.

De hekkenploeg bestaat uit zo'n vijftig tot zestig man. Op verschillende plaatsen langs het parcours werden in de afgelopen dagen al voorraden hekken neergezet. Verder maken de bouwers gebruik van vrachtwagens en kraantjes om de wedstrijdbaan te markeren. Speciaal voor de werkers is een zwembad aangelegd. "Dus als ze wat verkoeling zoeken, kunnen ze een duik nemen", lachte Hoogendoorn.

De tijdsdruk is groot omdat de wielrenners vrijdagochtend rond half elf het parcours verkennen en een training afwerken. "We zullen de avond en nacht dus volledig moeten benutten." Dat gebeurt niet alleen op en rond de wielerbaan. Automobilisten moet duidelijk gemaakt worden dat de stad (deels) enkele dagen op slot zit. "Langs de toegangswegen staan al borden met afsluitingen en omleidingen. Daar zitten nu nog grote zwarte kruizen op, maar die moet er allemaal af."

Vrijdag vinden naast de training allerlei activiteiten plaats op het parcours. "Vorig jaar waren we bij de start in Monaco en daar gebeurde op vrijdag helemaal niets. Dat wilden wij anders doen", zegt Hoogendoorn. Zo zijn er een dikkebandenrace en de Nederlandse kampioenschappen fietsen voor journalisten en politie. Na de eerste etappe op zondag begint de volgende monsterklus: het zo snel mogelijk weer bereikbaar maken van de binnenstad.

CDA 'principieel' niet met PVV

De kiezer heeft een aantal weken geleden haar stem uitgebracht en de politici in Den Haag voor de moeilijke taak gesteld om een nieuwe regering te vormen. Vanaf het moment dat de uitslag bekend was, was vriend en vijand het er over eens dat allereerst een coalitie tussen VVD, CDA en PVV bekeken moest worden.

Ondanks dat vele stemmen opgingen om serieus te kijken naar een (centrum-)rechtse coalitie, hield het CDA de boot continu af. Bij monde van fractievoorzitter Verhagen stelde de partij dat de VVD en PVV eerst maar eens overeenstemming moesten bereiken. Pas dan zouden de christenen aanschuiven aan de onderhandelingstafel.

Duidelijkheid
De reden voor het niet meedoen van het CDA bleef tot dinsdagmiddag onduidelijk. Verhagen hield vol dat het CDA enkel 'terughoudendheid' paste na de desastreuze nederlaag van negen juni. Toch heeft hij tijdens het debat van dinsdagmiddag het standpunt van zijn partij genuanceerd. Het CDA wil namelijk niet met de PVV onderhandelen, tenzij deze haar standpunten met betrekking tot de rechtsstaat nuanceert.

Hypocriet
Pechtold van D66 kan zich wel vinden in de houding van het CDA. Toch heeft hij hier ook commentaar op: "Of je trekt je terug voor onderhandelingen met de PVV, of je doet mee." Verhagen reageerde hier verbeten op. "Laten we even een beetje normaal doen," zei hij. Ook verweet Verhagen dat Pechtold zelf hypocriet zou zijn. "Wij sluiten geen partijen uit. Maar we kijken wel of het zin heeft om te onderhandelen. Ik wil eerst helderheid over een aantal principiële punten," aldus Verhagen.

Ook verwijten van GroenLinks en D66 over dat een coalitie met de PVV niet grondig genoeg is bekeken wijst Verhagen van de hand. De VVD-fractievoorzitter Mark Rutte reageerde ook op deze verwijten. "Ik ken de heer Verhagen als iemand die zijn woorden zorgvuldig kiest, en hypocriet is terecht gekozen. Of u moet nu willen onderhandelen over VVD/D66/GroenLinks/PVV, met gedoogsteun van de SGP. Zo niet, dan is uw opstelling heel erg gratuit."

Rechtsstaat
De standpunten van de PVV waar het CDA mee worstelt raken, volgens de partij, het hart van de rechtsstaat. Specifiek worden de 'kopvoddentaks', etnische registratie en de omgang met de islam in het buitenlandbeleid genoemd. "Deze punten raken aan de beginselen van de democratische rechtsstaat. Daar ga ik niet over marchanderen. Ik ben niet bereid om in normale onderhandelingen dit soort principes uit te ruilen, bijvoorbeeld tegen de AOW-leeftijd."

Stompť sterkste in Las Vegas

Voor het eerst in zijn dartsloopbaan heeft Co Stompé een PDC Players Championship op zijn naam weten te schrijven. De Amsterdammer won in de finale in Las Vegas met 6-3 van James Wade.

Alle Nederlanders presteerden dit keer redelijk goed. Alleen Roland Scholten wist zich niet voor de vierde ronde te plaatsen. Vincent van der Voort verloor in de vierde ronde van James Wade. Jelle Klaasen ging onderuit tegen Co Stompé. Stompé stuurde de Nederlander met 6-4 naar huis.

In de halve finale was Stompé ontketend. De Nederlander versloeg met 6-0 Matt Clark. Clark imponeerde onderweg naar de halve finale door Andy Hamilton, Terry Jenkins én Phil Taylor te verslaan. In de finale was Stompé opnieuw ijzersterk tijdens de pauze stond het al 4-1 voor de Amsterdammer en na 9 legs wist Stompé uiteindelijk zijn overwinning binnen te slepen.

Veel Engelse historische kerken in verval

Ongeveer één op de negen historische kerken in Engeland bevindt zich in een ernstige staat van verwaarlozing. Vooral op het platteland verkeren dergelijke religieuze bouwwerken in een staat van verval. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Engelse Erfgoeddienst.

Elf procent van de 14.500 historische kerken zijn verwaarloosd. Op het platteland gaat het om dertien procent, in de stad om negen procent van de kerken.

De erfgoeddienst schat dat de komende vijf jaar ruim 1,1 miljard euro nodig is om herstelwerkzaamheden te verrichten. Een jaarlijkse subsidie van zo'n vijftig miljoen euro helpt, aldus de dienst, maar uiteindelijk draaien kerkgemeenschappen zelf op voor de kosten -en het werk.

'Dubbel zoveel zomerfiles'

De Verkeers Informatie Dienst (VID) verwacht deze zomer minstens twee keer zo veel files als vorig jaar als gevolg van wegwerkzaamheden. Dat zei Patrick Potgraven van de VID woensdag. Hij bevestigde daarmee een bericht in het AD.

Volgens Potgraven zal het verkeer op gezette tijden vooral vastlopen op de A1, A4, A9 en A12 doordat op die wegen wordt gewerkt en er minder rijbanen beschikbaar zijn. "Er is een groot aantal projecten naast het reguliere onderhoud. Vooral het werk aan de A12 tussen Woerden en Gouda wordt spectaculair," voorspelt Potgraven. De weg wordt daar in de richting Gouda van drie naar vier rijstroken verbreed maar daarvoor zal eerst een maand lang het aantal banen tot twee worden gereduceerd.

De VID verwacht dat automobilisten dit jaar vanaf half juni tot en met september 800.000 uur in de rij zullen staan bij wegwerkzaamheden. In totaal staat het verkeer in het hele land per jaar zo'n 70 miljoen uur stil, gemiddeld ongeveer 4 uur per weggebruiker. "Sommigen staan in een jaar helemaal niet in de file, anderen vrijwel constant", aldus Potgraven.

De VID adviseert automobilisten voorbereidingen te treffen om het stilstaan in zomerse sferen goed te doorstaan, door bijvoorbeeld altijd water mee te nemen. "Elk jaar blijkt toch weer dat in files door werkzaamheden of incidenten mensen in hun auto uitdrogen. In extreme gevallen deelt de brandweer water uit."

Starcraft II gratis voor Koreaanse WoW-spelers

Blizzard heeft onlangs bekend gemaakt dat Starcraft II gratis gaat zijn voor mensen in Zuid-Korea met een World of Warcraft-abonnement. Zolang het WoW-abonnement actief is, is Starcraft II gratis. Bij een inactief abonnement blijft Starcraft II op de harde schijf staan, maar gaat het op slot, min of meer zoals normaal met World Of Warcraft gebeurt. Chris Sigaty van Blizzard omschreef deze aanbieding als "een manier om iets terug te geven aan een spelers-community die zo vaardig is en ons zo gesteund heeft".

Zuid-Korea, waar Blizzard-games als Starcraft sowieso mateloos populair zijn, leent zich prima voor dit soort alternatieve manieren om games aan de man te brengen. Wegens onder andere de populariteit van internet-cafés (of in goed Koreaans "pc bangs") is het mogelijk zeer flexibel qua prijzen te zijn. Zo zal Starcraft II in zijn geheel gekocht kunnen worden voor 69.000 won (ongeveer 46 euro), kan een abonnement van een maand gekocht worden voor 9.900 won (iets minder dan 7 euro) en kan een 24-uurs-pas gekocht worden voor 2.000 won (iets meer dan 1 euro).

Starcraft II zal op 27 juli wereldwijd uitgebracht worden.

Starcraft 2

Monnik filmt stiekem naakte vrouwen

Een Cambodjaanse rechtbank heeft gisteren een 37-jarige monnik aangeklaagd. De boeddhistische Net Khai heeft stiekem honderden naakte vrouwen gefilmd.

De nietsvermoedende vrouwen kwamen bij de monnik in de tempel om zich te wassen in heilig water. De geile monnik filmde deze vrouwen en wisselde de beelden uit met anderen. Volgens de aanklager heeft Khai 'pornografische afbeeldingen gemaakt en verspreid'. Indien hij wordt veroordeeld, loopt hij de kans een jaar in de cel te belanden.

De monnik kon zaterdag worden aangehouden na een klacht van een slachtoffer dat de politie vertelde dat filmpjes van de naakte vrouwen de afgelopen tijd via mobieltjes zijn verspreid. De politie heeft hem vervolgens bij zijn tempel in de Cambodjaanse hoofdstad gearresteerd.

Op de beelden is te zien hoe de vrouwen heilig water over zichzelf gieten. "Khai heeft sinds 2008 honderden vrouwen gefilmd", beweert de aanklager. "Ze wendden zich tot de monnik om met heilig water te worden gezegend, maar zij werden stiekem gefilmd."

De perverse monnik heeft inmiddels bekend. De commotie onder de boeddhistische monniken is groot. Met zijn gedrag heeft Khai de gemeenschap veel schade berokkend. Men heeft hem daarom zijn religieuze status ontnomen. 

Gomes: "Wedstrijd tegen mijn tweede vaderland"

Nederland neemt het vrijdag op tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK. Voor Heurelho da Silva Gomes is het een speciale wedstrijd. Door zijn tijd bij PSV ziet hij Nederland als zijn tweede vaderland.

Gomes zal niet in de basis starten. Toch vindt hij het mooi om oude bekenden tegen te komen. "Dit wordt een speciale wedstrijd voor mij, tegen mijn tweede vaderland", zegt Gomes in het Algemeen Dagblad. "Het eerste land waar ik uit Brazilië naartoe ben gegaan. Het wordt een grote wedstrijd vrijdag, met allemaal fantastische voetballers."

In Eindhoven speelde Gomes samen met Ibrahim Afellay en Philip Cocu. Cocu maakt deel uit van de technische staf van Oranje. Met al zijn oude teamgenoten heeft hij nog veel contact. "Vooral met Ibrahim Afellay. Maar het is ook prachtig om vele anderen terug te zien", vervolgt Gomes.

In de voorbereiding op het WK stond Gomes een paar keer onder de lat door een blessure van Júlio César. Hij wist zich niet in het team te spelen. Moeite met zijn rol als wisselspeler heeft Gomes niet. "Dat is niet moeilijk. Júlio César is fantastisch."

Graffiti op de Grolsch fabriek

Naar aanleiding van een prijsvraag vroeg Grolsch Absolutely Fresh om een ludieke actie te verzinnen, en daar weten deze jongens wel raad mee. De kaartjes kunnen hun kant op..

beste lezer
Grolsch is slachtoffer van Freshtival prijsvraag!

Vorige week schreven we een prijsvraag uit, waarin we vroegen op een zo ludiek mogelijke manier Freshtival te promoten. Uiteraard bedoelden we daarmee niet dat uit onze naam complete gebouwen mochten worden geverfd maar we moeten toegeven ludiek is het wel. Wegens de gelukkige omstandigheid dat Absolutely Fresh en Grolsch al enige jaren partner van elkaar zijn zal ook hiervoor wel een oplossing worden gevonden en we willen we jullie als bezoeker deze toch wel spectaculaire actie niet onthouden.

Met dank aan vooraluwgevels voor de submit.

Chicago wil verordening om wapenbezit te beperken

De burgemeester van Chicago, Richard Daley, wil een verordening introduceren die het dragen van een vuurwapen aan banden legt. Dat zei een van de topadvocaten van Daley dinsdag. Een verbod op wapenbezit werd door het Amerikaanse Hooggerechtshof verworpen.

De nieuwe wetgeving moet het wapenbezit limiteren tot één vuurwapen per bewoner, terwijl wapenwinkels niet langer een zaak mogen openen binnen de stadsgrenzen.

Maandag besliste het Hooggerechtshof dat Amerikanen het recht hebben om, waar zij ook wonen, een vuurwapen te bezitten om zich te kunnen verdedigen. Het besluit betekent vrijwel zeker het einde van het 28-jarige verbod op wapenbezit in Chicago.

Advocaat wil ook invallen in Nederlandse kerken

Justitie moet een voorbeeld nemen aan de collega's in België, en ook in Nederland invallen doen in rooms-katholieke kerken. Dat zegt letselschadeadvocaat Martin de Witte woensdag in het Nederlands Dagblad. Hij heeft namens dertig slachtoffers van misbruik schadeclaims neergelegd bij bisdommen en religieuze orden.

Justitie moet volgens hem actief onderzoeken of de kerk dossiers van nog niet verjaarde misbruikzaken heeft. Bij de kerk is volgens hem nog steeds sprake van een doofpotcultuur. Op brieven die hij namens cliënten schrijft, zou hij vaak geen antwoord krijgen.

Soms wordt hij doorverwezen naar Hulp en Recht, een klachtencommissie die door de katholieke kerk is ingesteld. Dat is volgens de advocaat echter een omweg die alleen maar tijd kost.

Ook van het onderzoek naar misbruik binnen de kerk onder leiding van oud-minister Wim Deetman verwacht De Witte weinig. De commissie wordt volgens hem als partijdig gezien omdat die is ingesteld door de kerk. Verder zal de commissie volgens hem concluderen dat er lessen moeten worden getrokken en geen uitspraken doen over schadevergoeding.

In België deed justitie invallen op vier locaties in Mechelen. In een kathedraal werden graven opengebroken, wat tot veel kritiek leidde.

Gevreesd werd dat namen van slachtoffers openbaar worden gemaakt. Dat is volgens De Witte onwaarschijnlijk. Justitie zou het om de daders te doen zijn.

Tijdschrift: Digitaal Photo

In de schappen van boekenwinkels en kiosken liggen vaak stapels fotografie-tijdschriften om uit te kiezen, wat al aangeeft dat veel mensen zich voor deze vorm van expressie enthousiast maken en er meer over willen weten. Digitaal Photo is één van die bladen en geeft aan de hand van zijn naam al weg dat het een combinatie is van een Engelse en een Nederlandse achtergrond. Handleidingen en andere interessante artikelen uit het Engelse Digital Photographer vullen naast Nederlandse praktijkvoorbeelden, interviews en reportages het glossy tijdschrift.

Digitaal
 Photo

Shaun White breekt de stad open vanaf oktober

Shaun White Skateboarding, een nieuwe skateboardgame die de concurrentie aangaat met Tony Hawk en Skate zal vanaf één oktober in de winkels liggen voor de PS3 en Xbox 360. De game werd afgelopen maart aangekondigd en zou een innovatieve en verse kijk op het genre gaan brengen.

In Shaun White Skateboarding zal jij als skater de wereld een stukje beter moeten gaan maken, de stad waarin je skate is grijs en saai en zodra jij een paar spots pakt zal er meer kleur tevoorschijn komen. Daarnaast zal het ook nog eens mogelijk worden om tijdens het skaten de omgeving te laten veranderen zodat er meer spots gecreëerd worden. Natuurlijk is dit lastig uit te leggen dus check hieronder de E3 gameplaydemo.

Kluivert: "Robin mag me altijd bellen"

Patrick Kluivert staat klaar om Robin van Persie advies te geven. De voormalige spits van het Nederlands elftal geeft in De Telegraaf aan dat de aanvaller van Oranje hem altijd kan bellen.

Kluivert wil niet betweterig zijn. "Maar Robin van Persie kan me altijd bellen als hij daar behoefte aan heeft. Graag zelfs. Ik zie dat hij ergens mee worstelt en dat vind ik jammer, omdat hij een fantastische voetballer is. Spits zijn is een vak apart en als ik hem een aantal nuttige tips kan geven, doe ik dat met plezier", aldus Kluivert.

In de halve finale van het WK in 1998 scoorde Kluivert met een kopbal, maar werd toen uitgeschakeld. Twaalf jaar later speelt Oranje weer een belangrijke wedstrijd tegen de Brazilianen. "Maar dat het bij Oranje voetballend beter moet dan tot dusver, is duidelijk. Hij heeft tot dusver nog niet laten zien wat hij kan. Robin is een heel andere spits dan ik was, wil de bal veel meer in de voeten. Daar schuilt een gevaar in, omdat je dan altijd een man in je nekt hebt en de kans op balverlies - op een vervelende plek - groter is."

"De ruimte ligt vaak in de diepte. Als Robin een eenvoudige 'schaduwactie' maakt, komt hij veel makkelijker los van zijn tegenstander en krijgt hij ook veel meer scoringskansen. Waarbij het ook zaak is dat hij goed wordt gevoed door het middenveld, want daar kan het ook aan liggen dat we nog niet de echte Robin hebben gezien", aldus Kluivert.

'Getaserde' oma stapt naar rechter

Een 87-jarige grootmoeder heeft haar woonplaats El Reno, in de Amerikaanse staat Oklahoma, aangeklaagd omdat ze door de politie met een Taser, een stroomstootwapen, een schok kreeg toegediend terwijl ze in bed aan een zuurstofapparaat lag. Dat heeft haar advocaat dinsdag gezegd. Het oudje zou zeker 75 duizend dollar schadevergoeding eisen.

De kleinzoon van de vrouw belde op 22 december vorig jaar het alarmnummer omdat hij vreesde dat zijn grootmoeder een einde aan haar leven wilde maken. Hij dacht dat ze een onbekend medicijn had geslikt.

In een politierapport liet de dienstdoende agent van die dag weten dat de bejaarde dame een keukenmes van onder haar kussen trok en dreigde hem om te brengen als hij haar zou meenemen. Een andere agent diende haar vervolgens met zijn Taser een schok toe.

Doden bij ongeluk in Chinees pretpark

Een ongeluk met een attractie in een pretpark in het zuiden van China heeft aan zes personen het leven gekost. Tien mensen raakten gewond. Dat heeft het stadsbestuur van Shenzhen woensdag medegedeeld.

Volgens de Hongkongse krant Ming Pao Daily News gaat het om een attractie met elf ronddraaiende cabines, waarin elk vier personen kunnen plaatsnemen. Getuigen zeiden dat een cabine door de hoge snelheid losraakte en tegen de andere cabines sloeg. Sommige cabines vielen vijftien meter.

De stad Shenzhen ligt op een uur rijden ten noorden van Hongkong.

Amnesty vraagt Petraeus burgers te beschermen

Mensenrechtengroep Amnesty International heeft de nieuwe bevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, generaal David Petraeus, opgeroepen de pogingen van het leger te verdubbelen om burgerslachtoffers te voorkomen. De Amerikaanse Senaatscommissie voor de strijdkrachten stemde dinsdag in met de benoeming van Petraeus.

Amnesty prees de voorganger van Petraeus, generaal Stanley McChrystal, die de tactieken van de coalitietroepen aanpaste om minder burgerslachtoffers te maken. De mensenrechtengroep liet dinsdag echter weten gealarmeerd te zijn door kritiek op de beperkingen die deze aangepaste tactiek met zich meebrengt en zei te vrezen dat Petraeus deze wellicht versoepelt.

Petraeus liet eerder al weten de regels voor oorlogvoering in Afghanistan 'stevig onder de loep te nemen'.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over christen-democratische solidariteit.

Demissionair minister De Jager (CDA) is lelijk de weg kwijt. De Nederlandsche Bank heeft ernstig gefaald. DSB kreeg onterechte een bankvergunning en ook later hield DNB onvoldoende toezicht op DSB. Maar stuurt De Jager DNB-chef Wellink (CDA) de laan uit? Nee. De Jager pleit voor strafbaarstelling van het oproepen tot een bankrun, en valt daarmee dus de heer Lakeman aan. Onterecht:

Milo wordt toch uitgebracht

Gisteren berichtten we nog dat Milo alleen maar een techdemo zou zijn. Daar is Aaron Greenberg, productmanager bij Microsoft, weer op terug gekomen. Volgens hem komt het spel nog wel uit, maar niet dit jaar. Lionhead Studios, de ontwikkelstudio van Peter Molyneux, werkt in ieder geval verder aan dit Kinect spel.

Milo is een jongetje dat door middel van Kinect kan communiceren met de speler. Het is de bedoeling van Lionhead Studios om met het jongetje een virtuele vriendschap op te bouwen. Door het gebruik van Kinect ziet Milo wat je doet en kun je, zoals in de techdemo van vorig jaar te zien is, met hem gaan vissen of hem een tekening aangeven, die Kinect razendsnel scant om Milo te laten reageren.

Milo

Schop kont in Fist of the North Star

Fist of the North Star: Ken's Rage was eigenlijk van plan om kont te gaan schoppen in de zomer, maar helaas moet we nog even wachten want recentelijk is de game uitgesteld naar de herfst. Er was nog wel enig goed nieuws en dat was dat de game met Engelse en Japanse voice-overs zal verschijnen.

Tecmo Koei heeft een trailer van de game uitgegeven waarin we een hoop actie krijgen te zien, fans van de serie zullen vast een aantal dingen herkennen. De trailer die ons trakteert op gameplay en afwisselend FMV laat zien hoe de held van het verhaal zich uitleeft op de slechteriken.

Fist of the North Star: Ken's Rage kwam eind maart uit in Japan en werd goed ontvangen, in Amerika en Europa zal hij ergens in de herfst verschijnen voor de Xbox 360 en de PS3.

'Hoogbejaarde misbruikte Thaise zusjes'

Een 90-jarige Australiër is opgepakt in de stad Chiang Mai in het noorden van Thailand. Hij wordt ervan verdacht vier zusjes te hebben misbruikt, nadat hij ze met snoepjes naar zijn huis had gelokt. De Thaise meisjes zijn nu 7, 11, 12 en 14 jaar oud.

Dat meldde de politie van Thailand woensdag. Het misbruik zou in 2008 zijn begonnen. In de woning van de man werden pornofilms en seksfoto's gevonden.

De hoogbejaarde verdachte kan bij veroordeling een celstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

[NBA] Yao Ming blijft bij Houston Rockets

De Chinese basketbalvedette Yao Ming blijft Houston Rockets trouw. De zevenvoudig All Star lichtte een optie in zijn contract waardoor hij ook komend jaar bij de Rockets speelt. "Er is geen betere club voor me momenteel dan de Rockets", verklaarde de 2,29 meter lange center.

Yao Ming kwam vanwege een haarscheurtje in zijn voet het afgelopen seizoen niet in actie. De 29-jarige Chinees speelt sinds 2002 voor de Rockets. Yao Ming strijkt komend seizoen bijna 15 miljoen euro op.

Win de dvd The Boss- Lance Armstrong

Lance Armstrong groeide dankzij zijn genezing van kanker en zijn successen in het wielrennen uit tot een wereldwijd sporticoon. Zo heeft hij niet alleen zevenmaal op rij de eindoverwinning van de Tour de France op zijn naam staan, maar is hij ook een lichtend voorbeeld voor kankerpatiënten. De Texaan bezit een enorme wilskracht, passie en aanvalslust die hem tot de beste in zijn sport hebben gemaakt. Hij maakte de Tour tot een specialisme en veranderde door zijn gedreven aanpak het professionele wielrennen.

Vanaf 10 Juni is THE BOSS – LANCE ARMSTRONG verkrijgbaar op DVD. De DVD bevat twee documentaires: Wilskracht en De tweede terugkomst.

Wilskracht
De documentaire Wilskracht laat een portret zien van de Amerikaanse topwielrenner Lance Armstrong. Aan de hand van interviews en archiefmateriaal komen verschillende belangrijke momenten voorbij zoals de Olympische Spelen in ’19922, de dood van zijn ploeggenoot Fabio Casartelli, zijn gevecht tegen kanker en zijn terugkeer in 1998. Deze documentaire gaat ook over 2005: het jaar waarin hij aankondigt te stoppen en zijn ideeën uiteenzet over zijn toekomst zonder fiets en waarin hij zich gaat toeleggen op andere duursporten. Een leven zonder sport en competitie is voor hem ondenkbaar. Verschillende collega’s/vrienden o.a. George Hincapie, Hennie Kuiper, Johan Bruyneel, Michael Boogerd, Erik Dekker, Hein Verbruggen en Floyd Landis halen in deze documentaire herinneringen op aan Armstrong. Mart Smeets volgt de carrière van Armstrong al jaren op de voet en stelde deze documentaire met hoogte- en dieptepunten samen.

De tweede terugkomst
In 2009 maakte Armstrong opnieuw zijn rentree. De 'tweede terugkeer' van de 'Boss' in de wielerwereld werd eerst met kritische ogen en daarna met het nodige respect gevolgd. Het leverde hem in de Tour een felle strijd op met zijn Astana-ploeggenoot Alberto Contador, de latere winnaar. Zelf eindigde hij in deze Tour als derde. Kijk naar het interview dat Mart Smeets met Armstrong had over zijn terugkeer en zijn kant van het verhaal over het nooit bewezen dopinggebruik.

FOK!sport mag in samenwerking met Strengholt Media vijf exemplaren weggeven van de dvd van Lance Armstrong. Om kans te maken op één van de dvd's hoef je enkel antwoord te geven op de volgende vraag:

In welk jaar won Lance Armstrong zijn eerste Tour-etappe?

Meedoen kan tot 7 juli 20:00 uur. Vul hier het juiste antwoord in.

'Toezicht zorg blijft achter door personeelsgebrek'

Het toezicht op abortusklinieken en op het naleven van protocollen in ziekenhuizen blijft achter door personeelsgebrek bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat blijkt volgens Trouw uit een inventarisatie van de IGZ.

In 2001 adviseerde een commissie het ministerie van Volksgezondheid al de inspectie uit te breiden naar zeshonderd voltijdsbanen, dat zijn er nu echter vierhonderd. Inspecteur-Generaal Gerrit van der Wal zegt in de krant al jaren voor 75 tot honderd man extra te pleiten, maar nu moet het er volgens hem echt van komen.

Hij wijst er op dat de zorg zich door de marktwerking 'explosief' ontwikkelt en dat de politiek altijd heeft gezegd dat marktwerking om stevig toezicht vraagt.

Als voorbeeld noemt hij de 2100 nieuwe thuiszorgbedrijfjes die er bij zijn gekomen. Daar zitten ongeveer duizend zorgboerderijen bij, waarover de inspectie weinig weet. Ook in andere takken van de gezondheidszorg zouden particuliere bedrijven als paddestoelen uit de grond schieten.

Piquť: "We zijn in het toernooi aan het groeien"

Gerard Piqué hield samen met Carlos Puyol het centrum van de verdediging dicht tegen Portugal. De verdediger van FC Barcelona sprak na afloop van de wedstrijd met veel lof over aanvaller David Villa.

"Ik denk dat we vandaag beter speelden dan Portugal", vond Piqué na afloop van de met 1-0 gewonnen wedstrijd. "We zijn echt in het toernooi aan het groeien. Vanaf de eerste wedstrijd zijn we steeds beter gaan spelen. Vandaag speelden we ook een goede wedstrijd. In de verdediging waren we vandaag erg solide. Als we dat gevoel hebben dan lopen onze aanvallen ook vaak goed."

De man van de wedstrijd was David Villa. "Hij is in topvorm. Vandaag scoorde hij weer en dat is lekker voor ons. We hebben spelers met veel kwaliteit. Tegen Portugal kwam dat eruit en controleerden we de wedstrijd. Iedereen weet wat we van elkaar verwachten en dat maakt het heel makkelijk. Het kan wel eens voorkomen dat je veel kansen krijgt, maar niet kunt scoren. Als je dan Villa in je ploeg hebt is het bijna zeker dat je altijd wel scoort.

Welke aanvaller nog duidelijk aan zijn vorm moet werken is Fernando Torres. "Hij heeft tijd nodig", denkt Piqué. " Ik geloof dat hij twee operaties achter de rug heeft. Het is moeilijk voor een speler om dan snel terug te komen in een topvorm. Ik vind dat hij iedere wedstrijd beter gaat spelen. Hij kreeg een goede kans in het begin van de wedstrijd en hij is nog altijd een hele belangrijke speler voor ons."

Almeida: " Het beste team heeft gewonnen"

Portugal werd gisteravond uitgeschakeld in de achtste finale door Spanje. De Portugese aanvaller Hugo Almeida vond de eliminatie na afloop van de wedstrijd terecht.

Almeida is tevreden over het spel van Portugal, maar vond Spanje gewoon een klasse beter. "Spanje begon de wedstrijd erg goed. Ze hebben een heel goed team, maar wij hebben goed weerstand geboden. Helaas waren zij gelukkiger in de afronding. We speelden aardig".

In de tweede helft werd Almeida gewisseld. De Portugees was het duidelijk niet eens met de beslissing van bondscoach Queiroz. "Ik was niet verrast door mijn wissel. Wel baalde ik omdat ik gewoon graag wilde spelen. Maar uiteindelijk bepaalt de trainer wie er spelen. Hij heeft 23 opties en ik weet achteraf gezien dat ik meer had kunnen geven."

Door de nederlaag kan Portugal naar huis. "We moeten met de kop omhoog naar huis want we hebben het goed gedaan. We hebben een paar kansen gekregen maar konden die niet benutten. We zijn een echt team. Als Portugal verliest, verliezen we allemaal."

PvdA Amsterdam wil meer urgentie bij inzet lokjoden

De burgemeester en wethouders van Amsterdam moeten de politie meer achter de vodden zitten als het om de aanpak van antisemitisme gaat. Dat vindt de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad.

De politie zei zaterdag in Het Parool dat ze geen lokjoden in gaat zetten om antisemieten op heterdaad te betrappen. Het idee om een agent met een keppeltje rond te laten lopen werd twee weken geleden geopperd door stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-West Ahmed Marcouch (PvdA).

De bedoeling was dat op die manier mensen die antisemitische opmerkingen naar het hoofd van de lokjood slingeren zo op heterdaad worden betrapt.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher en demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) noemden het inzetten van een lokjood daarna 'een optie'. De politie wees er echter op dat het moeilijk wordt om aan te tonen dat geen sprake is van uitlokking. Ook bleek dat het aantal antisemitische delicten niet wordt bijgehouden vanwege 'gebrek aan tijd'.

Marcouch heeft het college nu gevraagd of het justitie en politie zo snel mogelijk een plan wil laten opstellen om het probleem van uitlokking te omzeilen. Verder wijst hij er op dat het college eerder heeft aangegeven dat het doen van aangifte van discriminatie 'uiterst belangrijk' is. 'Gebrek aan tijd' is volgens hem dan ook geen argument om een antisemitisch delict niet te registreren.

Door zulke uitspraken zou richting 'de Amsterdammers' geen goed beeld ontstaan over het gevoel van urgentie bij de politie om het antisemitisme echt aan te pakken.

Korte sein- en wisselstoring bij Utrecht Centraal

Het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal loopt woensdagochtend vertraging op door een sein- en wisselstoring. Treinreizigers moeten volgens spoorbeheerder Prorail rekening houden met een vertraging van een kwartier tot een half uur.

Door de storing reden minder treinen, maar voor 07.00 uur was de storing opgelost. "Het treinverkeer wordt weer opgestart", zegt een woordvoerder. Prorail verwacht dat het treinverkeer rond 07.15 uur weer volgens het boekje rijdt. Waardoor de storing is veroorzaakt, is niet bekend.

Bakkerij in brand door ramkraak

Bij een ramkraak in het Noord-Hollandse dorp Wormerveer is dinsdagnacht een banketbakkerij in brand gevlogen. Aan de voorkant van de bakkerij zit een pinautomaat.

Rond 03.15 uur reed een auto in op de gevel van het pand. Bij de ramkraak hebben getuigen volgens de politie meerdere verdachten gezien. Of ze buit hebben gemaakt, is niet bekend. Ze zijn nog voortvluchtig.

Door de brand en vanwege instortingsgevaar moesten twee appartementen boven de bakkerij en twee naastgelegen appartementen worden ontruimd. De brand is inmiddels geblust. Waardoor de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.

 

 

Del Bosque waakt voor euforie

Spanje bereikte gisteravond als laatste ploeg vrij eenvoudig de kwartfinales van het WK voetbal in Zuid-Afrika. In een Iberisch onderonsje in Kaapstad werd Portugal eenvoudig met 1-0 opzij gezet. De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque weet dat het team er nog lang niet is en tempert de euforie.

"We hebben een goede tegenstander uitgeschakeld en zijn nu vol vertrouwen. Maar we moeten waakzaam blijven. Dingen kunnen snel veranderen. We zijn nu op de goede weg en willen historie schrijven," zei Del Bosque over de ploeg die twee jaar geleden Europees kampioen werd en nu de beste prestatie op een WK, vierde in 1950, wil verbeteren.

Gevierde man bij de Spanjaarden was David Villa die vanaf randje buitenspel de enige treffer aantekende. "We hebben een lastige rivaal achter ons gelaten. We bekijken het van stap tot stap. Paraguay is ook een moeilijke opgave."

Alex wordt orkaan boven Golf van Mexico

De wervelwind Alex, die nu boven de Golf van Mexico ligt, heeft aan kracht gewonnen en is een orkaan geworden. Dat heeft het Amerikaanse Orkaancentrum (NHC) dinsdagavond lokale tijd bekendgemaakt.

De autoriteiten houden de koers van Alex scherp in de gaten vanwege de olievlek op de Golf van Mexico. De orkaan lijkt de oliemassa vooralsnog te mijden. Ook blijft Alex uit de buurt van andere boorplatforms. Wel zijn de opruimwerkzaamheden uit voorzorg teruggeschroefd.

Alex wint vermoedelijk nog aan kracht door het warme water in de Golf van Mexico. Woensdag of donderdag komt de orkaan bij de grens van Mexico en de VS aan land. Eerder kostte Alex in Nicaragua, El Salvador en Guatemala aan zeker twaalf mensen het leven. Alex is de eerste orkaan van het jaar in het Atlantische gebied.

Lees meer over de orkaan in dit topic.

VS accepteren hulp in strijd tegen olievlek

De Verenigde Staten zullen de hulp van twaalf landen en internationale organisaties accepteren in de strijd tegen de olievlek in de Golf van Mexico. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt. Het is nog niet bekend om welke landen en organisaties het gaat.

Onder de landen die na de olieramp hulp hadden aangeboden, was ook Nederland. Den Haag had op 30 april mankracht en een schip voor de opslag van olie aangeboden, aldus Washington. De Verenigde Staten laten weten nog geen besluit over het Nederlandse aanbod te hebben genomen. In mei had BP, dat de oliebron exploiteert, drie oliezuigers uit Nederland gekocht.

Sinds een explosie op een olieplatform in de Golf van Mexico op 20 april zijn tientallen miljoenen liters ruwe olie in zee gestroomd. Honderden kilometers Amerikaanse kustlijn zijn vervuild. Het lek is de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Boateng "normaal gesproken" fit voor duel met Uruguay

Ghana neemt het vrijdag in de kwartfinale van het WK op tegen Uruguay. Het Afrikaanse land kan dat waarschijnlijk doen met Kevin-Prince Boateng.

De middenvelder raakte geblesseerd in de achtste finale tegen de Verenigde Staten (2-1 na verlenging). Met een hamstringblessure leek Boateng enige tijd uit de roulatie te liggen, maar naar nu blijkt kan hij vrijdag gewoon in actie komen. Dat liet een woordvoerder van de Ghanese voetbalbond weten.

"Boateng heeft een paar dagen rust genomen, maar is normaal gesproken fit om te spelen tegen Uruguay vrijdag", aldus de woordvoerder.

ForlŠn wil met Uruguay in rol van underdog duiken

Diego Forlán plaatste zich reeds met Uruguay voor de kwartfinale van het WK door Zuid-Korea met 2-1 te verslaan. De spits van Atlético Madrid wil met zijn land zo ver mogelijk komen, maar wil niets weten van een rol als favoriet.

"Het is logisch, hoe verder we komen hoe minder ploegen er over blijven. Op die manier word je steeds wat meer favoriet", vertelt Forlán aan Ole. "Ik kan bijna niet geloven dat we bij de laatste acht van het WK zitten. Maar we moeten het eigenlijk wel gaan beseffen. We moeten verder en genieten van het WK met de groep en met onze families."

Uruguay heeft tot op heden geïmponeerd op het WK in Zuid-Afrika. De achterhoede heeft slechts één tegendoelpunt hoeven incasseren. Het gevreesde aanvalskoppel Diego Forlán en Luis Suárez hebben er ook al een aantal inliggen. De spits van Ajax scoorde dit WK al drie keer.

Forlán weet als geen ander dat vanaf nu er geen makkelijke wedstrijden meer zijn in deze fase van het WK. Hij neemt de volgende tegenstander Ghana dan ook erg serieus. "Ghana? Alle tegenstanders zijn moeilijk. Men zei ook dat Zuid-Korea makkelijk zou gaan worden."

Silva: "Nederland geen ruimte geven"

Brazilië is vrijdag de tegenstander van Nederland in de kwartfinale van het WK. Gilberto Silva blikt vooruit naar het duel met Oranje.

De middenvelder van Panathinaikos heeft veel vertrouwen in zijn team. "Ik weet zeker dat wij onze taak gaan volbrengen", vertelt Silva over het duel met Oranje.

Brazilië bereikte de kwartfinale door Chili met 3-0 naar huis te sturen. "De stemming in het Braziliaanse kamp is zeer goed. We zijn allemaal hongerig naar succes en willen wederom een prijs voor Brazilië binnenhalen. Dat is het enige waar wij het over hebben. Ik geloof dat wij het WK kunnen winnen."

Silva heeft het Nederlands elftal van bondscoach Bert van Marwijk al geanalyseerd. "Nederland heeft veel kwaliteit met hele goede spelers. We weten dat we in de problemen komen wanneer we ze de ruimte geven. Dat moeten we dus voorkomen. Maar we hebben eerder tegen Nederland gespeeld in dit soort grote WK-wedstrijden. Het wordt een emotionele wedstrijd, maar ik ben er zeker van dat wij onze taak gaan volbrengen, net zoals we dat tegen Chili hebben gedaan."

Nickelback in Rock Band DLC van deze week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week zal het eerste pack van de band Nickelback te downloaden zijn, die zal bestaan uit zes liedjes. Dit is een opmerkelijke keuze van Harmonix, aangezien zij Nickelback nooit echt een hele goede band vonden. Zo was de projectnaam van Rock Band Network, Rock Band Nickelback genoemd, om fans een beetje bang te maken. Ook hebben ze meerdere keren negatief over de band gepraat. Maar toch zal er nu een pack van ze uitkomen in de Rock Band Store

“Burn It to the Ground”
“Figured You Out”
“Never Again”
“Photograph”
“Rockstar”
“This Afternoon”


De liedjes zijn niet te downloaden voor Lego Rock Band


De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 29 juni voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 30 juni voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'Nickelback Pack 01' is in zijn volledigheid te downloaden voor 800 MS Points of €7,99.

 

Saints Row 3DS was al in de maak voor XBLA

Alhoewel de aankondiging van Saints Row voor de Nintendo 3DS een verrassing was, blijkt de game al enige tijd in de maak te zijn voor de Xbox Live Arcade. Dit zei de vicepresident van THQ in een interview.

Vicepresident Danny Bilson zei: "the interesting thing about the game is we were already making it. We were already making it as our Xbox Live game and in 3D also. It's designed for 3D already." De games zullen op beide consoles uitkomen, maar het is nog niet bekend of er verschil tussen de spellen zal zijn naast het 3D-effect. Met Saints Row voor XBLA zal je bepaalde dingen vrijspelen die je in Saints Row 3 kunt gebruiken. Nintendo gaat dit ook doen, maar het is nog niet bekend met wat voor systeem zij dit gaan doen. Alle drie de games moeten in maart van 2011 uitkomen.

Saints Row

Doden door gasexplosie BelgiŽ

Drie personen zijn om het leven gekomen door een gasexplosie dinsdag in het Belgische Soumagne, een plaats ten oosten van Luik. De lichamen werden aangetroffen onder het puin van een ingestort huis.

De slachtoffers zijn een stel dat het huis bewoonde en een verwarmingsmonteur. De twee kinderen van het paar waren niet thuis en bleven ongedeerd, meldden Belgische media. De propaangastank in de tuin zou zijn ontploft. Door de explosie werd een hoogspanningskabel geraakt.

Begin dit jaar kwamen in Luik veertien mensen om het leven nadat een huis was ingestort, vermoedelijk ook als gevolg van een gasontploffing.

Jackson en Hazes populairst op de radio

De platen van André Hazes zijn vorig jaar het meest te horen geweest op de Nederlandse radio. Hazes is samen met Michael Jackson de meest gedraaide artiest van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (Sena), die zich bezighoudt met de rechten van musici.

Het overlijden van Jackson heeft er vorig jaar voor gezorgd dat zijn platen het meest gedraaid werden van alle buitenlandse artiesten. In de internationale lijst zijn in totaal zes nieuwkomers. Naast Jackson zijn ook Adele, Elvis Presley en Beyoncé nieuw. Maar ook de nummers van Jason Mraz en Kings of Leon zijn vorig jaar voor het eerst grijs gedraaid.

André Hazes neemt het stokje over van Marco Borsato, die in 2008 de eerste positie bekleedde. Krezip en Ilse DeLange werden vorig jaar meer gedraaid en staan respectievelijk tweede en derde. Zij nemen de plaatsen in van Bløf en Alain Clark, die ineens beduidend minder in de smaak vielen bij de radio-dj's.

Jackson en Hazes populairst op de radio
Jackson en Hazes populairst op de radio (Foto: Novum)

Witte Huis: relatie met Moskou niet belast

De Amerikaanse president Barack Obama wist tijdens zijn recente ontmoeting met de Russische president Dmitri Medvedev van de Russische agentengroep, die kort daarna is opgerold. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Robert Gibbs, dinsdag gezegd.

De twee staatshoofden hebben echter niet over de zaak gesproken. Het Witte Huis verwacht niet dat de arrestatie van de vermoedelijke spionnen de betrekkingen met Rusland zal belasten. De Russische regering deed eerder haar beklag over het optreden van de Amerikaanse autoriteiten.

Het Amerikaanse ministerie van justitie maakte maandag de aanhouding van tien vermoedelijke spionnen bekend. Een elfde verdachte werd dinsdag opgepakt in Cyprus. Gibbs noemde het optreden van de autoriteiten volkomen gepast.

Tjeenk Willink hervat gesprekken

Informateur Tjeenk Willink hervat woensdag zijn gesprekken met fractievoorzitters. Hij gaat praten met VVD-leider Mark Rutte, Job Cohen van de PvdA, D66-voorman Alexander Pechtold, GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema en Maxime Verhagen van het CDA. Dat heeft het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie laten weten.

Dinsdag praatte de Tweede Kamer over de eerste informatieronde onder leiding van informateur Uri Rosenthal. Die stelde 'tot het gaatje' te zijn gegaan om een rechtse coalitie van VVD, PVV en CDA tot stand te brengen, maar dat bleek niet mogelijk. CDA-leider Verhagen wilde alleen praten over deelname aan een rechts kabinet als de VVD en de PVV eerst samen een conceptversie van een akkoord op hoofdlijnen hadden samengesteld.

Omdat de optie voor een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel paars-plus genoemd, en een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA niet definitief afgeschoten werden, zag Rosenthal hier nog wel mogelijkheden voor. Daarom concludeerde hij dat in een tweede informatieronde, die wordt geleid door Tjeenk Willink, deze vijf partijen verder moeten praten. Maandag sprak Tjeenk Willink ook al met met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.