Alonso biedt excuses aan voor reactie

Fernando Alonso heeft zijn excuses aangeboden voor zijn hevige reactie richting de FIA over het in de baan komen van de safety car tijdens de Grand Prix van Europa afgelopen weekend. De Spaanse Ferrari-rijder ondervond hier veel nadeel van en noemde de actie het manipuleren van de race.

Lewis Hamilton haalde de safety car in en werd hiervoor later bestraft, maar behield ondanks zijn straf de tweede plaats. Alonso kwam klem te zitten achter de safety car en viel door zijn pitstop terug naar plaats negen. Hierdoor was de Spanjaard in zijn thuisrace gefrustreerd en haalde hij uit naar de FIA.

Twee dagen later lijkt de frustratie weggezakt te zijn. "Nu het stof weer wat is opgetrokken ben ik veel rustiger dan vlak na de race," zei Alonso. "Op dat moment reageerde ik te emotioneel en in die situatie is het makkelijk om een toon aan te slaan waarbij dingen die je roept verkeerd begrepen kunnen worden en verdachtmakingen kunnen voeden, iets waar ik geen intentie voor had."

"Ik weet dat de stewards een lastige taak hebben en de beslissingen die ze moeten maken niet gemakkelijk zijn. Wat ik bedoelde was dat de rijders, zoals wij, die de regels respecteerden er in deze situatie jammer genoeg meer onder leden dan degenen die ze braken, hoewel ze daar straf voor hebben gekregen. Ik wijs niet naar specifieke rijders; het is een algemene zaak en we moeten er met zijn allen in alle rust over praten en zorgen dat deze dingen niet weer kunnen gebeuren."

De FIA hield zich kalm onder de kritiek van Alonso en Ferrari en hun excuses kunnen helpen om een punt achter de kwestie te zetten. Wel zal de Sporting Working Group op Silverstone vervroegd bijeenkomen om de regels rond de safetycarprocedure te bespreken. Alonso hoopt dat er aanpassingen komen zodat de situatie die in Valencia ontstond zich niet nog een keer voor zal gaan doen.