Moskou: terugkeer naar Koude Oorlog

De handelwijze van de Amerikaanse geheime dienst FBI, die tien mensen heeft gearresteerd op verdenking van jarenlange spionage voor Rusland, vormt een terugkeer naar de tijd van de Koude Oorlog. Dit heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken in een reactie op de arrestaties gezegd.

De Amerikaanse handelwijze is volkomen ongefundeerd en ongepast, zo zei het ministerie. Dat dergelijke beschuldigingen van spionage worden geuit en mensen worden gearresteerd op een moment dat de Amerikaanse president Barack Obama juist een hechtere band met Moskou nastreeft, is extra triest, aldus het ministerie.

In een verklaring zei het ministerie erop te rekenen dat de VS 'een juist begrip toont en rekening houdt met het positieve karakter van de huidige ontwikkelingen in de Russisch-Amerikaanse relaties'. Ook de Russische premier Vladimir Poetin wees hier op tijdens een gesprek met de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en zei erop te rekenen dat de positieve trend in de relatie niet wordt geschaad.

Het ministerie erkende wel dat er onder de verdachten enkele Russische staatsburgers zijn, maar benadrukte dat zij niets deden wat de Amerikaanse belangen zou kunnen schaden. Hoeveel verdachten Russen zijn, maakte het ministerie niet bekend.

Volgens de FBI hebben de tien verdachten zeker tien jaar lang informatie voor Rusland vergaard. Zij deden zich voor als onschuldige burgers, maar probeerden ondertussen in kringen van Amerikaanse beleidsmakers te infiltreren en informatie in te winnen over Amerikaans wapentuig, diplomatieke strategieën en politieke ontwikkelingen, zo luidt de beschuldiging.