Pedo Sytze verplicht onder toezicht

Redactie

De omstreden pedoseksueel Sytze van der V. komt onder verplicht toezicht van de reclassering te staan. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald.

De 62-jarige Van der V. werd dinsdag opnieuw veroordeeld voor ontucht met een 8-jarige jongen. Net als vorig jaar juni kreeg Van der V. drie jaar cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het misbruiken van vier jongens. De Hoge Raad bepaalde echter dat het vonnis in de zaak van de 8-jarige jongen niet goed genoeg was onderbouwd.

Dat deel van de zaak moest daarom opnieuw worden gedaan en het oude vonnis werd vernietigd. Dat gaf problemen, want daarin stond ook dat Van der V. onder toezicht van de reclassering moest komen te staan omdat er kans op herhaling was. Van der V. kwam in september vrij omdat zijn straf er toen opzat.

Eindhoven kon geen overeenstemming met Van der V. bereiken over een andere vorm van toezicht, waarop hij een gebiedsverbod kreeg. De pedoseksueel dook zo nu en dan op in een andere gemeente, waar hij ook meteen een gebiedsverbod kreeg. Van der V. vocht het gebiedsverbod in Eindhoven met succes aan.

In een kort geding bepaalde de rechter in april dat Van der V. in Eindhoven mag wonen totdat een bodemprocedure is afgehandeld. In die procedure zou in mei uitspraak worden gedaan, maar dat werd uitgesteld. Door de nieuwe uitspraak van het hof is echter al een oplossing bereikt. Van der V. staat onder toezicht, zoals Eindhoven wil. Het enige nut van de procedure lijkt nu nog het vormen van jurisprudentie voor soortgelijke gevallen.