Duitse politie helpt in Zandvoort tijdens zomer

Jordy Kruse

De politie in Zandvoort krijgt in juli en augustus versterking van Duitse agenten. Tachtig procent van de buitenlandse toeristen in de drukke badplaats komt uit Duitsland. De Duitse dienders zijn volledig bevoegd om aanhoudingen te verrichten en lopen ook gewapend rond, maar moeten vooral het contact met de Duitse toerist verbeteren.

De enige beperking van de Duitse agenten is dat ze na een eventuele aanhouding niet mee mogen doen aan het onderzoek naar een verdachte. De politie benadrukt dat het geen maatregel is die voortkomt uit capaciteitsgebrek bij de Nederlandse politie. Het gaat om enkele Duitse agenten, maar een specifiek aantal is niet genoemd.

Vorig jaar waren er al twee stagiairs van de Duitse politie twee weken actief in Zandvoort, maar die hadden geen bevoegdheden. Het is voor het eerst dat Duitse agenten in Nederland actief zijn buiten de grensregio.

De proef met de stagiairs in Zandvoort was volgens de politie Kennemerland een succes. Duitse toeristen vonden het 'zeer positief' en 'zeer klantvriendelijk', dat ze hun eigen politiemensen tegenkwamen op vakantie.

De 'leenagenten' moeten de Nederlandse collega's ook het een en ander leren over de Duitse cultuur, taal en werkwijzen. De stagiairs gaven vorig jaar al aan dat ze veel hadden geleerd van de Nederlandse agenten. In Nederland zouden de agenten 'dichter bij de burger' staan.