Rosenthal ging 'tot het gaatje' voor rechts kabinet

Uri Rosenthal is als informateur 'tot het gaatje gegaan' om een rechte coalitie tussen VVD, PVV en CDA tot stand te brengen. Het bleek echter niet mogelijk om de drie partijen samen aan tafel te krijgen, zo lichtte hij dinsdag in de Tweede Kamer toe.

Maxime Verhagen wilde alleen praten over deelname aan een rechts kabinet als de VVD en de PVV eerst samen een 'concept-hoofdlijnenakkoord' hadden samengesteld. Dinsdag verklaarde Verhagen dat hij principiële bezwaren heeft tegen de manier waarop de PVV tegen de democratische rechtsstaat aankijkt. Hij noemde hiervoor als voorbeeld de plannen van Wilders voor een kopvoddentaks en de etnische registratie van criminelen. Ook Wilders' opvattingen over de islam zouden moeilijk te verenigen zijn met de democratische rechtsstaat.

Omdat de optie voor paars-plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) en een middenkabinet (VVD, PvdA en CDA) niet definitief afgeschoten werden, zag Rosenthal hier nog wel mogelijkheden voor. Daarom concludeerde hij dat in een tweede informatieronde, die momenteel geleid wordt door Tjeenk Willink, deze vijf partijen verder moeten praten.