Olieramp kost BP meer dan 2 miljard

De kosten van de olieramp in de Golf van Mexico zijn voor BP opgelopen tot 2,14 miljard euro. Het afgelopen weekeinde liepen de kosten met meer dan honderd miljoen dollar per dag op. Dat heeft het olieconcern maandag meegedeeld aan de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission.

BP sprak berichten uit Rusland tegen, dat topman Tony Hayward op het punt zou staan ontslag te nemen. Het Russische staatspersbureau RIA-Novosti beriep zich voor de informatie op vicepremier Igor Setsjin, maandag voorafgaand aan een onderhoud met Hayward in Moskou. Het bericht werd door BP-woordvoerders in Londen en de Verenigde Staten met klem tegengesproken. Later meldde een woordvoerder van Setsjin dat 'de kwestie van Haywards ontslag niet was besproken'.

De olieramp ontstond 20 april toen het boorplatform Deepwater Horizon explodeerde en zonk, waarbij elf bemanningsleden omkwamen. Sindsdien spuit er olie uit het boorgat op anderhalve kilometer diepte in zee. BP heeft een kap over de boorpijp geplaatst, waardoor nu in elk geval een deel van de olie wordt opgevangen. De beste hoop is nu de druk op het boorgat te verlichten, door in het boorkanaal een tweede opening te maken. BP-vicepresident Kent Wells zei maandag dat de boor die het nieuwe gat moet maken nu 5111 kilometer diep zit en horizontaal nog maar zes meter van het beschadigde boorkanaal verwijderd is.

De boor moet nog ongeveer driehonderd meter dieper geraken. Als alles goed gaat is de klus eind augustus geklaard, zei Wells. Er wordt nog een extra gat geboord voor als het misgaat.

Ondertussen is de eerste tropische storm van het atlantische orkaanseizoen in aantocht. Volgens de laatste berekeningen zal de storm Alex het gebied met de olievlek voor de kust van Louisiana mijden, maar aan de rand van dat gebied kunnen 4,5 meter hoge golven ontstaan, bij windsnelheden tussen de dertig en vijftig kilometer per uur. Dat kan de olie verder landinwaarts stuwen en ook de werkzaamheden bij de boorput hinderen, zei een specialist van het Amerikaanse nationale orkaancentrum in Miami.