Blatter waarschuwt Sarkozy

Sepp Blatter heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gewaarschuwd voor diens bemoeienis met het Franse voetbal. De voorzitter van de FIFA zei dat Frankrijk een schorsing riskeert. Eerder had ook secretaris-generaal van de FIFA Jêrome Valcke al benadrukt dat de wereldvoetbalbond geen politieke inmenging duldt.

Blatter zei vandaag dat de Franse voetbalbond op de steun van de FIFA kan rekenen. "Zelfs als het op presidentieel niveau is. De politiek heeft er een nationale zaak van gemaakt, maar voetbal is in handen van de FIFA." De regels van de bond schrijven voor dat voetbalbonden onafhankelijk werken. Mocht dat in gevaar komen, kan een schorsing worden opgelegd.

Bij een schorsing kan het Franse voetbal in zijn geheel worden uitgesloten. Naast het nationale team mogen dan ook geen clubteams en scheidsrechters internationaal actief zijn. Sarkozy trok zich van de regels niets aan en zei meteen na de uitschakeling van Frankrijk op het WK een onderzoek te beginnen naar het debacle op het WK.

Minister van Sport Roselyne Bachelot zei dat het aftreden van de voorzitter van de Franse voetbalbond Jean-Pierre Escalettes onvermijdelijk was. Het speet Blatter dat Escalettes ook daadwerkelijk aftrad. De Zwitser benadrukte dat de grote naam van Frankrijk in het voetbal de FIFA niet van acties af zou houden. "Er wordt niet gekeken naar het soort van de bemoeienis of de grootte van het land."