Bevolking Haïti groeit ondanks aardbeving snel

Redactie

Het bevolkingsaantal van Haïti blijft ondanks de verwoestende gevolgen van de aardbeving van januari en het ongekend hoge dodental vlug stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse bureau voor volkstellingen die maandag zijn vrijgegeven.

Het bureau schat het bevolkingsaantal van Haïti momenteel op 9,6 miljoen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de beving 230.000 mensen het leven kostte. In 2012 zal Haïti het bevolkingsaantal van voor de aardbeving weer bereiken, tegen 2050 zullen er naar schatting 13,4 miljoen Haïtianen zijn.

De bevolking van de naburige Dominicaanse Republiek groeit even snel. De snelle groei is opmerkelijker als gekeken wordt naar in omvang vergelijkbare landen als Zweden en Wit-Rusland, die in dezelfde periode naar verwachting te maken krijgen met bevolkingsdalingen.

Veel reddingswerkers en deskundigen wijten de ellende in Haïti, zoals milieuproblemen, honger en de dood van duizenden door het instorten van ondeskundig gebouwde woningen als gevolg van de aardbeving, grotendeels aan overbevolking.